icon

Sebaničiteľky

sylvia02
14. okt 2014

Čítam tu strašne veľa rôznych životných osudov,príbehov,problémov a nedá mi nenapísať...ženy zobuďte sa nenechajte sa od tých Vašich chlapov toľko trápiť...život je príliš krátky a príliš pekný,aby ste si nechali ubližovať čo i len jeden deň...pozastavuje sa mi rozum keď čítam,že podvádza ma manžel,nevšíma si ma,ubližuje mi,neprejavuje mi žiadnu nehu,náklonnosť,sex máme raz za mesiac,nedáva mi žiadne peniaze,žiarli , nepomáha mi,nezaujíma sa o deti atd...a Vy sa ešte pýtate,že čo robím zle alebo ako mám zachrániť vzťah,ktorý už dávno neexistuje,možno len vo Vašej hlave...Keď Ťa niekto nemá rád,nezaujímaš ho,si mu ľahostajná,tak prečo Tebe vôbec záleží na takomto človeku,je jedno či je to muž alebo žena...To naozaj tak úboho potrebujete mať takéhoto chlapa pri sebe,len aby ste náhodou nezostali samé alebo s titulom rozvedená??? Nie láska od muža je tá najkrajšia,ale láska od Vašich detí...len tá je úprimná a naozajstná...a pritom im tak veľmi ubližujete...na jednej strane vyhlasujete,že ich milujete najviac na celom svete a na strane druhej dovolíte,aby Vás videli smutné,to ako plačete,ako Vám muž ubližuje,niekedy aj im...Zobuďte sa a zoberte život do svojich rúk a verte mi,že žiadneho chlapa k tomu nepotrebujete,aspoň nie takého,ktorý si Vás neváži a má Vás len ako nejakú handru,slúžku...len toľko som chcela.

Nedovoľte niekomu aby sa stal vo Vašom živote prioritou,keď Vy ste pre neho iba jednou z možností...

alexandramaria
15. okt 2014

@katarinamarkova tvoj príspevok sa mi veľmi páči ! U nás je to tak isto, jedna škôlka, (kde učí učiteľlka čo ešte mňa učila ! ) jeden lekár (ten chvalabohu skvelý) , zubár bláblá.... no ani za nič sem svoje deti nedám . Auto doma je, vodičák tiež mám (inak aj to je veľký krok k samostatnosti ženy a koľké ho nemajú , lebo veď muž ich odvezie !!! ) takže mesto a lepšie služby,,,presne, to je samozrejmosť...

yanni
15. okt 2014

@m.i.r.i tata tak. Vela zalezi ako si bola vychovana a kde si vyrastla. My sme stale niekde cestovali. Furt vyletovali....ale ano, chodili sme makat aj na zahradu a pole. Ale vela sme pochodili sveta ci uz s rodicmi alebo babkou. Vzdy nam umoznili spoznavat nove.
Moj muz vyrastol na dedine. Do 18tsky nevystrcil päty z domu. Sice chodili na dovcu ale stale spolu. Na gyply boli raz niekde v polsku ako triedy a potom volakde v holandsku len chalani. To uz bol uspech. Rosicia sice akademici, otec ing pracoval vo vedlajsom meste, mama ucitelka vo vedlajsej dedine, ale nejak nemali potrebu cestovat. Len mojho muza stale lakali dialky. Uz od malicka. Stale chodil s atlasom v ruke a kukal vsetky mozne cestopisy. Po maturite na prihlasil na VS co najdalej od domu. a odvtedy uz je len na cestach, aj ked sme da sa povedat usadeni. Ale aj tak sme stale niekde mimo. A on uz duplom. Este 10 rokov a uz po svete len na dovcu. Pracovne uz len tu.

maria1989
15. okt 2014

@mima4 pravda, výška nič nezaručí 🙂 akurát to, že ťa nebudú už ani do toho obchodného reťazca do pokladne prijať, lebo si prekvalifikovaná 🙂

yanni
15. okt 2014

@mawka no to mas dobreho deda. A nema nejakeho fesneho spravneho syna pre teba? 😀 😀 😀
Jaaaaj zeno, ze pyre z prasku. Ved mu uvar take riadne. Hned dedo vyskoci na nohy 😉

