icon

Rozhodnúť sa o návrhu bývalého manžela?

24. nov 2023

Prosím vás o názory, čo by ste spravili na mojom mieste. 3 a pol roka som rozvedená, chlap bol manipulátor, alkoholik a nakoniec aj neverník. Rok a pol som sa s ním snažila dohodnúť o vysporiadaní majetku. Vždy len sľuby, výhovorky, takže som to dala na súd. Ťahalo sa to vyše roka. Nakoniec sme došli k zmieru, že mi má čosi vyplatiť za hnuteľné veci (čo dodnes nevyplatil a aj pochybujem, že vyplatí, ak to nedám má exekúciu). A dom padol do podielového spoluvlastníctva, keďže vyplatiť má ani nechcel, ani nevedel, ani vyňať z hypotéky. Dom je na predaj.
Stala sa však vec, že on by mal kupca, známeho. Ktorý by to kúpil formou, že sa vyplatí zvyšok našej hypotéky a dajú ex svoj byt v hodnote cca 30 tisíc. Medzitým je aj záujemca o riadnu kúpu, ale on s tým odmieta súhlasiť. Chce aby sa to "predalo" tomu známemu. Sám mi písal, že z toho nebudem mať nič, ale aspoň nebudem už spoludlznicka. Je mi jasné, že chce so mnou vysrať. A vyhráža sa kadecim, že ak nebudem súhlasiť s jeho návrhom, tak bude ďalej bývať v dome a musím mu platiť polku hypotéky atď. Čo teda spraviť? "Vzdať" sa polky domu s vedomím že on má byť len tak zadarmo, bez hypotéky (ja som si musela zobrať hypo na kúpu bytu, s nemalou splátkou) alebo sa s ním naťahovať po súdoch? Viem že je možné podať návrh na vysporiadanie podielového majetku, čo však stojí nemalé peniaze a navyše ich nemám, keďže som samoživiteľka s dieťaťom.
Radšej by ste sa vzdali teda polky domu s vedomím, že vás už nič nespája ale ani nič z toho nemáte, alebo by ste to riešili? Ak áno, ako? Lebo s ním žiadna dohoda nie je možná. Pripadá len ten súd.

katkami123
27. nov 2023

@any_soj
Super vystihnuté.
“ Už len to, že vôbec pripúšťaš možnosť, že sa potom len tak dobrovoľne vzdá svojho podielu a prepise ho na dcéru podľa mňa dokazuje, že mu stále veris. Prečo by to mal podľa teba spraviť? ”
Určite pôjde dobroboľne na ulicu, keď vôbec nebude vlastníkom nehnuteľnosti. Toto je iná naivita. Ten nič neprepíše. Toľko krát ju už oklamal a autorka stále čaká, kedy to urobí opäť.

autor
27. nov 2023

@katkami123 a čo by z toho mal, ak byt neprepise na dieťa??? Musí si byť vedomý, že to môžem žiadať vysporiadať súdne. Presne tak isto ako by som mohla riešiť dom. Čiže ak bude pol bytu na mňa, nie je to pre neho o nič lepšie, horšie.

autor
27. nov 2023

@veronikastrickova dom nie je v Tom istom meste ako ten byt. Píšem o Tom dome, že sa už rok predáva.

autor
27. nov 2023

@any_soj práveže mu neverím, a práve preto bolo podmienkou predtým než sa byt dá na dcéru, že to skôr pôjde na nás oboch. Lebo neverím, že by to on potom riešila. Ale ja áno.
K advokátke čo má zastupovala pri vysporiadaní BSM, bola z centra právnej pomoci. A počula som, ako sa vždy snažila dohodnúť. Neverím že by bola podplatena. Hajila aj moje záujmy, aby som aj ja niečo z toho mala a nie len zas platila poplatky súdu. Aj súdy BSM sa niekedy ťahajú roky.

chillibubble
27. nov 2023

@katkami123 veru, ani ja, co nie som manipulator a zboznujem svoje dieta by som nanho neprepisala byt, ktory je mojim jedinym a bez neho nemam kam ist. nie niekto, kto nedodrziava dohody, klame a manipuluje...

zuzanna33
27. nov 2023

S Alkoholikom sa nikdy nedohodneš teraz je to tak za hodinu inak skôr by som hľadala nejakého právnika bezplatného na nete čo sa zaujíma na rodinné právo obvolavala rôzne inštitúcie...prosila o radu

veronikastrickova
27. nov 2023

@zuzanna33 ani alkoholik to nemusi byt.

