icon

Rozvádzam sa. Čo robiť?

zuzanka410
13. sep 2015

Ahoj žienky prosím o rady a pomoc. Manžel podal žiadosť o rozvod a chce deti k sebe. Vlastne jeho matka a on mi chcú zobrať deti. Vyhodili má z bytu lebo vedia ze to im hraje na súde na ich prospech a vedia ze som bez peňazí. Prácu som si už našla takže si hľadám aj byt. Ide o to ci môžem teraz od neho žiadať výživné na naše dve malé deti aj keď nie sme ešte rozvedený. Na koho sa mám obrátiť?

timea7
14. sep 2015

@dai chápem, to je tiež už o strate dôvery....ak mám pocit, že sa niečo deje, nebudem mať na očiach ružové okuliare a klamať sama seba, ale odkladať si....

moonlight1210
14. sep 2015

@timea7 nebrala by som to ako nefer.
tie peniaze moze pouzit aj ako necakanu pomoc, ked sa nieco stane rodine. vytiahne ich ako zo zazracnej krabicky. nieco, s cim neratali, ze maju a teraz sa to velmi hodi.

je to sice do istej miery nefer, ale ani manzel, ked si zacal vztah inde a zrazu je rozhodnuty vsetko skoncit a ist za hlasom srdca (bez ohladu, co za nim ostane), nejednal ferovo.
neoznamil dopredu, ze videl inu zenu, zatuzil po nej a ide sa o nu pokusat, ci by ho nechcela. a ze bude pre to robit vsetko, aby ju presvedcil, aby ho lubila. a ked to vyjde, tak s nou planuje odist.
tak nech sa na toto manzelka pripravi.
robi to tajne a ked mu to prerastie cez hlavu, chce zrazu slobodu verejne urobit, na co ma prave chut a ostatni okolo neho nech sa si s tym poradia ako vedia.

ja viem, ze taktyo ucet je ako vopred ratat s tym, ze bude neverny. ako vopred ho obvinit, podozrievat, vyslovit mu nedoveru. vlastne mu nikdy neverit.
ale to by sa potom aj vsetky predmanzelske zmluvy dali tak chapat. a pritom vieme, ze ti co ich pisu, ich nepisu preto, lebo namiesto do manzelstva vstupuju do obchodného vztahu. samozrejme, ze sa miluju a samozrejme, ze veria, ze im to vydrzi naveky a jednotlive body v zmluve nikdy nebudu musiet riesit.

ak by som taky ucet mala, chapala by som ho takto. ako pomoc v nultej hodine, ked sa necakane ocitnem zradena najblizsim clovekom a nebude mi mat kto pomoct (lebo napr. rodina a priatelia by chceli, ale nemaju ako. a on samozrejme nebude mat zaujem pre mna vôbec nieco urobit.).

timea7
14. sep 2015

@moonlight1210 aj žena si môže nájsť niekoho, tiež je to nefér. Je mi jasné, že na SK ťahá vždy žena za kratší koniec, ale mne to pripadá, že tomu druhému nedôverujem. A manželská zmluva ti ej na SK na dve veci.

sivula
14. sep 2015

@zuzanka410 tiez ma napadlo,ze dobrovolne neodchadzaj z bytu s detmi.Najlepsie by bolo mat svedka v dany den,ze ta vyhadzuje alebo vymenila zamky a pod.Ak odides len tak,mozu to zneuzit proti tebe.Donut ich urobit chybu.drzim palce. Preco ti chcu vlastne vziat deti? Malokedy ich chlap chce k sebe.

sivula
14. sep 2015

@moonlight1210 ak vztah funguje ako ma,odklada sa na taketo situacie spolocne.Nie potajme.Potom to asi nefunguje vo vztahu.Pokial je to zdrave manzelstvo,partneri vedia o prijmoch a vydajoch v rodine vsetko. Aj my setrime,ale neviem si predstavit odkladat 100 eur potajme bez toho,ze si to manzel nevsimne.Ved hospodarime obaja.Ja by som tiez registrovala,ze nieco nie je v poriadku.Som toho nazoru,ze v zdravom vztahu sa nemaju robit veci poza chrbat.

