icon

S mužom máme problém nájsť si prácu

dajana40
17. okt 2020

Ahojte baby viem, zesa nepatri take problemy vesat na kona no aj tak. S muzom sme boli 5 rokov s prestavkami v rakusku, vzdy po sezone sme prisli na mesiac a pol domov. Nasporili sme si na byt kupili ho zariadili. Pre koronu sme prisli z rakuska domov o mesiac skor. Este nam treba par detailov do bytu, no coje horsie nemozem si tu najst pracu. V lete sme boli doma na sezonu sme nesli (toje dlhe na rozpisovanie).. podporu nam zamietli. Vsade mozne sme savali inzeraty predavacka muz zamocnik kurier atd no nik nedava spetnu vezbu. Super skolovany niesme. Mam 29 a uz by sme aj babo chceli. Mame dve moznosti bud budem doma sama alebo u rodicov a muz bude chodit do DE na 3tyzdnove turnusy alebo este nasporime a pojdeme od devembra do rakuska. Mam mi vravi ze je to iba utek ze uz amme tunzit normálne a sestra mi radi ze je to lepsie zlo ako byt v byte sama. Mam uz z toho depkyked uz mame zazemie byt nechce sami nikde ist.no doma bez penazi je hroza:/ nemame system pracu.. poradte coby ste robili diik🙁

gabi000
18. okt 2020

@fokuska sezónna práca nie je len pre študentov 🙂 veľa mladých dokonca aj starých takto si privyrába. Je to práca ako každá iná. Medzi sezónom väčšinou 1 mesiac je voľno.

trema
18. okt 2020

nuz co teraz.. na vasom mieste predam byt a idem do bratislavy, par mesiacov v podnajme, najdem si hocijaku pracu - upratovacka, predavacka, v pekarni, vo fabrike, hocico.. a setrim, po par mesiacoch poziadam o hypo, kupim si byt a splacam hypo

fokuska
18. okt 2020

@gabi000 Vacsinou to ale vyuzivaju studenti, alebo ti, co proste potrebuju preklenut docasne nejake obdobie. Je to sezonna zmluva - medzi sezonami si nezamestnana.
Nie je to praca na "dospely zivot" - ked potrebujes mat aktivne poistenia (napr. kvoli PN, materskej, v nezamestnanosti...), ked mozes potrebovat uver na byvanie (banka ti ziadny na sezonnu zmluvu neda), ked sa planujes usadit a mat rodinu...
Su to povacsine nekvalifikovane prace, ktore nie su prinosom pre buduci pracovny zivot pokial neplanujes ostat robit nekvalifikovane prace. Co uz teraz autorka pise, ze nemoze kvoli chrbtici.

Preto som sa pytala ci si toto uvedomovali, alebo ze co planovali do buducna.

gabi000
18. okt 2020

@fokuska poznám viac mladých ktorí takto pracovali a spolu si ušetrili na byt/dom. Čo by zo slov.platu nikdy nemali. Teraz bohužiaľ majú smolu s prácou na SK kvôli korone.

majkappp
18. okt 2020

@dajana40 Tak hľadám inde. Ani mne prácu nikto nenašiel. Ani mi nič nevybavil. Nikto okrem seba samej. Zbytočne budem vyplakávať na Modrom koníkovi (a teraz nesúdim založenie témy, ale to, že baby jej tu už dali niekoľko typov a na každom je nejaké "ale". Ak nemám prácu, beriem, čo je. Veď toto tu nebude donekonečna a čas by som využila na prácu na sebe. Tu sa nikto neozve - že mám v Bj novučičkú kanceláriu a akurát do nej hľadám človeka ako vy. Autorka je minimálne 10 rokov po škole. Dokedy chce čakať?

fokuska
18. okt 2020

@gabi000 Aj ja takych poznam, ale mali napriklad vystudovane vysoke skoly v odboroch, ktore su ziadane, alebo boli sikovni a naucili sa robit ine odborne veci, vedia jazyky... takze po skonceni takych sezonnych prac nemali proble zamestnat sa.
A mali plan - isli do zahranicia na par sezon, popritom na sebe makali, to co zarobili nevrazili do bytu v malej obci kde nemaju pracu - peniaze setrili, dalo im to zaklad na buduce byvanie, po navrate si nasli dobru pracu (kedze na sebe makali), sli do podnajmu, akonahle mali zmluvu na dobu neurcitu, tak vzali hypo - uz len na cast nehnutelnosti, kedze mali nasetrene. A potom ked mali stabilnu pracu a byvanie si zalozili rodinu. Ale oni rozmyslali vopred, planovali pre rozne situacie a az tak isli do zahranicia.

