icon

Sekíruje manžel deti?

14. sep 2022

Dlhodobo sa mi javi, ze manzel sekiruje deti, bojuje s nimi o kazdu hlupost. Hlavne u starsej uz pubertacky to vyvolava silny vzdor. Potom su konflikty. Tych situacii je vela a su rozne, ja uvediem take, co mi z poslednych dni utkveli: dcera sedi v obyvacke v kresle. Pride manzel a vravi: pust ma, to je moje kreslo (nie je). Dcera nechape a potom sa hadaju. Alebo ideme v aute. Manzel si zvykne na jedno miesto odkladat tasku. To miesto je ale neumyslene obsadene batohom dcery. On trva, ze si ma batoh dat inde, on tam musi mat tasku. Ja vstupim, vezmem muzovu tasku, ze ja ti ju podrzim. Ina situacia v aute, ideme dedinou, 30-kou, teplo, dceru boli hlava, ze tati prosim ta odblokuj mi okna, potrebujem cerstvy vzduch. On: Nie. Dcera: Prosim. Muz: odblokuje. Dcera si spusti okno a za 3 sekundy muz povie: VIes co? A nIe. A zaviera a blokuje okno. Ine situacie. Dcera: Tati pomojkas ma? A tuli sa k nemu. Ano, ale az ked....... a vzdy da nejaku podmienku: ked si zabalis tasku, ked sa naucis, ked vynesies smeti, ked vylozis umyvacku, ked ked ked. Zaroven vstava a odchadza, alebo odstrkuje dceru. Nie je to o tom, ze dcera predtym neuposluchla nejaky povel.
Problem je v tom, ze dcera zacina mat vlastny rozum a vidi co sa deje a nepaci sa jej to. Takze prestava manzela v mnohych veciach respektovat, odvrkava mu (co moze suvisiet s pubertou) a do toho moj mazel pride za mnou ze: my dvaja, ako rodicia musime ist k vychovnemu poradcovi, ze takto to uz dalej nejde, ze deti su drze, ze neposluchaju a pod.
Ak som niekde v tychto situaciach urobila chybu, povedzte mi, baby. Inak moja otazka znie, je toto normalne? Zda sa mi to, alebo chce manzel manipulovat? Vela krat mi totiz vytkne, ze neohriaknem deti, ze sa nepostavim na jeho stranu. Ja ale radsej mlcim, nebudem sa podielat na tychto jeho sekiraciach, nech si to vyriesi sam. Preto sa domnievam, ze mu ide iba o to, ze veri, ze nejaky vychovny poradca sa postavi na jeho stranu a pekne mi to vysvetli ( a muz mu to urcite poda vo svojom skreslenom podani). Suhlasili by ste s poradcom? Ja som sprvu nesuhlasila, no teraz sa zacinam pohravat s myslienkou, ze mozno naopak, ze verim, ze by mu konecne aj niekto nestranny povedal, ze to co robi, nie je vobec ok.

Strana
z8
paris3
18. sep 2022

Hľadaj pomoc pre seba, nie výchovného, manželského, či akého poradcu. Tvoj muž sa nikdy nezmení. On to nedokáže, ani keby chodil neviem k akému psychológovi. Ale ty sa vieš niekam posunúť. Si na mužovi závislá, ale s tým sa dá pracovať. Za tie roky ťa pekne ‘vycvičil’. Alebo skôr zničil. Potrebuješ sa pozbierať kvôli deťom. Nenechaj ich psychicky týrať tvojim mužom.
Vidím, že ti veci začínajú do seba zapadať. Pozri si videá na youtube od Jana Dvořáka - Poznej svého psychopata. Sú veľmi poučné.
Veľa síl ti prajem!

autor
19. sep 2022

@kaktusik007 Cize ste to uz nedoriesovali, kde ho diagnostikovali ? .... Lebo mna velmi prekvapilo, ze by tvoj ex sam siel na diagnostiku kde by sa to zistilo, preto som sa pytala na podrobnosti.
@biela_sova Pre neho ma terapia vyznam aj bez toho aby si nieco priznal? Dokaze si na tej terapii po case priznat? Ci u takeho cloveka ma vyznam ist na terapiu az potom ked si to sam uvedomi? To sa pytam preto, lebo ostava nadalej otcom deti. Co mam potom robit, ked budu deti chodit domov z vikendov stravenych s nim zdeptane? Myslim, aky postup?

