Rozvádzam sa. Čo robiť?
Ahoj žienky prosím o rady a pomoc. Manžel podal žiadosť o rozvod a chce deti k sebe. Vlastne jeho matka a on mi chcú zobrať deti. Vyhodili má z bytu lebo vedia ze to im hraje na súde na ich prospech a vedia ze som bez peňazí. Prácu som si už našla takže si hľadám aj byt. Ide o to ci môžem teraz od neho žiadať výživné na naše dve malé deti aj keď nie sme ešte rozvedený. Na koho sa mám obrátiť?
@dai nech ti to pripada ako chce, Kazdy ma iny system riadenia financii v domacnosti, s kavlitou vztahu to nema nic spolocne. ak narazas na mna alebo zeny ktore pozeraju na zadne dvierka nielen koli rozvodu. Spytaj sa autorky pred rokom, dvoma ako im fungoval vztah, ked rodila urcite nepredpokladala ze sa bude coskoro rozvadzat. Vztahy sa menia z mesiaca na mesiac. Ja nic netajim, muz vie ze mam nejake peniaze ale ho vobec nezaujima kolko, kde a na co ich pouzivam. A bol by aj on hlupi ak by si aj on nieco nedlozil. A dokonca dufam ze ma, a na dochodku si dovolime nejaky necakany luxus. Mne by pripadalo absolutne nepripustne aby som sa spoliehala na rodinu. (aj ked som si ista ze ponuka by nebola len od rodiny ale aj znmych) V nudzovej situacii sa k nim stahovala s detmi , vycucavala ich a aby mi este aj platili na pravnika v rovnakej situacii ako sa tu riesi. Timea7, ucty ti moze vybielit z dna na den, kym ti pride vypis z banky kncom mesiaca peniaze su prec,. Moze si napozicivat peniaze, pri rozvode sa spolocny ucet zablokuje a povyplacaju dlhy. Mam napr. prave 2 kamaratky ktore maju deti na ZS, vztahy mali na zaciatku ukazkove, luxustne dovolenky, domy, auta...... jednu zacal tyrat, druhu podvadzat, obe zname su na tom financne velmi zle, nemaju ziaden peniaz od muzov, domy im vzali banky , proste da sa ist z ukazkovho vztahu s dobrym prijmom na dno, ostali s holym zadkom, ale muzi pracuju dalej, maju svoje firmy, peniaze a konicky.
@tova presne toto som chcela aj ja povedat, ze vztah sa moze zmenit takmer zo dna na den,v zivote vznikaju rozne situacie.... Poznala som jeden manzelsky par. Ukazkove manzelstvo, harmonicke, zili spolu vyse 30 rokov. Mali spolocny ucet. Zo zaciatku manzelstva hospodarili spolu, ale potom boli financie len na zene, lebo jej veril, ved to robila uz roky. Muzovi prisla na ucet vyplata a hoc mal pristup k uctu viac menej sa o neho nestaral. Jedneho dňa manzelka odpoadla, odviezla ju zachranka a zistili, ze ma nador na mozgu. Okamzite ju operovali. A muz musiel prevziat rodinne financie. Ked pozrel na ucet, bol uplne vybieleny, ucty par mesiacov nezaplatene...Ona si nepamätala vobec kde su peniaze a o utcoch tvrdila, ze ich platila. A tak muz v strednych rokoch zacinal od piky, s nezaplatenymi uctami, vazne chorou manzelkou, ktora zo dna na den na to bola horsie. Na pohreb si musel pozicat.... Takze asi tak k tomu nemat vlastne peniaze o ktorych ten druhy nevie. A to pan nemal male deti, kotre by bolo treba zivit.
@lusinkav @tova Suhlasim tiez, ze si treba odkladat, ale nie tak, ze si necham aby ma muz zivil, a ja si budem setrit. To nie je financne nezavistla zena. Ked mam dobru pracu, skusenosti, vzdelanie, som pracovita, (a on tiez), tak si kazdy urcite mozeme aj nasetrit) a ked nechcem pracovat, ale cakam, ze ma niekto uzivi, tak mam smolu. No, a po troch rokoch je asi aj normalna vec, ze "pojdem zarabat". V ostatnych statoch EU je dokonca ta doba aj kratsia.