majka99999
14. sep 2015

@dai ano, ale nie kazdy si moze dovolit aj platit poistku kazdy mesiac, aj zarabat stale slusne peniaze, vela ludi zije z mala. Ja som napriklad na rodicaku s 2 detmi, 3-rocny zacal chodit do skolky (sukromnej, lebo vsak som doma, tak do statnej nepatri). Keby som odisla, 1-izbak stoji mesacne 450 eur, skolka vyse 300 eur starsi, mensi do jasiel, to by mi dali prispevok, tak povedzme dalsich minimalne 60 eur stravne. Mozem poziadat o vyzivne na deti, kedze ja pojdem do prace (musim si kupit elektricenku), kym rozhodnu, tak nic. Takze to mame pomaly 900 eur a este nekupila ani 1 rozok, ani 1 balenie plienok... Ty stale ratas moznostou, ze zamestnana uz si, ale co kebyze prave nie si, nemas rodicov na dochodku, ze by sa ti postarali o mladsie dieta atd Plnenie z poistky nepride na druhy den. Co keby zmizol? Manzela znamej mojej mamy nasli po par mesiacoch zavrazdeneho kdesi v lese za mestom. Musela ist rychlo pozastavovat zivnost, kedze nas drahy stat by od nej pytal odvody za nezvestneho manzela.

sivula
14. sep 2015

myslela som krizove situacie v rodine,nie pripadny rozvod.

dai
14. sep 2015

@majka99999 vychadzam samozrejme z mojej situacie, nie zo situacie cloveka milion lebo tu nepoznam - moze si len domyslat a to ja nerada... ano, aj ja by som len kriticky zvladala sa starat o rodinu kedze nutne vydavky mame vyssie ako si popisala , ale zvladla by som to... ze vychadzam z toho ze som zamestanana? no ano, pracujem 14 rokov od VS a este sa mi nestalo ze som bola nezamestnana ( okrem mesiaca ked som si hladala pracu ) - nepredpokladam ze by som si pracu nenasla... stale tu mam este rodinu a kamaratov ktori by mi vedeli financne docasne vypomoct - proste ja nutnost zadnych dvierok nevidim, aj ked mat nejake peniaze usporene moze byt fajn - ale nechapem preco by o tom muz nemal vediet, preco by sme si nemohli obaja sporit ( poistky pre mna su forma sporenia )

tova
15. sep 2015

@dai
@alla24
@libka1 byt zamilovana je pekne, ale pozriet aka je realita, ze 50% manzelstiev skonci rozvodom, niekedy prave vtedy ked je zena na materskej, chora, nemoze najst pracu.... Vzdelanie nikomu nezaruci pracu ani uspech. Odkladanie penazi je normalna vec, nepisem o sume az do dochodku, ale aby zena utiahla podnajom/pozicku, auto, stravu bezne vydaje aspon na 6 mesiacov bez ziadneho prijmu (kym sa znova postavy na nohy, najde pracu, osamostatni) tie peniaze sa mozu zist vo vynimocnom pripade ked clovek ochorie a potrebuje na operaciu v zahranici alebo parner srati pracu, zomrie hociaka situacia ale na to by malo ist najprv zo spolocnej kasy. Maj vsetky uspory na muzove meno, len raz sa rozhodne rozviest alebo zomrie, tak sa tych penazi nedockas, alebo budes cakat, co ti sudy udelia . Dai, co ti chore pripada? ved to niesu kradnute peniaze ani muzove. Vsetko co pises o poistkach atd, pises za predpokladu ze si este vydata. Co keby ti zajtra oznamil, ze sa rozvadza? co ti z tych jeho poistiek? Ja som samostatna ,financne nezavisla od 17r. vystudovala som VS za vlastne,. usetrila Tolko, ze som sa mohla detom 6r. venovat a pracovat len par hodin tyzdenne ale deti boli na prvom mieste, cast penazi , isla do spolocneho rozpoctu, stale mam dost usetrene , deti su na zs tak mozem viac pracovat, peniaze na VS uz maju teraz zabezpcene. Kolko znamych a kamaratok vyplakava, ze su na mateskej a muz im da vreckove, nemaju na nic, o nicom nerozhoduju, nemozu ist na vylet, kupit detom hracku, jedlo hocico bez toho aby muz to schvalil. Ja take veci nepoznam. Financne nezavisla neznamena mat ukoncenu len VS, ale mat ustrene tak, ze aj rok mozes sediet doma bez prijmu a muza alebo nepracujuceho muza alebo v tejto situacii si mohla zaplatit podnajom hned na druhy den aj na polroka vopred, a nemusela rozmyslat kam s detmi a mala aj na pravnika.