kaktusik007
19. sep 2022

no on to mal diagnostikovane pred svadbou a asi dva roky po nasom rozvode si sam nasiel terapeuta a k nemu chodil.... a teraz uz asi 3 roky nechodi ( ved naco) a teda je to poznat -- ale to uz ja si ho viem upratat teraz... Ten tvoj - to bude oriesok a zabudni se ho tam dotlacis ty - nepojde. Aj ja som ho posielala --- no je to zbytocne, on musi chciet sam

autor
20. sep 2022

@kaktusik007 tak zdá sa ze ten tvoj si je aspoň vedomý keď tam chodil. Potreboval niekedy terapeut od teba spätnú väzbu aby si upratal manželove vyjadrenia?

oneinamillion
20. sep 2022

Mna práve toto fascinuje, že tvoj manzel @autorka sám navrhuje pomoc nejakého odbornika. Môj by ju veľmi potreboval, ale zasadne ju odmieta argumentami typu

1.ty máš problém, ty si ho rieš
2.ty sa nezmeníš ani keby ti aký psycholog čo povedal
3.ak sa ti nebude páčiť, čo hovorí, budeš chcieť hľadať iného, takeho, čo ti bude držať stranu

kaktusik007
20. sep 2022

tak on bol uz psychicka troska ked si uvedomil ze potrebuje pomoc - na to ty necakaj, nerozmyslaj nad ziadnym alibistickym riesenim ze on pojde na terapiu a bude dobre --- NEBUDE!!!!! to su fakt nutne roky terapie a tvoj ak usudi o pat rokov, ze terapiu potrebuje, tak to bude este rychle. A ty nemas takyto cas!!!!

autor
20. sep 2022

@oneinamillion A nie je to vlastne zvlastne ze tito chlapi si o nas myslia prakticky to iste, co tu o nich piseme? 1. Ze on ma problem a mal by ho riesit. 2. Ze on sa aj tak nezmeni, ani keby mal terapeuta, a 3. ze ak sa mu to nebude pacit, aj tak si najde bud ineho alebo odide, alebo si vezme iba to, co mu vyhovuje.
Ako je to mozne, ze sa citia manipulovani, zatialco my tu o nich piseme, ze nas zjavne manipuluju.

oneinamillion
Autor odpoveď zmazal
katkine_terapie
20. sep 2022

Autorka: npr. narcisti su casto ako cez kopirak, ziadna kreativita, naucene vzorce spravania sa.

autor
21. sep 2022

@katkine_terapie To sedi. Robi veci tak, ako si mysli, ze by sa to malo, bez empatie, citu, pochopenia. Ak ma novu situaciu ktoru este nezazil, pouzije spravanie, ktore sa mu javi najpodobnejsie bez ohladu na specifickost situacie.
Toto vsetko by som dokazala akceptovat, kebyze za tym nenasleduje jeho pocit, ze bol zhodeny, dehonestovany. Pritom som mu povedala, ze pozri, ja si viem priznat, ze nemam najmensie tusenie, ako sa programuje pocitac, ako sa spaja elektricky obvod, ako sa opravuje prevodovka... preco mas taky problem priznat ze nerozumies niektorym situaciam tykajucich sa deti? Preco mne je jasne, ze nerozumiem prevodovke a jemu nie je jasne, ze nerozumie emocionalnym situaciam a veri, ze rozumie?

autor
21. sep 2022

@oneinamillion Chces mi to napisat do sukromnej spravy co si zmazala?

katkine_terapie
21. sep 2022

Autorka: Pretoze narcisticke osobnosti (bez ohladu na typ) maju o sebe grandioznu predstavu v zmysle, ze nik nesmie vediet, ze nieco neviem, v niecom nie som dobry, v niecom zlyhavam atd. On vie, ze to tak nie je a desi sa keby to zistili ini ludia. Co sa deje ked mu hovoris "preco mas taky problem priznat ze nerozumies niektorym situaciam tykajucich sa deti?" Pre neho to nie je dialog,, komunikacia, moznost pochopit inych ci naucit sa nieco nove. Pre neho je to obrovsky naklad kritiky jeho osoby. Ukazujes, ze nieco nevie, v jeho ociach ho zhadzujes resp. zhadzujes jeho grandioznu predstavu, ktoru on chce prezentovat pred svetom. Preto som ti myslim uz aj pisala, ze oni maju vybudovany iny "konštrukt", vzorce, ktore si vybudoval uz ako malicke dieta, lebo mu to takto fungovalo.

oneinamillion
21. sep 2022

Myslela som že si to stihla prečítať☺️ napisem. @autor

autor
21. sep 2022
lucia1909
20. júl 2025

@autor
Ahoj, ako to celé dopadlo? Našla som sa v tebe… :-/

figurka1985
30. júl 2025

Ahojte. No ako to dopadlo? Tiež ma to zaujíma…. Mám to podobne a zbieram odvahu…

Strana
z8