icon

Rozviesť sa, či vydržať v manželstve?

hladampomoc
9. dec 2012

Ahojte mamičky aj nemamičky. Potrebovala by som strašne moc poradiť. S manželom sa poznáme už 8 rokov, z toho 4 sme manželia a máme 1,5 ročného synčeka. Stojím pred závažným rozhodnutím - rozviesť sa či vydržať v manželstve? Prežili sme spolu veľa krásnych chvíľ a máme nádherného syna. Manžel mi,ale stále viac a viac nadáva - vulgárne a to dokonca aj pred synčekom. Nemá zábrany pred ničím a nikým. Minule mi aj v obchode vynadal a zvyšoval na mňa hlas až sa ľudia otáčali a to len kvôli tomu, že som položila vetrovku, ktorú sme kupovali na pokladničný pás. Ja ho v kútiku duše stále ľúbim,ale nechcem aby náš synček vyrastal v takom prostredí. Manžela dokáže vytočiť každá maličkosť. A bola som už všetko. Som trošku pri tele a nadáva mi aj do megier a oveľa oveľa vulgárnejšie, a on pritom tiež nie je žiadny športovec. Ale jemu všetko ale uplne všetko čo nie je podľa jeho predstáv vadí. Dokonca aj to ako umývačka umyla riad, za to môžem ja. Keď som s malým vonku a je tam "náhodou" aj on s nami, synček nemôže pomali nič do ruky chytiť, nemôže sa zvaliť na zem, podľa mm ho ja nechám váľať a čo som to za mater keď sa o syna neviem postarať a pritom som s ním dennodenno skor sama, lebo manžel aj keď pracuje tak, že denná nočná a dva dni voľnu tak ho skor nevidíme. Vstáva ráno okolo deviatej pol desiatej, no občas skôr a to ho už čakajú raňajky, káva - ide si zapáliť, potom je cca 1 až 2 hodiny na wc, a potom si sadne k telke - pozera nejaky serial čo už x - krat videl, a keď sa synček zobudi z doobedneho spanku tak mm si spomenie, že má vonku - bývame v domčeku, nejakú prácu a celý deň je preč, malému príde dať pusu na dobrú noc a zasa je vonku a keď príde, naje sa keď mu to strčím pod noc a lahne si pred telku a väčšinou zaspí, keď mu poviem nech ide do postele,ešte sa na mňa osopí, že sa mám starať do seba. A ešte k tomu jedlu, on nezje všetko, on nemá rád brokolicu, on nemá rád karfiol, on nemá rád cibuľu, nemá rád hríby, nemá rád prívarky, nemá rád prekladané zemiaky, nemá rád granadír, nemá rád hrachovú polievku, skoro všetky polievky nemá rád ... Neviem čo mám robiť. Vydržať to kvôli synčekovi či? Myslíte, že sa zmení?prepáčte ak niečo nedáva zmysel,ale písala som to tak ako ma to napadlo.

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@morning Ahoj. Strasne dlho uz uvazujem nad navstevou psychologa,ale mam strach. Co ak natrafin na nejakeho nie dobreho? Bojim sa toho co mi povie. Ja neviem ci mu to budem vediet presne porozpravat. Neviem mam z tej navstevy strach a ani neviem preco.

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@sibare Dakujem velmi pekne za tvoje slova, pomaha mi to sa rozhodnut aj ked viem, ze samotne rozhodnutie je len a len na mne, aj ked je to strasne tazke. Su obcas este aj pekne chvile,ale na tie hned zabudam ked zacne krik a ponizovanie. Ja uz prakticky neviem co mozem, ci mozem nieco povedat, ako zareaguje, ale zasa nie je zly. Vela ludi si mozno povie, ze mozem byt rada, ze nepije, nehazarduje ... Ale staci to ku stastiu?

betka22betka
17. jún 2013

ahoj, nečítala som všetky príspevky, ale -
k psychológovi by ste mali ísť obaja, alebo aspoň do manželskej poradne. Treba si vyjasniť- či sa zmení a či vôbec on chce zostať s Tebou? Netreba zbytočne trpieť- poznám to zo svojich prežitých rokov s tyranom. Ak nemá ochotu sa o vašom živote porozprávať, tak nemá záujem o zlepšení stavu. Môj sľuboval že sa zmení, ale to sa nestalo, rozviedli sme sa a zostala som sama s 2 dérkami/ 5 a 3 ročné/. Dá sa žiť aj tak, že si rozvedená. Je to ťažšie, ale moje deti aspoň vyrastali v pokoji a nemuseli počúvať tie reči , urážky a niekedy aj bitky.Držím palce!!!

