icon

Rozviesť sa, či vydržať v manželstve?

hladampomoc
9. dec 2012

Ahojte mamičky aj nemamičky. Potrebovala by som strašne moc poradiť. S manželom sa poznáme už 8 rokov, z toho 4 sme manželia a máme 1,5 ročného synčeka. Stojím pred závažným rozhodnutím - rozviesť sa či vydržať v manželstve? Prežili sme spolu veľa krásnych chvíľ a máme nádherného syna. Manžel mi,ale stále viac a viac nadáva - vulgárne a to dokonca aj pred synčekom. Nemá zábrany pred ničím a nikým. Minule mi aj v obchode vynadal a zvyšoval na mňa hlas až sa ľudia otáčali a to len kvôli tomu, že som položila vetrovku, ktorú sme kupovali na pokladničný pás. Ja ho v kútiku duše stále ľúbim,ale nechcem aby náš synček vyrastal v takom prostredí. Manžela dokáže vytočiť každá maličkosť. A bola som už všetko. Som trošku pri tele a nadáva mi aj do megier a oveľa oveľa vulgárnejšie, a on pritom tiež nie je žiadny športovec. Ale jemu všetko ale uplne všetko čo nie je podľa jeho predstáv vadí. Dokonca aj to ako umývačka umyla riad, za to môžem ja. Keď som s malým vonku a je tam "náhodou" aj on s nami, synček nemôže pomali nič do ruky chytiť, nemôže sa zvaliť na zem, podľa mm ho ja nechám váľať a čo som to za mater keď sa o syna neviem postarať a pritom som s ním dennodenno skor sama, lebo manžel aj keď pracuje tak, že denná nočná a dva dni voľnu tak ho skor nevidíme. Vstáva ráno okolo deviatej pol desiatej, no občas skôr a to ho už čakajú raňajky, káva - ide si zapáliť, potom je cca 1 až 2 hodiny na wc, a potom si sadne k telke - pozera nejaky serial čo už x - krat videl, a keď sa synček zobudi z doobedneho spanku tak mm si spomenie, že má vonku - bývame v domčeku, nejakú prácu a celý deň je preč, malému príde dať pusu na dobrú noc a zasa je vonku a keď príde, naje sa keď mu to strčím pod noc a lahne si pred telku a väčšinou zaspí, keď mu poviem nech ide do postele,ešte sa na mňa osopí, že sa mám starať do seba. A ešte k tomu jedlu, on nezje všetko, on nemá rád brokolicu, on nemá rád karfiol, on nemá rád cibuľu, nemá rád hríby, nemá rád prívarky, nemá rád prekladané zemiaky, nemá rád granadír, nemá rád hrachovú polievku, skoro všetky polievky nemá rád ... Neviem čo mám robiť. Vydržať to kvôli synčekovi či? Myslíte, že sa zmení?prepáčte ak niečo nedáva zmysel,ale písala som to tak ako ma to napadlo.

wifina
31. dec 2012

@enovator trestné oznámenie za manipulovanie, fíííha, to má byť aký trestný čin... 😀 😀 😀 ???

vejula
31. dec 2012

@hladampomoc nečitala som cedlu diskusiu len uvodny prispevok. Chcem sa spytať, nema on nejake špecificke veci čo mu vaida? Naprikald špina, alebo proste len určity druh špiny...Nema strach z chorôb baktrerii? nema nejake ritualy, ktore dodržiava opakuje. Nekonbtroluje prehnane plyn vodu či mate zamknute zamky? Nema strach chytať klučky od dveri - lebo su špinavé. Proste nema taketo inracionalne strachy či iraCIONALNE spravanie? Môže byť za tym psychicka porucha, ktora sa da uspešne liečiť - pokial si to dany jedinec prizna

verushkokav
31. dec 2012

noooo, všeobecne je známe, že chlapi sú z inej planéty .......bud sa s ním rozumne porozprávaš apochopí...... že vie byť aj iný, alebo ho ted pošli "na ich" planétu ...........všetko má svoje hranice .....veľa šťastia !!!

hladampomoc
autor
2. jan 2013

@vejula Ahoj. No nieco som tam v tych tvojich vymenovaniach nasla. Je strasne haklivy na spinave ruky. On si ich po uplne vsetuckom umyva a ma taku ja neviem ako to nazvat "uchylku"?, ze nieco ako by cistil aj ked to je ciste, tak ako keby nevedomky, on si to ani neuvedomuje.

majka99999
2. jan 2013

@hladampomoc to moze byt OCD - obsedantno-kompulzivna porucha.

vejula
2. jan 2013

@hladampomoc ja niesom psychiater ale prva vec čo ma z tvojho uvodneho prispevku napadla, že tvoj manžel je ocd-čkar. O!no sA zda, že je to sranda, ked si pozrieme monka, ale v skutočnosti, žiť s touto poruchou je mimoriadne naročne, najmä psychicky. a velakrat chorý človek žije v neustalom napätí, nieje si strojcom vlastneho života, stale mu niečo určuje, čo ma robiť, a to je na nervy. Títo ludia su velakrat, presne takí ako hovoríš. Stálke hladaju vinníka toho, prečo citia uzkosť. Lenže tym vinníkom je vlastne tá choroba a nepsrávne procesy v mozgu, to si ale neuvedomuju, takže aby zmiernili napätie a hlavne si ho vysvetlili, tak musia najsť niekoho, koho za to obvinia. Často je to práve blízka osoba.

