icon

Sebaničiteľky

sylvia02
14. okt 2014

Čítam tu strašne veľa rôznych životných osudov,príbehov,problémov a nedá mi nenapísať...ženy zobuďte sa nenechajte sa od tých Vašich chlapov toľko trápiť...život je príliš krátky a príliš pekný,aby ste si nechali ubližovať čo i len jeden deň...pozastavuje sa mi rozum keď čítam,že podvádza ma manžel,nevšíma si ma,ubližuje mi,neprejavuje mi žiadnu nehu,náklonnosť,sex máme raz za mesiac,nedáva mi žiadne peniaze,žiarli , nepomáha mi,nezaujíma sa o deti atd...a Vy sa ešte pýtate,že čo robím zle alebo ako mám zachrániť vzťah,ktorý už dávno neexistuje,možno len vo Vašej hlave...Keď Ťa niekto nemá rád,nezaujímaš ho,si mu ľahostajná,tak prečo Tebe vôbec záleží na takomto človeku,je jedno či je to muž alebo žena...To naozaj tak úboho potrebujete mať takéhoto chlapa pri sebe,len aby ste náhodou nezostali samé alebo s titulom rozvedená??? Nie láska od muža je tá najkrajšia,ale láska od Vašich detí...len tá je úprimná a naozajstná...a pritom im tak veľmi ubližujete...na jednej strane vyhlasujete,že ich milujete najviac na celom svete a na strane druhej dovolíte,aby Vás videli smutné,to ako plačete,ako Vám muž ubližuje,niekedy aj im...Zobuďte sa a zoberte život do svojich rúk a verte mi,že žiadneho chlapa k tomu nepotrebujete,aspoň nie takého,ktorý si Vás neváži a má Vás len ako nejakú handru,slúžku...len toľko som chcela.

Nedovoľte niekomu aby sa stal vo Vašom živote prioritou,keď Vy ste pre neho iba jednou z možností...

m.i.r.i
15. okt 2014

@maria1989 ano..asi tak..ryba smrdi od hlavy...jedine co ja ale v tomto nasom state stale nechapem --- ked vidime, ze nieco niekde inde funguje..ked vidime, ze je to super system a maju super zakon..a ludia su spokojni...co im brani to proste odkukat a zaviest tiez??? Proste tu nie je na to politicka vola...4 roky sa niekto zaobera nejakym "novym prevratnym zakonom" co ma neviem co priniest, ked to uz inde vymysleli dobre a funguje..tak kde to vazi?

yanni
15. okt 2014

@medovka7 vyhovorky. Suhlasim s @alby2014.
A ked uz ide o to, ze byvam u rodicov. Tak po prve: po Vskole ca. 23-24 rokov, nejdem hned rodit deti a potom fnukat, ze musime byvat u rodicov, lebo mame malo financii. Tak maju mladi malo financii pre seba, ledva poplatia (co???? daju nieco rodicom, ze tam mozu byvat, a viacej ake poplatky?najnovsie mobily, osatenie? Mozno tak cestovne, strava, hypo pravdaze neplatia, byvaju u rodicov atd.) a ako chcu potom uzivit to dieta?
Po skole nech idu robit, nieco nasporit (ved byvaju u rodicov, maju minimalne vydavky) a potom sa brat, riesit byt, hypo a ked toto vsetko budu mat, riesit dieta. Na SK daju hypo uz kocikomu. Len casy sa menia, treba najskor zarabat. Jasne nastupne platy su nizke, ale po case im zvysia. Hlavne ked mas VS a zacne hne po skonceni robit. Nie opacne. po skonceni byt 10 rokov doma a potom sa stazovat, ze "ja ing. 35 rokov a robit za 400 €?). Ved tak maju zaciatocnicky 25tky. Toto mi trepla kamoska. A ty si co. Tiez len zaciatocnicka. Len o 10 rokov starsia. Tiez nemas prax, tak dostanes zaciatocnicky plat.