autor
27. nov 2023

@chillibubble a myslíš že bude pre neho výhodnejšie vlastniť ten byt na polku so mnou? Však je si vedomý, že ako za dom, tak aj za byt ho môžem žiadať vysporiadať súdnou cestou, akurát už s oveľa nižším poplatkom. Ak by už k tomu muselo dôjsť

chillibubble
27. nov 2023

tak neviem co prenho bude lakavejsie. ci byt v byte ktory je aspon scasti jeho a rozmyslat, ako o druhu cast obrat byvalu alebo byt v byte, ktory vobec nie je jeho a modlit sa, ze ho z neho dieta nevyhodi ked bude nezamestnany alkoholik...
tym sa vraciame zase na zaciatok. ze keby dodrzuje dohody, tak tato otazka tu ani nie je a ty mas vyplateny svoj podiel.

autor
27. nov 2023

@chillibubble ako reálne by ma obral o polku bytu? Jedine vyplatením.

autor
27. nov 2023

@chillibubble a ak nebude mať záujem prepísať byť na dcéru, tak to jednoducho pôjde na súd a bude s tým oboznámený

chillibubble
27. nov 2023

neviem, niesom manipulator. mozno ani neplanuje obrat, len neprepise na dceru. a ze sa zacnu na byt nabalovat dlhy ho trapit nebude...

autor
27. nov 2023

@chillibubble ja to budem riešiť hneď ako to bude možné.
Okrem toho, energie sú písané na určitú osobu, ktorá ich musí platiť. Nie som si 100% istá ale ja ak nebudem figurovat na tých zmluvách, tak by sa má to nemalo nijako dotknúť, ak by neplatil. Jedine nájomné bytovemu družstvu tuším, ale ani to si nie som istá. Zistím si to

tairyx
27. nov 2023

No asi vzdy lepsie nejaky dlh na byte, ako keby prestal platit hypoteku, ktoru maju spolocnu.. tam sa uz da lepsie zariadit, aj ked mam pocit, ze tohto sa autorka neobava, zrejme ex nie je uplne negramotny
Autorke je asi prvorade zbavit sa spolocnej hypo, lebo ak by tam nastal problem v plateni (kym by sa dom nepredal a realne ked ex nepodpise zmluvu s niekym inym kto by im vyplatil celu sumu- tak sa mozeme my tu vsetky na mihalnice postavit a nic nebude 🤷‍♀️) tak by autorka mohla prist ako spoludlznicka este aj o svoj majetok ktory nadobudla uz sama po rozvode.

natalka13
27. nov 2023

Osetri si platenie za byt a naklady na byvanie v byte. Aby ich od dcery teda ich polovicu nevymahal. Spoluvlastnik je povinny sa na tomto podielat.

autor
27. nov 2023

@natalka13 ako spoluvlastník ale tiež môžem od neho žiadať nájomné za využívanie mojej časti podielu.
Ale máš pravdu, že nejak by to bolo ošetriť.

anickabasnicka
27. nov 2023

pokud mate ten dum pul na pul, co takhle prodat ten svuj podil nejake spolecnosti, co tyto podily na domech vykupuje . budes mit penize a poradky s exmanzelem at si pak dela uz nekdo jiny . sice nevim, jak to funguje u domu s hypotekou, ale mozna by ti to rekli .......moje kamaradka zdedila dum se svoji sestrou. a v okamziku, kdy byly zapsane na katastru, tak mely ve schrance dopis s nabidkou na odprodej podilu. takze se informuj.

autor
27. nov 2023

@anickabasnicka mne by to však situáciu absolútne nepomohlo vyriešiť, keďže na dome je hypo 60000. A som spoludlznickou. Čiže ak by aj niekto odkúpil akože môj podiel, to by sa v banke nijak poriešiť nedalo.

katarinka108
27. nov 2023

Ak prepise byt na dceru, jej dedicmi su obaja rodicia, keby sa nieco stalo. Mozno preto to nie je dobry napad prepisivst nehnutelnost na dieta. Neviem..,

tairyx
27. nov 2023

@katarinka108 vo vseobecnosti to nie je dobry napad. Jedine v tom je to dobry napad, ze ak by chcela autorka s exom vybabrat, tak po prepise celeho bytu na dceru tento moze nasledne so suhlasom sudu kedykolvek predat. Ex by tym prisiel o vsetko.
Inak je asi lepsie nechat to pol na pol, podat na sud o vyporiadanie bytu nasledne, tak ci onak ju ex bude musiet vyplatit.

autor
27. nov 2023

@katarinka108 ja sa na to pozerám skôr z druhej strany. Ak by sa niečo stalo jednému z nás, aby sa nemuselo čakať na dedičské alebo niečo podobné.
A chcem hlavne predísť tomu, aby náhodou nededil aj niekto iný (partner, dieťa...), keď už sa na to dávam.