Ja kneipp len tu sol a este ten ruzovy duschgel. Inak nic. A teraz maju ze neu Sprudelbad. Deckam sa to paci, ze ta kocka tak sici vo vani. 😀 😀 😀 😀

mima4
15. okt 2014

@alexandramaria
@mawka
@yanni
@maria1989
a k tomu uzivaniu si, ja som nikdy nebola taktiez diskopipka 😀 nechodila som a ani nechodim na diskotejky, do barov, nespijam sa, nefajcim, preferujem cas s priatelmi, muzom, kino, divadlo, vylety do prirody 🙂

Nechcem zovseobecnovat, ale vacsinu zien, co rodili velmi mladucke a teraz maju vek od 35 vyssie, nevidim, ze by ich zivot bol nejaky iny ako ked mali deti male... Mnohe z nich po rokov materskej nastupili do vyroby, kde tahaju aj na tri smeny, potom sa ponahlaju do "druhej sichty", vsak deti, domacnost...a ich chlapi po praci v krcme.. (to spominam z mojej povodnej dediny, z kade som). Ziadne ze wellnes s kamoskou, dovca iba s manzelom... mnohe tie zeny funguju na doraz.. a pravdaze z prace prinesu mzdu tak 300-350 euracov v cistom..

doty1
15. okt 2014

@mawka 😀 😀 karfiol na hlave

mima4
15. okt 2014

@maria1989 tym mamkam to nevysvetlis, ony si ziju vo svojom svete, kde sa navzajom podporuju a buduju v sebe tu "iluziu" svojho sveta..

m.i.r.i
15. okt 2014

@alexandramaria drzim ti palce..ja som bola taka ista tiez vzdy a tak som si za tym sla a aj som to tak dosiahla...kazdy si je strojcom svojho stastia..🙂
Moje kamosky sa tiez vydavali po skole...aj ked nie vsetky..ale mnohe..ja som sla po skole do DE, zdokonalit jazyk, zarobit, rozhladiet sa, spoznat nieco ine...co je tam lepsie a co horsie..setrila som na PhD..a to sme este neboli v EU, na kazdu pracu potrebovali viza a pracovne povolenie a nemali euro...mala som skoncenu VS ale zacinala som upratovanim, babysitingom, neskor recepcia v hoteli...a nikdy ma ani nepadlo este riesit rodinu a deti..teda..napadnut ma to napadlo, lebo ja som vzdy chcela rodinu, pochadzam zo stabilnej rodiny, cchela som deticky, vzdy som ich mala rada, ale proste este som na to nebola pripravena, kedze som nemala pracu do ktorej sa raz po materskej budem moct vratit ani nijaku sebestacnost..nezavislost od muza, nasetrene na horsie casy 🙂 Tak casom lepsi job, dobra firma, vyuzila som jazykove znalosti, znalost ineho pracovneho trhu, potom zas zahranicie atd atd..a ked som uz vedela, ze praca je taka, ze si mozem "dovolit" mat deti, ze mi vyjdu v ustrety, ze ked dieta odrastie budem pokracovat v tom co som zacala..tak sme sa vzali a sli do toho...a ozaj sa ovela lahsie dycha...ale to musi byt aj podpora manzela, ze nechce zenu co mu bude skakat okolo zadku..ale mna moj mm stale podporoval a chceli sme to rovnako...
Mam nejednu kamosku co po skole mali deti a teraz zufalstvo co sa tyka prace...konci to tak, ze je "prekvalifikovana" na pracu absolventa alebo zaciatocnika, ale "bex praxe" na pracu pre 35 rocnnu zenu s VS...nemoznost sa zamestnast...a niektore sa teda daju este na tretie dieta, lebo ze joj tak aspon dalsie 3 roky mam co robit...a co bude robit potom v 40tke to ja veru si ani predstavit neviem

maria1989
15. okt 2014

@mima4 je to smutné, že niekto maká na 3 smeny, a dostane takú smiešnu mzdu ☹ ale to tu my nevyriešime 😒

yanni
15. okt 2014

@alexandramaria juuuuj ja ti to prajem. Toto by sa malo vytlacit a poslad do kazdej rodiny. Co poslat, malo by sa to uzakonit 😕
A ano dakujem, nielen ze som to dotiahla do uspesneho konca, ja som si tu urobila este dalsie dve skoly a potom to uz malo len fajn pokracovanie s pracou atd. A vlastne to pokracuje stale.
Dufam, ze sa ti vsetko podari podla tvojich predstav.

