Rozhodovanie o prázdninách dieťaťa so svokrou
Svokra ma neustále otravuje s touto otázkou kedy k nej pôjde náš chlapec na prázdniny. Má 6 rokov, vzťah babka vnuk je nie moc dobrý. Málo sa stretávajú, babka nemá záujem. My k nej chodíme na sviatky to je 2-3 krát ročne. Ona k nám dôjde raz za rok. Voláme ju častejšie ale stále sa vyhovára na niečo prečo sa nedá. Raz že ďaleko bývame, potom že nechce sa jej, alebo boli ju hlava, alebo musí strážiť vnučku tak nemôže. Stále niečo. Má vnučku od dcéry ona má 12 rokov, bývajú u nej. Rodičia chodia vselikade a vnučku stráži babka. Ale to není môj problém, ja vidím to že o môjho chlapca nemá záujem. A keď nemá záujem ani dojst na pár dní aby si chlapec zvykol na ňu, tak prečo by som mala ho dať preč na prázdniny? Keď tam nevydrží a po hodine mi budú volať aby som sa preňho vrátila? Babka tvrdí že zvládne to, no ja nebudem robiť pokusneho králika zo syna či to ozaj zvládne. Keď sa ho opýtam či chce ísť k babke povie že iba so mnou ak pôjdem aj ja. Sám tam nechce ísť.
Babka nemá záujem? Ak by nemala záujem , prečo by chcela vnuka na prázdniny ? Čakáte, že ona 65 r. žena k vám príde niekoľko krát ročne na pár dní... ? A vy tam idete 2 x do roka... Tiež nič moc. Ach nevesty...Som zvedavá aká svokra budeš ty. Mimochodom pre malého to môže byť super zážitok.
@biba_18 tak po prvé - áno, ani u mojej mamy dcera sama nebola. V rodine platia rovnaké pravidla, nikto nie je zvýhodňovaný, to by akurat tak plodilo veľa zla.
Po druhé - porovnávať školku a prázdniny u babky (v našom prípade 250km od domova), je uplne odveci. V škôlke je predsa dieťa 4-8 hodín, ráno tam príde s rodičom, odchádza s rodičom, vracia sa domov a do svojej rutiny, medzi kamarátov, atď. Prázdniny kde je 24/7 bez rodičov a v inom prostredí, uplne iný režim a zvyky, je absolutne odlisna situácia. Mňa rodičia dávali na prázdniny ku krstným, zakaždým som to tam preplakala, nemala som záujem hrať sa s bratrancami, necítila som sa tam príjemne. A to moja krstná je zlatý človek. Takže nie, nebudem dávať dieťa na prázdniny niekam, kam samo nechce ísť alebo sa tam z hocijakých dôvodov necíti dobre. Ale je to len môj názor, každý nech si robí ako chce.
@shee11 presne tak, suhlasim. A ked chcu svokrovci prist pozriet vnuca, tak tu citam o narusenom sukromi, max len na otocku alebo nech idu do hotela. Nerozumiem tejto dobe. Bola by som rada, ze mam poriesene prazdniny, trochu kludu pre seba a dietatu to tiez neuskodi.
Moj nazor je taky, ze tvoj maly asi neprespava na noc nikde iba doma. Cize je prirodzene, ze nechce ist. Na zaciatok by som volila asi vikend. V piatok donesiete a v nedelu pojdete pre neho. Je fajn, ked sa deti ucia prespat aj inde ako doma s rodicmi. Ty s muzom si spravte pekny vikend. Ak by sa to osvedcilo, je fajn ak tam raz za pol roka prespí a moze byt aj s rodinou.
@biba_18 ja sa vidím s oboma.. pravidelne a obe chodia strážiť deti.. no a teda ja mam prípady v okoli, že nevesty si nerozumejú so svokrou z viacerých dôvodov - iný názor ma život, generačný rozdiel, staranie sa do života, rôzne očakávania v rôznych situáciách a podobne.. veci, ktoré sa bežne riešia v medziľudských vzťahoch..akurat že vzťah anevesta-svokra sa až chorobne riesi
Za mňa ke uplne normálne, že žena ma lepší vzťah s mamou.. veď to je uplne normálne, že vlastná krv ti je bližšia
@7lenka11 ale vnúčatá sú aj svokrina krv ... a autorka zjavne vzťah otcovej mamy s vlastnými vnúčatami nepovažuje za dôležitý, lebo jej krv je bližšia ako krv muža ... už chápeš o čom píšem?? nie o tebe - o nej... otázky na teba dávam pretože sa staviaš do pozície, že je to normálne ak ona vzťah so svokrou pre deti nebuduje a použila si slovné spojenie že tvoji svokrovci ako jej svokra ... a zrazu, hľa, ty k nim chodíš ...