maria1989
15. okt 2014

@m.i.r.i to neviem, keby som vedela, už som v politike a riešim 😀 😀 ale nie, žartujem... na taký post ja nemám 🙂

mima4
15. okt 2014

@yanni
vies, poviem ti tak, take uvazovanie ako mas ty, ja, miri, mawka, maria1989, cecil36, digisea a este par zien tu je veeeeeeeelmi mensinove uvazovanie. Tym ze zeny boli vychovavane a vedene v rodovych stereotypoch, vsetko si beru na seba, domacnost, deti a pravdaze z chlapa robia "dalsie dieta" a pravdaze spolocnost ocakava ze pojdu do tej prace...
Kolke zeny su na vsetko same? aj ked fyzicky zije u nich chlap... kolke sa tu stazuju, ze vsetko maju na svojom krku, melu z posledneho...a chlap na gauciku, pri PC... tazko s takymto chlapom sa da zladit aj co sa tyka deti, rodiny... proste nema zaujem - "zenska" vec 😉

Ja vo vseobecnosti som toho nazoru, ze bud ta partner posunie dopredu alebo udupava... a je velmi dolezite snazit sa najst si muza, ktory bude zrelou osobnostou, empaticky, vnimavy, chapavy..a ty mu budes ROVNOCENOU partnerkou a navzajom sa budete podporovat a tesit zo svojich uspechov, ale aj podrziavat sa pri neuspechoch.
Toto je ZAKLAD, ale vacsina vztahov dnes sa nikdy nedostala z roviny "vymena informacii, sex, kino" ☹ nieto este aby boli jednym timom.

digysa
15. okt 2014

@maria1989 Deti mam dve a presne preto, lebo som zacala mat viac prace mi sef zohnal pomoc. Je to student uctovnictva a vo vela veciach ma dokaze zastat, samozrejme jeho plat je mensi a tym je to vyhodne pre oboch-aj pre sefa, aj pre mna.
Druha vec- ked idem na slovensko, tak mam vytvoreny pristup na server a kludne spravim mzdy na slovnesku pocas dovolenky pre 30 ludi na Floride. Doba internetu je v niecom velmi skvela. 😉

Samozrejme, ze niekedy sa postara o deti aj manzel- VED aj ON je RODIC. Aj on musi obcas z prace odist.

Keby ludia rozmyslali tak, ako na SLovensku, tak rodiny vyhynu! Kazdy zamestnavatel by mal ratat s tym, ze ludia, ktorych ten sef zamestna maju alebo budu mat deti. Tento stat mi pripada ako "apokalipticky rezim".
Samozahuba- ludia nemajte deti, lebo nezozeniete pracu...

Zivotny kolobek nejako slovakom vypadol z hlavy.... Kto bude platit do dochodkov, ked rodiny budu mat po 1-om dietati??? Pre boha, toto je cista DEMAGOGIA 😖 😖 😖 😖 😖 ☹ ☹

mima4
15. okt 2014

@digysa ja som zvedava, co sa musi stat, aby sa tato vec na slovensku zmenila.

digysa
15. okt 2014

Ja niekedy zoberiem deti aj so sebou do roboty. Mam "deadline", musim nieco urobt, bohuzial- deti vyzdvihnem zo skoly, do ruky knizku, tablet,farbicky... posadim ich za stol a tu custe, mama musi dokoncit robotu. 😅

digysa
15. okt 2014

@mima4 Toto musi prist od sukromnych zamestnavatelov-od podnikatelov. Ti, co maju rodiny a maju vlastne podniky a hladaju pracovnikov, tak musia zobrat do prace 2 mamicky na polovicny pracovny uvazok s flexibilnym casom, treba sa dohodnut na podmienkach.