@tova Vies, ale ked si mame schovavat peniaze jeden od druheho, tak radsej ani nemame vstupovat do manzelstva, mzoeme byt partneri, kazdy s vlastnym uctom. Manzelstvo je o tom, ze ste jedno. No, a to, ze sa moze posrat, moze, ale ked som financne zavisla od muza tak je to zle, ci v manzelstve ci v partnerstve.
Co tak sledujem mnohe nazyvate financnou nezavislostou cosi, co s nou nema absolutne nic spolocne 😅 Prepacte, ale par susnov co si niekto potajomky nastrka do ponozky nie je financna nezavislost. To moze tak akurat pomoct zene ujst od nejakeho blbca a zaplatit si na par tyzdnov jedlo a byvanie, ale co dalej? .
@jani_uk tak ja som nepovedala ze si budem odkladat tak aby ma muz zivil.... ja som investovala svojich 10rokov do vztahu, cely cas som na sebe tvrdo pracovala, nic mi nekupoval, vsetko som si zabezpecovala sama a bola som na to pysna... a potom sme sa rozhodli ze si kupime spolocne byvanie a urobime si dieta ... a ked to mas takto, a citis sa bezpecne s tym clovekom, tak nevahas ani sekundu a kludne vsetko co si si nasporila vrazis do byvania ze ano ... lebo nepochybujes ... lebo veris sebe, tomu vztahu a tomu muzovi ... a potom do toho davas aj z materskej ... lebo ved preco nie, ved ma podrzi ked nebudem mat prijem, preto ze sme sa dohodli pred tym nez som otehotnela ze sa budem venovat rozvoju nasho dietata a nie cudzej firmy....
tak som si nenechala uspory .... ale to som netusila ze je klamar, a aky velky, a nie je to tak ze za 10rokov musis spoznat partnera.... proste niektori su tak uzasni herci, a ked si vvo vztahu celou svojou dusou tak nepochybujes ale veris naplno....
a nie nechcela som aby ma zivil cely cas,... chccela som aby som sa mohla naplno venovat malej tak ako sa mi pacilo a aby som nemala starost o to ze ci budeme mat buduci mesiac co do ust vlozit a kam hlavu sklonit... preto som aj po cely cas vztahu podporovala jeho v jeho ambiciach a v tom aby na sebe mohol pracovat aby sme sa spolu mali lepsie ....
dalsi krat, teda ak sa mi este podari neiekdy nejakemu muzovi uverit ze to je mozne, uz budem mysliet iba na to aby som sa rozvijala ja (a on nech sa rozvija tiez sam) a budem uz robit len to co ma tesi, a budem iba s partnerom ktory bude schopny uzivit nasu rodinu bez toho aby bol (alebo sa hral) zavisly od toho ci ja mam alebo nemam prijem a aky .... a ked si prijem vygenerujem (generujem si ho aj teraz, lebo aj na RD sa rozvijam) tak si velmi dobre zvazim ako s nim nalozim ... a urcite nebudem taka blbka ze ked bude mat dva krat taky prijem ako ja, aby sme si vydavky delili presne na polovicu.... chlapi tiez nie su taki ze sa aj o starostlivost o deti aj o domacnost delia presne na polovicu ...
ja uz totiz nie som naivna, a je mi jasne ako facka ze aj muzi maju svoje zalezitosti bokom o ktorych sa manzelka/partnerka nedozvie nikdy, alebo az ked je neskoro a ona sa k tomu nema uz ako postavit...
ale samozrejme ze sa s mojim buducim partnerom o tomto budem zhovarat dopredu aby proste vedel ako to citim a preco to tak citim... a ocakavam ze tomu nielen porozumie ale aj bude nadseny .. normalni muzi totiz cerpaju svoju silu a pocit uzitocnosti a muznosti a tak dalej aj z toho ako su schopni uzivit svoje rodiny ... a ja uz nechcem slabeho.
a tento moj prispevok je urcite uplne mimo temy a za to sa zakladatelke ospravedlnujem, ale nemohla som si pomoct..