Ja som za rok možno 3 x chodila k babkám prespať a to som už staršia bola. Neviem prečo má dieťa chodiť na prespávačky. Mala som pekný vzťah s babkami. Na návštevy s mamou sme chodili pravidelne, na pár hodín. Mama ma nikdy nechcela šupnúť k babke na niekolko dní aby si oddychla. Tiež to tak budem praktizovať.
Asi nemate celkovo bohvieake vztahy, ked sa vidavate ako keby ste byvali od seba 1000km. Vo vasom pripade mi ani nepride vhodne, aby tam syn siel, ved nemaju ziadny vztah a ani on sam tam nechce ist.
@7lenka11 ale musíš uznať že vy ste v úplne inej situácii - a ona by nemala riešiť babku či chce vnúča u seba - pretože to je normálne - mala by riešiť, prečo ona ten vzťah so svokrou nebuduje ... a tu namiesto toho, aby ste jej radili ako pracovať na vzťahu so svokrou tak jej dávate za pravdu a poviete že nemajú vzťah, tak nech tam nejde...
tratiť bude iba to dieťa ...
@simca06022011 Správam sa ako typická nevesta čo myslíš pod tým? Akože ja mám tam nosiť dieťa, svokra je na dôchodku má kopa času keby chcela môže dôjsť hocikedy. My chodíme do práce nevieme čo skôr, cez víkend si chceme čo to aj porobiť okolo domu, oddýchnuť si alebo ísť na výlet. Svokru som volala neraz aby došla ku nám aby si na seba navykli ale nemá záujem, tak čo mám robiť.?
@la_dolce_vita To je podľa mňa blbosť že nechce otravovať, keby tak strašne chcela tráviť čas s vnukom tak by došla.
@prasiatko30 Kamarátov má zo školky stretávame sa pravidelne. Do tábora zatiaľ nechce ísť ešte sa na to necíti. A k svokre tiež nechce ísť on by sa tam nudil u nej.
@7lenka11 Ani ja ho nechcem nútiť a hlavne keď viem že nemajú vytvorený vzťah, ako keby to bol cudzí človek preňho.
@biba_18 Ako má vybudovať vzťah s babkou? Že by sa častejšie stretávali príklad, vieš koľko krát som volala svokru ku nám nech dôjde na hodinu dve zahrať sa s ním zvyknúť si jeden na druhého, keby chcela môže kľudne aj prespať. No stále len výhovorky.
@januska12323 Ale ja sa tam mám pchať keď ona nemá záujem? Cez leto keď máme voľno tak ideme všetci traja spolu niekam na dovolenku alebo výlet ako rodina.
@terezka1947 Ja sa k nej správam dobre, ale keď nemá záujem ako ja mám motivovať dieťa aby s ňou chcel byť, to sa nedá.
@evaachesa Písala som my k nej chodíme 2-3 krát ročne na sviatky.
som sa pýtala ty si tam koľkokrát bola len tak? na víkend? tebe nie ani trochu blbo keď povieš že babka je cudzí človek pre neho? lebo je to aj tvoja chyba… ty si unavená cez víkend. vieš ako je unavený 65-ročný človek? a ty chceš aby precestovala v jeden deň tam aj s5, lebo ty chceš ísť cez víkend na výlet - a prečo nejdete na výlet k babke? veď aj vy tam môžete prespať, ako ona u teba (na gauči…)
nejdem ťa tu vychovávať, rob si čo chceš, ale čo píšeš ja nedávam, škodíš sama vedome a dobrovolne svojmu dieťaťu… je to nad môj pochop…
@aliaray1 Toto si hovorím aj ja je na dôchodku má času habadej, ešte aj cestovanie zadarmo ako píšeš a ona nič.
@shee11 Aká svokra budem ja to ti viem povedať aj teraz. Ja sa budem zaujímať aj stretávať sa s vnúčatami. Aj pomôcť keď bude treba, lebo o tom je rodina podľa mňa.
@la_dolce_vita Keby chceli dôjsť ja s tým nemám problém, môžu tu aj prespať miesta máme dosť.
@biba_18 Moja mama ešte pracuje, no chodí častejšie za vnucikom než svokra. Ale to je o ľuďoch a o povahe. Mama má záujem svokra nie. A býva cca tak isto ďaleko od nás a tiež nemá vodičák.
@betulinka1 Skúšali sme prespať u svokry ja s malým ale nelubilo sa mu, on sa tam nudil babka ho nevedela zabaviť a pýtal sa domov.
@biba_18 To píšeš akú blbosť jasné že je malý aj svokrina krv a bola by som rada keby mali pekný vzťah, ale čo ja mám robiť keď svokra nemá záujem? Ja mám budovať ich vzťah a ako keď babka nemá záujem?
@slecnazkosic Ani ja ho nechcem stúpnuť nikam aby som si oddýchla.