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@betka22betka Ahoj. No neviem ci mm dostanem k psychologovi alebo do manzelskej poradne. On si mysli, ze to nepotrebuje, ze je uz nas vsetko v poriadku. On to berie asi ako normalnu vec, ze sa tam ku mne sprava. Vzdy sa mi sice ospravedlni,ale ja mu uz neverim, ze to mysli vazne. Ved clovek, ktory lubi tak nedokaze niekomu vulgarne vynadat a ponizovat ho. Ci? Je to normalne? Ja uz neviem. On stale tvrdi, ze ma miluje a za nasho synceka by dal aj zivot. To ze by dal zivot za nasho synceka ze ho neskutocne lubi to mu verim, to je pravda,ale ze miluje aj mna tak tomu uz neveri, aj ked on to tvrdi. Ale najavo to nedava.

prasiatko30
17. jún 2013

@hladampomoc zacni nieco robit _ len ty a pre teba - synka dak na pol dna do skolky najdi si robotu, urob si nejaky kurz, nejake vyssie vzdelanie zacni na sebe pracovat aby si sa mohla mozno aj v buducnosti aj osamostatnit a jeho nechaj zatial bokom proste zacni zit trosku aj pre teba nie len pre neho, syna a barak - uvidis bud si uvedomi ze nie si podlozka a tiez vies robit vela veci o ktorych sa jemu ani nesniva alebo ziskas dostatocnu ekonomicku nezavjslost na to aby si sapostavila na vlastne nohy -

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@prasiatko30 no ja sa chystam od augusta nazad do prace, ja mam vysokoskolske vzdelanie, dobre platenu pracu - vzdy som zarabala viac ako mm a jemu to tak vyhovuje, vie ze teraz ked pojdem do roboty uz nam bude lepsie, ze nebudu dlhy, ale ja nezvladnem cely zivot tahat celu domacnost

prasiatko30
17. jún 2013

@hladampomoc tak v tom pripade vies co mas robit - ako ja by som nad tym asi moc nerozmyslala

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@prasiatko30 ja viem,ale aj tak je to tazke. Ved sme aj pekne chvile spolu zazili a najhorsie na tom je, ze ja mam taku povahu, ze ma bude trapit co bude potom s mm, kam pojde aj keby ma nemuselo, nech sa uz raz konecne postara sam o seba. Ved nebyt mojich rodicov tak nic nema, ved on nic ani nemal kym nestretol mna. bohuzial

prasiatko30
17. jún 2013

@hladampomoc - no jo lenze ty si potom masochistka - ono je sice velmi pekne ze sa o neho bojis ale chlap ma asi pocit menejcennosti a lieci si ho na tebe a pokial este aj dom je tvoj tak by som mu pekne postavila kufre pred dvere sice nemusis hned volit taketo riesenie ale napr dni kedy ty pojdes prec a maleho mu nechas na starost by som teda zacala prevadzkovat pravidelne aspon raz do tyzdna aj pred tvojim nastupom do prace- citala som len prvy prisprevok - ze mu chystas kavu, zehlis a co ja viem co a on sa vyvaluje na gauci - neviem mala by si prehodnotit niektore veci a najst silu mu odporovat aj ked obcas sa ti zda ze koli malemu mas byt ticho a snazit sa aby bol klud v domacnosti

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@prasiatko30 nie dom je spolocny,ale velmi nam s nim pomohli rodicia. On a pocit menejcennosti, to nehrozi. Ja som sa velakrat snazila mu odporovat, povedat si svoj nazor,ale on vtedy zacne este viac hulakat, zacne trieskat vecami a to uz aj maly vtedy krici, a mna to privadza k slzam.

prasiatko30
17. jún 2013

@hladampomoc tazko ti radit za prve nie som v takej situacii a za druhe je potrebne aby si zacala asi tochy odboj - cize partizanske akcie typu - vylet s malym na cely den bez muza ale samozrejme bez toho ze by si mu nieco doma pripravila, nestihas zehlit, varit pre neho, odchody po ranu - hovoris ze sa zobudza o 9-9:30 tak ked ho uz budes pocut ze sa zobudza brat tasku ahybaj v nohy- bez syna. Ako fakt neviem co by si mohla este robit.

