icon

Rozhodovanie o bývaní po rozchode

26. sep 2025

Po 11 rokoch sa rozchádzam s partnerom, máme 9-ročné dieťa. Rozchádzame sa v dobrom a obom nám záleží na tom, aby malo naše dieťa stabilné a láskavé prostredie. Chceme si zachovať čo najlepší vzťah a mať možnosť sa s dieťaťom stretávať aj mimo „oficiálne“ rozdelených dní, ak to situácia dovolí.

Moja najväčšia dilema je teraz bývanie:

Mám možnosť zostať bývať na rovnakom sídlisku, kde má dieťa školu a kam by mohlo chodiť pešo. Druhá možnosť je presťahovať sa do inej mestskej časti, kde sú byty výrazne lacnejšie (o 30 – 50 tisíc eur). Nie som úplne pod finančným tlakom, ale zároveň váham, či je rozumné platiť toľko navyše len kvôli lokalite.

Na druhej strane viem, že pri striedavej starostlivosti týždeň – týždeň by dochádzanie mohlo byť únavné – ide síce „len“ o 10–15 minút autom, ale dieťa ešte nie je samostatné, takže minimálne rok – dva by som ho musela voziť do školy aj späť, čo znamená asi 4 cesty denne. Poznám sa a viem, že ma také každodenné „vozenie hore-dole“ bude po čase otravovať a vyčerpávať. Na druhej strane, keď dieťa trochu vyrastie, bude schopné cestovať samostatne aj autobusom, takže táto fáza nebude trvať večne.

Partner navrhuje, aby som zostala bývať v blízkosti – vraj by to veľmi zjednodušilo logistiku obom, umožnilo spontánne stretnutia mimo pridelených dní, a keď si dieťa niečo zabudne, všetko sa dá vyriešiť pešo. Prechod by tak bol pre dieťa aj celkovo plynulejší.

➡️ Má niekto z vás skúsenosť s tým, že sa po rozchode presťahoval ďalej – a ako spätne vnímate dochádzanie a organizáciu každodenného života?
➡️ Alebo naopak, ak ste zostali bývať blízko, čo vám to prinieslo a čo možno naopak skomplikovalo?

sisska96
26. sep 2025

no 9 ročné dieťa by sa už mohlo naučiť chodiť s MHD. Inak 10-15 minut nie je vzdialenosť. Je to nič, len ste asi zvyknuté na to že všetko je po ruke.

zojazoja
26. sep 2025

a rozdiel v bytoch je len v cene? alebo? ten druhý je väčší, lepší, krajší?

autor
26. sep 2025
@sisska96

no 9 ročné dieťa by sa už mohlo naučiť chodiť s MHD. Inak 10-15 minut nie je vzdialenosť. Je to nič, len ste asi zvyknuté na to že všetko je po ruke.

@sisska96 bohuzial tento typ odpovede pre mna nie je vobec napomocny.

soldi
26. sep 2025

chapem Tvoju dilemu. skus sa na celu situaciu pozriet s odstupom niekolkych rokov. to pomaha.

je pre Teba v dlhodobom horizonte dolezitejsie usetrit par desiatok tisic na byvani? (aky rozdiel Ti to mesacne urobi na hypo?)
alebo je pre Teba v dlhodobom horizonte dolezitejsie, aby mal syn rovnako dostupnych oboch rodicov?

autor
26. sep 2025
@zojazoja

a rozdiel v bytoch je len v cene? alebo? ten druhý je väčší, lepší, krajší?

@zojazoja v ramci týchto dvoch lokalít je rozdiel v cene a stave bytov. Byt, ktorý je dalej je po kompletnej rekonstrukcii a byty na sídlisku, na ktorom má dieťa skolu, vacsinou vyzaduju ciastocnu alebo aj kompletnu rekonstrukciu

zojazoja
26. sep 2025
@anonym_autor

@zojazoja v ramci týchto dvoch lokalít je rozdiel v cene a stave bytov. Byt, ktorý je dalej je po kompletnej rekonstrukcii a byty na sídlisku, na ktorom má dieťa skolu, vacsinou vyzaduju ciastocnu alebo aj kompletnu rekonstrukciu

@anonym_autor tak ak nemáš problém s rekonštrukciou, ostala by som blizsie tam kde ma školu a tatina. je to na nezaplatenie byvat blizko obidvoch rodičov a školy. a je uplne jedno či má dieta 6, 8, 9, 15 či 20 rokov...aspon podľa mňa.

autor
26. sep 2025
@soldi

chapem Tvoju dilemu. skus sa na celu situaciu pozriet s odstupom niekolkych rokov. to pomaha.

je pre Teba v dlhodobom horizonte dolezitejsie usetrit par desiatok tisic na byvani? (aky rozdiel Ti to mesacne urobi na hypo?)
alebo je pre Teba v dlhodobom horizonte dolezitejsie, aby mal syn rovnako dostupnych oboch rodicov?

