icon

Sekíruje manžel deti?

14. sep 2022

Dlhodobo sa mi javi, ze manzel sekiruje deti, bojuje s nimi o kazdu hlupost. Hlavne u starsej uz pubertacky to vyvolava silny vzdor. Potom su konflikty. Tych situacii je vela a su rozne, ja uvediem take, co mi z poslednych dni utkveli: dcera sedi v obyvacke v kresle. Pride manzel a vravi: pust ma, to je moje kreslo (nie je). Dcera nechape a potom sa hadaju. Alebo ideme v aute. Manzel si zvykne na jedno miesto odkladat tasku. To miesto je ale neumyslene obsadene batohom dcery. On trva, ze si ma batoh dat inde, on tam musi mat tasku. Ja vstupim, vezmem muzovu tasku, ze ja ti ju podrzim. Ina situacia v aute, ideme dedinou, 30-kou, teplo, dceru boli hlava, ze tati prosim ta odblokuj mi okna, potrebujem cerstvy vzduch. On: Nie. Dcera: Prosim. Muz: odblokuje. Dcera si spusti okno a za 3 sekundy muz povie: VIes co? A nIe. A zaviera a blokuje okno. Ine situacie. Dcera: Tati pomojkas ma? A tuli sa k nemu. Ano, ale az ked....... a vzdy da nejaku podmienku: ked si zabalis tasku, ked sa naucis, ked vynesies smeti, ked vylozis umyvacku, ked ked ked. Zaroven vstava a odchadza, alebo odstrkuje dceru. Nie je to o tom, ze dcera predtym neuposluchla nejaky povel.
Problem je v tom, ze dcera zacina mat vlastny rozum a vidi co sa deje a nepaci sa jej to. Takze prestava manzela v mnohych veciach respektovat, odvrkava mu (co moze suvisiet s pubertou) a do toho moj mazel pride za mnou ze: my dvaja, ako rodicia musime ist k vychovnemu poradcovi, ze takto to uz dalej nejde, ze deti su drze, ze neposluchaju a pod.
Ak som niekde v tychto situaciach urobila chybu, povedzte mi, baby. Inak moja otazka znie, je toto normalne? Zda sa mi to, alebo chce manzel manipulovat? Vela krat mi totiz vytkne, ze neohriaknem deti, ze sa nepostavim na jeho stranu. Ja ale radsej mlcim, nebudem sa podielat na tychto jeho sekiraciach, nech si to vyriesi sam. Preto sa domnievam, ze mu ide iba o to, ze veri, ze nejaky vychovny poradca sa postavi na jeho stranu a pekne mi to vysvetli ( a muz mu to urcite poda vo svojom skreslenom podani). Suhlasili by ste s poradcom? Ja som sprvu nesuhlasila, no teraz sa zacinam pohravat s myslienkou, ze mozno naopak, ze verim, ze by mu konecne aj niekto nestranny povedal, ze to co robi, nie je vobec ok.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
hapkova
14. sep 2022

Toto vyzera akoby si chcel len nieco dokazovat, nieco, ze je otec, ze ma navrch, ale pride mi to absolutne nevhodne. Bolo by dobre sa o tom porozpravat, lebo dcera si to potom bude so sebou niest aj do dospelosti.

evica17
14. sep 2022

Choď n terapiu a povedz kto to ty vidíš. A terapeut vám poradí ako a čo robit s detmi,pretože častokrát správanie deti je len zrkadlom rodičov a ich výchovy, správania

autor
14. sep 2022

@anjelicek26 Ja sa ale bojim, aby nezmanipuloval aj tu terapeutku, ja uz neviem potom co spravim.

simca06022011
14. sep 2022

ano moze ist k poradcovi, psychologovi. Sam. :D nie je to taka katastrofa, skor viditelne vyryva do nej... a vrati sa mu to. Ja by som mu na to, ze dcera mu odvrava, kludne povedala, ze "žneš iba to čo si zasial". odvravanie bude ale v puberte bezne, skor to ze napr. sa chce pritulit, to je priam nezvycajne v puberte, tak sam oze citit od neho odstrkovana a vzdialia sa, ona sa mu nebude vyprosovat a plnit mu nezmyselne priania... kludne by to mohol urobit aj opacne, postiskat ju a potom sa jej opytat, ci uz je nachystana do skoly atd.

autor
14. sep 2022

@katkine_terapie Ku mne sa tak nikdy nespraval. Ale urcite tendencie vyvolavat vo mne pocity viny to mal.
Snazim sa to tym detom emocionalne kompenzovat, za co ma on samozrejme kritizuje, ze mam chore nazory. Ja totiz pochybujem, ze sa zmeni a vlastne neverim ani tej terapii, ze ak by mu nejaka pani povedala, co robi, tak povie o nej, ze je asi krava. Lebo vlastne aj povedal, ze mozem vybrat terauta ja, co ma prekvapilo a hned som tusila nejaky skryty umysel, potom dodal, ze ak mu nebude vyhovovat, tak samozrejme nebude chodit. Cele cudne.

