icon

Rozhodovanie za partnera v prípade vážneho zdravotného stavu

Včera o 12:49

Ahojte baby, nedávno tu bola téma okolo smrti, vopred zakúpený hrob, čo dať obliecť atď všetko okolo toho.
Aj my s partnerom to sem tam rozoberáme kto má aké želanie.
Ale, napadla ma jedna téma o ktorej sme ešte pokec nemali a začali sme o tom diskutovať ale nedošli sme ku záveru.
Čo v prípade, ak jeden z partnerov leží vo vážnom zdravotnom stave, v kóme. Nenecháte na strojoch trápiť? Alebo necháte na strojoch a budete čakať či sa stav zlepší? Aj napriek tomu že Lekári tomu veľkú nádej nedávajú? Ako by ste sa rozhodli?

Strana
z2
anonym_6d05f9
Včera o 12:51

Na Sk ak dobre viem, je možné človeka odpojiť len v prípade mozgovej smrti.

anonym_342e64
Včera o 12:53

Na Slovensku nemôžeš dať odpojit..

deti95060810
Včera o 12:53

sused dostal porážku. Vek 90 r.
Jeho manželka išla za lekárom, nech ho odpoja, nech netrápia človeka. odpoveď lekára - Ja sa nedám zavrieť.
asi to nie je len tak jednoduché povedať odpojte ho a lekári v tom momente všetko odpájajú.

lizatko1009
Včera o 12:55

to fakt o takych veciach sa bavite? 🫣 ja chaoem, ze smrt, choroba vsetko okolo patei k zivotu, ale toto?

anonym_342e64
Včera o 12:56
@lizatko1009

to fakt o takych veciach sa bavite? 🫣 ja chaoem, ze smrt, choroba vsetko okolo patei k zivotu, ale toto?

@lizatko1009 áno aj my sa bavíme o všetkom, vieme aj to, že ja sa nechcem dať spopolnit, muž áno...a nech ma nedáva ležať na chrbát, lebo tak neviem spať, len naboku 🙂 na odľahčenie témy... samozrejme že nám bude jedno čo bude, ale posledné želania by mali byť splnené

autor
Včera o 12:57
@lizatko1009

@lizatko1009 áno patrí to k životu, môj partner okrem mňa už nemá nikoho, má niekoľko diagnóz takže je dobré byť pripravený. Možno pre niekoho hrozná téma. Aj s rodičmi som to už prebrala. Nie je lepšie byť pripravený?

anonym_7a7440
Včera o 12:57

Na SK to nie je možné, a okrem toho, ak nie ste manželia, neviem, či vôbec môžeš ty niečo riešiť. Keďže spomínaš partner a nie manžel.

autor
Včera o 12:59
@anonym_7a7440

Na SK to nie je možné, a okrem toho, ak nie ste manželia, neviem, či vôbec môžeš ty niečo riešiť. Keďže spomínaš partner a nie manžel.

@anonym_7a7440 to treba zvlášť napísať že manžel? Snáď to je jasné či nie? Ja napríklad nemám rada ak mi niekto povie ako sa má tvoj chlap. Buď partner alebo manžel ale nie chlap

autor
Včera o 13:00

To som nevedela že na slovensku sa nedá. Tak nechajú toho človeka na strojoch aj keby bol 10 rokov na nich??

anonym_783c74
Včera o 13:01
@lizatko1009

@lizatko1009 prečo nie, nevieš koľko majú rokov. ak 50+ ?
Si sem tam pozri oznamy z pohrebnej služby čo máte v blízkosti a uvidíš že aj mladší ako 50r zomrú. čo je na smrť ozaj málo.
tiež som sa manž. opýtala či chce pochovať do zeme alebo spáliť v krem. Je síce zdravý, ale nikdy nevieš čo sa môže.

anonym_9e7f1d
Včera o 13:01
@anonym_autor

@anonym_7a7440 to treba zvlášť napísať že manžel? Snáď to je jasné či nie? Ja napríklad nemám rada ak mi niekto povie ako sa má tvoj chlap. Buď partner alebo manžel ale nie chlap

@anonym_autor nie je to jasné, väčšina žien žije s partnerom a nie s manželom
v našom okolí partnerka v zahraničí čakala dieťa, mala predčasný pôrod skončila v kóme a o liečbe, prevoze matky na slovensko a starostlivosti o dieťa rozhodovala stará mama dieťaťa a nie otec dieťaťa a partner matky

deti95060810
Včera o 13:02
@anonym_autor

To som nevedela že na slovensku sa nedá. Tak nechajú toho človeka na strojoch aj keby bol 10 rokov na nich??

@anonym_autor to zas určite nie. Nie si Schumacher.

vler
Včera o 13:03
@lizatko1009

@lizatko1009 aj ja som manzelovi povedala ake mam zelania, a mam len pod 50 r. Vie ze pohreb do zeme nechcem. Som vsak zdravotnicka takze realne viem ako to vyzera ked je zla prognoza a clovek je udrziavany pri zivote pristrojmi

deti95060810
Včera o 13:03
@anonym_342e64

@lizatko1009 áno aj my sa bavíme o všetkom, vieme aj to, že ja sa nechcem dať spopolnit, muž áno...a nech ma nedáva ležať na chrbát, lebo tak neviem spať, len naboku 🙂 na odľahčenie témy... samozrejme že nám bude jedno čo bude, ale posledné želania by mali byť splnené

@anonym_342e64 ešte som nevidela nikoho ležať truhle na boku. Ani na bruchu.

autor
Včera o 13:05
@anonym_9e7f1d

@anonym_autor nie je to jasné, väčšina žien žije s partnerom a nie s manželom
v našom okolí partnerka v zahraničí čakala dieťa, mala predčasný pôrod skončila v kóme a o liečbe, prevoze matky na slovensko a starostlivosti o dieťa rozhodovala stará mama dieťaťa a nie otec dieťaťa a partner matky

@anonym_9e7f1d mám to kvôli tebe teraz opraviť?

anonym_08f934
Včera o 13:08
@anonym_autor

@anonym_9e7f1d mám to kvôli tebe teraz opraviť?