alexandramaria
15. okt 2014

@mima4 presne Miri. Ono je to na veľkú polemiku, ale ja by som povedala, že je to fakt nejako zaužívanými sterotypmi, ženy sú tak nejako vedené k tomu, že muž sa postará. Že dá love, že kúpi, že toto a tamto ...
je to strašný des, ale keď dnes počúvaš 16tky v mhd, to je zážitok !
"som včera hovorila frajerovi, nech mi kúpi čižmy, sa mi jedny v Avione páčia, šak a čo sa budem ? on je chlap, má sa postarať" .
A toto je budúca generácia, Ďalšia sa zas prizná že zmaturovala, na VŠ ju nevzali a ona predsa do roboty nepôjde, takže otehotnela. Podotýkam, 19 ročná kočka, fakt kus krásnej baby, a on ! plešatý 40 tnik...kde mal on rozum ?!
A takto to ide, dievča v rodine vidí že mama pýta na všetko od otca, etc...potom robí to samé... všetky tieto týrané a utrápené ženy majú spoločnú vlastnosť a to obrovskú ekonomickú závislosť od muža, bez neho sú hotové.... je to zložité, ale keby si aspoň tie mladé baby uvedomili aspoň jednu vec a to, nech idú do spoločného bývania až po svadbe! keď ich chlap nemôže len tak poslať s holou riťou, keď im musí vyplatiť časť bytu, atď...alebo nech nežijú nadivoko, nech sa vezmú, aj keď len na úrade, zvlášť keď je holka tehotná ! ako si preboha môžu tie mladé kočky zariadovať život sebe aj dieťaťu iba s "priateľom" ?! tak ona privedie dieťa do absolútne nezabezpečenej budúcnosti ? každý iné meno, lebo väčšina je tak blbá, že deco pomenuje po chlapovi, bývanie je chlapovo, ona nič, iba rodičák....a problémy sa nabaľujú....a riešenie je pritom úplne jednoduche a krištáľovo čisté...mať dieťa zabezpečená a pokiaľ je možno, vydatá .... 🙄 🙄 🙄

mima4
15. okt 2014

@maria1989 je to smutne a neraz si tam ti ludia nicia zdravie. Celkovo platy na slovensku su velmi slabe ☹
Vyznie to hnusne, ale ja by som robila exkurzie pre ludi na strednej do tychto vyrobni, aby videli, kde mozu skoncit... Nie preto, zeby to bola podradna praca, kazda praca je dolezita, ale je to obycajne stereotypna a fyzicky narocna praca za smiesny peniaz, kde ludia nechavaju svoje zdravie.

maria1989
15. okt 2014

@mima4 ilúziu svojho sveta.... ale ony majú dieťa! to je ako tu čítam najviac na svete, a zmysel života... a keď čítam statusy, že dieťaťom našla zmysel života... a nechápe, čo pred dieťaťom robila... lenže napr. moja známa, stará pani, (netvrdím, že nie je výnimka), mi povedala, že keby si mala ešte raz vybrať, nevydala by sa v 19 r., nemala by do 25 2 deti a nezodierala by sa celý život... možno aj preto, že o jedno to "dieťa" - teraz dááávno dospelé, sa stará dodnes... tiež si možno myslela, že na staré kolená sa deti budú starať o ňu...

m.i.r.i
15. okt 2014

@alexandramaria tiez suhlasim..nemam nic proti zivotu na divoko..nech si kazdy robi ako chce...ale uz by som do toho sla ked som zabezpecena..ze ked skoncim ten vztah, tak dovi dopo a mam vsetko na samostatny zivot..a nie mlada baba zavisla na priatelovi co ostane na ulici potom...
A ja to uprimne tiez nechapem...ja som tiez odjakziva bola presvedcena, ze mna muz zivit nebude..mama vravi, ze som o tom hovorila uz v 14stich...ja si to aj pamatam..mne to bolo jasne uz na zakladke...idem na gympel, potom na vysku a potom poriadnu robotu a najdem si muza, co bude respektovat to, ze ja nebudem cisto zavisla na nom, ale sebestacna.....niekedy je to proste uz v nas..a zas nemozem povedat, ze by som to videla doma...moja mama sa klasicky ako za sociku bolo vydala v 20tich a prisla som ja a sestra...stat dal byt, mali pracu...chodili sme po vyletoch velmi vela, ale skor v Ceskoslovensku ako v zahranici, ale rodina drzala pokope..mama nebola abmiciozna ani nic take..a ja neviem kde sa to vo mne vzalo, ale proste som to vedela hned....a potom samozrejme ma zacalo lakat ist do zahranicia a nieco skusat..a to nasi tiez nechapali...doteraz ma volaju Kolumbus, ze my celkovo nie sme nidky dlho na jednom mieste...