doriiis
14. sep 2022

Nie cudne mila autorka...ale manipulativne,vypocitave a vyhrazajuce sa

aurelia2000
14. sep 2022

@anjelicek26 Súhlasím.

monuska112
14. sep 2022

klasicky si tvoj manzel uplatnuje moc a kontrolu nad ostatnymi. a ano manipulaciou a skrytou agresiou alebo aj neskrytou pri tom vobec nesetri, dobre vidis. urcite by som sla k vychovnemu poradcovi, pekne aj s nim, nech si to tam vyzerie, i ked ten poradca bude urcite slusny

katkine_terapie
14. sep 2022

Autorka: Parovu som myslela b zmysle, ze teda ak tak velmi chce, ok, ale vyberaj terapeuta ty a takeho, ktory ma skusenost npr. s narcistickymi osobami. Je to dolezite preto, aby nezmanipival terapeuta. Ak by ti terapeut potvrdil po sedeni s nim, ze naozaj tam crty su, tak na parovu terapiu ihned zabudni, je zbytocna (ale to ti aj terapeut povie sam). S takymito ludmi sa v parovej terapii pracovat neda. Psychoterapeuta vsak navsevuj sama, poradi ti ako dalej, nauci techniky atd. Dalsia vec - emocionalne kompenzovat? Co pod tymto chapes?

ropucha6
14. sep 2022

Uf, to sa mi zda uz nebezpecne, hlavne s tym podmienovanim, nech si z toho dcera nieco neodnesie do buducna. Ja by som sa asi nevedela pretvarovat a rovno mu splechla, ze terapeuta potrebujem on (a mozno ma naozaj nejaku diagnozu).

danica2711
14. sep 2022

výchovný poradca je dobrý nápad. Ale rozhodne tam choď s ním. Jednak možno tebe pridá trochu asertivity, ale hlavne si vypočuješ, čo povie jemu. Takéto typy, presvedčené o svojej pravde ťažko znášajú iný názor - ak tam nebudeš, môže sa stať, že chlap príde domov a naklame ti, že terapeut jeho správanie odobril a dal mu za pravdu. A si tam, kde si bola, ba ešte horšie

mooonika1975
14. sep 2022

manželovi odporúčam PSA . Tam sa môže realizovať a teba obdivujem. O moje deti sa nemôže nikto ani rýchlejšie obtrieť. Našťastie som v tomto generál ja. Muža deti zbožňujú, nedajú na neho ani dopustiť, aj ja hromžim na neho. 🙂

autor
14. sep 2022

@anjelicek26 Ked by som zvazila, ze by to mohol byt autizmus, uvazujem, co s tym. Ine je mat take dieta, ine partnera. Nemam najmensie tusenie, ako s nim fungovat? Mozno este kebyze ma taku diagnozu pridelenu a vie o nej, tak mozme na oboch stranach pracovat. Neexistuje, ze by sa siel dat diagnostikovat. Ak to nebude mysliet vazne, tak to lahko zmanipuluje.

caroline_
14. sep 2022

Kokotko,toto je presne taky typ rodica, s ktorym sa dospele deti budu stitit stretavat, mal by sa nad sebou zamysliet. Tymto dcere vytvara akurat tak trauny,chuda dievca.

liusa82
14. sep 2022

No ja síce nemám deti a tiež som typ takej rozkazovačnejšej,sekiračnej osoby ale normálne sa mi to nezdá ani zdaleka.A nikomu normálnemu pri rozume sa to zdať normálne ani nebude.To čo je že až potom ťa pomojkám ked spraváš toto a hento.On by mal isť k nejakému psych.poradcovi ale sám so sebou

katkine_terapie
14. sep 2022

Autorka: Ludia s PAS/AS nemanipuluju, nevedia to, je to pre nich iny vesmir.

