Rozviesť sa, či vydržať v manželstve?
Ahojte mamičky aj nemamičky. Potrebovala by som strašne moc poradiť. S manželom sa poznáme už 8 rokov, z toho 4 sme manželia a máme 1,5 ročného synčeka. Stojím pred závažným rozhodnutím - rozviesť sa či vydržať v manželstve? Prežili sme spolu veľa krásnych chvíľ a máme nádherného syna. Manžel mi,ale stále viac a viac nadáva - vulgárne a to dokonca aj pred synčekom. Nemá zábrany pred ničím a nikým. Minule mi aj v obchode vynadal a zvyšoval na mňa hlas až sa ľudia otáčali a to len kvôli tomu, že som položila vetrovku, ktorú sme kupovali na pokladničný pás. Ja ho v kútiku duše stále ľúbim,ale nechcem aby náš synček vyrastal v takom prostredí. Manžela dokáže vytočiť každá maličkosť. A bola som už všetko. Som trošku pri tele a nadáva mi aj do megier a oveľa oveľa vulgárnejšie, a on pritom tiež nie je žiadny športovec. Ale jemu všetko ale uplne všetko čo nie je podľa jeho predstáv vadí. Dokonca aj to ako umývačka umyla riad, za to môžem ja. Keď som s malým vonku a je tam "náhodou" aj on s nami, synček nemôže pomali nič do ruky chytiť, nemôže sa zvaliť na zem, podľa mm ho ja nechám váľať a čo som to za mater keď sa o syna neviem postarať a pritom som s ním dennodenno skor sama, lebo manžel aj keď pracuje tak, že denná nočná a dva dni voľnu tak ho skor nevidíme. Vstáva ráno okolo deviatej pol desiatej, no občas skôr a to ho už čakajú raňajky, káva - ide si zapáliť, potom je cca 1 až 2 hodiny na wc, a potom si sadne k telke - pozera nejaky serial čo už x - krat videl, a keď sa synček zobudi z doobedneho spanku tak mm si spomenie, že má vonku - bývame v domčeku, nejakú prácu a celý deň je preč, malému príde dať pusu na dobrú noc a zasa je vonku a keď príde, naje sa keď mu to strčím pod noc a lahne si pred telku a väčšinou zaspí, keď mu poviem nech ide do postele,ešte sa na mňa osopí, že sa mám starať do seba. A ešte k tomu jedlu, on nezje všetko, on nemá rád brokolicu, on nemá rád karfiol, on nemá rád cibuľu, nemá rád hríby, nemá rád prívarky, nemá rád prekladané zemiaky, nemá rád granadír, nemá rád hrachovú polievku, skoro všetky polievky nemá rád ... Neviem čo mám robiť. Vydržať to kvôli synčekovi či? Myslíte, že sa zmení?prepáčte ak niečo nedáva zmysel,ale písala som to tak ako ma to napadlo.
@hladampomoc veta: "vydržať to kvôli synčekovi?" mi nedá nenapísať, to musí malému ubližovať, musí byť aj on v neustálom strese, určite by mu bolo lepšie bez takého otca, viem o čom píšem z vlastnej skúsenosti...moja mama sa rozviedla, až keď som mala 15 rokov do vtedy sme žili s podobným bláznom!bolo to strašnééé, kvôli malému s ním určite neostávaj.
Ahoj.tak takeho zdochliaka sprosteho by som osobne pobalila a poslala odkial prisiel.kto mu dal pravo ta urazat ,ponizovat???co si ty?handra?mas svoju hrdost?to ma dieta vyrastat v tak prostredi a potom byt taky sprostak k svojej zene?bez ucty? Vies co ,zacni mu ty nadavat a spravat sa k nemu aj ty tak a uvidis.ja by som ho poslala do cierne diery byt na tvojom mieste
spravne zbalit sa vziat maleho a ani by som mu nepovedala kam idem nech hlada pelo jeden 😠 ani v dverach keby sa ospravdlnoval tak by som neverila ze sa chce zmenit pridete domov hodinu bude vsetko ok a potom sa to zopakuje zas
@heidynka dakujem za reakciu. On ma maleho skutocne rad a aj syncek ma velmi rad tata,ale ked tato krici tak ostane stat ako obareny a len pozera, ja viem, ze to nie je pre neho dobre,ale je to tazke rozhodnut sa. Takto mu zoberiem moznost vyrastat v kompletnej rodine a puka mi srdce kedy vidim ako krasne sa vedia teraz uz zahrat - ovsem ked sa manzelovi chce.
