icon

Rozhodovanie za partnera v prípade vážneho zdravotného stavu

Včera o 12:49

Ahojte baby, nedávno tu bola téma okolo smrti, vopred zakúpený hrob, čo dať obliecť atď všetko okolo toho.
Aj my s partnerom to sem tam rozoberáme kto má aké želanie.
Ale, napadla ma jedna téma o ktorej sme ešte pokec nemali a začali sme o tom diskutovať ale nedošli sme ku záveru.
Čo v prípade, ak jeden z partnerov leží vo vážnom zdravotnom stave, v kóme. Nenecháte na strojoch trápiť? Alebo necháte na strojoch a budete čakať či sa stav zlepší? Aj napriek tomu že Lekári tomu veľkú nádej nedávajú? Ako by ste sa rozhodli?

Strana
z2
doriiis
Včera o 13:34
@anonym_autor

@doriiis a to akože aj 10, 20 rokov to môže trvať nie? A to potom treba aj im ako nemocnici vyplatiť, platiť že ho držia na strojoch?

@anonym_autor ... Áno, v kome môže človek ležať aj 10,20 rokov. Neviem o tom, že by pozostalí niečo platili v našom prípade. Nás člen rodiny ležal takto 2 mesiace, kým zomrel

anonym_f38ee4
Včera o 13:35
@anonym_autor

@anonym_f38ee4 to máme už roky vybavené, neželáme si odber orgánov

@anonym_autor preco nie? Na jednej strane nechces aby ho umelo udrziavali ale pomoct inym nie? A keby bola moznost dostat organ, ak by bol chory, ten by ste prijali?

autor
Včera o 13:37
@doriiis

@anonym_autor ... Áno, v kome môže človek ležať aj 10,20 rokov. Neviem o tom, že by pozostalí niečo platili v našom prípade. Nás člen rodiny ležal takto 2 mesiace, kým zomrel

@doriiis ďakujem, ja myslela že po tom sa niečo platí. Trebárs za lieky ktoré podávali, pomôcky zdravotné atd. Nemám šajnu o tom

lizatko1009
Včera o 13:39
@vler

@lizatko1009 aj ja som manzelovi povedala ake mam zelania, a mam len pod 50 r. Vie ze pohreb do zeme nechcem. Som vsak zdravotnicka takze realne viem ako to vyzera ked je zla prognoza a clovek je udrziavany pri zivote pristrojmi

@vler vien, ze to patru k zivotu, ale ja na take cierne veci nechcem este mysliet.

autor
Včera o 13:40
@anonym_f38ee4

@anonym_autor preco nie? Na jednej strane nechces aby ho umelo udrziavali ale pomoct inym nie? A keby bola moznost dostat organ, ak by bol chory, ten by ste prijali?

@anonym_f38ee4 ja osobne darovať orgán nemôžem zo zdravotných dôvodov. A môj si to tiež neželá, z druhej strany všetky tie lieky čo on užíva mu ničia orgány tak neviem či by bol vhodným darcom. Ak on nechce ja rešpektujem a nevŕtam sa v tom že prečo z akého dôvodu. On má napr vážnu pľúcnu chorobu a nie sám odmieta príjem cudzieho orgánu

sss777
Včera o 13:41

@anonym_autor
Na Slovensku je každý človek automaticky potenciálnym darcom orgánov, pokiaľ počas svojho života pri plnom vedomí neoznámi písomne to, že si to neželá. Takže ak máte toto zariadené, nikto vám orgány brat nebude.
Čo sa týka témy, o ktorej píšeš, "odpájanie" od prístrojov sa deje len v prípade potvrdenej mozgovej smrti (na to je potrebných viac vyšetrení a taktiež konzilium odborníkov). Je to rozhodnutie lekára, nie príbuzných.
Držím palce, aby ste to praxi nemuseli nikdy riešiť.

autor
Včera o 13:43
@sss777

@anonym_autor
Na Slovensku je každý človek automaticky potenciálnym darcom orgánov, pokiaľ počas svojho života pri plnom vedomí neoznámi písomne to, že si to neželá. Takže ak máte toto zariadené, nikto vám orgány brat nebude.
Čo sa týka témy, o ktorej píšeš, "odpájanie" od prístrojov sa deje len v prípade potvrdenej mozgovej smrti (na to je potrebných viac vyšetrení a taktiež konzilium odborníkov). Je to rozhodnutie lekára, nie príbuzných.
Držím palce, aby ste to praxi nemuseli nikdy riešiť.