mikadooo
14. sep 2022

Áno, súhlasila by som. Manžel bude riadne prekvapený, keď pôjdete od poradcu 😉. Len si tieto prípady pekne spíš a tam si ich rozanalyzujte. Poradca mu vysvetlí, ako to vidí vaše dieťa. Určite choďte, ja by som šla. Môj manžel má občas také tiky a robím presne to čo ty. Buď vstúpim do začínajúceho konfliktu so svojím riešením, alebo komunikujem dcére, podľa možnosti sa snažím to riadne zveličovať, potom to obom stranám príde skôr zábavné ako konfliktné, napríklad: Zlatko, prosím, postav sa z toho kresla, tvoj otecko je veľmi unavený, bolia ho nožičky aj ručičky, a zrovna dnes si povedal, že má nárok mať doma vlastné kreslo, a zrovna si povedal, že to bude toto, na ktorom sedíš... Kľudne si vyber iné kreslo v tejto domácnosti a povedz, že bude tvoje, ja kľudne budem sedieť aj na zemi, pokojne si to tu rozdeľte, mne dajte len nejakú búdu na balkón, ja si tam večer vždy zaleziem a budem vám ofukovať vaše kresielka. Prosím ťa, mohla by si si sadnúť inde? Ďakujem. Atď. Alebo varianta dva, vieš čo toto je tatkove kreslo od dnes, tamto druhé je moje, sadni si pokojne tam, na mojom môžeš sedieť kedykoľvek, dobre? Atď. Proste nech sa aj muž trochu zbadá, čo to trepe za hlúposti. Každopádne, puberta je zložitá vec, deti štandardne neposlúchajú a budujú si vlastný priestor.

sidicek
14. sep 2022

A teba nesekyruje? Neverím, že ta vynechal. Ci ty si radšej do jeho kresla preventívne nesadas? Len nech je kľud. Chúďata deti, tie sa zbalila a vypadnú už pred 18, ak bude možnosť.

evulienka26
Autor odpoveď zmazal
dilino
14. sep 2022

@melanta úplne s tebou do bodky súhlasim máš pravdu.

autor
15. sep 2022

@katkine_terapie poznáš prosím ta v Bratislave takého terapeuta ktorý to odhalí a aj si trufné do toho ísť? Lebo ja už tomu proste neverím.

autor
15. sep 2022

@evulienka26 včera bola zase taka situácia. Možné som sa nemala miešať lebo som nevidela od začiatku, ale nebol predtým žiaden krik ci iný problém. Vstúpila som do miestnosti a manžel držal loptu s ktorou sa predtým hral syn a syn sa takým hravym ale trochu zúfalý spôsobom snažil získať loptu späť, už trošku nespokojný. Tak som ho poprosila ze nech mu loptu vráti a muž na to že nemiesaj sa do toho. Tam som už zasiahla ze budem lebo sa mi nepáči ako sa k nim správa a provokuje. No bola z toho vymena, kde on manipulovať ze keď chcem niečo riešiť tak u poradcu. Rozprával iným tónom než zvyčajne a všimla som si že chodí s mobilom. Spýtala som sa ze ci nahráva, odpovedal áno. Takže takto on ma v plane riešiť svoje vzťahy s deťmi. Zahrá na záznam divadlo kultivovaneho otca ktorému žena zhadzuje pred deťmi autoritu a bude to niekomu púšťať. Spýtala som sa ho prečo ne nahrával aj ten začiatok keď provokoval dieťa. Co si o tom dievčatá myslíte?

simca06022011
15. sep 2022

Ze je to manipulator riadny a vyslovene provokuje. Nahravaj si ho ty... Aj rozhovory s nim potom o tom, co robil a robi.. 😂 Uplne chore je to.

lenka1993
15. sep 2022

Že je to absolútny psychopatický debil ktorý skončí sám v domove lebo sa na neho deti vykašlú pri najbližšej príležitosti. Nie že za poradcom. Draha za psychiatrom ho vezmi. A čo je horšie. Tie decka to rysuje čo s nimi robí a ver že to na nich zanechá veľa. Aby neboli totálne submisívny celi život skrz toh o debila.

lenka1993
15. sep 2022
katkine_terapie
15. sep 2022

Autorka: napis mi IP.

autor
15. sep 2022

@lenka1993 áno, sedí to. Ešte dodám ze sa mi zdá, že ma strach ze ho deti manipulujú, preto sa k nim tak správa. A ešte tu bol znova dotaz ze aký bol ku mne. Mne to nerobí, mne robí take ze keď sa mi niečo nepáči a poviem mu to, bud to otočí proti mne alebo to nerešpektuje vôbec.

autor
15. sep 2022

@katkine_terapie ozvem sa

galioska
15. sep 2022

@anjelicek26 presne, tiez ma to napadlo, ze autista a takych ludi medzi nami je vela, potom ten clovek vyzera v ociach inych sebec, tupec a neviem co este... pravdou je ze kedysi sa toto neriesilo a dost ludi ani nevie, ze to ma. Kopec vztahov kvoli tomu nefunguje a niesu pochopeni ale na strane druhej co s tym ako s tym zit ked ta druha strana ani netusi koho ma pri sebe...popracovat sa da ale so starsimi to tak jednoduche nebude😏