icon

Rozhodnúť sa o návrhu bývalého manžela?

24. nov 2023

Prosím vás o názory, čo by ste spravili na mojom mieste. 3 a pol roka som rozvedená, chlap bol manipulátor, alkoholik a nakoniec aj neverník. Rok a pol som sa s ním snažila dohodnúť o vysporiadaní majetku. Vždy len sľuby, výhovorky, takže som to dala na súd. Ťahalo sa to vyše roka. Nakoniec sme došli k zmieru, že mi má čosi vyplatiť za hnuteľné veci (čo dodnes nevyplatil a aj pochybujem, že vyplatí, ak to nedám má exekúciu). A dom padol do podielového spoluvlastníctva, keďže vyplatiť má ani nechcel, ani nevedel, ani vyňať z hypotéky. Dom je na predaj.
Stala sa však vec, že on by mal kupca, známeho. Ktorý by to kúpil formou, že sa vyplatí zvyšok našej hypotéky a dajú ex svoj byt v hodnote cca 30 tisíc. Medzitým je aj záujemca o riadnu kúpu, ale on s tým odmieta súhlasiť. Chce aby sa to "predalo" tomu známemu. Sám mi písal, že z toho nebudem mať nič, ale aspoň nebudem už spoludlznicka. Je mi jasné, že chce so mnou vysrať. A vyhráža sa kadecim, že ak nebudem súhlasiť s jeho návrhom, tak bude ďalej bývať v dome a musím mu platiť polku hypotéky atď. Čo teda spraviť? "Vzdať" sa polky domu s vedomím že on má byť len tak zadarmo, bez hypotéky (ja som si musela zobrať hypo na kúpu bytu, s nemalou splátkou) alebo sa s ním naťahovať po súdoch? Viem že je možné podať návrh na vysporiadanie podielového majetku, čo však stojí nemalé peniaze a navyše ich nemám, keďže som samoživiteľka s dieťaťom.
Radšej by ste sa vzdali teda polky domu s vedomím, že vás už nič nespája ale ani nič z toho nemáte, alebo by ste to riešili? Ak áno, ako? Lebo s ním žiadna dohoda nie je možná. Pripadá len ten súd.

lunademonica
27. nov 2023

Daj ho na exekuciu a z toho co dostanes budes mat peniaze na sud s tym debilom s mozno mu exekutor zobere aj ten dom?

tiika
27. nov 2023

Keby prestaneš platiť hypotéku, dom by išiel do dražby a je možné, že by z toho nič nebolo, a ex by zostal na ulici?
Tak mu daj návrh: 1. prestaneš platiť hypotéku, zisk z dražby ak nejaký bude si rozdelíte, zrejme byvat nebude mat kde..
2. Dostane byt, kde pojdete so spoluvlastníctvom na polovicu

katkami123
27. nov 2023

Neboj, ešte ti dcéru zmanipuluje tak, že budeš cumiet, keď mu pôjde o bývanie. Teraz ti nechce dať na čo máš právo, ešte aj od súdu, ty si myslíš, že o byt príde len tak? Tak to si stále veľmi naivná. A mozes sa hanbit, ze do toho dcéru zaťahuješ.

katkami123
27. nov 2023

@lunademonica
Presne toto som jej tiež radila, dať ho exekútorovi, z tých peňazí riešiť potom vysporiadanie domu, namiesto toho do toho celého zaplietla ešte aj dceru a celé to už úplne vyhrotila.

autor
27. nov 2023

@lucinka12356 tak budeme spoluvlastníci obaja a potom by som to teoreticky mohla riešiť ako mi mnohé teraz radia, riešiť s domom. Len si neuvedomujú, že pri byte bude oveľa nižší poplatok súdu, o viac než o polovicu

autor
27. nov 2023

@tulipanicek už sa vyjadril a zodpovedal otázky

veronikastrickova
27. nov 2023

Ja by som na toto vobec nepristupila, riadne predat dom, riadnemu kupcovi, nie takto to natahovat. O par mesiacov budes pisat, ze ta oklamal.