@libka1 co co dalej? ved samozrejme pracovat a pravidelny plat. Ked si tych par "susnov" neodlozis a dopadnes ako autorka sice s pracou, ale bez kapitalu na start na tych par mesiacov tak je to tazsie nie??? Niekto sa radsej spolieha ze mu pomoze rodina (alebo centrum pretyrane zeny, azylove domy) na start tych par mesiacov lebo v manzelstve sa nechce citit podvodnik a niekto sa spolieha sam na seba a ziadnu rodinu.
@tova cely cas som pisala o tom, co si tu napisala (ze su to peniaze na start, nie, ze sa bude valat doma rok a uzivat si tie peniaze), asi pisem ako hotentot. 🙂
@tova hej, ked nema vzdelanie a cely zivot sedela doma a starala sa o rodinu lebo si myslela ze manzel je super a oceni to tak ju caka perfektna buducnost. Ak si vobec najde pracu tak radsej ani nechcem pomysliet ze za aku placu... s minimalkou a detmi jej bude sveta zit 😝 a susne s ponozky sa pomaly ale isto minaju...
A isto nemusim hovorit kolko sa takych najde co hura systemom hned po skole chcu rodinu, lebo maju radi deti. Ziadna prax, ziaden majetok vacsinou. Aj tak nakoniec ostanu na krku rodine alebo vyslovene zivoria. Popripade sa hned hodia okolo krku dalsiemu chlapovi dufajuc ze tentokrat to vyjde. To nie je cesta co ty tu pises, to je mozno nieco na start. Zeny si velakrat za to ako dopadnu mozu same, odhliadnuc od situacii ked sa naozaj udeju v zivote nejake nestastia...
ja napr. nic na tom nevidim zle, ked je zena v domacnosti a muz ju zivi. Ved je to POVINNOSTI muza. Hlavne ak sa uz na zaciatku dohodli aj o modele, ze zena nebude vobec pracovat, bude pri detoch, v domacnosti a bude full time zena v domacnosti...
Osobne si neodkladam ani euro mimo toho aby to vedel manzel, vydavala som sa na cely zivot... a peniaze v manzelstve su spolocne, preto by som nikdy muzovi nezatajovala ich... s tym, ze v podstate ratam, ze ma opusti, ze ja ho opustim... toto je dost blby zaciatok manzelstva... Toto je skor vhodnejsie uvazovanie do partnerstva, ale manzelstvo je uz na cely zivot.
Skor rozumnejsie povazujem to, aby zena pracovala na sebe, ucila sa, profesne rastla, pretoze nikdy nevie aka tragedia moze prist do rodiny (PN, invalidita, nebodaj smrt manzela) a bude musiet sa postarat o deti, rodinu...
Co sa tyka "spoliehania sa" na rodinu... podla mna aj o tomto je rodina...pomahame si navzajom, ale zaroven sme aktivni.
@mima4 poznam pripad kde muz nechcel aby zena pracovala, ze on ich bude zivit. Aj on bol tak spokojny aj ona. V 50 mu preplo a nasiel si inu. Ona sice vysudila kopec penazi, ale je uple na dne... keby bola v zivote robila aj cosi ine ako skakala okolo jeho zadku teraz by mala do coho pichnut. Ja mam rada rovnocenne partnerstva radsej, ale v ostatnom mas absolutnu pravdu
@libka1 ale ved zena v domacnosti nie je nieco menej? Si vezmi, kolke zeny tu funguju na principe, ze vsetko robia same doma, cela domacnost a deti su na nich plus este pracuju, su zodrate, vycerpane, nicomu sa nemozu poriadne venovat plus nemaju ani predstavu o tom, ze by mali mat vlastny konicek, odpocinut si... su otrokyne tohto systemu.
pravdaze ten model moze fungovat len vtedy, ked je to rozhodnutie oboch ludi...nie ziadost/prikaz manzela... musi byt s tym aj zena stotoznenan a chciet to.
