icon

Sestra a švagor nám odmietajú pomôcť

22. sep 2021

Ako by ste sa zachovali za našim mieste. Sestra s manželom sa pred rokom presťahovali do švagrovho rodičovské domu (jeho rodičia zomreli a dom ostal jemu). Samozrejme že tam bolo treba porobiť a poopravovať veľa vecí a ja s manželom sme im chodili často pomáhať až kým ho celý nedali dokopy. Pred pol rokom sme my s manželom kúpili starší dom a tiež ho postupne dávame dokopy. Problém je v tom že keď k nám príde sestra tak iba na skok, ona a jej manžel popozerajú a povypytujú sa čo sme už urobili, čo ešte plánujeme ale ani jeden sa nemá do toho aby nejako pomohol. Keď sa ich manžel opýta či prišli pomôcť tak ich odpoveď je že dnes nie lebo nemajú ani vhodné oblečenie, alebo že teraz nemajú čas lebo sú tu len na skok lebo sú na ceste niekde úplne inde. Keď ich zavoláme dopredu tak " jasné že prídu", ale keď príde deň keď majú prijst tak sa im človek nedovola. Ani neviem či sa v tejto našej veci dá nejako poradiť len sa potrebujem niekomu zdôveriť a vyrozprávať. Ďakujem

Strana
z2
loginexistuje
22. sep 2021

@makova333 nie pisala ze slubili ze pridu pomoct ale neprisli medvohali telefon a museli zohnat ineho na pomoc

autor
22. sep 2021

@makova333 keď sme ich zavolali aby prišli tak len sľúbili že prídu ale neprišli, keď prídu tak je to neohlásene ale vtedy nepomáhajú iba sa vypýtujú

makova333
22. sep 2021

autorka: Ved ich nepusti, nebudu mat prilezitist sa vypytovat. Neviem co riesis. Vy ste pomohli dobrovolne, Oni sa dobrovolne rozhodli nepomoct. Bud im to na rovinu povedz, ze ta to nasralo alebo ich nepusti dnu a vybavena vec. Ty si nasrata, ze nepomahaju, tvoj muz im pasivno agresivne podsuva, ze by mali pomoct, co oni ignoruju. Ty aj muz ste nasrati, ze ani tato "priama komunikacia! (nie nie je to rpiama komunikacia) nezabrala. Napriek tomu, ze ste obaja nasrati, ked pridu neohlasene zas ich pustite, oni sa vypytuju a vy ste zas nasrati, ze prisli neohlasene, ani nepomohli a este sa aj vypytuju. A vy dvaja co ste masochisti?

apolka77
22. sep 2021

Toľko energie tratis teraz na túto diskusiu pričom keby si jej teraz zavolala
"Jani nehnevaj sa, ale mi potrebujeme od Vás pomoc takú, akú sme Vám dali my, keď ste prerábali dom. Bude to možné? Ste ochotni nám reálne pomôcť?"

Ak by sa sestra vyhovárala na rovinu povedať
"Jani, príde mi to dosť nefér, prepáč".

Máš vybavené za 5 sekund vieš na čom si. Oni hneď bez naznacovania pochopia ...ak keď je jasné aj bez objasňovania že sú lenivý...ak ťa to štve tak im to povedz. Možno sa Ti uľaví.

nini1978
22. sep 2021

@0silvia0 je mi jasné,čo chces povedaťa,aj ako to myslela @asia83 ❤️
Akurát,že autorka,pokiaľ sa so sestrou otvorene neporozpava,bude ju to ťažiť,keďže nechápe,prečo sa tak sestra zachovala.
Každý sme nejaký a nie stále si rozumieme s ostatnými.takze jedine komunikáciou sa dajú vyriešiť tieto situácie.

nini1978
22. sep 2021

@hopsadobrandejsa to je síce všetko nádherné,či so napísal,lenže treba sa vžiť na chvíľu do kože autorky a opýtať sa sám seba,či by sa ťa dana' situácia nedotkla- a zabudnime na to,že autorka bola niekomu niekde pomáhať
- keď ti sestra sľúbi,že príde pomôcť s manželom ,lebo vidí ,že toho máte vyše hlavy a potom ma xy výhovoriek teda TI KLAME DO OČÍ- to je super pocit nie?
Tak s úsmevom sa venuj sestre na úkor tvojej práce,predsa nevyhodis návštevu.