maslenka47
15. sep 2015

@timea7 za to, ze na SK ze taha za kratsi koniec, si vacsinou ta zena moze sama. Pretoze tu je moda hovno robit a spoliehat sa na to, ze jej a detom zaplati zivot ten hnusny chlap, na ktoreho potom vsade nadava, ako jej nepomaha a "nic" neda. A ako tu citam rozne temy, tak je vidiet, ze obe strany su schopne toto dotiahnut do uplneho extremu (chlap ekonomicky "tyran"; zenska absolutne neschopna naratat do 4 alebo akehokolvek triezveho uvazovania, lebo ona je "zamilovana" - ale kludne to moze byt aj v opacnom garde). Akurat mam dojem, ze "zamilovana" vo vacsine pripadov neznamena lasku, ale neschopnost byt samostatna/potreba byt na niekom zavisla do takej miery, ze radsej zo seba spravi nieciu handru.

@tova velmi dobre napisany prispevok. Financna nezavislost naozaj neznamena, ze od manzela dostane take "vreckove", aby nemala pocit, ze musi zobrat. Alebo nebodaj robit 😲

timea7
15. sep 2015

@maslenka47 tak v tomto s tebou absolútne súhlasím, aj keď občas sú prípady, keď to jednoducho nejde, ale tých je málo. Myslím, že si to pomenovala úplne presne - to nie je láska, ale neschopnosť byť samostatná....aj keď na trhu práce sa vždy ľahšie uplatní muž, ako žena s dvomi, tromi malými deťmi. Ale viem, že keď sa chce, tak sa dá. A treba najskôr myslieť a potom konať, nie naopak.

libka1
15. sep 2015

@tova nie som typ co sa dokaze slepo zamilovat a vdaka tomu stratit zmysel pre realitu 😉

ak by sa nieco z toho co pises stalo mam kde byvat, mam stabilny prijem, nasetrene a aj poistky pre pripad ze sa stane nieco mimoriadne vazne. A kde setris aby manzel o tom nevedel?

timea7
15. sep 2015

@tova v zdravom vzťahu neexistuje, aby ženu na MD muž vydeľoval, aby boli peniaze na jeho meno tiež nie, ak áno, je chyba niekde inde, žena je takej povahy, že šetriť nebude, naopak, zacvaká z MD všetko, bude šetriť na sebe, len aby dobre bolo. Ale chápem, ako si to myslela, ak sa muž rozhodne pre iný model a bude rýchlejší, ako žena - t.j. prevedie väčšinu spoločných peňazí na iný účet - s tým, že väčšinu zarobil on 😝 , žene ostanú oči pre plač. Kým dôjde k rozdeleniu majetku, súdy, dokazovanie.....musí z niečoho žiť. Napriek tomu všetkému je mi šetrenie bokom proti srsti, aj keď sa to dá spôsobom, nekúpim si kabelku, ale odložím si 50 eur, na ďalší mesiac si nekúpim na oblečenie vôbec nič, odložím zase....je to diskutabilné....

libka1
15. sep 2015

No ja si to moc neviem predstavit uz len z toho pohladu ze nerobim to co nechcem aby niekto spravil mne. Ja takto zistit ze manzel si niekde tvori tajny fond tak som asi v miernom soku a neviem neviem ci by som mu uz dokazala verit 100 %. Samozrejme ked mi teraz povie ze moja, kupil som dom kedze som si pravidelne odkladal a stahujeme sa, to bude ina kava a fond dostane pozehnanie ...

cecil36
15. sep 2015

@timea7 ja keby nemam nasetrene tak som po rozvode v takom pecku, ze dovidenia...k vete: "v zdravom vzťahu neexistuje, aby ženu na MD muž vydeľoval, aby boli peniaze na jeho meno tiež nie, ak áno, je chyba niekde inde". To ci je vztah zdravy alebo nie zistis prave v krizovych situaciach napriklad ked ide zena na MD.