autor
27. nov 2023

@any_soj za rok boli záujemcovia na dom, reálne sa ponúka za 100000. Záujemca prvý vie vyplatiť max.90000.
V tej lokalite nejdú nehnuteľnosti tak na dračku.
K dohode na súde som nesúhlasila kvôli nemu. Práveže vždy on súhlasil s dohodou, ktoru navrhovala moja advokátka, spolu so sudkyňou mu dávali šance to vysporiadať mimosúdne, kvôli vysokým súdnym poplatkom. Tak neviem prečo stále tvrdíš, že ma manipuluje. Ja som už na súde advokátke vravela, že neverím, že dohodu splní.
Hlúpa nie som, so žiadnou ťarchou nebudem súhlasiť.

autor
27. nov 2023

@tiika neplatim tu hypotéku, prečo by som to dobrovoľne robila? Nebývam tam 4 roky
Tá druhá možnosť sa práve rieši

autor
27. nov 2023

@veronikastrickova ako by ma mohol oklamať? Všetci tu to píšu ale nedajú reálny príklad.

autor
27. nov 2023

@katkami123 nemám sa za čo hanbiť.

veronikastrickova
27. nov 2023

A doteraz ta neklamal? Dal ti vsetko co ti dlzi? Ty si ho poznas, sama pises ze mu neveris, ale ked ti napise druhy ze ta opat len oklame tak zrazu otacas ze ako by ta mohol oklamat. Sluby sa slubuju, blazni sa raduju. Existuje premlcacia doba, aby si vedela a jemu ide evidentne o to. Ja keby som mohla vratit cas, aj moj chlap uplne inak sa zachovame a neverime slubom a ani tomu co je na papieri uz ani jeden.

tairyx
27. nov 2023

Nema ako, ked bude byt na dceru - mozes s nim vybabrat ty- ako som uz pisala- kym dcera nie je plnoleta, s jej majetkom nakladas ty.

autor
27. nov 2023

@veronikastrickova to čo dlží budem riešiť, keď doriešim sud.
Premlčacia doba sú ak dobre viem 3 roky, zmier nadobudol právoplatnosť možno mesiac dozadu. Takže mám to čas riešiť.
Pýtam sa na konkrétny príklad, ako by ma oklamal, keď bude byt na oboch. Aby som si na to mohla dať pozor

autor
27. nov 2023

@tairyx podobné rozmýšľam

makodob
27. nov 2023

Ahoj, na fb je skupina opýtaj sa právnika, skús, tam by ti vedeli poradiť. A inak si nerozmýšľala nad mediátorom? Vačšinou majú aspon prvé poradenstvo bezplatné. Ja by som volila túto cestu skor ako súd.

lucinka12356
27. nov 2023

A keď on bude v tom byte a nebude platiť inkasa a co všetko treba tak co? Budú to vymáhať od teba ako druhého vlastnika, nie? A k tej sume domu.. Ono sa vždy dáva suma vyššia aby sa niečo z jednalo.. Cize ak ten kupec ponúka 90 000€ kým dôjde k podpísanú zmluvy bude z toho 85 000 lebo všetko možné sa nájde aby bola cena nižšia... Tiež sme kupovali dom... Plus koľko si vezme realitka? Treba si to zistiť ako funguje to, či im treba niečo platiť dopredu alebo ako

any_soj
27. nov 2023

Určite si nemyslím, že si hlúpa. V žiadnom prípade. Ale mám v okolí viac kamarátok, ktoré riešia rozvod s manipulátorom a vidím, ako nimi ten vzťah zamával. Ako často verili a ešte niekedy aj veria napríklad tomu, že ak nesúhlasia s tým, čo chce on, tak bude zle. Ako tu aj napísalo viacero žien, čo to zažili - keď sa odhodlali mu postaviť, rázne oznámiť, čo idú robiť a čo žiadajú, tak zrazu to šlo. Už len to, že vôbec pripúšťaš možnosť, že sa potom len tak dobrovoľne vzdá svojho podielu a prepise ho na dcéru podľa mňa dokazuje, že mu stále veris. Prečo by to mal podľa teba spraviť? K advokátke - začínam si myslieť, že bola podplatena. Alebo neschopná. Keď videla, že z dohôd sa on vysmieva - na súde súhlasí, nič nesplní, a nema z toho žiadne následky, sankcie, a pokračovala ťa podporovať v navrhovani dohôd, tak to išla podľa mňa vyslovene proti tvojim záujmom.