spadnutaslivka
18. okt 2020

sú ľudia, ktorí proste berú hocičo a sú ľudia, ktorí preto, že boli v zahraničí, si myslia, akí sú super a zarobili veľkú sumu, tak tu nepôjdu pod úroveň... nezávidím.... budete sa mať veľmi ťažko. odporučila by som obehať prešov, zobrať ozaj hocičo, odrobiť rok a potom si kľudne založ rodinu. a veru na východe je kopec rodín odkázaných na to, že mamička s rodinou doma a manžel odcestovaný za prácou na niekoľko týždňov. rozhodne to nepovažujem za super riešenie, ale neboli by ste prví ani poslední.
alebo ako radili- začať podnikať alebo doučovať, ale mám takého tajného tušáka, že ani s jazykom to nebudete mať nejaké slávne. ak nemáte vyštudovaný jazyk, tak tipujem, že tam ste pochytili leda tak hovorové základy so slovnou zásobou v oblasti, v ktorej ste robili (krivdiť nechcem, ale poznám viacerých, čo síce boli v zahraničí a tvárili sa, ako sa naučili jazyk, ale žiadna sláva to nebola :D ). teraz je proste ťažko všade

gabi000
18. okt 2020

@spadnutaslivka len viete v BJ okrese znamena veľa, keď človek má vlastné bývanie. Určite sa im podarí niečo len nie hneď. Ja by som sa na ich mieste vrátila sa do Rakúska odrobiť si pár mesiacov a medzitým hľadať prácu doma aby na istú prácu prišli domov.

spadnutaslivka
18. okt 2020

@gabi000 neviem, či z pracovného hľadiska má vlastné bývanie nejaké kredity k dobru :D a do bardejova to mám čo by kameňom dohodil

spadnutaslivka
18. okt 2020

nehovorím, že si nenájdu prácu, len proste nikto nepadne na riť len z toho, že majú byt alebo že boli v zahraničí. na "bežné" zamestnania to netreba a na tie špeciálnejšie potrebujú aj dôkazy svojej vhodnosti... a v danej lokalite tipujem, že aj známosti 😉 takže nemať veľké oči, vykasať rukávy a nebáť sa roboty. a časom uvidia

ktochytavzite
18. okt 2020

@dajana40 tak nech ide aj na tri tyzdne,ved vydrzite,nie?Ty zatial si porob dake kurzy aby si mala vatsie sance sa uplatnit,skus nejake roboty na doma,po netr toho chodi dost.A co ked sa inak neda,neda sa nic robit,verim zw jw to teraz tazke,aj moje dve zname si nevedia najst robotu z toho jedna ma VS ekonomicku a nic.

ktochytavzite
18. okt 2020

@fokuska no ale nie kazdy je taky uvedomely,nie kazdy ma aj VS a ie kazdy ma len na strednu skolu a su taki co na sk by nezarobili nikdy na byt,tak radsej idu robit sezonne prace aby aspon na ten byt zarobili.A ink VS robot sezonne prve to tiez ta VS asi na nic im bola.

fokuska
18. okt 2020

@ktochytavzite Pocas VS robili sezonne 🙂 a pripadne aj po - aby si urobili financnu rezervu. Potom isli do normalnej prace.

A robit v zahranici - ok, ved to je normalka, ale aspon na normalnu zmluvu. Proste mysliet trosku aj na buducnost.

dajana40
autor
18. okt 2020

@spadnutaslivka jazyk viem no kto sa da doucovat niekomu, kto nema nieaky certifikat?

dajana40
autor
18. okt 2020

@gabi000 dik za radu

dajana40
autor
18. okt 2020

@spadnutaslivka véke oci nemam a ani nepotrebujem aby zomna padái na rit

vevesh
18. okt 2020

@fokuska v zahranici su sezonne prace normalne. Takisto aj to, ze vela ludi hypoteky nema, lebo nehnutelnosti su drahe a vela ludi nedostane hypoteku, aj ked podmienky splna- byvanie je totizto nastavene inak ako na sk, kde 90%ludi vlastni nehnutelnost. Tu skor vidim problem, ze maju (mali) urcitu predstavu a ked toto padlo, nevedia vymysliet plan B, lebo kazdy mozny plan je horsi ako to povodne, co chceli, ale to naopak realne nie je ....

vevesh
18. okt 2020

@dajana40 no mate len tieto veci na vyber:
A, prenajat byt, ist do ineho mesta/zahranicia do podnajmu
B, ostat v byte a muz pojde na tyzdnovky ci "mesiacovky" - co na urcitu prechodnu dobu nevidim ako tragediu
C, ostat v byte a za pracou dochadzat (hocikde, niektori dochadzaju aj cez 100km v rakusku...)
Kazde riesenie je lepsie ako sediet doma a nic nerobit....ako sa hovori prislovie, pomoz si clovece sam, aj boh ti pomoze...

dajana40
autor
18. okt 2020

@vevesh ano je totak.. takvrste budeme nievo hladat do konca neduaca tuna sk sa nic nepidaribzvazine plan b ci a

ktochytavzite
19. okt 2020

@fokuska ano,len nie kazdy ma na to,su ludia co ozaj na sezonne prace su v zahranici,inde sa nezamestnaju lebo potrebuju nieco splnat aj.A skratka nie kazdy ma na tu VS a byt uspesny.Ved vidis ze ani ako upratovacka sa nemohla zamestnat,lebo tej roboty na tom vychode niet.Problem je hl vo vlade a nie v ludoch,ze nieje schopna zabezpecit ludom pracu ale vsetko ke drahe a stale len drazie.