cecil36
15. sep 2015

@libka1 a nie je lepsie mat nieco nasetrene (pred manzeltvom aj v nom) ako potom zistit, ze tvoj muz je sice mily, zlaty,venuje sa detom, ale ups akosi ti zabudol povedat, ze uz dva roky hraje (zpasy) a jeho dlhy su uz celkom slusne a za polovicu rucis aj ty? A ver, ze ak toto chce muz tajit, tak to nemas sancu zistit...

dai
15. sep 2015

@tova no, mne to prave ako taka mala, dost vyznamna tajnost vo vztahu pripada... nepomozem si - keby sa dozviem ze manzel si takto odklada peniaze pre pripad rozvodu tak by som urcete bola poriadne vytocena a nieco by sa vo mne asi aj zlomilo... Ja beriem ze vychadzam zo svojej situacie, zarabam nadstandartne a viem ze z mojho zarobku v pohode utiahnem domacnost - nikdy okrem materskej som sa zavislo necitila ( aj tak sme mali vytvoreny model domacnosti kde som o ziadne vreckove nezobrala - ucet sa v tom obdobi spojil, Materske aj rodicovske boli peniaze s ktorymi sa v rozpocte absolutne neratalo - cize podla tvojho modelu som si toto mohla kedykolvek odlozit... )
Pises stale ze tie peniaze potrebujes na preklenutie krizoveho obdobia - podla mna je milion inych moznosti ako toto obdobie preklenut - ale opaet vychadzam zo seba - uz teraz mam v hlave najmenej 3och ludi ktori viem ze by ma 100% podrzali ( dvaja z nich su moji bratia a tam nemam najmensiu pochybnost kedze u nich je aj moznost a aj vola ), mam rodicov ktori by mi nikdy nepovedali nie, a v neposlednom rade mam v 2och bankach uz niekolko rokov predschvalene uvery v dost vysokych hodnotach - cize keby prisla situacia S tak jednoducho po jednom siahnem - ak by som nechcela vyuzit prve moznosti... V pripade keby sa rozvedieme tak by mi sice boli na nic poistky ale zase muz by musel platit vyzivne a to ja by som sa s 50 eurami neuspokojila - standart deti musia mat rovnaky ako ked sme spoli zili...
vies tazko to takto pisat - jasne, je fajn ked ma clovek nieco usporene - s tym s tebou suhlasim, ale proste tajne si odkladat za muzovym chrbtom mi pride sproste - ale to je asi preto ako ja chapem manzelstvo ako take, kazdy moze mat toto pochopenie ine... Ja urcite nie som typ s ruzovymi okuliarmi , brali sme sa po 5tich rokoch vztahu a vlastne aj spolocneho byvania, vedela som koho si beriem s jeho pozitivami ale aj negativami, nejaku tu krizu mame uz aj za sebou a jasne, clovek sa moze zmenit radikalne ak prepadne drogam, alkoholu , ci vazne ochorie - ale ja teda dufam ze tie prve sa nestanu vdaka tomu ze dost intenzivne nas vztah zijeme a nedovolujeme si nechat ho ochladnut, a to posledne dufam ze ustojime ( ustali sme uz par tychto diagnoz u inych blizkych rodinnych prislusnikov... )
K tej financnej nezavislosti - ja som nikde nepisala ze VS je zaruka uspechu... ale ja viem ze ja sama sebe som si tou zarukou nie kvoli vzdelaniu , skor nadstaveniu k zivotu a flexibilite - proste ked neni tu idem tam kde je - nehladam si vyhovorky skor riesenia situacie, inak to neide...A padnut na hubu samozrejme moze kazdy😀

