Rozhodnutie nemať deti kvôli klimatickej zmene
Nedávno som pozerala nejaké video, kde slečna rozoberala dôvody prečo nemať deti. Že je to vlastne sebecke a vedome rozhodnutie dať im len život plný smrti a utrpenia. Dala tam do odkazu nějaké články. Nevyznám sa v klimatologii, ale vyzeralo to relevantne, kde bolo zhrnutie nejakej konferencie na túto tému. A neviem presne za koľko rokov ale malo by sa to týkať našich detí a asi aj nás ak sa dožijeme, dôjde ku "apokalypse" z dôvodu konverzie magnetických pólov. Čo si o tom myslíte? Vôbec sa to netýka klimatických zmien z toho eko hľadiska ale prirodzene pochody. Ak je to pravda, tak s týmto vedomím je naozaj sebecké mať deti. Ale na druhú stranu vo mne prevláda taký romantizmus, že to sa predsa nestane, alebo že toto budú musieť riešiť deti mojich detí a tak. Ale vraj to je za pár rokov. Ak je tu niekto na túto tému trošku viac vzdelaný ako ja rada si prečítam.
@katkami123 Ani neviem kde zacat s odpovedou... Uplne zle polozene otazky. Treba na planetu pozerat trocha z vyssieho uhlu pohladu, nie len zo svojho piesocku. Ked si 10 milionov matiek povie, ze mna zena zo Sudanu nezaujima tak tu mame 30 milionov deti...este stale ti ten pocet pride zanedbatelny? Bo mne nie.
@katkami123 Presne tak. Na toto mám jednoznačný názor. Žiadna globalizácia a spolupatričnosť, žiadna spoločná planéta. Európska biela populácia nám starne a vymiera, tú treba podporiť, nech sa rodia aspoň dve deti na ženu. Lebo tu je istota, že to bude kvalitné potomstvo - schopné štúdia, práve, pokroku. Obmedziť treba pôrodnosť v Afrike, Ázii... v špinavých, necivilizovaných krajinách, kde jedna negramotná žena rodí od puberty do prechodu a deti žijú ako zvieratá a zas sa len množia, pridaná hodnota ich existencie je nulová. A nikdy to inak ani nebude, hoci vymletá propaganda tvrdí opak. Tu treba obmedziť počet ľudí, svet naozaj nepotrebuje milióny hladných negramotných černochov, indov, indonézanov a pod.... A nebude im potom ani treba posielať stále humanitárnu pomoc, zachraňovať ich a sťahovať ich k nám s odôvodnením, že v Európe nás je málo. Práve neustále podpora od 80 tych rokov minulého storočia spôsobila, že sú dnes takéto premnožené krajiny - nebyť tohto umelého
zásahu hladomor, HIV, AIDS, ebola a pod. by si s nadbytočnými potomstvom poradili samé.
@heleninamama No do frasa. Ty si ina rasistka 😃
Prečo mi má niekto rozkazovať v tak intímnej záležitosti, ktorá sa týka mňa a môjho muža, či mať deti? Choré úvahy. Každý nech sa rozhodne podľa svojho vedomia. Tu je vôbec otázka,ako niekto môže takto svojím rozhodnutím žiadať od ľudí,aby nemali deti? Jediné čo po nás ostane sú naše deti, ktoré sú dôkazom našej lásky a odkazom pre ďalšie generácie. Milujte sa, množte sa - toto už neplatí po roku 2023?
@beata_k Som realistka a patriot - Slovák a Európan. A hanbím sa za ľudí, ktorí tlieskajú tomu, že naši mladí ľudia sa boja mať deti z obavy o budúcnosť planéty a pritom dotujú hladných černoškov, ktorí sa množia ako myši.
@heleninamama A beries aj do uvahy, ze to su ludia, co nevedia citat, pisat a nikdy neboli vo vedlajsej dedine? Tebe sa hrdo bije do prs, ale pozeraj sa na problem trochu viac zo siroka.
@katkami123 V kontexte témy je osveta v Sudáne úplne zbytočná. Lebo Sudán samozrejme na klimatickú zmenu dopláca, ale reálne má na ňu v podstate nulový vplyv. Tých desať chudobných detí spotrebuje menej zdrojov a menej odpadu ako jedno naše európske dieťa.
@beata_k
Mozes mi odpovedať konkrétne na moje konkrétne otázky? Dik
Ja sa rehocem,ako nám eú nanucuje to a to a toto nesmieš a tamto nesmieš lebo emisie lebo životné prostredie a bla bla bla. A potom vidíš ako si v USA chodia na obrovských kravach, ktoré žerú toľko benzínu, že až. Že Čína, India a kopec iných obrovských štátov to majú všetko na háku a my Európa, ktorá je 'menšia" ako celé USA má akože spasiť svet🤦🏻♀️🤦🏻♀️ úplne choré.