@sss777 ďakujem za vysvetlenie, mna úprimne ani nenapadlo pozrieť na nete informácie že ako to vôbec funguje. Sú veci o ktorých sme nemali poňatia.
Áno pevne dúfam že to riešiť nebudeme musieť

anonym_099acf
Včera o 13:54
@anonym_autor

@anonym_099acf nemiešaj môjho partnera s rodičmi. S rodičmi som prebrala len toľko čo si želajú mať oblečené a aký pohreb chcú mať. S tými strojmi som myslela svojho

@anonym_autor v akej krajine žijete? Lebo bežná mamička zo SVK fóra nebude uvažovať o odpojení z prístrojov čo je u nás nelegálne

autor
Včera o 14:01
@anonym_099acf

@anonym_autor v akej krajine žijete? Lebo bežná mamička zo SVK fóra nebude uvažovať o odpojení z prístrojov čo je u nás nelegálne

@anonym_099acf prepáč, nevedela som to. Máme obaja svoj vek a to len mňa tak napadlo že čo keby.

anonym_c0c08d
Včera o 14:22

@anonym_autor Ja som racionálny človek. Teda som za netrápenie ak sú vyčerpané možnosti... A je to relevantná téma, lebo keby ho privezú v kritickom stave na ARO a dajú na prístroje odpojiť ho nemôžu, ale ak ho dajú na normálne oddelenie a stav sa bude len zhoršovať na to ARO sa dostať nemusí ak s tým budeš súhlasiť, že ho nechceš trápiť... Proste nedajú sa prístroje a nechá sa umrieť... Pri žiadnej prognóze zlepšenia sa to robí.

anonym_df6ffc
Včera o 14:26

@anonym_autor nikdy by som nedala súhlas na odpojenie z prístrojov. Brala by som to ako vraždu toho človeka, na ktorom mi záleží. Pre mňa je prijateľnejšie nech je ten človek na tých prístrojov a mala by som aspoň malú nádej, ze možno sa jedného dňa preberie, ale aj keby nie, nič to nemení na veci, ze takto by som o neho neprišla, bola by som s ním fyzicky kedykoľvek by som chcela, resp. mohla. Záležalo by mi na ňom aj tak. Zatiaľčo smrť je nezvratná a trvalá strata cloveka.

anonym_342e64
Včera o 14:32
@deti95060810

@anonym_342e64 ešte som nevidela nikoho ležať truhle na boku. Ani na bruchu.

@deti95060810 to som písala na odľahčenie témy ;)

anonym_76345e
Včera o 14:35
@anonym_autor

@anonym_099acf prepáč, nevedela som to. Máme obaja svoj vek a to len mňa tak napadlo že čo keby.

@anonym_autor mala som spolužiaka 6 r v bdelej kóme nikoho neodpoja len tak, lebo si to rodina praje.Mala by byť u nás povolená eutanázia, ale iba v nezvratnych chorobách s ťažkou prognózou aj pre psychické dobro ostatnej rodiny.Jeden chory môže položiť celú rodinu fyzicky, psychicky, financne

anonym_c0d75e
Včera o 14:44

@anonym_autor nasa legislativa neumoznuje odpojit cloveka od pristrojov. skus pouzit google, je vela pripadov, neraz aj medializovanych, kedy ludia lezali v kome niekolko rokov. moja kamaratka je sestricka na ARO oddeleni, maju pacientku po vaznej autonehode, uz 5 rokov je v kome.

autor
Včera o 15:12
@anonym_c0d75e

@anonym_autor nasa legislativa neumoznuje odpojit cloveka od pristrojov. skus pouzit google, je vela pripadov, neraz aj medializovanych, kedy ludia lezali v kome niekolko rokov. moja kamaratka je sestricka na ARO oddeleni, maju pacientku po vaznej autonehode, uz 5 rokov je v kome.

@anonym_c0d75e to mi je ľúto. Hej nejak som sa pozabudla pozrieť na nete že ako to funguje. Ale už citam. No mohli by to čo zmeniť 😭😔

ivicatolic
Včera o 18:05

@anonym_autor A môže sa rozhodovať za partnera?

sss777
Včera o 20:22

@anonym_autor
Keby sa v tomto aj legislatíva zmenila a dajme tomu, že povolia nejakú formu eutanázie, musí to byť práve pacient, ktorý o tom rozhodne. Nikdy nie príbuzní.
Bolo by to ľahko zneužiteľné.
Predstavme si, že spolu manželia nežijú a plánujú rozvod. Manžel po ťažkom úraze sa ocitne v kome, manželka rozhodne odpojiť. Manžel zomrie,.manželka všetko zdedí a môže začať nový život.
Právne to musí byť doriešené tak, aby sa predislo aj podobným prípadom.

marca12
Včera o 20:26

U nas nie je moznost rozhodovat o odpojeni. A keby aj,neviem ako by som sa rozhodla.

Strana
z2