Tak nejak?

nini1978
22. sep 2021

@apolka77 PRESNE

sardinka32
22. sep 2021

Necítala som uplne vsetko, ale opytam sa Ta - oni Vas vyslovene pýtali, aby ste im chodili pomahat, ci ste chodili sami od seba s tym, ze ste si (naivne) mysleli, ze Vám aj oni na oplátku pomozu??? Ak ste chodili sami od seba, tak pototom necakaj pomoc od nich...chodili ste dobrovolne, zrejme majú hrošiu kožu a povedali si, ze ste chodili dobrovolne a teda necitia hanbu (závazok), ze Vám nepomáhajú. A ver, ze oni dobre chápu Vaše narázky, ignorujú to. Prečo nechcú pomoct, to uz je vec, ktorú by si sa jej mala opýtat...normálne na rovinu, ved je to Tvoja sestra. Co myslis, ak tohto "slona" budete mat medzi sebou, ze budes s nou mat dobry vztah? Stale jej to budes zazlievat.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
22. sep 2021

Veď nachystaj dvoje montérky a 2 staré tričká a keď prídu nabudúce, tak im povedz, super, že ste došli, tu sú montérky, poďme do práce. Uvidíš ako rýchlo sa poberu preč a už nebudú chodiť provokovať a vypytovať sa na hlúposti.

sidicek
22. sep 2021

Pozri ,je to tvoja sestra, dobre ju poznáš .Toto nebude prvý krát čo sa takto zachovali , lebo ľudia sa nemenia , lenivec zostane lenivcom ,vyuzivacny clovek bude ďalej využívať a dobrák sa tiež nezmení na chrapuna.Mozno je to príležitosť vidieť ľudí aki v skutočnosti sú.Vy ste im pomáhali, lebo ti to prišlo správne a je to rodina ,ale oni necítia žiaden záväzok vrátiť vám to, vynútiť si to nevynutis, ale máš ponaučenie do budúcna.

janickacrazy
22. sep 2021

@sidicek presne tak a ešte by som doplnila jedno príslovie: "príde na psa mráz." Veď možno aj oni budú raz dačo iné potrebovať od vás, tak potom aj vy budete takí ochotní ako oni teraz.

tosomja
22. sep 2021

Môj bývalý muž chodil robiť na dom od podlahy robiť svojmu bratovi, nikdy nebol doma, lebo veď chcú čo najskôr bývať. Ťahal im komplet elektriku k tomu. Nikdy nepovedal nie. My sme potrebovali urobiť vodu, nakoľko je jeho brat vodár, čakali sme dva týždne bez vody, bez wc...lebo teraz nemôže, teraz má fušku, za ktorú má zaplatené, potom ide tam a tam, potom do roboty atď, až sme zavolali firmu, zaplatili. A on len povedal, že za 300€ by aj on urobil, načo sme volali firmu 🤷 môj ex mu nikdy nenastavil ruku, že chce za to zaplatené. Niekedy ti cudzí skôr pomôže ako vlastná rodina.

marca12
22. sep 2021

Pomahat mas nezistne a nie chodit pomahat a potom cakat,ze ti to ten clovek pride oplatit. My sme tiez tak pomahali svagrovcom a ked sme my stavali ani raz neprisli. Raz mal prist svagor a svagrina sa hnevala,ze nebude doma,tak ani neprisiel. Nikdy som sa za to na nich nehnevala. Aj ked ja by som nedokazala nepomoct vlastnej rodine,nemam na nich tazke srdce. Ake ako pises,obzerat a mudrovat chodili 😂

sidicek
22. sep 2021

@marca12 ale prosím ťa , nikto nechodí muklovat na cudzí dom ,bez toho aby nepočítal , že mu to daní ľudia, zvlášť ak je to rodina ,nejako odplatia,keď budú sami v nudzi.Je rozdiel raz pomôcť a iné je pravidelne tam chodiť.Sestra je bezcharakterný vypocitavy lenivec.