@biba_18 priznám sa, že od začiatku celkom nerozumiem tvojim dotazom smerom ku mne.. ja som si len vyjadrila názor, autorke nič neradim.. sama musí vedieť, aka je jej svokra, aký je ich vzťah, či sa dá niečo urobiť alebo je to márne, ako to vníma jej syn, manžel.. ja jej tu nemienim nakladať, ich rodinne vzťahy sú ich záležitosť.. len si stojím za svojim názorom, že tiez nikdy nebudem nútiť deti ísť na prázdniny, kým sami nebudú chcieť.. sama si pamätám prázdniny, ktoré mi neboli pochuti.. nedalo mi to nič, len som preplakala dni a tŕpla celá rodina.. a ja tiež nemienim tŕpnuť, či mi svokra nezavolá o 11tej večer, že dieťa ma hysak a mam si po ňu prísť (dve hodiny autom)..
@biba_18 Písala som chodim k nej 2-3 krát do roka na sviatky. Nie nie je mi blbo lebo je to cudzí človek pre syna a moja chyba to určite není. Kde som unavená cez víkend? Neviem čo vymýšľaš.
@7lenka11 Manžel to nerieši, hovorí že ani k nemu svokra nevytvorila pekný vzťah. Mal dá sa povedať studený odchov.
A tymto si mna presvedcila, ze proste mam pravdu. Pre teba je to cudzi clovek, pre tvojho syna detto (vsak bodaj by nie, ked ty k tomu tak pristupujes). Ak si s tym ok, babka o rok, dva, pat tu nemusi byt... tak je to na tebe. A za mna, dospele dieta s autom, jednoduchsie zbehne s vnucatom za rodicmi ako naopak. A podla debaty aj muzovi je to fuk. Tak vlastne nemas co riesit. Proste povedz, ze nepojde, a nepojde... je to na tebe.
Tu vobec nie je o zaujem, svokra sa iste nebude dobrovolne NIKDY pchat neveste na navstevy a duplom ked mate taketo vztahy. Je to nieco uplne neporovnatelne napr. s tvojou matkou.
Svokra najlepsia studena

Ak nechce ist, tak ho nedavaj. Nikdy som nase deti nedavala, ked nechceli ist. Sli az ked chceli ist. Tiez 100km nepojdeme na druhy den za dietatom.
Tak vy k nej chodíte len 3x ročne, ale od nej očakávaš pravidelné návštevy aby si vybudovala vzťah s vnučkou. Prečo k nej nechodíte častejšie vy? Ten vzťah ste mali budovať hlavne vy! Neviem si predstaviť navštevovať svokru 3x do roka a ešte keď býva tak blízko. Smutné. 🤔
Jáj, no keď tam nechcete chodiť tak sa nečuduj ze s nou tvoj syn nemá vzťah. Prečo by ona mala cestovať, keď vy mate auto? Tieto dnešné nevesty, furt majú nejaké problémy, no ale aj ty raz budeš svokra, a budeš mat nevestu.ha ha. Potom uvidíš.......
ja by som jej ho dala. Nech sa chlapec naučí byť aj trochu bez vás. Trošku nech je samostatnejší a nech nie je až tak naviazaný na vás.
Ty očakávaš od 65 ročnej ženy, že ráno sadne na autobus, hodinu bude cestovať, potom sa pohrá do synom a potom pôjde zase poobede preč. A toto ma robiť pravidelne?
Necitala som vsetky komentare mozno to tu uz bolo spominane. Ked sa s muzom cez prazdniny striedate ked bude mat on svoj tyzden doma nech ide s malym k mame. Syn si pomaly zvykne, muz mu pomoze sa tam prebavit a nenudit a babka bude spokojna. Mozno o rok dva pojde syn aj sam. Bez toho aby tam stravil cas si na babku nezvykne. U vas je to ine, tam si vztah nevybuduju ani keby babka chodila castejsie. Ja mam 2r a minule leto som bola 3x na tyzden u nasich. Bola dom tam aj ha sice, ale maly si super na nich zvykol na ich dom. Teraz bol v januari aj v marci u nich sam na 3 dni a bol spoko vobec sme mu nechybali. Ale bez toho casu u nich by si nezvykol.

Vnuca ma 6 rokov, a kde bola babka doteraz?
Od 59 rokov doteraz (65), nemala zaujem, chodili ste iba vy. Je dochodkyna, ma cas a dopravu zdarma...a zrazu si spomenula, ze je babka.
No bud sa dohodnete, aby to stretavanie bolo vzajomne alebo to nechate tak. Kazdopadne zrazu z nicoho nic ma ist na par noci k prakticky cudzej tete...nedivim sa, ze sa mu tam nechce.
Najskor vztah, potom presoavacky. Dieta nie je tamagoci...vypnes/zapnes.