A hovoris ze on nema pocit menejcennosti - ver mi ze ho ma a ak este hovoris ze zarabas lepsie ako on tak jeho jedinou obranou je dostat ta na kolena a ponizovat ta lebo citi ze si schopnejsia ako on- dost typicke doma heroj ale v normalnom zivote neschopny uplatnit sa a doma si lieci svoje frustracie aj ked chce vypadat ako superman

tilly
17. jún 2013

myslis, ze nie je sanca na zmenu? skus mu len naznacit, ze ho nakopes do prdele a ze to myslis vazne... ze ci sa nezmeni... mozno len zlenivel, prestal ta brat ako zenu, berie ta len ako sluzku a sucast jeho zivota, ale ked sa uvedomi, ked si uvedomi, ze nie si samozrejmost, mozno ho to nakopne

tilly
17. jún 2013

on MA pocit menejcennosti a ma z toho komplexy a preto si to vylieva na tebe

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@prasiatko30
@tilly
Myslite, ze ma pocit menejcennosti? Nikdy mi to ani nenapadlo. Nikdy som mu na oci nevyhodila, ze zaraba menej, ze ma nizsie vzdelanie ako ja. Na taku uroven by som sa neponizila, aby som mu to hovorila.
A teraz uz chodi konecne do prace, takze ranny budicek je o 6tej, a to ho budievam ja lebo on by zaspal,alebo by mu dovtedy zvonil budik kym by nezobudil aj susedov 🙂
Takze sme prakticky cez den sami, ale aj ked pride z prace mam pocit ze sme stale sami, proste on nevladze, on si potrebuje oddychnut lebo bol cely den na nohach.
A ci by sa zmenil, keby som mu pohrozila ze s nim koncim? nezmenil, este by mi aj povedal, nech tu ziadost o rozvod podam, ale ze maleho mi neda, ze toho si necha on a ze z domu tak isto neodide. Ze ked ho nebude mat on ten dom tak ani ja, ze on ho radsej podpali.

sibare
17. jún 2013

Bacha na rady: "nechaj mu maleho a chod von, nech sa aj on stara". Toto je velmi casto zneuzite v pripade sudu o zvereni dietata do starostlivosti. Pouziva sa to ako dokaz toho, ze matka nie je schopna sa o dieta adekvatne postarat, ze dieta opustila.

prasiatko30
17. jún 2013

@sibare toto ma vie vzdy vytocit ked chlap necha zenu s detmi a ide sa zabavat alebo proste len flakat lebo nema chut sa starat o deti tak to je milujuci otec co sa potrebuje aspon trochu odreagovat po tazkom dni/tyzdnibak to urobi zena tak je neschopna a nevie sa postarat a pomaly ju odsudia za opustenie domova - ci ako sa to povie 😠

morning
17. jún 2013

@hladampomoc Len dnes si tu na MK sedela minimalne od 8:27 do minimalne 11:09. Uz si mohla mat jedno sedenie u psychologa za sebou.
To akoze z coho ma strach dospela VS vzdelana zena -matka, ist sa poradit k psychologovi ? To si snad uz robis z nas srandu. Od decembra tu len lamentujes.

morning
17. jún 2013

A vobec, koncim.

Tvoj muz ta ma za sliepku a ja tiez, mila @hladampomoc - ak nie si, ako niektore zakladatelky tem na MK - iba vymyslena. Kazdy klik na stranku sa predsa pocita ...