timea7
15. sep 2015

@cecil36 zistím to hneď na začiatku MD a nebudem s tým súhlasiť ako ovca. Ja som schopná v takom prípade ísť od dvojmesačného do práce, dať dieťa strážiť, za to platíme obaja a milému pánovi dať jasne najavo, že som jeho partnerka, mám právo na polovicu z toho, čo zarobí a ak to nie je schopný akceptovať, tak dovidenia. Určite by som sa nikdy nedala dohnať do takých situácií, o ktorých tu často čítam a z ktorých ma mrazí. Muži si k ženám dovolia toľko, koľko im ženy dovolia. Vidieť to na situáciách, ak mal muž submisívnu ženu, ktorá držala v manželstve hubu a krok, choval sa k nej ako k handre, lebo sa ona dobrovoľne tou handrou stala, po čase ho začala nudiť, tak si našiel inú, ale podstatne inej povahy a pri nej je ako baránok, pretože mi je jasné, že by ho veľmi rýchlo poslala do čerta. Pri mužovi, ktorý hrá, vsádza, hádam zistím, že mi chýbajú peniaze, či? Ak máme obaja prehľad o našich príjmoch a výdavkoch, tak to dlho utajiť asi nepôjde.

timea7
15. sep 2015

@dai absolútny súhlas, tiež to tak cítim.

timea7
15. sep 2015

Ešte som chcela dodať, že najlepšie sa žena na takéto situácie pripraví tým, že sa bude vzdelávať, stále, aj na MD. Bohužiaľ často tu čítam, že mladé ženy skočia do vzťahu a materstva a nemajú ukončené ani stredoškolské vzdelanie, žiadne alebo len minimálne pracovné návyky, žiadne jazykové znalosti a rodia veselo jedno dieťa za druhým. Sú úplne na mužovi finančne závislé nielen na MD, ale aj po nej, lebo majú problém uplatniť sa na trhu práce, máloktorý zamestnávateľ sa bije o ženu s tromi malými deťmi. Zo strany ženy hrozné, zo strany zamestnávateľa sa to dá pochopiť. Neviem, kde sa mladé ženy tak ženú, nech sa na mňa nehnevajú, ale mne to u niektorých príde ako lenivosť, je jednoduchšie byť na MD osem rokov, ako naháňať sa práca, škôlka, domácnosť, len čo potom, ak sa naozaj niečo stane? Je úžasné si užívať dieťa tri roky, len na Slovensku si málo žien uvedomuje, že je to pre ne luxus a nie normálny stav. A čas na MD sa dá využiť aj pozeraním priblbnutých seriálov, aj študovaním, vzdelávaním, aby bola žena flexibilnejšia a mohla v krízovej situácii nastúpiť do práce okamžite. len tu je veľa tém podobného rázu - hneď po maturite tehotná, bývanie u svokry, kde sa všetci navzájom žerú, na hypo z mužovho platu, ktorý živí 4-5 ľudí nevyjde a žena ak ide z MD do ďalšej MD je v.....Som už stará korčuľa, zo mňa sa už naozaj trh práce nezblázni, mám novú prácu, zmluvu na rok, ale keby mi ju aj nepredĺžili, dokážem sa uživiť minimálne ďalšími dvomi spôsobmi, no nepadlo mi to z neba.

dai
15. sep 2015

@timea7 v tomto zase ja s tebou uplne suhlasim... nehovoriac o tom ze ked to tym babam povies napriamo tak si hned karieristka, mas pomylene hodnoty etc. lebo mat dieta je predsa to najzmysluplnejsie a najkrajsie na celom svete... niekedy mi to pride akoby som sa bavila s mojimi detmi o psovi ktoreho veeeeelmi chcu, lebo je to take super a krasne a oni ho budu lubit etc. ... to ze si 8 a 4rocne deti uplne neuvedomuju ze pes je kvazi dalsie male dieta ktore potrebuje jest, ktoreho treba vychovavat, ktore potrebuje starostlivost, vyvencit, ktore sa neda odlozit etc. ...je asi normalne, to ze si ale tuto materialnu stranku veci neuvedomuje dospela zena je povazlive...
Ale ako som bola mnohokrat v takych debatach odpisana: oni rodia buducich danovych poplatnikov a oni same po materskych este spravia obrovsku karieru .... a v tom bode sa dostavame k tomu co si vyssie napisala - v 30tke s 3mi detmi bez vzdelania zacinat karieru - no ano, tak 1dnej z 10 000 sa to mozno podari...