veronikastrickova
27. nov 2023

Je to stale vas oboch, je uplne jedno aku mate dohodu, ze tam zit nebudes, vsetky dlzoby vramci bytu pojdu aj na teba, vsetky nedoplatky, budu ziadat aj od teba. Prenajmes byt? Nepyta sa od najomnikov, ale od majitelov. Pije? Co ked byt zdemoluje? Stoji ti to zato, ze ti dojde exekucia? Je jedno jedno ze tam nezijes stale vodne, stocne, elektrika, bytove su z polovice tvoje platby.

chillibubble
27. nov 2023

autorka ved ti to piseme. pisala si ze je aj alkoholik, takze je tam moznost, ze narobi obrovske dlhy na vasom spolocnom byte. navyse ak bude neprijemny, agresivny, bravat si tam kamaratov atd. tak susedia mozu potom chciet veci riesit s tebou.
jednoducho ostanes s nim v nejakom type vztahu aj po rozvode.

tairyx
27. nov 2023

Ja si nemyslim, ze je to az taky typ alkoholika, co demoluje majetok, neplati inkasa a podobne.. ved sama autorka pise, ze od rozvodu hradi vsetky naklady na spolocny majetok sam.
Ano, moze sa stat vselico. Ale ked si to pozorne precitate, da sa vydedukovat niekolko veci z celej diskusie.
Napriklad aj to, ze dom sa nachadza v nejakej diere, kde sa predava uz rok za 90 tisic... dalej, ze ex suhlasit s normalnym predajom nebude- doplatok chce vo forme bytu, aj ked to bude pol na pol a nasledne dcerine.
Ked nebude suhlasit s normalnym predajom a rozdelenim vytazku ( 15 + 15 tisic), ako dlho sa este ten dom bude predavat?
Dalej autorka nema peniaze na podanie navrhu na sud o vyporiadanie 100tisicovej nehnutelnosti (viete si vypocitat kolko je 6% zo 100tisic- mozno teda pravdepodobne po znaleckom posudku ktory by dala vyhotovit - samozrejme na svoje naklady- to kludne moze byt aj 150tisic. Aj keby dala exa na exekuciu za hnutelne veci, tak by jej to na podaj nebolo dost.. plus- exekucia- ako exekutor vymoze 5000 od neho? Ma ich realne? Nema? Ak nema, na co siahne exekutor? Na nehnutelnost.. to je uplna konina toto...
Aj ked to bude ista forma vztahu - ten byt pol na pol, vzdy lepsie ako cakat ktovie dokedy na dalsiebo kupcu, alebo to davat na sud... ak by ex zastreckoval, autorka uz skor naskriabe 6% na podaj navrhu o vyporiadanie 35tisicoveho bytu, ako 6% zo 100tisicoveho domu.

any_soj
27. nov 2023

@tairyx ja len či si čítala tu časť, že už niekoľko dohôd dohodnutých na súde odignoroval. On si z dohôd robí dobrý deň. Nemá dôvod, keď dosiahne čo chce, prepísať byt na dcéru, to že sa dohodnú vopred pre neho neznamená nič. Keď už, tak byt pol na pol a potom žiadať, aby ju vyplatil - už keď nebude mať hypotéku na dom, môže vziať hypo na byt a vyplatiť ju. Podľa mňa oveľa lepšie, ako chcieť, aby byt, v ktorom býva do smrti otec alkoholik a manipulátor vlastnila dcéra. Ja by som teda toto s otcom riešiť nechcela. A nie, neplatí všetky náklady na spoločný dom - platí hypotéku, ale neplatí nájom za to, že obýva jej časť domu, ktorú ona nemôže nikomu prenajať, čiže on platí len za seba, to nie je že jej robí nejakú službu a platí aj jej časť hypotéky.