Treba sa pozriet do zrkadla a zacat od sameho seba. 😔 Treba si uvedomit, ze aj ten zmestnanec ma rodinu a deti.

mima4
15. okt 2014

@digysa ja osobne by som pri zamestani rodica dietata do 4 rokoch na 50 % uvazok dala prec vsetky odvody a dane zo mzdy, tak na strane zamestnanca, aj zamestnavatela.

ale slovenska realita:
čo poznam zeny na mensie uvazky..uvazok im znizili, plat im znizili.. praca ostala :-/

digysa
15. okt 2014

Viete o tom, ze v USA v nemocniciach maju priamo v nemocnici skoly pre sestricky, lekarov a zdravotny personal? Dobre viete, aka je tato praca zdravotnikov namahava a ludia robia na smeny.
Mam kamaratku, co robi v nemocnici rehabilitacnu sestru. Uplne krasne zoberie deti zo sebou rano do prace, da ich do skolky ( za skvelu cenu), este sa s nim aj stretne cez obedovu prestavku, daju si spolu obed, potom ide naspat do prace a o 6 ich vyzdvihne a idu spolu domov.

digysa
15. okt 2014

@mima4 Moment, u vas plati zamestnavatel odvody aj na pracovnika s 50% uvazkom?

Tak uz chapem. TU, ked pracujes na polovicny, tak nemas narok na nic, len na dobry plat. Platia sa len dane z prijmu. Ale zdravotnu poistku ti nehradia, nemas dovolenku a pod. Ale to je jedno. Ked mas dobru robotu, si v spolocnosti, nevyjdes z kurzu, stale si budujes CV, mas cas na deti.....tak sa to oplati.

digysa
15. okt 2014

**Oprava v nemocniciach maju jaslicky/materske skolky pre deti lekarov, sestricky a zravotny personal 😉

mima4
15. okt 2014

@digysa neviem ti na 100 % odpovedat, ale myslim ze ano, je to norm. zamestnanecky pomer, mozno by sa k tomu mohol tu vyjadrit niekto kompetentnejsi.

Tu nie su absolutne ziadne zvyhodnenia pre nizsie uvazky... mame vladu aku mame...volenu tutmakmi a tak mame velke hovno 😀

maria1989
15. okt 2014

@digysa sme sa dopátrali k odpovedi... 🙂 dane

maria1989
15. okt 2014

@mima4 ja osobne by som pri zamestani rodica dietata do 4 rokoch na 50 % uvazok dala prec vsetky odvody a dane zo mzdy, tak na strane zamestnanca, aj zamestnavatela.... ak by si to urobila, každý zamestnávateľ by zobral 2 ženy takto, a tie bezdetné a s deťmi nad 4 roky by boli v ....

mima4
15. okt 2014

@maria1989 ako jasne, veci treba si premysliet... ale urcite by som zvyhodnila tychto ludi, ale nielen zeny, ale aj muzov, ked ich zena robi na plny..

maria1989
15. okt 2014

@mima4 mne sa zdá, že vláda to vyriešila práve tými rodinnými prídavkami...