alla24
15. sep 2015

Dievcata k tomu ze zena na SK taha za kratsi koniec je blbost prvej triedy.... vsade zena taha za kratsi koniec lebo ma deti a ci chce alebo nechce nemoze sa venovat tolko praci ako jej manzel... dalsia vec kto komu kaze sediet na prdeli 3 roky????? Potom sa divite ze nic nemate? v USA je materska 2 mesiace potom hajde do roboty. V UK tusim 6 a konec ziadny dalsi rodicak.... cize to ze sedi slovenka tri troky doma na rodicaku je jej osobny problem. Ja som napriklad taky luxus ako materska 3 roky ani nezazila.... ale tiez uznavam ze mne mal a ma kto postrazit malu (moja mama) a to je viac ako dost. Aj ked existuju tu jasle...
A ulievat si peniaze bokom je pre mna absolutne nerealne lebo nemam na to charakter. Podla mna kto toto robi ma uplne nezdravy vztah. daju sa peniaze aj bokom davat ale som za dohodu manzelov ze budeme si odkladat na horsie casy aj ked podla zakona na tieto peniaze maju narok OBAJA kedze sa nadobudli pocas manzelstva takze? Asi treba viac makat pred manzelstvom a nie robit 10 vysokych a nic z toho.... vysoku skolu ma kde kto. mam kopu kamosiek co ju maju a vlastne peniaze vobec nemaju. Rozmyslam kto ma VS a ma aj peniaze.... rozmyslam rozmyslam..... NIKTO! ....

cecil36
15. sep 2015

@timea7 no ono to pekne vyzera, ale realita je ina...Mozes nesuhlasit kolko chces, ak pan manzel je z tych menej "demokratickych",ma zena doma peklo... Pises, ze by si isla aj od dvojmesacneho. Nie kazdy ma pracu, kde zarobi tak, ze si k dvojmesacnemu moze dovolit opatrovatelku, nema starych rodicov, ktori su v dochodkovom veku a su ochotni varovat...atd. Presne pre tieto sitiuacie je dobre,aby zena ked ide na md mala nieco nasetrene o com muz nevie rep. vie,ale nedotkne sa ich... btw ja som pracovala aj pocas RD, ale ja mam pracu, ktora to umoznuje, nie kazdy ma take stastie.

dai
15. sep 2015

@alla24 tak my mame obaja VS a nemame sa zle🙂 a teda viac menej ludi bez VS ani nepoznam a viac menej ani nepoznam ludi ktori sa maju zle... zijem ale v SR, v uk si viem predstavit ze slovakom funguje to co ty popisujes ( teda makat makat a potom mat mozno peniaze aj bez vzdelania ) ... Inak robim pre nadnarodne US firmy a tak nejak od urcitej urovne manazmentu sa aj tu uz to VS vzdelanie vyzaduje, hm... Detto uplne nesuhlasim s tym ze zena vsade taha za kratsi koniec - aj medzi mojimi kolegami - vaecsinou su to zeny zo zahranicia mam par pripadov kde zena pracuje a muz je na materskej - cuduj sa svete ti chlapy su casto slovaci...
ale urcite s tebou suhlaism v tom ze 3 roky materska je velky luxus a naozaj by zeny mali rozmyslat ci si ho dovolit mozu alebo nie, nebrat to ako svoje vysadne pravo na oddych schovane za dieta...

cecil36
15. sep 2015

@dai tie zeny zväcsa zostavaju doma 3 roky pretoze zvycajne nemaju inu moznost kam s dietatom. Ak by bolo dostatok statnych jasli a skolok, je to ine, ale tu mas problem dostat dieta 3 rocne ked uz mama musi ist do prace. A nehovor, ze riesenim su sukormne skolky alebo opatrovatelky. Kolko predavaciek, sekretatok a pod. si ich moze dovolit. 3 rocna materska nie je luxus, ale zvycajne jedine riesenie kam s dietatom. A ano su aj take, co sa v tom nasli.