@heleninamama
Presne s tebou súhlasím. Miliardy negramotných ľudí, ktorí sa množia jedna radosť a ja som 7 rokov rozmýšľala či ísť do tretieho dieťaťa...
Nevravím, že zastaviť úplne humanitárnu pomoc, ale skôr ich naučiť ako každých 9 mesiacov nerodit 🙈
Keď som ešte žila s rodičmi, mali sme susedu, cigánky, celkom slušnú rodinu. Tá žena má teraz 44 rokov, ako môj manžel, ale má 14 deti, dvakrát bola na UPT a raz sa jej narodili mŕtve dvojčatá v 7-8 mesiaci. Už asi 10 vnúčat má starších ako posledne narodené dvojičky
to bola urcite Tvoriva spolocnost 🙈 🙈
@annm81
@beata_k
Môžete mi úplne konkrétne odpovedať na moje otázky z môjho prvého príspevku?
Nebojuje sa proti biede aspoň z môjho pohladu v prvom rade vzdelaním? A nie nemať deti?
Ja tu dám zas môj pohľad - keby sme namiesto ‘nemať deti’ tie deti vychovávali ako tu napísala anjelicek - teda, ze treba pomáhať ľuďom v núdzi, nemusím mat všetko v živote, deliť sa a pomáhať tým, ktorí toľko šťastia v živote nemali (tak sa snažím vychovávať tie svoje) v spojitosti s kvalitným vzdelaním, ktoré nám EU napr. v porovnaní už tým zmieneným Sudánom ponuka, už mame v budúcnosti 3 ľudí, ktorí tam môžu ísť na stáž, robiť dobrovoľníkov a vzdelávať miestne komunity, lekárov, ktorí okrem liečenia ponúknu svoje vedomosti domorodcom, inžinierov, ktorí môžu pracovať na alternatívnom nájdení vody, teda, vychovávali by sme ľudí, ktorí by svoje schopnosti a vedomosti využili na pomoc ľudí v krajinách 3.sveta. Keby som sa rozhodla iba nemať deti, tak po mne čo? No NIČ. Množili by sa tu iba ľudia - je mi to jedno, ja sa mám dobre. Ku nám to písmo a vzdelanie tiež niekto priniesol a bojoval zaň, keď pozrieme naše dejiny, nie je skôr správnejšie ísť a odovzdať zase ďalej?
A ak by som to ešte viac rozvinula, prečo namiesto ‘nemať deti’, nejdete realne a konkrétne pomáhať do tých krajín - učiť tých ľudí jazyky a ďalej posuvat svoje vedomosti, nemyslite, že to im pomôže ďaleko viac?
Všade je nedostatok dobrovoľníkov. A to nemyslím v zlom. Len súhlasím, že toto globálne zastrašovanie ide trochu ruka v ruke s novovzniknutých sektami.
Neviem, autorka, koľko máš rokov, snáď ešte veľmi málo a potom chápem tvoj príspevok. Pretože považovať ľudí, ktorí napriek klimatickým hrozbám chcú mať deti, za skurvených sebcov, je ozaj silná káva. Mňa oveľa viac ako konverzia magnetických pólov desí to, čo naše deti a vnúčatá čaká na tom našom skorumpovanom Slovensku
@katkami123 Ja sa pýtam, aký zmysel má podľa teba edukácia o klimatickej kríze v Sudáne, keď tí najchudobnejší nemajú na danú krízu vplyv. Lebo téma je tu klimatická kríza. Oni menej detí mať budú, až získajú vzdelanie a istú mieru bohatstva - to sú dve podnienky, ktoré všade na svete viedli k poklesu pôrodnosti. A až budú dostatočne bohatí a mať málo detí, čo sa stane? Začnú žiť tak ako my, ergo spotrebovávať onnoho viac zdrojov... vlastne sa tým dostaneš k úplnému opaku, ako by sa žiadalo, že?
Tak ako určite by som sa nezamýšľala nad nejakou konspiraciou. Veď aj koniec sveta mal byť koľko krát - 3x?
@annm81
Odpoviem ti na tvoje otázky presne tak, akú odpoveď ja do teraz dostala na svoje - “….”
@katkami123 Na čo som ti neodpovedala? Tvoju otázku, či sa proti chudobe bojuje vzdelanim? Veď som to vo svojom príspevku presne uviedla. Takže by snáď bolo slušné, aby si odpovedala aj ty. Ale ako myslíš... a samozrejme, téma nie je o boji proti chudobe, ale presne naopak - o boji proti bohatstvu a plytvaniu.
Mimochodom, vedeckých kapacít máme dostatok. Stačí sa pozrieť na počty tých, čo si nenájdu miesto po prvom či druhom postdoc a odchádzajú z vedy preč.