victory1
17. jún 2013

@hladampomoc Presne ako ti tu kocky pisu..ten tvoj ma komplexy ako Brno! A kompenzuje si to tym, ze ziape ako "Viktorka u splavu", ponizuje ta a nadava ti.
Moj expriatel bol tiez taketo hovado. Zo zaciatku pistal, ze aky je stastny, ze ma ma /on sa vyvadil s rodicmi a 7 rokov sa nerozpravali/ a ze ja som si takeho obycajneho chalana nasla. V tu dobu som mala cca 3-nasobny prijem ako on. A kedze tak pistal, tak som sa mu to nesnazila nijako pripominat, aby nemal z toho komplexy. Vsetko som financovala, domacnost, dovolenky, skakala mu okolo riti, lebo panicek prisiel z prace unaveny.../ja vobec nie, ked som prisla o siedmej z prace/..A prva kontrolka mi zasvietila, ked som kupila auto...on rozziareny ako male decko prehlasil, ze "tak kvoli tomuto autu ta nikdy neopustim"..skoro som odpadla.
Prve problemy nastali, ked ten moj prijem uz nebol az taky ruzovy a zrazu som chcela, aby kadeco financoval uz aj on.
No a po case mu zacalo vsetko vadit, podla neho som nevedela ani upratovat ani varit /vraj on to zje, ale len preto, ze ved nieco musi zjest, inak mu nic nechuti, co navarim/...potom to pokracovalo, ako sa tvarim v obchode, ako nasiel vlas vo vani..a ziapal a ziapal...
A ja som sa zamyslala nad tym, ze asi nie som fakt dobra kucharka, a ci naozaj nema v niecom pravdu...no sprosta, sprosta....skutocne som chytila uz aj ja komplexy z neho...
Nakoniec to vyustilo do jednej prisernej hadky /teda on ziapal a ja som len argumentovala/ a boli dva mesiace ticho...on nerozpraval. On si zatial nasiel milenku...a vlastne on vyriesil nas problem, zbalila som sa a zmizla, aj s dcerou..a som stastna.
Takze moj nazor, nie , nezmeni sa a zostavat spolu kvoli dietatu nie je dobre, kedze aj to dieta vidi, ze oko je debil, ktory ziape a ponizuje maminku...A neospravedlnuj ho, je dospely, vie, co robi, vie, ze ti to ublizuje...a to, ze ma obcas svetle chvilky ti moc nepomoze..

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@morning hm skoda, ze dokazu urazat aj zeny, co si nicim takym chvalabohu nemusia prechadzat. Myslim, ze sliepka nie som, aspon sa mi nestalo, ze by som niekedy zniesla vajicko, co by aj nebolo na skodu aspon by sme usetrili 🙂 A kludne konci, Dakujem, ze si mi dala kontakty, mozno raz vyuzijem, ale nehnevaj sa, ze som tu prihlasena nemusi byt aj to, ze som skutocne tu. A neviem ako ty, ale ja sa musim starat o synceka, neviem kto by mi s nim bol keby som pol dna sedela u psychologa? Porad kde som ho mala dat dnes doobeda kym by som tam sla? hm? a vymyslena som urcite neni. Ani si nevies predstavit aka by som bola stastna keby som si to vsetko len vymyslela, keby to nebola skutocnost. Ale ono to skutocnost naozaj je. Krasny den ti prajem a maj sa krasne

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@morning a este jedna vec, nehnevaj sa ale momentalne z rodicovskeho prispevku naozaj nemam sancu nasetrit ci len 50€ za sedenie.

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@victory1 Ahoj. To ako keby si o tom mojom pisala. A este ked si dodala, ze mu aj vlas vo vani vadil no na vlas rovnaky. Asi teda tusis co mam doma. Ja som mu minule musela povedat, ze si sa mam dohola dat ostrihat, len aby mi nahodou nespadol niekde vlas ked sa cesem. Aj jemu stale vadi, ked je nahodu vlas na umyvadle, a vela veci co navarim on ani nejedava, ze on to zrat proste nebude a neje to, tak ja hlupa vyvaram niekedy aj na trikrat len aby bol pokoj.☹

morning
17. jún 2013

@hladampomoc
Cenník
Zdravotné výkony (psychodiagnostika, psychoterapia) v rámci pracovnej doby sú hradené zdravotnými poisťovňami a klienti si nič nedoplácajú.