dai
15. sep 2015

@cecil36 je to dost mozne... aj ked ked pises ze nemam tie sukromne odporucat... vo vaecsine miest okrem BA ti prispevok do 3och rokov ktory dostavas aj popri praci tie sukromne jasle kludne pokryje, takze je to riesenie pre vsetkych...
sama ale nie som fanusik tychto ustanovizni ale tiez vsetko mat nemozme - ja by som kludne skratila matersku na 2 roky s tym ze bude viac skolok za tie zvysne peniaze... Ale ked si realne otvoris oci tak zistis ze tie zeny tie 3 roky doma chcu byt - im sa nechce ist robit tu sekretarku ked mozu byt doma s dietatom a mat veget a pritom pomaly taku istu ciastku dostat... ( o nezamestnanych kde je vlastne materska riesenie ich situacie uz ani nehovorim )
a pre zeny co sa v tom nasli - no super, nech su doma aj cely zivot - ale to su presne tie pripady ktore potom musia ratat so situaciou ktoru tu uz dlhsie v teme rozoberame - ze budu na totalku zavisle od svojho muza a ked ten sa rozhodne ze mu uz zena sediaca doma nestaci tak maju smolu lebo vlastne nemaju v rukach absolutne nic

judita2580
15. sep 2015

@zuzanka410 okamžite si mala volať políciu,prečo si sa nechala vyhodiť z bytu? Muži so svojimi matkami majú veľakrát pocit,že môžu všetko,aj konať bezpravne. A že všetko sa dá vybaviť.Takže okamžite polícia a sociálna kuratela, tam povies svoj problém kuratela sa nachádza na úradoch práce sociálnych vecí a rodiny. Spisu spis a kurátorka pôjde zistiť pomery v rodine a pokiaľ si starostlivá matka súd je na strane deti a ich matky.A otecko pôjde s dlhým nosom aj s jeho mamičkou.Ja by som im dala kurnik sopa ženy neviete sa brániť?? Tiež som rozvedená,prešla som peklom na zemi,no nikdy by som bez dieťaťa neodišla ani keby čokoľvek bolo.Pokiaľ máš príjem a kde bývať deti sú tvoje.Môže mať otec milión na účte

cecil36
15. sep 2015

@dai ved to je to smutne, ze RP je pomaly na urovni platu sekretarky. Ked zena zisti, ze zarobi 450 € zapati skolku 300 € (a to som to fakt skresala aj na npr. stredne Slovenslo), nieco precestuje, preje, musi sa slusne obliect (na RD stacia aj veci co ma) atd. zisti, ze je v minuse. Takze taka do prace nepojde, preco by to robila. A uprimne, takych je väcsina. Cize, aj keby sa takato zena sebeviac chcela osamostatnit,nema sancu. Tu je uplne zly socialny system, ktory podporuje "nepracovat",namiesto skolok, jasli,skrateych uväzkov a podobne.

timea7
15. sep 2015

@judita2580 dom je svokrin.....

timea7
15. sep 2015

@cecil36 no ja by som do tej práce išla len preto, aby som si ju udržala. Treba sa pozerať aj dopredu, nie len na tú dobu, kedy z toho platu budem platiť súkromnú škôlku alebo jasle.
A čo sa týka toho odchodu od dvojmesačného, tam ani tak nejde o tie peniaze, aj keď aj po zaplatení opatrovateľky, alebo jaslí mám stále viac ako keď dostanem materskú a muž očakáva, že z nej utiahnem celú domácnosť a ešte aj ušetrím, ale ide najmä o to, dať mu jednoznačne najavo, že peniaze sú spoločné, všetky, ak to nie je ochotný akceptovať, mieni ma vydeľovať v čase, keď som na ňom v podstate finančne závislá, tak aj dieťa je spoločné a ja môžem ísť do práce, nemusím byť nutne doma s naším dieťaťom. Ja ti tvoj názor neberiem, len mám svoj. Ja osobne som za prehľadnosť v príjmoch, spoločný účet, ku ktorému majú prístup obaja. Zase tento názor nikomu nevnucujem, len potom sa málokedy stane, že má manžel peniaze na svojom účte, prípadne si z nich ešte na iný ulieva a mne milosrdne niečo hodí. Ak s ním mám spoločné bývanie, spoločné deti, ak sa s ním delím o radosti, aj starosti, chcem s ním mať aj spoločný účet a prehľad o všetkých príjmoch a výdavkoch. Chcem mať v tom poriadok. Ak sa niekomu páči iný model, OK, mne sa páči tento. Potom vlastne ani neviem, ako ma môže vydeľovať z našich spoločných peňazí, keď mám k účtu prístup.