simca06022011
27. nov 2023

@natalka13 ten co v byte byva je povinny platit najomne tomu druhemu

joannita
27. nov 2023

@simca06022011 ja si myslim ze tych 90% (slovenskych firiem podotykam) to veru aj bude, co pocuvam znamych a kamosov.
Samozrejme ze moze ztahovat aj z minimalky, ved ale ty pises i niecom inom.

tairyx
27. nov 2023

No to uz neovplyvnis velmi,
Moze sa stat, ze nakoniec odmietne ex prepisat byt na dceru, ze sa bude drzat zubami nechtami tej svojej polovice. Lebo ako aj pisala jedna prispievatelka vyssie, ak si da dva a dva dokopy, nebude pre neho lakave bez ziadnej zaruky zit v byte z ktoreho ho kedykolvek mozes vyhodit na ulicu - aj ked bude dcerin- nakladas s nim ty ako zakonny zastupca.
A keby sa den po vklade na katastri ozenil alebo by sa mu narodilo dieta, a on by o tyzden na to zomrel, tak potom co...
No ale uz uvidis,
Za mna kazdopadne dobre ze sa zbavis 60tisicovej hypoteky, dalej budes riesit za pochodu.
Ja si aj tak myslim ze to sa vsetko neda vyriesit ani jednou diskusiou na koniku a ani za den, ci za tyzden. Su to postupne kroky ktore je potrebne robit opatrne. Ale nemas sancu proste to vyspekulovat do posledneho detailu..

any_soj
27. nov 2023

Mne príde každopádne ako dobré riešenie zbaviť sa domu, hypotéky, a byť na liste vlastníctva ako 50% majiteľ, ja by som išla touto cestou a potom žiadala vyplatenie. Určite ale by som si zmluvy vopred preverila u nejakého právnika, kľudne jednorazová online konzultácia s niekým z ďaleka, kto ho nemá šancu poznať a sledovať jeho záujmy.
Čo sa ti ale snažím povedať, je, že on nemá mať akú motiváciu previesť potom byt na dcéru a este k tomu bez ťarchu dožitia. Prečo by to robil? Veď sa tým pripraví o strechu nad hlavou, nakoniec by z predaja nemal absolútne nič ... A to, že mu veríš tento jeho zámer (že vôbec pripúšťaš, že by to tak spravil), ukazuje, že ešte stále je schopný presvedčiť ťa o čom chce.
Každopádne ti veľmi prajem už len pokoj a samé dobré veci 🙏 Neviem si ani len predstaviť, aké hrozné musí byť toto musieť riešiť.

katkami123
27. nov 2023

Uvedomuješ si, ze ty ho nemôžeš nijakým spôsobom donútiť, aby bol byt na dcéru prepísaný? Prestane platiť energie, čo podľa mna aj ma v pláne a zas problémy.

autor
27. nov 2023

@katkami123 čítaj čo píšem. Ak prestane platiť energie, odpoja jeho. Lebo on s nimi bude mat zmluvu, nie ja.
Ak byt neprepise na dcéru, veď v poriadku. Potom to môžem riešiť cez súd, aby sa to vysporiadalo.

autor
27. nov 2023

@any_soj ďakujem pekne

katarinka108
27. nov 2023

Hlavne sa nim nedaj zmanipulovat a asertivne a v pokoji trvsj na tom, ze to musi byt rovnako vyhodne pre vas oboch. Urcite bude odmietat tvoje riesenie. Mozno aj dlho. Ale ty neustup. Nemas dovod. Si mama, staras sa o dieta, hlboky nadych, vydych, pokec so spriatnenou dusou, teply caj a suche ponozky. 🫠🌹🍀
Ak s ex budes musiet komunikovat osobne, zober so sebou ineho chlapa - otca, brata, kamosa, suseda, kolegu,… ako moralnu pripadne aj inu oporu. Ked ex uvidi, ze nie si sama, nebude si na teba dovolovat. Ani ten clovek nic nemusi povedat. Ja som to tak raz urobila a dodalo mi to viac sily a odvahy. Ak on zastrasuje, mozno sam musi okusit zastrasovanie. A to nemyslim v zlom. Ocividne ste na inych vlnivych dlzkach a jedine, comu porozumie, su jeho vlastne metody.
Verim, ze vsetko ustojis. Cely zivot je cesta a ba kazdom kroku sa mame co naucit. Neboj sa. Si silna schopna zena, ktoru nejaky debil nerozhadze. On nedopadne dobre. Uvidis. O par rokov z neho bude troska.
Prajem vela odvahy a chuti zit. Mas pre koho. 👍🏼🌹

autor
27. nov 2023

@katarinka108 ďakujem pekne za povzbudivé slová