Cenník výkonov psychologických činností hradených mimo zdravotného poistenia:
Cena za hodinu psychodiagnostiky 30 €

Psychoterapia mimo ordinačných hodín alebo na vlastnú žiadosť klienta, ktorého neodporučil lekár, alebo ak si klient neželá byť vedený v záznamoch vykazovaných pre zdravotné poisťovne. 20 €

Vyšetrenia vodičov motorových vozidiel z povolania /v prípade skupinových vyšetrení je možná cena dohodou/ 50 €

Vyšetrenia držiteľov strelných zbraní 55 €

Vyšetrenia zamestnancov strážnych a bezpečnostných služieb 40 €

Vyšetrenia žiadateľov o psychologickú spôsobilosť narábať s omamnými látkami 40 €

http://www.peterklubert.szm.com/cennik.html

destroy
17. jún 2013

Viem tvojho chlapa pochopit, tiez neznasam granadier....v tom ak by to vsetko bola naozaj pravda tak ako pises, tak nie je o com. Dat ultimatum a od seba. Ale neverim, pohlad tretej strany by vedel povedat ako to je, len taky v manzelstvach malokedy existuje

morning
17. jún 2013

V decembri mal tvoj syn 1,5 roka , takze teraz ma cca 2 roky.
Fakt tazky problem poprosit surodencov, rodicov, svokru, kamaradku, susedu ... aby postrazili 2 rocne dieta. A ked ides na preventivnu ku gynekologovi, kto ti strazi dieta, ak manzel, tak ho predsa mozes poziadat aj teraz. Ale to by si sa musela najskor k niecomu vobec rozhybat.

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@morning vdaka za ten cennik, citat zatial viem na stranke som si uz precitala. A vidno, ze asi nemas deticky. Svokra no mohla by postrazit,ale to by musela mat lietadlo je od nas cca 300km daleko, surodenci, jedneho mam v zahranici a druha pracuje. Moji rodicia? Pracujuci. A suseda? nemam taku, ktorej by som zverila svoje dieta. Tak?

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@destroy ja viem, ani mne nechuti vsetko,ale nekomentujem to vyrazmi ako ze to zrat nebudem a podobne. Viem pohlad tretej nezainteresovanej osoby by sa velmi zisiel. Ved ked uz nastupim do prace tak to vyskusam u nejakeho psychologa.

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@morning a este k tym financiam, pre mna je teraz aj 10€ dost, kdezto splacame nemalu hypo, poistky a podobne ...

maca_p
17. jún 2013

@hladampomoc som si citala tvoje prispevky a dievca moje, on na teba vyvija psychicky natlak. nechapem, ako mu dovolis, aby s tebou takto jednal. nechuti mu? povie, ze to nebude zrat? no tak mu povedz, nech si vari sam. je nedostatocne upratane? no nech si doupratuje sam.
zacni si konecne vazita sama seba! psychicky tyrane zeny maju tendencie ospravedlnovat konanie tyrana a ty to prave robis tak, ze vyvaras, upratujes, staras sa o dieta, zobudzasho, len aby chudacik nezaspal. nemozes na sedenie, lebo kto by mal maleho? a co tak jeho otec? ved predsa nemas okovy, nemas gulu na nohe, oslobod sa psychicky od neho, od jeho stale progresujuceho natlaku. nepytaj sa ho, oznamuj mu veci, co sa chystas, co budes robit ked ti niekam treba ist.
od decembra, kedy si sem dala prvy prispevok nevidim, ze by si sa pohla dalej. ach jaj. 😝

silvinka
17. jún 2013

ja som stala pred rovnakym rozhodnutim , chodila som k psychologovi lebo som to nezvladala a ten mi povedal ostavat vo vztahu len kvoli dietatu je velkou chybou .... necitala som vsetko co ti tu kto napisal ale riad sa tym co citis ty , napis si vsetky pre a proti a urob rozhodnutie , mne trvalo dva roky kym som nabrala odvahu .. lutujem to len z jedneho jedineho hladiska , dovtedy sa o deti nezaujimal , travil 20 hodin v pracovni , nepoznal vikendy, sviatky nic, zrazu sa tvari ako najuzasnejsi otecko na svete a deti len magori , cize lutujem len pre to ze teraz sa o deti musim s nim delit a tie vikendy bez nich ma zabijaju ale viem ze ked som ja nebola stastna v tom vztahu ani deti neboli .... bolo to jedno z najtazsich rozhodnuti , su chvile ked spominam ake to bolo zo zaciatku krasne ked sme sa lubili premyslam kde prislo k chybe a ake by to bolo ak by sme tu krizu prekonali a to su chvile kedy mi to je luto na stastie ich byva coraz menej .. a su chvile ked si poviem chvalabohu ze uz nie som s nim lebo by sme sa asi navzajom pozabijali .....