@hladampomoc neukaz hlavne ze sa ho bojis 😉 drzim palce
@rusinka1989 dakujem, ale on uz pravdepodobne postrehol, ze ked tak "vystraja" tak ma z neho strach, co skutocne mam.
moj ked po mne tak vybehne ze skrici tak sa ho spytam "este nieco?" ked povie ze nic otocim sa a idem prec nevsimam si ho aj cely den je mi ukradnuty on dolezie potom sam,..
@hladampomoc ak mas nejake konicky zaluby tak sa venuj tomu 🙂 mne to pomaha aspon mam pokoj cely den v tichosti si vysivam strikujem odreagujem sa fajne 🙂
@rusinka1989 no ved aj ja sa tak snazim sa s nim potom nebavim lebo nemam chut a on pride potom ako keby sa nic nestalo a ked som nahnevana tak sa este on urazi, ze sa s nim nechcem rozpravat.
@hladampomoc moj ak sa urazi tiez ked sa snim nebavim som ticho..nepodraduj sa mu..ja mu len poviem ze ak chce po mne skriekat a vyskakovat nema zmysel aby som sa ozyvala a potom mam zas 4 hodiny tichu hlavu 🙂
alebo si rovno pustit pesnicku šaľena ja bula
wadja "ja by som ho poslala do cierne diery byt na tvojom mieste"
ja by som s takýmito výrokmi opatrne, čo keby to zobral vážne? 😀 😨
asi si ta prestal vážiť,je podráždený z roboty unavený(ako keby si ty toho nemala dost).skus mu trocha zahrat na city.Sprav sa vzácna,ved nemože po tebe stále šliapat,sprav opak prestan mu strkat jedlo popod nos a obsluhovat ho,niesi slúžka a ani handra-podstrč mu maleho nech sa mu venuje alebo mu prestan varit,prat-jednoducho mu povedz že nevládzeš.Ak máš možnost tak sa zoberte aj z malým k rodičom ale pred tým by som mu nechala chladničku prázdnu,nenakupene nenavarené a neopraté.nech si jeho blahorodie skusi že to nemáš jednoduche,začni sa viac starat o seba(nie že by si sa nestarala) ale zajdi si kaderníčke,pekne sa namaluj a ak sa dá tak aj troška schudni,nech má dovod na žiarlivost,daj mu na javo že nemože s tebou zametat a vytáčať lebo sa može stať že jedného pekného dna može o vásť prísť,
možno sa mi to lahko radí ale podla toho čo si napísala je to sebec
@natsa Dakujem za pekne slova. Joj keby len on vedel aka unavena som ja, ale aj unava s da petrpiet lebo covek musi fungovat. Ale ved nejako uz bude. Cas ukaze.
@hladampomoc nič v zlom, ale ja fakt neviem pochopiť načo vlastne čakáš ... nezmenil sa doteraz, nezmení sa vôbec ...
@sissika Ahoj. Ja neviem na co cakam. Bojim sa co bude potom, alebo este stale dufam, ze mozno ... Ale to urcite nebude a aj ked to viem tak vaham. Keby sme nemali este dietatko tak je to jednoduchsie.