mawka
15. okt 2014

@medovka7 jaj to ako keby som pocuvala moj priatela ci kamosa s vyhodami ci ako to je s nami teraz. 34 rokov, slobodny, bezdetny. nebol zenaty, nic. 8 rokov pracuje v poondenej fabrike na 3 smeny. volno tri dni po sebe len jediny krat v mesiaci. ja, 34 rocna zena, matka dvoch deti s dlhmi na krku, zosraty zivot a dokazem si aj platit byvanie sama, aj zivit deti, aj pracovat aj sa celkovo zorganizovat. tak mi vysvetli, kde je pre 34 rocneho chlapa problem, je zdravy, ma maturitu, nerobi sice vo svojom odbore, ale venuje sa mu ako hobby. je strojar. on ako strojar by sa vedel uplatnit de facto v celej zapadnej eu, keby sa chcel ucit jazyk. co on sa ale neuci. lebo ma strasne vela vyhovoriek, ze nema na kurzy, bla bla bla. iny priklad - kamarat so sozratym zivotom, 34 rocny a jednym dietatom nemal inu moznost ako vypadnut za hranice, zacinal ako pomocnik na stavbach, dnes vedie tim robotnikov. ma byt, ma motorku, ma auto, moze si dovolit platit malej vysoke alimenty, cestuje, atd... O com to je? O volbe. nebat sa a ist. Aj ja som cely zivot bola anglictinarka a skoncila som najprv v AT na par mesiacov a vedela som povedat akurat dobry den a ako sa volam. potom som sa vratila, teraz zase posobim v DE, medzitym som zase nemcinu zabudla, ale bolo len na mne ako rychlo sa do toho dostanem, co pre to urobim, ci ma po troch dnoch poslu expresne domov alebo ci ma tu budu lubit ako vlastnu. v hre boli financie a prave to byvanie, ktore ja pre moje deti musim zabezpecit. cele dne mi slape mozog v rezime MYSLI, VYMYSLAJ AKO SI TEN ZIVOT ESTE VYLEPSIT. a to je rozdiel. mohla som ostat robit sestricku za 400 u nas alebo ist tazsou cestou ale mat sa lepsie... a ten, kto dokaze len fnukat ako sa nic neda, tak tomu ani nic nepojde. to ako moj byvaly, ze on raz vyhra sportku. no, to je sice fajn sen, ale najskor by musel ten tiket aj vsadit. chapes, co tym chcem povedat? na to, aby sa mal clovek lepsie, tak pre to musi aj vela urobit a neraz aj obetovat.

yanni
15. okt 2014

@digysa aj tu v Nemecku je to tak. Vela nemocnic ale aj velkych firiem ma vlastne jasle a skolky. Ja robim napr. na sude a aj my mame vlastne jasle aj skolku. Aspon tu v nasom meste. neviem ci vsade.
A aj v DE ludia na 50 % maju odvody. Vlastne sa nejedna tak o percenta ako skor a vysku hrubeho. Do urcitej sumi nemas ziadne odvody ani dane, od urcitej sumi platis len odvody (pol na pol) ale ziadne dane a ked dosiahnes tu urcitu tretiu hranicu, tak platis vsetko. Aj dane aj odvody (pol na pol).
A jasne USA je v tom ine. Aj v DE ame zakonne zdravotne poistenie. Vsetci musia byt poisteni. BUd si zo zakonna alebo privatne (od urcitej vysky platu je uz len privatna, alebo aj si bola stale zakonne, tak mozes ostat, aj ked zarobis uz vela, poistene v zakonnej dobrovolne). Ale niekde zdravotne poistena musis.

mawka
15. okt 2014

@digysa tak vies, u nas sa preto tolko vybera na daniach a odvodoch, aby si plnili vrecka ti hore. my na slovensku statu len davame, ale nedostavame de facto nic. ano, dostavaju maminy matersku a rodicak, rodicak je prilis dlhy, mam aj ja pocit a potom dostavaju vela ti, ktori nikdy tomuto statu nic nedali. preto to je u nas tak ako to je.

mawka
15. okt 2014

@yanni o nemeckom odvodovom systeme sa hovori, ze je jeden z najefektivnejsich. tiez mam ten pocit. ale vraj este svedsko, norsko su fajn.

cacianka
15. okt 2014

@mima4 a Feriha, a černá perla, a slepá manuela, a žltá evita 🙂 a podobné vymletiny, potom aj vymleté hlavy a o pár rokov plačú že aké sú chuďatá, skôr chudery, a to nechcem urážať, len konštatovať...