Môžem sa ale mýliť, byť tebou, tak mu navrhnem aby zašiel k psychiatrovi, ako podmienku toho, že s nim zostaneš. LEbo dlhodobo taKto žiť je velmi ťažké. A náprava správania je dosť nepravdepodobná bez správnych liekov. Držím palce nech to zvládnete

hladampomoc
autor
2. jan 2013

@vejula myslis?no skusim mu navrhnut toho psychologa,alebo nejakeho lekara len neviem ci bude chciet. On to bude urcite popierat. A moze byt koli tomu aj taky agresivny, tak strasne mi nadavat?

vejula
2. jan 2013

@hladampomoc nemôžem povedať na isto. Ale môže byť, že ta choroba vytvara u neho napätie takmer nonstvop. Si predstav žiť tak, že stale niečo musiš. Nemôžeš sa rozhodnuť sama ale si neustale do niečoho tlačená.... Toto neustale napätie môže u človeka vyvolavať reakcie, ktoré by v normalnom stave nemal.

Mna to napadlo hned ked si napisala, že sa manžel nahneval, lebo si bundu položila na predajny pas. Pre človeka, ktory trpi OCD je prave pas na vykladanie tovaruvelkou nočnou morou. Stačí, že tam vidi nejaky flak, niečo čo nevie identifikovať a už ma v hlave najrôznejšie scenare, čo to asi môže byť. Taktiež čo si pisala o tom ako nedovoli synčekovi nič vonku chytiť.
Môžem sa myliť. Ale ak chceš aby šiel k psychologovi tak najdi dobreho. LEbob ohužial nie každy psycholog dokaže OCD identifikovať - viem to. Ja by som zašla radšej k psychiatrovi. A popredu by si mu mohla ty povedať, že ake prejavy spravania ma, a o tej čistote a čistení aj o tom ako nechce nič synovi dovoliť chytiť a že maš podozrenie na OCD poruchu.
A že muž nechce? Ako som pisala, byť tebou dam to ako podmienku toho, že pri nom ostaneš.

enovator
2. jan 2013

@wifina Ale, nebuď hustá, ty feministka...

wifina
3. jan 2013

@enovator prečo nie? Ja som hrdá na to, že som feministka 😀

enovator
Odpoveď bola odstránená
enovator
3. jan 2013

@wifina Určite aj tvoj chlap je na to hrdý, že? Alebo žiadneho nemáš, to asi najskôr...

wifina
4. jan 2013

@enovator áno, nie je taký zakomplexovaný ako ty 😀

kemonka
4. jan 2013

@hladampomoc u nás žial je to podobné, tiež som pred takým rozhodnutím, držím palce nech sa rozhodneš akokolvek, nečítala som všetko...len tvoj uvodný príspevok

popelka5000
6. jan 2013

Ahoj tiez som citaal len uvodny tvoj prispevok,skus sa neurazit,zober ho za ruku sadnite si,stale ho drz za ruku(fakt to pomaha)a povedz mu ,bud zmeni svoje chovanie,alebo odides ty alebo on....ale vazne ....ked premyslas nad rozvodom....Bud sa zbada alebo nestoji za to.

hladampomoc
autor
3. feb 2013

Ahojte. Tak som tu po dlhsej dobe. S manzelom sme mali dlhy rozhovor a zda sa, ze pochopil. Od toho predvianocneho vybuchu nebol zatial ziadny ani naznak. Dufam, ze som to teraz nezakrikla,ale je s nim znova fajn, aj mi zacal viac pomahat aj s malym sa zahra. Asi fakt pochopil a verim, ze mu to vydrzi.

katyd
4. feb 2013

@hladampomoc No neviem, keď je taký čistotný, tak prečo musíš upratovať len ty? Nechaj to niekedy na neho, skús to vydržať, aj keď už bude veľká špina v dome, či sa toho chytí 🙂. Možno ho naučíš takýmto spôsobom pomáhať a pochopí, že všetko nemôžeš stíhať sama, keď si chceš chrániť nervy. Veď nedá sa aj venovať synovi aj stále upratovať a variť a obskakovať ho. Určite by som skončila s tým, že mu budem chystať raňajky a predkladať jedlo pred nos, aj keď už uvaríš, tak nech si aspoň naberie. Nech pochopí, že aj to je práca a nie je to samozrejmosť, ktorá spadne z neba. A keď je k tebe zlý, tak nedaj na sebe vedieť, aká si z toho strašne nešťastná. Pekne sa obleč, namaľuj a zober malého niekde do mesta, tvár sa sebavedomo, daj najavo, že sa máš rada. Ostaň s malým vonku do večera, nech mu začnete chýbať. Skús byť aj doma upravená, nech si všimne, že sa niečo zmenilo a bude mu vŕtať hlavou, prečo 🙂. Vyhýbaj sa stereotypom, ktoré mu dávajú istotu, že niektoré veci sú dané a pritom si neuvedomuje, koľko času a energie ťa to stojí. Držím palce 🙂

hladampomoc
autor
11. feb 2013

@katyd Ahoj. Dakujem za tvoju reakciu a minule ma manzel prekvapil. Bola som so synckom na prechadzke a on zatial povysaval a poumyval cely byt. Chcela by som strasne verit tomu, ze mu to ostane,ale velmi velmi sa bojim, ze pride nejaka kriza a ono sa bude vsetko zle opakovat.