@hladampomoc sama si písala, že ti má kto pomôcť, a že vás vieš uživiť, keď sa vratis do roboty, bez neho vám bude lepšie
@dazdovka Milé dámy, neurobím vám radosť... Manželku som vyhodil ja, pretože je chronická klamárka a tu na vašom úžasnom blogu sa posťažovala, aká je ona chuderka, že je na všetko sama a podobne. Bohužiaľ, jej príspevky sú už zmazané, zrejme o to požiadala "admina", lebo chcela zakryť svoje previnenia. Ale, ja nie som hlupák a všetko som si stihol uložiť... Len tak na margo, milé dámy... Nie všetko, čo sa tu píše, musí byť aj založené na pravde... To vás nenapadlo??? Manželka ma podvádzala vyše roka, máme 2-ročné dieťa, nemala absolútne žiadny dôvod na to, aby robila také ohavnosti, aké robila!!! Dovolím si tvrdiť, že som typ chlapa, ktorý manželke pomáhal s domácnosťou viac, než by sa žiadalo a to nebudem hovoriť o iných veciach. Možno by bolo dobré, ak by sa tu, na tomto blogu, vyjadrili aj vaši manželia, len tak pre objektívnosť... Nemyslíte??? A neberiem také reči, že keď asi podvádzala, tak na to musela mať dôvod. Viete, ako sa hovorí: "Kto chce, dôvod si nájde." Alebo "Kto chce psa biť, palicu si nájde." To sú staré známe pravdy!!! A ak niečo v manželstve nefungovalo, ja som bol ten, kto to chcel riešiť inteligentnou diskusiou, ale márna snaha, podotýkam. Keď niekto nemá záujem, každá snaha je márna. Netvrdím, že niektoré z vás nemajú dôvod sa posťažovať, aký ťažký život majú so svojim chlapom, no určite na to nemáte dôvod všetky. Tak by som vás poprosil, aby ste to, čo tu niektoré z vás píšete, brali s takou tou štipkou rezervy. Nie som zďaleka ideálny, ale nik z nás nie je. Jedným som si však istý, že som sa vždy snažil, ale niekomu to zjavne bolo ukradnuté... Tak sa všetci nad tým zamyslime, sme predsa inteligentní ľudia...
@hladampomoc ja by určite odišla...ani by si neverila ako to to dieta vyciti...aj mi sa hadame ale nie pred detmi...odit a rozved sa...a to že budeš sama toho by som sa nebala na svete je dost chlapom ktory by ti vedeli i malemu nahradit teplo domova...držim palčeky
@enovator je jedna pravda a to ta že za všetkym su vždi dvaja......
@bboossoorka Dakujem velmi pekne. Musim sa uz konecne nejako rozhodnut a vyriesit to raz a navzdy.
@hladampomoc podla toho co si pisala mam pocit ze manzel nie je celkom psychicky ok, ale asi si aj uvedomuje ze by sa takto ke tebe nemal spravat, kedze ti slubil ze sa polepsi to o niecom svedci.....na tvojom mieste by som to uz dalej neriesila na MK, lebo tu ti 98% zien povie ze sa mas rozviest ale to nie je take jednoduche to vykonat ako napisat 😅 a ktovi e akoby sa ony same (tie co ti tak radia) zachovali
Asi by si sa mala skusit dohodnut s manzelom a navstivit kvalifikovanu pomoc (manzelskeho terapeuta), ktora bude riesti vas problem komplexne.
Pri rozhovore s manzelom o tejto moznosti aspon uvidis ako manzel vidi tuto situaciu a ako mu zalezi na jej naprave 😉
@azbestica dakujem velmi velmi pekne za tvoje slova. Aj dnes som rozmyslala nad tym, navstivit odobornu pomoc. Ono tu na MK sa clovek vyrozprava, vypise svoj problem,ale riesit si ho musi len a len sam. Uz dlhsie sa odhodlavam navstivit nejakeho odbornika,ale mam zaroven aj strach aby som nenatrafila na nejakeho nie dobreho.