mawka
15. okt 2014

@cacianka zltu evitu mi ani nespominaj, minule bola nejaka pribalena v eve ci emme, neviem, lebo taky casak si kupim asi raz za rok. reku fajn, zlhtnem to vo vani, veget. no, taka som sla nasrata z tej vane, ze uplna grcka kniha. to uz fakt pise dnes kazdy a kadejaku chujovinu. preto radsej citam kriminalky, kde sa antropologovia rypu v mrtvolach nez citat o chuderkach, ktore maju muza alkoholika, ktore sa musia o deti starat a ake su utlacane a bla bla bla. slovenske autorky nepisu o nicom inom. a navyse uroven studentiek strednej skoly. hnus, brak...

mima4
15. okt 2014

@maria1989 ale davky nic neriesia, len prehlbuju problemy.

digysa
15. okt 2014

@yanni Nas zamestnavatel plati tiez odvody (prave som si to pozrela, lebo som si neni ista, co to odvody su).

Ale napr. dane do urcitej vysky neplatim. Odvodi plati zamestnavatel az 3-je ale to je vsetko regulovane vyskou platu.
Takze je to podobne ako u vas. ALe zdravotne poistenie moze mat IBA pracovnik na plny uvazok. A tiez dovolenka 14 dni, 1 osobny den, 4 dni nemocenske, 5 federalnych sviatkov.

Takze mi z toho vychadza toto: ked zoberies jedneho cloveka na plny pracovny uvazok, tak zamestnavatel plati:
-dane
-odvody
-zdravotnu poistku
-rozne dni volna
Jeho plat je napr. 2000 Euro

KEd zoberie dve mamicky, kazdu na 4 hodiny, tak plati:
-dane- rovnake
-odvody- rovnake
Plat je 1000 euro jedna, 1000 Euro druha

Usetri na zdravotnej poistke a na tych dnoch volna

yanni
15. okt 2014

booooze baby...sumi 😠 😠 😠 😠 ...sumy...ta suma, ta zena, od zeny. Ja uz som fakt zdegenerovana tou nemcinou 😠 😠 😠 😠 😕 😕 😕 😕 😕

digysa
15. okt 2014

Mne to stale vychadza lepsi pripad zobrat 4 ludi na polovicny uvazok, ako 2-och na plny.

mima4
15. okt 2014

@digysa ale nie je to zle pre tu zenu, ze nema zdravotne? ved ak si ho sama plati, to zas tam necha pomaly cely plat, ci?
co som citala/pocula..to zdravotne je tam fakt brutal..

digysa
15. okt 2014

@mawka Ty si cisti priklad cloveka, ktory prosperuje v kapitalizme. Teba socializmus ubija. Si prilis priebojna, sebavedoma a sebestacna na tento system.

Socializmus je velmi dobry pre ludi, co doma sedia a lamentuju. Socializmus je dobry pre dochodkarov, ale nie pre cinnych ludi. Ale kedze ho uz mame, tak vela ludi stale hovori len jedno: stat sa o nas nedokaze postrat.

No ja by som na ten stat skutocne zabudla. Stat sa nikdy nevedel postarat o nic. Neviem financovat, nevie setrit a kedze nema v naplni praci zarabat peniaze, tak nedokaze ani dobre investovat peniaze- stat dokaze iba minat peniaze. Bohuzial.
Chces aby sa stat o teba postaral? Postaraj sa o seba sam.

yanni
15. okt 2014

@digysa hm u nas sa strhava zdravotka z platu uz ked zarobis nad 450 €. Do 450 je minijob, ziadne dane, zaidne odvody. Len zamestanvatel plati nejaky smiesny pausa, ale neviem kolko to je. Tebe ako zamestancovi da tych 450 na ruku.
Len, kedze je tu povinne zdravotne poistenie, musis byt ako zamestnanec niekde poistena. Buzom v rodinnom poisteni, alebo privatne, alebo si este na materskej (aj popri materskej mozes robit) alebo ja neviem este ake konstelaciu su.
Od 450,01 € mas odvody zdravotku a socialne (cize dochodcovske a nezamestnanecke) ale ziadne dane. A od ca. 1000 € maz uz vsetko, zdravotku, socialne a dane.