@annm81 preco je afrika tam, kde je? kvoli klimatickej krize? to sotva. pod saharou je najvacsia zasobaren pitnej vody na svete. kadafi chcel tuto vodu zuzitkovat a transformovat saharu na urodnu podu. zacal s vystavbou vodovodu a ako to dopadlo, to uz vsetci vieme. len hlupak moze tvrdit, ze v sudane nie je voda, lebo klimaticka kriza. v sudane nie je voda preto, lebo sa tak rozhodlo, ze tam voda nebude
Dobre je mimo skupina ludi, co tvrdi, ze sebecke je deti mat a zaroven tak isto mimo je skupina, ktora tvrdi, ze sebecke je deti nemat... Co vlastne motivuje niekoho k tomu, aby sa staral ci niekto cudzi deti mat bude alebo nie? Extremne nudny upadnuty zivot, ci co?
@annm81
Ja si úprimne myslím, že keď prečítaš môj príspevok o 16:14, nájdeš tam všetky odpovede. Neviem, kde si v mojich otázkach našla, žeby som zmieňovala, aby sme šli do Sudánu učiť ľudí o klimatickej kríze, keď tým ľuďom chyba úplný základ - čítať, písať, počítať. ( Inak, nemusíme ani ísť ďaleko, kľudne môžete ísť niekde učiť na vychod Slovenska, tam sa v blízkosti osád striedajú učitelia ako na páse.) každý ide “zachraňovať svet”, len v rámci svojej pohodlnosti. Mne jedna členka rodiny raz povedala, že nechce deti, lebo sa bojí, že si pokazí postavu. Ak mám byť uprimná, toto je pre mňa pádnejší argument a viac ho beriem ako tie rôzne anorektické veganky, ktoré sa idú hrať na “zachraňovanie planéty”. Planéta sa musí zachrániť trochu inak, milé dámy. 😉 Radšej nech sú tie zeny úprimné, nech tliachať o nejakej záchrane, pritom dôvod majú úplne iný, len “záchrana planéty” znie krajšie.
@katkami123 Ako sa má planéta zachraniť inak? Zachránime ju len z tej bohatej časti, nie chudobnej, ktorá na toto nemá vplyv. A vlastne ani to nie je správna otázka, lebo planéta má pred sebou ešte pár miliárd rokov bez ohľadu na to, čo urobíme v ďalších rokoch a desaťročiach. To nie je o prežití planéty, ale o prežití ľudstva. Môžme sa ďalej tváriť, že ja nič, nech to rieši niekto iný, planéte je to fakt totálne jedno, len naši potomkovia nám budú za našu ignoranciu veľmi pekne ďakovať. Možno to naši potomkovia neprežijú vôbec... alebo možno budú mať šťastie a ľudstvo ako celok sa dostane na úroveň toho Sudánu. Ja po takej budúcnosti rozhodne netúžim.
@katkami123 Zena, ty mas predstavu aka je tam chuda? Zda sa, ze ani hmlistu.
@beata_k moda, ze mladi niekde pocuju, ze netreba mat deti kvoli klimatickej zmene, ale mnohi z nich realne vobec nebojuju proti nej, ani nic nerobia, vozia na autach, zeru fast foogld z ktoreho je kopa odpadu, lietaju kam chcu, ale v otazke deti sa vyhovoria na klimu. Uz chapes?
@beata_k
Neviem ako ty, ja viem aká tam je chudoba, cez jeden program som mala na diaľku adoptovsneho chlapca z Rwandy a platila mu vzdelanie. Myslím, že to mu dá do života viac ako trápne filozofovanie na MK.
A po materskej sa k tejto adopcii na diaľku hodlám opäť vrátiť, keď budem mať stály príjem, aj keď by to pomohlo iba 1-2 deťom a zvýšilo im to kvalitu života. Rada vám tu dám linky, ak sa túžite aj vy zapojiť, to bude prínosnejšie.
@babulkomale Ano, toto chapem. Ale ten blud nie.
@katkami123 Jaj, ty si videla fotky. Hmmm.

@beata_k
Možem vedieť ako ovplyvní tu matku v Suddáne, že ja mám tu na Slovensku 3 deti? Nemáme konkrétne my, vo vyspelých krajinách opačný problém - populácia nám starne, nemá kto robiť nám na dôchodky? Nestiahla aj pre toto Merkelová toľko migrantov do Nemecka? Lebo tam je to ešte horšie ako tu na Sk, kopu starých ľudí, mladých čoraz menej a menej.
Ak teda nemať deti, čo túto “osvetu” šíriť trochu v iných krajinách - rozvojových, kde ich majú aj zo desať a nie je možné ich uživiť?