@soldi rozdiel nebude horibilny, okolo 140eur mesacne pri porovnani hypotek, a ak spocitam naklady na benzin ak by som jazdila autom, tak je to realne este menej. Podla toho ako si tie otazky dobre naformulovala, tak dostupnost oboch rodicov pre dieta vidim ako vacsi benefit.

danusskaaa
26. sep 2025

@anonym_autor bývam s exmanželom asi 50 metrov od seba. Výhoda tam určite je v logistike. Deti kedykoľvek idú tam , alebo ku mne. Ak sú u neho a treba vyvenčiť nášho psíka- idú po neho a sú s ním. Zoberú si ho aj k otcovi, potom odnesú domov. Všetko si regulujú sami, keďže nemáme súdom daný styk. Myslim si, že nám to funguje super. Môj priateľ má deti 150km od seba a obyčajný víkend u nás znamená, že je 5 hodín v aute lebo ide po nich a spať domov. Často sa mu po celom dni v práci nechce a preto riesime rôzne pobyty bližšie k jeho deťom len aby sme boli spolu. Je to časovo náročné

anonym_cf44ab
26. sep 2025

Nech dieťa chodí MHD a máš vyriešené.

tarvika
26. sep 2025

myslim ze je na nezaplatenie byt blizko seba a blizko skoly deti. ak ochories ty alebo dieta, nieco si dieta zabudne u druheho rodica, atd atd, kopec takychto veci sa stava kazdodenne, tak je to super byt blizko. viete si navzajom pomoct, skocit do lekarne, skocit do skoly po nieco, postrazit dieta ked urgentne nieco vybehne... Za tych 100 eur mesacne na hypoteke by mi to stalo za to. plus na konci ti ostane byt s vyssou hodnotou, cize realne o svoje peniaze neprides. ak sa to da financne zvladnut, isla by som do toho.

bg92
26. sep 2025

V dlhodobom horizotne podla mna nebudes lutovat tie peniaze naviac. Ocividne je to lepsia lokalita a tu ocenis kvoli 10tkam dalsich dovodov, nie len kvoli blizkosti k dcerinej skole. Zamna je vzdy lokalita pri byvani jedna z najdolezitejsich veci lebo velmi ulahcuje zivot. V tvojom pripade by som nevahala.
Navyse byt je investicia, ty tie penaize nevyhodis do luftu ale investujes do byvania.
Ak by si na to nemala to by bola ina rec ale za tejto situacie nie je o com

autor
26. sep 2025
@danusskaaa

@anonym_autor bývam s exmanželom asi 50 metrov od seba. Výhoda tam určite je v logistike. Deti kedykoľvek idú tam , alebo ku mne. Ak sú u neho a treba vyvenčiť nášho psíka- idú po neho a sú s ním. Zoberú si ho aj k otcovi, potom odnesú domov. Všetko si regulujú sami, keďže nemáme súdom daný styk. Myslim si, že nám to funguje super. Môj priateľ má deti 150km od seba a obyčajný víkend u nás znamená, že je 5 hodín v aute lebo ide po nich a spať domov. Často sa mu po celom dni v práci nechce a preto riesime rôzne pobyty bližšie k jeho deťom len aby sme boli spolu. Je to časovo náročné

@danusskaaa dakujem za zdielanie

autor
26. sep 2025
@bg92

V dlhodobom horizotne podla mna nebudes lutovat tie peniaze naviac. Ocividne je to lepsia lokalita a tu ocenis kvoli 10tkam dalsich dovodov, nie len kvoli blizkosti k dcerinej skole. Zamna je vzdy lokalita pri byvani jedna z najdolezitejsich veci lebo velmi ulahcuje zivot. V tvojom pripade by som nevahala.
Navyse byt je investicia, ty tie penaize nevyhodis do luftu ale investujes do byvania.
Ak by si na to nemala to by bola ina rec ale za tejto situacie nie je o com

@bg92 super triezvy, pragmaticky pohlad, dakujem.

autor
26. sep 2025
@tarvika

myslim ze je na nezaplatenie byt blizko seba a blizko skoly deti. ak ochories ty alebo dieta, nieco si dieta zabudne u druheho rodica, atd atd, kopec takychto veci sa stava kazdodenne, tak je to super byt blizko. viete si navzajom pomoct, skocit do lekarne, skocit do skoly po nieco, postrazit dieta ked urgentne nieco vybehne... Za tych 100 eur mesacne na hypoteke by mi to stalo za to. plus na konci ti ostane byt s vyssou hodnotou, cize realne o svoje peniaze neprides. ak sa to da financne zvladnut, isla by som do toho.