kitycat
22. sep 2021

Prosim ta, neopustaj sa. Skratka nwchcu pomoct, nie su povinni vam pomoct len preto, ze vy ste im pomohli. Ak k vam chodia a nepomahaju tak um pivedzte nech sa nehnevaju ale mate vela orace a nemozete sa im venovat. Nemaju zaroven ale gule pkvedat, ze sa im skratka pomoct nechce

zlatyk16
22. sep 2021

Šipim ze sestricka a švagor asi neprehltnu to ze vy dom urobite krajsie...nevolajte ich ,vykasli sa na nich, vidno darebaci aspon keby bolo taki dam den pred tym vediet ze neprideme a oni si potom oklude pridu ako keby sa nechumelilo to mi pride ako keby vam robia naschval, a pridu len sondovat nedajboze ak daco spravite lepsi to uz budete pocut na komentaroch ze ziadna pochvala

hopsadobrandejsa
22. sep 2021

@nini1978

V takej situacii ako autorka sa kazdy ocitol aspon raz za zivot cize vacsina z nas hovori z praxe.

Kazdy si tento "problem" riesi po vlastnej osi a ja nikde netvrdim, ze autorka to ma riesit rovnakym sposobom ako ja.

Ja osobne som vdacny, ze som miestami ostal " v stychu" pretoze ma to naucilo spolahnut sa na sameho seba.

Druheho cloveka nezmenis, ja sa divam hlavne na to, aby som druhemu nerobil to, co sam nepovazujem za spravne. Zasadna je pre mna vlastna integrita. To, ze druhi naslubuju hory doly a nakoniec skutek utek ide mimo mna.

Ich kapusta, nie moja. Moja rada pre autorku je, aby sa netrapila vecami nad ktorymi nema kontrolu.

marca12
23. sep 2021

@sidicek my sme tak chodili. Nie kazdy je vypocitavec a caka nieco za to.

anja27
23. sep 2021

Ja ta uplne chapem ako sa citis. Zazili sme to v rodine neraz. Pomahali sme ale necakali sme nic. Dokonca sme si este za pomoc vypoculi aj nadavky a aka sme nepodarena rodina atd. Naucila som sa tak jednu vec..ze aj pomoc ma svoje hranice a treba uz vediet kedy to ten druhy clovek iba vyuziva. Co byva vacsinou v takychto pripadoch. Skor sa ti odplatia cudzi ludia ako vlastna rodina ktora to berie ako samozrejmost a povinnost ale iba z jednej strany. Ked cakas pomoc ty pocuvas len same vyhovorky. Asi by som na tvojom mieste udrziavala len zdvorilostny vztah so sestrou a minimalny kontakt. Pride mi to ze sa vas drzia len ak budu zas nieco potrebovat. Chodia k vam casto mozno preto aby videli co a ako si robite a mozno aj kus zavidia ktovie. Ja takychto ludi nemusim uz. Rodina nerodina...

anja27
23. sep 2021

@marca12 vypocitavec? Nebud smiesna. Kto zije na dedine vie ako to chodi. Raz pomozem ja tebe a potom.ty mne..vzdy to tak fungovalo..tak netrep sprostosti prosim ta

janetinka27
23. sep 2021

moja starka so starkym stavali kedysi dom, mali 3 deti a rodinu velmi daleko.iba starkeho brat sa pristahoval z vychodu do rovnakeho mesta, ale na stavbu nechodil pomahat.stavali 13 rokov.
ked bolo postavene, tak si parkrat vypoculi ponosu od svagrinej, ze jej muz (starkeho brat) si na ich stavbe znicil krize 🤷

zmrzlinka2021
25. sep 2021

milá autorka,

tvoje prispevky vyznievaju "negativne" na tvoju sestru s manzelom, ale ja vnimam problem skor u teba. Vy s muzom ste im pomahali dobrovolne, nikto vas do toho nenutil. Alebo ste boli dohodnuti, ze "my teraz pomozeme vam, vy potom nam"? Lebo ak nie, tak akekolvek ocakavania su vas problem.
Ked nieco robim, robim to preto, ze ja to chcem robit, nie ze za to nieco ocakavam.

Svagrvoci vobec v tomto nezlyhali a nie su povinni vam pomahat s rekonstrukciou. Nekazte si s nimi zbytocne vztahy, lebo vy ste nieco "ocakavali".

Ak s niecim potrebujete pomoct, zdvihnut telefon manzelovi sestri a rovno sa spytat - "čauko, vtedy a vtedy ideme robit toto, mozes prist?"

... ziadne take..ze niekto sa ma dovtipovat

Strana
z2