katyd
11. feb 2013

@hladampomoc Nemáš zač 🙂 a vyskúšala si niečo z toho? 🙂 Držím palce, aby sme sa mali už len dobre 🙂. Prajem to aj sebe, keďže mi to nie je až také cudzie 🙂.

zaraaa
6. mar 2013

@hladampomoc v prvom rade,tak velmi obdivujem a pritom aj lutujem,lebo ja by som s takymto chlapom nevydržala ani 1 minutu,zapamätaj si tu najdoležituejiu vec:takyto typ chlapa sa nikdy neviem zmeniť,aj ked sa chvílu tvary že už sa zmenil a posluch ale o chvílu sa zase vrati do starych kolají 😠

hladampomoc
autor
12. mar 2013

@zaraaa Ahoj. Dakujem. Tak dnes sa presne to potvrdilo. Tri mesiace seka ako tak dobrotu a dnes uplna malickost, povedala som si svoj nazor a zevraj som zvysila hlas a uz bol ohen na streche. Vrieskal a nadaval ako zmyslov zbaneny a na vsetko sa pozeral nas syncek. Ale ked oni sa maju tak radi, preto je to velmi velmi tazke od neho odist. Neviem ako by som mu to vysvetlovala myslim synovi.

hladampomoc
autor
12. mar 2013

@juliana77 tak toto je velmi ale velmi trefne. Dakujem

devlin
12. mar 2013

odist od neho co najskor. Hovorim z vlastnej skusenosti

avotalip
12. mar 2013

ahoj, myslim že nie si ešte rozhodnutá, ked hladaš pomoc... to asi znamena že ho maš rada, že ti na rodine záleži a hlavne na synčekovi. Problémi sa majú riešiť.... nepoznám ťa a asi ani nikto kto ti tu radí ťa nepozná a to čo je hlavné, nepozná úplne vašu situáciu. to čo si tu napísala je možno len niečo.... možno kríža ktorá sa dá zvládnuť, to ale musíš riešiť s manželom, rozhovor!!!! musíš prísť na príčinu prečo sa zmenil... alebo skúste manželskú poradnu, vieš ja som presvedčená, že pre deti je najlepšie ked vyrastajú v milujúcej láskavej rodine. Ja na tvojom mieste by som spravila asi toto: modlitba, viera, rozhovor. Ked bude vo vašej rodine láska tak všetko zvládnete. O lásku sa ale treba starať. Možno by ti mohol pomôcť nejaká pán farár. skús premýšlať o všetkých možnostiach a na prvom mieste maj Boha. Prajem vam veľa dobrého.

avotalip
12. mar 2013

a ešte niečo, pripomeň mu že pred oltárom ti sluboval že si ťa bude vážiť a ctiť, tak tie urážky nech dá nabok.

elizeenka
12. mar 2013
hladampomoc
autor
12. mar 2013

@avotalip Dakujem velmi pekne. K Bohu sa modlim, ja som veriaca,ale manzel do kostola odmieta chodit. Ani sa nemodlime ani nic podobne spolocne a mozno aj to je problem. Ked sme sa zoznamili chodievali sme spolu do kostola, dokonca aj na rozne podujatia, aj na farskom plese sme boli,ale potom to nejako z jeho strany zacalo haprovat a ked ho teraz prosim aby siel so mnou tak mi len odcapne, ze on tam chodit nebude a ze si mam ist sama a nie raz sa stalo, ze sa za to na mna aj hneval aj krical. On proste nechodieval do kostola ani ked bol maly a nebude chodit ani teraz. Tu chvilocku co chodil to robil asi len koli mne na zaciatku nasho vztahu.

hladampomoc
autor
12. mar 2013

@devlin ked ono to nie je take lahke vsetko opustit. Ako si to zvladla ty?

elizeenka
12. mar 2013

Presne ako keby som to pisala ja o tom mojom. Tiez som.par krat uvazovala ze by som odisla,ale stale ma pri nom nieco drzi,zeby laska? My mame 2deti. 3rocnu dcerku a 14mesacneho syna. Aj ten moj minule kym som bola von tak vysal,umyl riad a dokonca aj vyvesal pradlo,sice som to musela nanovo prevesat,ale snaha bola. Je to tazke s daktorimi muzmi,nevedia si nas vazit ani nic co pre nich robime. Ja vravim ze som cakala princa na bielom koni a on prisiel iba kon🙂