@tarvika to zabudanie veci mi spominalo uz viacero rodicov, ktori maju striedavu starostlivost. A argument ohladne investicie s vyssou hodnotou spomenul aj partner.

la_dolce_vita
26. sep 2025

Po rozvode som hladala byvanie podla lokality, hoci tiez bola drahsia, ale bola to moja podmienka a nelutujem. Ta lokalita je mi navyse najsympatictejsia. Synovia to ocenili, bolo to prakticke a dodnes je to fajn, hoci su uz prec z domu.

lily246
26. sep 2025

@anonym_autor neviem, či to tu už niekto spomenul, ale mne napadlo aj to, že 9 ročné dieťa má pravdepodobne vo vašej lokalite už vytvorené priateľstvá, žijú tam jeho spolužiaci. Ak ho odtiaľ zoberieš, tak okrem rozchodu rodičov by muselo zvládnuť aj stratu/obmedzenie priateľstiev. Myslím, že z viacerých dôvodov je lepšia voľba zostať. Držím palce, aby ste to dobre zvládli.

autor
26. sep 2025
@la_dolce_vita

Po rozvode som hladala byvanie podla lokality, hoci tiez bola drahsia, ale bola to moja podmienka a nelutujem. Ta lokalita je mi navyse najsympatictejsia. Synovia to ocenili, bolo to prakticke a dodnes je to fajn, hoci su uz prec z domu.

@la_dolce_vita ak sa mozem spytat, s byvalym muzom mate doteraz dobre vztahy a stretavate sa?

la_dolce_vita
26. sep 2025
@anonym_autor

@la_dolce_vita ak sa mozem spytat, s byvalym muzom mate doteraz dobre vztahy a stretavate sa?

@anonym_autor ano, mame velmi dobre vztahy, aj sa stretavame spolocne so synmi. Byvame teda kusok od seba.

sasa1310
26. sep 2025

@anonym_autor ty nezaplatíš viac peňazí kvôli lokalite, ale kvôli tvojmu dieťaťu. Nech nemusí meniť školu pri striedavke a nech má to dieťa čo najmenej zmien v živote. Neváhala by som ani minútu a kúpila byt čo najbližšie pri dieťati

anonym_fea681
26. sep 2025

@anonym_autor to 9 ročné nevie ísť busom? Od nás z dediny normálne 9-10 ročne chodia 15 20 min busom do mesta do školy..

autor
27. sep 2025
@lily246

@anonym_autor neviem, či to tu už niekto spomenul, ale mne napadlo aj to, že 9 ročné dieťa má pravdepodobne vo vašej lokalite už vytvorené priateľstvá, žijú tam jeho spolužiaci. Ak ho odtiaľ zoberieš, tak okrem rozchodu rodičov by muselo zvládnuť aj stratu/obmedzenie priateľstiev. Myslím, že z viacerých dôvodov je lepšia voľba zostať. Držím palce, aby ste to dobre zvládli.

@sasa1310 - skolu by urcite nemenilo, ale ano eliminacia zmien je dolezita.
@lily246 niektorí spolužiaci ano, ini ziju v okolitych dedinach a po skole chodia domov. Stretavanie deti prebieha hlavne v jarnych a letnych mesiacoch. Toto je dobry postreh, ostat kvoli existujucemu zazemiu.

autor
27. sep 2025
@anonym_fea681

@anonym_autor to 9 ročné nevie ísť busom? Od nás z dediny normálne 9-10 ročne chodia 15 20 min busom do mesta do školy..

@anonym_fea681 nie nevie, myslim, ze v uvodnom prispevku som situciu dostatocne vysvetlila.

derdia
27. sep 2025

@anonym_autor ak chces spravit dietatu zivot co najmenej bez zmien a aby co najmenej trpel, co by pre mna bola priorita... Ostanem tam. Kde som.on jenzvyknuty ma kamosov, pozna to tam.
Netreba mu k tomu, ze uz nebude s ockom kazdy den, alebo s mamkou kazfy den, este aj uplne imcudzi svet naokolo.

anonym_fea681
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_fea681 nie nevie, myslim, ze v uvodnom prispevku som situciu dostatocne vysvetlila.

@anonym_autor v tom prípade by som zostala na rovnakom sídlisku a dieta si do budúcnosti sa snaž učiť samostatnosti

anonym_0d26dc
27. sep 2025
@anonym_fea681

@anonym_fea681 vy ste aká múdra a kde sa to malo to 9rocne dieťa naučiť keď býva rovno pri škole a doteraz mu dochádzať netrebalo. 🙈