Rozviesť sa, či vydržať v manželstve?
Ahojte mamičky aj nemamičky. Potrebovala by som strašne moc poradiť. S manželom sa poznáme už 8 rokov, z toho 4 sme manželia a máme 1,5 ročného synčeka. Stojím pred závažným rozhodnutím - rozviesť sa či vydržať v manželstve? Prežili sme spolu veľa krásnych chvíľ a máme nádherného syna. Manžel mi,ale stále viac a viac nadáva - vulgárne a to dokonca aj pred synčekom. Nemá zábrany pred ničím a nikým. Minule mi aj v obchode vynadal a zvyšoval na mňa hlas až sa ľudia otáčali a to len kvôli tomu, že som položila vetrovku, ktorú sme kupovali na pokladničný pás. Ja ho v kútiku duše stále ľúbim,ale nechcem aby náš synček vyrastal v takom prostredí. Manžela dokáže vytočiť každá maličkosť. A bola som už všetko. Som trošku pri tele a nadáva mi aj do megier a oveľa oveľa vulgárnejšie, a on pritom tiež nie je žiadny športovec. Ale jemu všetko ale uplne všetko čo nie je podľa jeho predstáv vadí. Dokonca aj to ako umývačka umyla riad, za to môžem ja. Keď som s malým vonku a je tam "náhodou" aj on s nami, synček nemôže pomali nič do ruky chytiť, nemôže sa zvaliť na zem, podľa mm ho ja nechám váľať a čo som to za mater keď sa o syna neviem postarať a pritom som s ním dennodenno skor sama, lebo manžel aj keď pracuje tak, že denná nočná a dva dni voľnu tak ho skor nevidíme. Vstáva ráno okolo deviatej pol desiatej, no občas skôr a to ho už čakajú raňajky, káva - ide si zapáliť, potom je cca 1 až 2 hodiny na wc, a potom si sadne k telke - pozera nejaky serial čo už x - krat videl, a keď sa synček zobudi z doobedneho spanku tak mm si spomenie, že má vonku - bývame v domčeku, nejakú prácu a celý deň je preč, malému príde dať pusu na dobrú noc a zasa je vonku a keď príde, naje sa keď mu to strčím pod noc a lahne si pred telku a väčšinou zaspí, keď mu poviem nech ide do postele,ešte sa na mňa osopí, že sa mám starať do seba. A ešte k tomu jedlu, on nezje všetko, on nemá rád brokolicu, on nemá rád karfiol, on nemá rád cibuľu, nemá rád hríby, nemá rád prívarky, nemá rád prekladané zemiaky, nemá rád granadír, nemá rád hrachovú polievku, skoro všetky polievky nemá rád ... Neviem čo mám robiť. Vydržať to kvôli synčekovi či? Myslíte, že sa zmení?prepáčte ak niečo nedáva zmysel,ale písala som to tak ako ma to napadlo.
@tinapa Ahoj. Som z toho aj ja uz zufala,ale stale sa neviem akosi odhodlat. Neviem cim to je, ci strachom co bude potom, ci lutostou. Viem, ze najlepsie by bolo od neho odist, ale neviem sa odputat? neviem najst to spravne slovo a ani to slovami opisat. Viem co je spravne, co by som hned teraz mala spravit, ale stale zvazujem aj ked asi velmi uz nemam co.
@1sonda dakujem ti velmi pekne za tvoje slova. Uplne si to vystihla.
@hladampomoc prepáč, ale pre teba bude asi lepšie v tom manželstve zotrvať, naveky budeš totiž hľadať prečo ešte tú žiadosť nemôžeš podať a prečo ešte počkať, hľadať ospravedlnenia pre tvojho muža a ty keby si ho aj našla na druhej, tak nám tu budeš vypisovať, že on ju len prikrýval, aby jej nebolo zima 😝 😝 😝 😝 😝 😝 .
Nehnevaj sa, ale tu sa nerozhoduješ o tom, či si kúpiš modrý kabát alebo čierny, tu ide nielen o tvoj život, ale aj o život tvojho synčeka, ktorý to všetko vidí a vníma a raz si to prenesie do svojho partnerského vzťahu a bude nešťastný aj on. Tvoj manžel veľmi dobre vie, že si natoľko slabá, že nenazbieraš odvahu tú žiadosť podať a keď ju aj podáš, tak ju po jeho falošných rečiach a SMS stiahneš, preto si s tebou robí, čo chce. Jasne, že ti bude posielať takéto SMS,aj bude nejaký čas sekať latinu, veď jemu tento stav maximálne vyhovuje. Iba ty zabíjaš so somárom možno najkrajšie roky svojho života 😝 😝 😝 😝 😝 😝 .