@anonym_autor autorka ani mne nebolo jasne ci partner je manzel alebo priatel/druh. Vela ludi zije spolu nezosobasenych

jblheart
Včera o 13:10
@anonym_autor

@anonym_autor Tu má vláda a politické strany na starosti riešiť iné veci ako asistovanú samovraždu či eutanáziu vieš... Osobne podporujem v budúcnosti aby aj u nás uzákonili asistovanú samovraždu ale eutanáziu nepodporujem + zaviesť trest smrti za obzvlášť závažné trestné činy ,ale to už je na inú tému.

anonym_f38ee4
Včera o 13:11
@anonym_autor

@anonym_autor na SR sa neda takto rozhodovat. Ale inak, ked sa bavite o tomto, bavili ste sa aj o darovani organov? Lebo tu zase v takomto pripade, ak si predtym nespisal, ze nechce darovat, tak je to v podstate automaticke, ze organy mozu pouzit bez suhlasu.

anonym_39242b
Včera o 13:15

@anonym_autor ja nikoho trapit nebudem. Ani seba.

autor
Včera o 13:16
@anonym_f38ee4

@anonym_autor na SR sa neda takto rozhodovat. Ale inak, ked sa bavite o tomto, bavili ste sa aj o darovani organov? Lebo tu zase v takomto pripade, ak si predtym nespisal, ze nechce darovat, tak je to v podstate automaticke, ze organy mozu pouzit bez suhlasu.

@anonym_f38ee4 to máme už roky vybavené, neželáme si odber orgánov

autor
Včera o 13:17
@jblheart

@anonym_autor Tu má vláda a politické strany na starosti riešiť iné veci ako asistovanú samovraždu či eutanáziu vieš... Osobne podporujem v budúcnosti aby aj u nás uzákonili asistovanú samovraždu ale eutanáziu nepodporujem + zaviesť trest smrti za obzvlášť závažné trestné činy ,ale to už je na inú tému.

@jblheart nechápem, v niektorých krajinách je to povolené a v niektorých nie. Prečo? Veď sme vEU, aj keď ok každá krajina rozhoduje podľa svojho. Ale naozaj mohli by aj na slovensku vpred pohnúť

kiki68
Včera o 13:20

Toto mam vyriesene uz davno, pri potapani je na tuto emergency separatny papier. Cize pre man nic nove. Co mozete zalezi na regulacii daneho statu

minenkaa
Včera o 13:21

@anonym_autor ano my to mame vydebatovane,ani jeden nedovolíme ,aby sa ten druhý trápil a aj ak by to zahŕňali pomoc odísť

jblheart
Včera o 13:22
@anonym_autor

@jblheart nechápem, v niektorých krajinách je to povolené a v niektorých nie. Prečo? Veď sme vEU, aj keď ok každá krajina rozhoduje podľa svojho. Ale naozaj mohli by aj na slovensku vpred pohnúť

@anonym_autor Tipujem že na Slovensku by takáto téma bola na "väčšinu" občanov príliš progresívna.. a predstavitelia rádoby konzervatívnych strán aka. SNS/KDH či možno aj SMER by začali vrieskať a tlačiť ľudom do hláv že tá strana ktorá stým prišla ide zabíjať ľudí len tak a neviem čo. 😅

dadis
Včera o 13:22
@anonym_autor

@anonym_autor Mozem sa iba zo zvedavosti spytat na dovod? Myslim to, ze nechcete darovat organy..

doriiis
Včera o 13:24

Na Slovensku nie je možné odpojiť. Mala som v rodine dvoch členov po porážke, mozgovo mŕtvych. Čakalo sa, až zomrú.

autor
Včera o 13:31
@dadis

@anonym_autor Mozem sa iba zo zvedavosti spytat na dovod? Myslim to, ze nechcete darovat organy..

@dadis kvôli diagnózam a všeobecne nechceme

anonym_099acf
Včera o 13:32
@anonym_autor

@lizatko1009 áno patrí to k životu, môj partner okrem mňa už nemá nikoho, má niekoľko diagnóz takže je dobré byť pripravený. Možno pre niekoho hrozná téma. Aj s rodičmi som to už prebrala. Nie je lepšie byť pripravený?

@anonym_autor ako si mohla niečo preberať s rodičmi čo na SVK legálne nie je?

autor
Včera o 13:32
@doriiis

Na Slovensku nie je možné odpojiť. Mala som v rodine dvoch členov po porážke, mozgovo mŕtvych. Čakalo sa, až zomrú.

@doriiis a to akože aj 10, 20 rokov to môže trvať nie? A to potom treba aj im ako nemocnici vyplatiť, platiť že ho držia na strojoch?

autor
Včera o 13:34
@anonym_099acf

@anonym_autor ako si mohla niečo preberať s rodičmi čo na SVK legálne nie je?

@anonym_099acf nemiešaj môjho partnera s rodičmi. S rodičmi som prebrala len toľko čo si želajú mať oblečené a aký pohreb chcú mať. S tými strojmi som myslela svojho

Strana
z2