fokuska
19. okt 2020

@ktochytavzite Ale to je jasne, ved nemozu byt vsetci jadrovi fyzici a lekari. Ja som sa len pytala ako to planovali. Pretoze keby si pred 5 rokmi tu nasli pracu, mozno by ju mali doteraz, alebo by sa mozno trosku vypracovali alebo tak. Mali by mozno aku-taku istotu - napr zmluva na neurcito a nemuseli by kazdy rok riesit len sezonnu zmluvu.
Kazdy ma ine moznosti a schopnosti, problem je, ked a urobia neuvazene rozhodnutia a neskor na ne clovek doplati...

dajana40
autor
19. okt 2020

@ktochytavzite dakujem za pochopenie☹️

dajana40
autor
19. okt 2020

@fokuska ano urobili sme neuvazene kroky niekedy je asi lepsie byt nezamestnany dlhsie abpockat si na pracu akobto vzdat a hned zdrhnut

fokuska
19. okt 2020

@dajana40 Ja si myslim, ze problem nebol v tom, ze ste isli zarobit do zahranicia. Ale to, ze sa z docasnej zalezitosti stala 5 rocna. A kym bola situacia dobra, tak ste mozno neuvedomovali ake rizika ma taka praca.
A dalsi neuvazeny krok bola podla mna kupa bytu za danych okolnosti - to sa ale da predat, narozdiel od tych 5 rokov, ktore uz nevratite.

dajana40
autor
19. okt 2020

@fokuska tak to je pravda no keby nie 5rocna zalezitost tak nemame byt a byvame u svokrovcov. A keby ze sme si tu nalsi pracu za malo penazi uver ny nam asi tiez neschvalili alebo ked ano tak by sme ho nemali z coho platit!ako bolo vyssie uvedene, bez zahranicia bysme nikdy nemali to co mame byt a auto bez uveru

fokuska
19. okt 2020

@dajana40 Na jednej strane ano, mate byt a auto bez uveru. Na druhej strane, ked to mam napisat hnusne, tak - co vam to teraz pomoze? Tu nemate pracu a v momentalnej situacii mate problem zohnat si ju. Nemate narok na PNku, OCRku, nemate zapocitane roky do dochodku. V pripade, ze by si otehotnela, tak nemas aktualne narok na matersku... cize sice materialne mate zabezpecene veci, ale nieco ine vam "chyba".

dajana40
autor
19. okt 2020

@fokuska presne a unas je to vzdy tak v zivote nikdy nemozne mat vsetko oracu byť doma aj vyzit.

fokuska
19. okt 2020

@dajana40 Da sa, len niekomu to ide jednoduchsie a niekto tomu musi obetovat viac a nadriet sa aby to dosiahol.
A tiez su tu rozne pohlady na vec a nastavenie priorit.
Pre mna je v ramci nejakeho zabezpecenia na prvom mieste praca. Vlastne byvanie je az potom. Lebo povazujem za dolezite mat pracu (a snazit sa matju co najviac stabilnu s nejakou tou istotou) - ked mam stabilnu pracu, tak viem, ze mam pravidelny prijem a potom viem riesit byvanie a potom rodinu - ked viem, ze sa dokazem postarat, ze bude materska, ze v pripade ze sa nieco stane bude PN, atd. Keby som si mala vybrat ci byvanie so svokrovcami a praca, alebo vlastny byt a neistota co sa tyka prace, tak by som brala pracu a byvanie so svokrovcami. A to si myslim, ze manzelia maju byvat sami, ale v tomto pripade by som to prekusla preto, ze praca ma vyssiu prioritu. Ale to som ja a moje rozmyslanie a priority.

V kazdom pripade drzim palce aby ste si nieco nasli. Prebehla som profesiu a je tam toho plno aj bez pozadovanej kvalifikacie, pre muzov aj zeny, tak reagujte na kazdu jednu ponuku a nieco sa snad najde.

elizita
19. okt 2020

@dajana40 zober si to aj z pohladu zamestnavatela.. zaujemkyna, mlada, 29r, bezdetna, vydata, nasporila si na byvanie a vratila sa na SK budovat zazemie, konecna.... nastupi a za chvilu pojde na matersku.. uz ked sa na nejaky pohovor dostanec, tvoje sance su znacne znizene, lebo karierne nie si nicim vynimocna... odrod, od chovaj a potom bude kusok lepsie.. ak nechces cakat na deti dalsich 5-10 rokov..

dajana40
autor
19. okt 2020

@fokuska vdaka reagujem aj dnes mi volali ze maju premna pracu iba 5km od domu. Ale sa mi maju este ozvat rak som zvedava dakujem za radu aj postreh rada si citam aj postoje inych lzdi. A je to pravda, niekto to dosiahne rychlo niekto za nuekolko rokov