mima4
15. okt 2014

@alexandramaria nevysvetlis tym babam, ony vobec neuvazuju v tychto intenciach, mnohe ani vobec nerozmyslaju.. Nechcem nikoho ponizovat, ale mnohe z nich namiesto riesenie vlastneho zivota riesia temy ako slovenske a mexicke serialy, citaju beletriu "a la cervena kniznica", momentalne u nich ficia programy ako Farma.. a v tom su stastne a spokojne 😀

dana_l
15. okt 2014

takmer vsetky tieto prispevky by tu neboli keby sa materska skratila na rok. takze po roku by uz nebol vobec ziadny prijem a vsetci by sa pozerali na celu vec inak. 😉

yanni
15. okt 2014

@m.i.r.i ja tiez tak podobne. Akurat, ze som v DE aj vystudovala. ale tiez este SK ani nesnivalo o EU a DE o eurach 😕 Inak, pravdepodobne sme rovnaky rocnik 😀
Tiez somr obila vsetko mozne. Mala som to ale stazene,ze som musela chodit este do skoly. Tak som robievala po nociach, cez vikendy, cez tyzden babysitting, cele semestralne prazdniny som robila stale full. Casto sa obzrie spät a vravim si, ako som to preboha vsetko zvladla. Ja som fakt krv potila. Mama som tu aj frajera, ten si to raz rozmyslel a vybielil byt. Keby som bola od neho zavisla, tak som, s prepacenim, v prdeli. Ale mala som prachy nasporene, tak bolo aj na kauciu, po castiach aj na nabytok aj na najomne. Nebolo to lahke, aj som si poplakala. Ale na druhej strane, aj som si "uzila". PO case som si nasla stalu brigadu. Dokonca som tam chodila, aj ked uz som to nepotrebovala za zarabala v office "tazke" prachy. Ale bola tam sranda, super team, kamosky. A preco nemat o kojunku viac, hlavne ked mas v robote aste aj srandu. 😉

maria1989
15. okt 2014

@mima4 práveže keď čítajú červenú knižnicu nie sú šťastné, lebo v živote to po čase vo vzťahu tak romanticky nevyzerá 🙂

maria1989
15. okt 2014

@dana_l na MK sa o tom nerozpráva 😀 😀 keď to niekde naznačím, tak nikde žiadna reakcia 🙂

mima4
15. okt 2014

@maria1989 ono citanie takej literatury ci sledovanie 500 dielnych serialov je taky utek od tej reality 🙂

mima4
15. okt 2014

@dana_l ja si myslim, ze trojrocna rodicovska (platena) skor skodi detom a ich mamickam ako pomaha (nehovorim vsak o detoch ktore maju vazne zdravotne problemy, to je o niecom inom). Myslim si, ze optimum su max 2 roky.

yanni
15. okt 2014

inak baby, moja mama tie "natrci ruku" a pyta prachy od otca. Ze, aby nemusela vybarat z konta. 😀 😀 😀 😀 Ale to je len tak zo srandy. Inak plati vsetko svojou kartou. Ale to je ina situacia. Zarabaju obaja aj vdy zarabali. Cize nikto nemusel o prachy drankat alebo cakat, ze mi to ten druhy kupi. Nasi to maju super, oteck ma len firemne konto, sukromne len mamka. Takze oco ma vzdy hotovos, mamke sa na konte prasule kopia. A ket treba kupit nieco väcsie, drahsie, napr teraz prerabaju dom, tak to ide z maminho konta.
Ono v manzelstve by nemalo bat moja a tvoje, je to jednoducho nase. U nas je to tiez tak. mame sice obaja vlastne konto, ale ze moje a tvoje neexistuje. je to vsetko nase.