@hladampomoc ešte dodám, na čo mužovi oznamuješ, že podáš žiadosť o rozvod? Tajne dúfaš, že sa zmení? Stalo sa to, za ten čas, čo tu vypisuješ? Ty mu to oznám, až keď ju podáš.
@matricia lebo im to ženy umožňujú. Určite poznáš aj ty z tvojho okolia prípad, že muž bol voči žene drzý, hulvátsky, ona sa s ním rozviedla a on s novou partnerkou seká latinu, lebo zistil, že mu to neprejde. Netvrdím, že všetci, sú typy, ktorí budú naveky primitívny a nikto s tým nič neurobí. Ale je tu téma založená nešťastnou ženou, ktorá odpustila dva krát neveru, má s mužom dieťa, teraz čaká druhé a on má opäť frajerku 😝 😝 Ale prečo nie, že? Veď mu to dva krát prešlo. Keby bola zakladateľka tejto témy natoľko silná, že po prvom prejave svojho manžela urobí rázne STOP, takto nie, možno by bola niekde inde. No nie každý je natoľko silný a asertívny, bohužiaľ na SK nie je stále možné vykoreniť mýtus, že žena MUSÍ vydržať všetko v záujme záchrany rodiny, že keď mu pred Bohom sľúbila, že .....tak s ním musí byť za každých okolností. A čo jej sľúbil on je kde? V zahraničí by si toto dovolil máloktorý muž, tak ako tu už bolo písané, len veľmi málo žien - cudziniek si vezme za manžela Slováka. Druhou veľmi smutnou vecou je to, že sa z mužov vytratila galantnosť, úcta, zodpovednosť.
@timea7 mas pravdu. som slaba, strasne slaba osobnost. vzdy mi viac zalezalo na druhych, ako sa budu mat, ci im nebude nieco chybat ako samej na sebe a v tomto je asi ta chyba. A vela ludi, vratane mm to zneuzilo a zneuziva.
@hladampomoc A čo teda ako pokračuješ?
@timea7 mohla by som ta trosku poopravit. Ja som zakladatelkou temy,ale neviem o tom, ze by ma mm dvakrat podviedol. Podviedol raz ked sme spolu este len chodili, potom uz nie a mame spolu jedneho syna a druhe dieta necakam ani som necakala.
@hladampomoc na
@slnecnica174 aj môj muz má týkra ked je opity, máme dve deti, aj ja odídem, baby, držte sa, veľa síl
@natalym ziadost o rozvod mam napisanu, aj vsetky prilohy k nej len som ju bohuzial este nepodala ☹
@hladampomoc asi sme sa nepochopili, alebo som to zle napísala, myslela som inú tému, bola založená myslím včera. Tebe by veľmi pomohol psychológ, dobrý psychológ. Mne tiež otvoril oči, veľmi, aj keď som k nemu nechodila so svojím problémom, ale zúčastňovala som sa školení, ktoré on viedol a ktoré mi mali pomôcť v mojej práci a mne veľmi pomohli v mojom súkromnom živote. Tiež som sa veľa vecí musela naučiť, ale dá sa to. Pre teba je dôležité nájsť stratenú dôveru v samú seba, mať k sebe úctu a postaviť samú seba na najvyšší stupienok. Nie dieťa. Seba. Lebo ak ty budeš šťastná a spokojná, šťastné a spokojné bude aj tvoje dieťa. A to nemusí byť len v manželstve, práve naopak, ako tu čítam v mnohých témach. Teraz som si všimla, že ťa muž podviedol, ešte keď ste spolu chodili, no u mňa by už vtedy nemal absolútne žiadnu šancu. asi som staromódna, ale neveru by som v žiadnom prípade neodpustila. Ani by som netolerovala také správanie, aké má tvoj manžel voči tebe. Ani týždeň, nie to mesiace, roky. Rozvodom som prešla, už som ti to písala, takže to nie sú len moje silné reči. A možno ešte v niečom je medzi nami rozdiel. Ja keď som sa rozhodla pre rozvod, tak som neriešila to, že moje dieťa bude žiť v neúplnej rodine, chcela som, aby bolo šťastné a to by určite nebolo, keby som v manželstve zostala. Ani som nemala strach z toho, že budem sama. Veď to nie je koniec sveta, získala som na sebavedomí, zistila som, čo všetko dokážem a nakoniec sa našiel aj niekto, s kým som už roky šťastná. Držím ti palce, aby si tú odvahu našla, zaslúžiš si iný život a tvoj synček tiež.
@hladampomoc A prečo váhaš?