No a som tu zas. Ja viem, ze tu asi urcite riesenie svojho problemu nenajdem,ale spon sa clovek vyrozprava - vypise, aspon sa mu trosku takto anonymne ulavi. Ja neviem co robit. Uz viackrat som sem pisala, ze by bolo najlepsie rozviest sa,ale ono to je strasne takze urobit, hlavne koli malemu. Je na mm strasne naviazany a neviem ako by som mu to vysvetlila, ked sa bude pytat kde je tato a kedy uz pride? hm? Uz vlastne ani neviem, co k manzelovi citim. Neviem ci ho mam este rada, ci som s nim len zo zvyku ci koli malemu. Ale niekedy mi prakza uz vsetko. On si ma vlastne vobec nevazi a minule to postrehla uz aj moja mama. On mi nic nepochvali, na vsetkom je nieco zle, vsetko skritizuje a ked na mne vydi, ze ma to hneva tak hned povie, ze to myslel len so srandy,ale ja nechapem taku srandu, uz nie. Neviem co robit.
@hladampomoc Zatial sa tu len stazujes. Uz si bola u psychoterapeuta? Ked nie, posielam ti linky na niektorych v Nitre :
http://www.psycholognitra.sk/,
http://www.peterklubert.szm.com/kontakt.html,
http://www.fnnitra.sk/fnnitra/index.php/ambulan...
http://www.zenavnitre.sk/sluzby-nitra/psycholog...
A napis nam, rodinnym psychoterapeutom - laikom, ako mudro ti poradili.
@hladampomoc suhlasim s elena9,bo som tiez s takym clovekom zila a prave kvoli detom som sa po 10 rokoch rozviedla.deti vnimaju vsetko a tiez im nie je prijemne ked ich matku niekto osocuje.pravda je,ze nieje lahke rozviest sa,ale v mojom prpade som teraz stastna a uz viem ze som urobila spravnu vec.Drzim paste nech sa rozhodnes aj ty spravne 🙂
@hladampomoc Ahoj. Necitala som celu diskusiu, len tvoje prispevky. Urobit take zavazne rozhodnutie, ako je rozvod, je velmi narocne. Hlavne v situacii, v ktorej si ty. Kedy si systematicky zneistovana spravanim svojho manzela.
Pokial nedokazes urobit rozhodnutie teraz, je to v poriadku. Nesil to. Neupinaj sa na rozvod ako na jedinu svoju volbu.
Na to, aby sa ludia dokazali rozhodnut, potrebuju byt dobre podporeni. Myslim,ze to je to, na co sa mas teraz sustredit. Buduj si svoje zdroje podpory. O svojich problemoch v prvom rade povedz ludom, ktorym doverujes. Rodine, priatelom. Hladaj kontakty. Neuzatvaraj sa. Internet je fajn, ale toto nie je miesto, kde by si sa mala zdoverovat. Z mojej skusenosti je pravdepodobnost, ze si na zaklade tychto diskusii pomozes tak 1:1.
Morning hodila par linkov- Petra Kluberta velmi odporucam. A este ti odporucam zavolat na tuto linku: http://www.fenestra.sk/html/8_3_1.html Je to neziskovka, ktora poskytuje sluzby a poradenstvo zenam, ktore zazivaju nasilie v partnerskom vztahu. To, co sa deje v u vas doma je nasilie ako vysite, i ked mozno zatial nie fyzicke, ale to je len otazka casu.
Rozmyslaj nad "krizovymi planmi", predstavuje si, ako by si novu situaciu zvladla. Pytaj sa sama seba, co by ti mohlo pomoct urobit rozhodnutie, ako by mal vyzerat tvoj novy zivot, kto alebo co ti moze byt napomocny. Ako sa mozes zariadit. Vytvaraj si financnu rezervu. Zisti si, ake mas moznosti z hladiska majetku, starostlivosti o dieta. Kontaktuj sa s pravnikom, alebo poradcom. Skoc na UPSVAR.....
Nemusis podavat navrh na rozvod. Az budes pripravena, uz rozhodnutie nebude take narocne.

Ahoj @enovator manzelka uz odisla, alebo ta pobalila a vyhodila pred dvere? Ako to znasas? Co tvoje konicky, venujes sa niecomu, ci len tak zabijas cas na forach?
A aku radu by si dal dalsim zenam pred takym vaznym rozhodnutim ako je rozchod? Bud trosku uzitocny aspon ked si uz tu 🙂