@mima4 ani by ma nenapadlo povedat ze zena je v takejto situacii menej. Prave naopak, sama kolkorazy pri praci oddychujem. Deti a domacnost su ovela vacsia zaberacka. Len ti muzi si to nie vzdy uvedomuju a preto je dobre ked nic nie je len na jednom. My sa starame rovnocenne o prijem aj deti. Mne takyto model vyhovuje. Nie som rada zavisla na niekom.
@lusinkav Je mi luto, ze to tak dopadlo, zrejme ste boli velmi mladi ked ste sa dali dokopy. Chlap robil na sebe, studoval? A ty si obetovala svoje vzdelanie, karieru, podporovala ho akoze si mu financovala studium, varila, prala, ci to robili jeho rodicia, a ty si ho podporovala stylom, super milacik, ze pracujes na sebe, potom o X rokov, ked si ma mozno zoberies, budeme sa mat obaja lepsie? Ved, to je bezna vec, ze podporujem priatela aby sa zdokonaloval. Alebo, ti ten chlap branil aby si pracovala na sebe tych desat rokov, ked tak, tak od takeho by som usla do 5min. Ja ale neverim vsetkemu co niekto sem pise, skoro kazda zena tu na MK je perfektna a chlap je ta svina, a v realite, ked si clovek vypocuje aj druhu stranu, opyta sa spolocnych kamaratov, rodiny, tak na povrch vyplavaju aj fakty ktore zene nehraju do kariet, a rysuje s trosku ina story. Taky pripad mame v rodine. No, ziadna si tu nepripusti svoj podiel viny v nicom. Je toto predsa MK 🙂 Kazdopadne, je dobre, ze si sa rozhodla venovat sa aj sebe a uz teraz bude len lepsie. S buducim partnerom si urcite treba taketo veci prediskutovat.
A nemyslim si, ze zena ma byt hrdinka a platit vsetko 50-50, muzi su hrdi ked su hlavni zivitelia, a su stedri ked lubia, ale pre zenu je financna nezavislost v dnesnej dobe najlepsie poistenie. Uzatvaram tuto podtemu, a drzim paste.
@jani_uk necitala si to dobre, ja som na sebe pracovala cely cas, ale je pravda ze som vela casu zo svojich konickov obetovala na to aby sme spolu mohli travit cas pri jeho konickoch ...
a nie necakala som ze on si vystuduje vykarieruje a potom ze budemem spolu stastni :D ja som cakala zze ked spolu nieco budujeme a podielame sa na tom fifty fifty tak to o niecom svedci ... praveze som bola taka ta sikovna zena co si odkladala a tak ... ale potom som to dala do spolocneho byvania a do rodiny ..... a nemyslela som na zadne vratka, a to je ta chyba moja najvacsia 🙂
@zuzanka410 Necitala som celu diskusiu. Ak by sa ti podarilo predbezko deti do opatery, urci sa predbezne aj vyzivne.
Jedna vec mi ale neni jasna - a to pozadie toho nahleho vyhodenia z bytu a ziadosti o rozvod a zverenia deti...Urcite tomu muselo nieco predchdzat a to sud bude samozrejme riesit a bude to dost klucove.
A to bud je manzel skratka chrapun alebo si musela nieco vyviest (z cista jasna vyhadzovat z bytu matku svojich deti - na to bud musi byt bezchrbtak alebo mal k tomu nejaky vazny dovod). je na tebe, ci to nejako ozrejmis, samozrejme nemusis, ale tazko sa radi, ako nepozname pozadie
@lusinkav No, ked ste si byvanie kupovali spolu, predpokladam, spolu hypo, zrejme ste tam obaja vrazili peniaze. Ale s byvanim je to aspon dobre, ze sa to normalne vysporiada, vyplati on teba, alebo ty jeho, alebo sa to preda, a o tie peniaze ta nikto nemoze okradnut, len je tam zabity cas a energia. Teda dufam, ze si nebola az tak naivna, ze je byvanie na jeho meno a ze si do toho dala nejaku tu nasetrenu hotovost.

@alla24 ja neman VS, zarobim ledva 500 eur a ver, ze ta robota sa nehlada tak lahko ako si myslis a vela VS ludi za par supov v tescu, kauflande a podobne