yanni
15. okt 2014

@maria1989 mna mala mamina v 22. Ocko o 2 roky starsi. Vtedy to bolo OK. Mali byvanie, obaja po VS (mama maturovala ako 17rocna 😉 ), obaja mali pracu, tak preco nie. Brasko sa narodil, to uz ja som chodila do skoly. Takze ziadne take, ze 10 rokov na materske. A za totacov to ani nebolo mozne. Ale mamina vravi, ze este mohli par rockov pockat. Ale oco chcel dceru 😀 😀 😀 😀 No, ze sa im ta dcera aj hned vydarila, lebo neviem neviem 😀 😀 😀 😀 😀 Vravi, ez keby boli vtedy take moznosti ako su teraz: studovat v zahranici, pracovat v zahranici, volne cestovat atd. tak by sa mozno aj mlada vydala, ale pred 30tkou by deti nemala. Nasi aj vtedy vela cestovali, aj ked bola uz tehotna aj ked uz som bola ja na svete. Ale velke moznosti neboli, bez papieraovaciek len ten vychodny blok. Ale aj za to boli vdacni. Furt boli v NDR 😀

m.i.r.i
15. okt 2014

@yanni no rocnik 78 som...a veru ked sa clovek obzrie spat tak aj sama sa pozastavim nad tym, ze co som vsetko zvladla vtedy...ale stalo to za to..pamatam sa sama ako som si hovorila ked som drhla kancelarie a zachody v DE s mojou ukoncenou VS a na mna tam cumel nemcur pohrdavo, ze auslanderska putzfrau...ze ved pockaj zlaty moj, raz ja budem nie za takym stolom sediet ako ty 🙂 A po par rokoch som si na to aj spomenula, ked doleziti zastupcovia nemeckych firiem cestovali za mnou na stretnutie a pchali sa do zadku🙂 To je ale o inom...
Inak my tiez mame kazdy svoj ucet..nejako sme to stale tak mali a nemame potrebu to menit..ale vsetko je nase...o velkych veciach rozhodujeme spolocne...ja si neviem ale predstavit prist k muzovi a pytat sa ho ci si mozem ist nieco kupit.. pytat si peniaze alebo povolenie..proste si kupim co si kupit chcem....mozno pochopim samozrejme tych, ktori to maju financne narocnejsie, ze spolu preberaju co kupia a co nie, ze mozno aj tie cizmy co si chce zena kupit zasiahnu rodinny rozpocet a radsej daju prednost bunde pre dieta.....ale inak si to vobec neviem predstavit....

maria1989
15. okt 2014

@yanni to je milé... 🙂

yanni
15. okt 2014

@dana_l ano ako u nas v DE. po roku ani fuka. No aby som neklamala, rodinne pridavky. Ale tie nestacia ani zdaleka ani na jasle a nie to este nieco z tohu tu platit. 😕

maria1989
15. okt 2014

@yanni ešte si pripočítaj "kočíkovné" 🙂

alexandramaria
15. okt 2014

@mima4 Miri, ty si koľko vydatá, ak sa smiem spýtať ? 🙂 ešte bábo neplánujete s manželíkom ? 🙂

m.i.r.i
15. okt 2014

@dana_l pravda...taky luxus ako tu s tou 3 rocnou materskou je vymozenost nevidana 🙂 naozaj by to mohli stiahnut na 2 aspon..alebo aspon odstupnovat ako v niektorych krajinach..ze ked pojde zena skor do prace, bude mat mesacne vyssi rodicak...u nas chceli trosku odlisit pracujuce a nepracujuce mamicky a uz to bolo na strajk 😖 Ja chapem, ze u nas je vysoka nezamestnanost, ale aj tu na MK vidno sikovne mamicky, co skusia podnikat, otvaraju e-shopy, odidu za pracou..ci len opatruju dalsie deti..ked sa chce tak sa da..3 rocnou materskou sa len tocime v kruhu....9 rokov mamicky doma s 3 detmi..potom nezamestnatelna....rodiny maju existencne problemy..mamicka je frustrovana..manzel sa vyvysuje..atd atd...aj ked pravda je, ze by sa to malo riesit komplexne..znizit dlzka materskej a socialnych davok ale na druhej strane podporit polovicne uvazky, flexibilne pracovne doby pre matky, zriadit jasle/skolky u zamestnavatelov...atd.....bej na dlhe trate...ale pravda je, ze ta trojrocna materska ma vplyv na vela....hlavne na zenske sebavedomie..

yanni
15. okt 2014

@m.i.r.i aj ja 78 😀 Stara rachetla 😀 😀 😀 😀
ja som mala v zivote asi naozaj ako sa tu vravi: viac stastia ako rozumu. Nikdy som nezazila na vlastnej kozi, ze by sa niekto na mna pozeral zhora a nadaval mi do Ausländerov. Ale mozno aj preto, ze som bola stale vo velkom meste, a tu su na cudzinco jednoducho zvyknuti.
A ja som nemka, tak co by nechceli 😀 😀 😀 😀 😀