autor
27. nov 2023

@tairyx presne ako píšeš. Síce za podanie návrhu by som platila 6% len zo svojho podielu, čiže z polovice, ale aj tak je to veľmi vysoká suma.

tairyx
27. nov 2023

@any_soj ano, toto je najpriateľnejšie riešenie, autorka aj píše, že s takou ťarchou by nesúhlasila- a zrejme by s tým nesúhlasil ani súd- nebolo by to v záujme maloletého dieťaťa. Takže to on o takom môže iba snívať.

autor
27. nov 2023

@any_soj platí hypotéku, energie, poplatky v dome kde doteraz býva
Môže sa stať i to, že tak dlho nedožije, všetko je možné. Aj na to myslím. Ja ani dcéra by sme do toho mesta naspäť nešli, čiže potom by sa to predalo.
Ak ex nebude chcieť prepísať byť na dcéru, čo nerozumiem prečo by nespravil. Sám vždy vyhlasoval, že dcére dá všetko (beriem to s rezervou). Ak nie, budem spolumajiteľka a z bytu v hodnote 35tisuc sa mi ľahšie zaplatí poplatok súdu za vyporiadanie, keby k to u muselo dôjsť.

any_soj
27. nov 2023

@tairyx nechcela by som ho na dcéru s ťarchou dožitia ani keby to znamenalo, že bude potom všade rozhlasovat, ako chcel darovať dcére byt. Lebo to isto bude robiť ako manipulátor, ak ona povie po predaji, že chce, aby ju vyplatil. Ale to bude len ďalšia manipulácia od neho, aby on vyzeral ako dobrý - lebo keď ju vyplatí, byt aj tak po jeho smrti prípadne dcére, prípadne jeho časť. Načo by jej bol pred jeho smrťou, ak tam on plánuje bývať? Len na oštaru a stres...

autor
27. nov 2023

@any_soj ale ja som už písala, že s tým ja súhlasiť nebudem. Takže žiadna ťarcha tam nebude. Predpokladám že by ho nevyhodila, ale byť by nebol s ťarchou.

tairyx
27. nov 2023

Nesúhlasil by s tým ani súd podľa mňa, nie je to v záujme maloletej, súčasťou návrhu na udelenie súhlasu k nadobudnutiu nehnuteľnosti je aj darovacia zmluva. Ale toto si nie som istá- len vychádzam z toho, že súd udelí súhlas ak je to v záujme dieťaťa, a mať byt s akoukoľvek ťarchou nie je v jeho záujme.

chillibubble
27. nov 2023

@tairyx teraz plati, ja neviem ci je zacinajuci alkoholik, pokrocily, alebo ci to autorka prehnala a len casto pije. ja som vychadzala z toho, ze je realny alkoholik a s tymi to ide postupne k horsiemu. mozu ho vyhodit z kazdej prace az nakoniec ostane nezamestnany. potom uz nebude mat z coho platit. ale keby aj nie, su bytove schodze, kde sa oduhlasuju zmeny vo vchodoch, financovanie... mozno tam nebude ona chodit, ale podpisy od nej asi bude treba ako spolumajitelky.
ja za seba pisem, ze od takeho cloveka by som sa chcela raz a navzdy odstrihnut.
a zase keby som v jeho pozicii, ja by som neprepisala byt v ktorom zijem na dieta(ked ho aj tak jedneho dna zdedi), lebo stat sa moze cokolvek. ja by som hlavne chcela chranit seba, ze sa zo mna nestane bezdomovec. lebo aj take priklady deti su. preto existuje to pravo dozitia, na nejakej praxi to asi je zalozene.

veronikastrickova
27. nov 2023

A inak sama pises, ze je to lokalita, kde sa zle predavaju nehnutelnosti, no radsej predam a mam nieco vo vacku, ako mat dalsiu nehnutelnost na krku.