@timea7 prepac, ja som to pochopila, ze sa to tyka tejto diskusie. Ja velmi tuzim ist k psychologovi,ale mam strach, ze natrafim na nejakeho zleho. Vedela by si mi dat prosim kontakto na toho, s ktorym mas skusenosti? Dakujem a stratenu sebadoveru potrebujem urcite najst ja si to uvedomujem lebo vidim aj, ze ked som sama so syncekom tak je uplne v pohode,ale ked je tam aj mm tak ma doslova hystericke zachvaty co tak bojuje v sebe a nevie si s tym rady a vtedy uz doslova revem, kde som spravila chybu.
@natalym ja sama neviem, ja sa v sebe a v svojich myslienkach a pocitoch uz vobec ale vobec nevyznam. Dokonca aj moja svokra mi hovori, ze by jej to bolo velmi luto, ze by prisla o dobru nevestu a vnucika (co nie je pravda, ona mi nikdy neublizila a mam ju rada),ale ze ona by s takym chlapom nevydrzala. a ja hlupa stale vaham. ja som z toho uz na prasky. potrebujem pomoc.
@hladampomoc Pozri sa a to ako na to ako na biznis - kšeft. Budeš robiť s partnerom, ktorý má vysoké ceny a nie si schopná tento tovar potom predať? Budeš robiť s partnerom, ktorý nedodržiava dodacie lehoty? Myslím obrazne, áno?
Aké dôvody si uviedla v návrhu? V zákone o rodine ich nie je až tak veľa, ktoré konkrétne si uviedla?
@hladampomoc keď sa ti prístup psychológa nebude páčiť, jednoducho odídeš, veď nie je jediný. Som rada, že si si uvedomila, čo vaše spolužitie robí s tvojím synčekom. Odhodlaj sa čo najrýchlejšie, kým to prejde to takého štádia, že budeš navštevovať psychológa aj s ním. Ty sa stále a všetkého bojíš, ten tvoj somár ti systematicky podkopáva tvoje sebavedomie, ale je dobré, že si to uvedomuješ.
Máš podporu aj v svojej svokre, predstav si, že aj ja som ju mala. Veľmi si tú ženu za to vážim, ale nechápem, prečo by mala stratiť nevestu a vnúčika? Ja som rozvedená roky a stále máme krásny vzťah a navštevujeme sa. A že pri hysterických záchvatoch nevieš, kdesi spravila chybu? No robíš ju denne, tým, že váhaš s rozvodom. Toho psychológa si nájdi určite a aj právnika, bude to pre teba ľahšie.
Treba si uvedomiť, do dobrý psychológ ak Ti chce pomôcť, tak Ti bude hovoriť veci, ktoré sa Ti nebudú páčiť.
@natalym ja som nepostupovala pri ziadosti podla zakona o rodine. proste som tam napisala konkretne ako to u nas doma vyzaralo a ako to vyzera. Je to chyba. musim sa odvolavat priamo na zakony a paragrafy?
@timea7 svokre som povedala tiez, ze nas nestrati. Ju nemienim vymazat zo svojho zivota. Predsa tu stale bude a ma nas rada a mi mame radi ju.
@hladampomoc Lenže keď sudca zistí, že nevieš čo vlastne chceš tak Vás nerozvedú. Musíš byť odhodlaná, presne veci pomenovať a trvať na tom.
Nemusíš uvádzať priamo paragrafy, ale mala by si si preštudovať zákon o rodine.
@hladampomoc nie a keď do žiadosti napíšeš, alebo na súde povieš, že máš z neho strach a máš k nemu neprekonateľný odpor, tak sa rozvod nebude ťahať donekonečna. Vôbec nie som za to, rozvádzať sa pre každú hlúposť, ale sú typy mužov, ktorí sa skrátka nezmenia, bohužiaľ, máš jeden exemplár doma. Sama to vidíš, jeho správanie sa zhoršuje a ty už prestávaš byť sama sebou. Už si len krôčik k tomu, aby si začala jeho správanie ospravedlňovať a obviňovať sama seba, že za to vlastne môžeš ty. Cítiť to z toho, že sa obviňuješ z toho, že zapríčiníš rozpad vášho manželstva, keď tú žiadosť podáš. Tá žiadosť predsa nie je príčinou rozpadu vášho manželstva, ale dôsledkom. Príčinou je chovanie tvojho manžela a to je hrozné.
@natalym prave som si ho zacala citat.
Musíš byť presvedčená o tých dôvodoch, nájdi si presné pomenovania. Inak nebola by od veci návšteva psychológa, kvôli potvrdeniu, že si sa pokúšala to riešiť a príp. že máš so spolužitia nejaký psychický problém.

@mondolina este som ju nepodala,ale napisana uz je. ☹