Sestra chce, aby som jej darovala vajíčka.
Ahojte, moja sestra má už veľmi dlho problémy s počatím. Skoro 4r, nemá už moc príležitostí a na klinike kam chodí jej odporučili aby sa popýtala po rodine či by nebola možnosť darovať jej vajíčka. Vraj by to výrazne zvýšilo jej šance úspešne donosiť. Ja sa do toho moc nevyznám, ale o tejto procedúre som si čo to prečítala. Avšak ju nechcem podstúpiť, som úplne zdravá a mám dobrú kondíciu, nemala som ani deti, ale nechcem ísť do anestézy a neviem ako to sestre povedať. Je to odo mňa asi sebecké, ale nechce sa mi absolvovať lekárov a pichať si hormóny. Navyše neviem akoby som to brala keby to vyšlo a narodilo sa v podstate dieťa, ktoré bude geneticky moje a jej manžela (viem, že časť DNA by bola aj jej). Desí ma celá táto predstava. Mama ma do toho tlačí samozrejme, myslíte si, že existuje cesta ako jej to šetrne oznámiť? Investovali do toho už kopec peňazí a ja to viem, ale necítim sa ohĺadne toho dobre. Povedala som jej aby mí dala čas na rozmyslenie no...
Nešla by som do toho,práve pre dôvody ktoré uvadzas, navyše keď nechceš vlastne deti, nieje o čom. Tvoja mama by si mala uvedomiť že nemôže chcieť šťastie jedného dieťaťa na úkor druhého. Bude ta to stáť nielen fyzickú a koniec koncov psychickú bolesť ,ale nemáš záruku že to naozaj vyjde a že jej pomôžeš. To že sestra nemôže mať deti je smutné,ale je to žiaľ je osobný príbeh s ktorým ty nemáš nič spoločné.
Nie je to nahodou anonymne? Naozaj sa da takto na meno priamo darovat konkretnej zene? (Lebo myslim, ze to byvalo anonymne...)
Povedz sestre, ze to chce cas. Neviem kolko mas rokov a aky je medzi Vami rozdiel.
Mozno raz, mozno aj coskoro budes mat svoje deti. Vtedy to svojej sestre budes asi chciet naozaj dopriat a myslim, ze prehodnotis svoj pristup. Mozno to nakonie neurobis, ale budes o tom aspon inak premyslat, v inej rovine.
Teraz, v situacii v akej si, je uplne normalne ako sa citis, je to prilis odvazne vobec to od teba ziadat, a nemas mat ani preco vycitky, ze to tak citis. Nenechaj sa zlomit, este by ste si mohli v rodine zavarit na poriadne problemy vztahove. Nateraz to budu musiet respektovat.
nechod ked nechceš, rozhasí ti to cely systém ,
ked odmietaju darcovstvo, je ešte možnosť robí sa to hlavne v poľsku alebo čechách, že si zaplatia na vynosenie babu, písali o tom aj v novinách,ked porodí na matrike uvedie jeho ako otca s tým že dieta sa vzdá právne napr depresia dôvod atd
pohladaj si články okolo tohto ,
inak od tvojej mamy je to pekne hnusné, a ked ty budeš mat problémy po tomto tak to bude ok , no ja by som nešla do toho ani náhodou
@samrolka2019 aj citas co pisem? Ano v pripade autorky ano boli by traja. Ja som vsak pisala o ,, normalnom,, umelom. Kde su vajicka manzelky a spermie manzela a oplodnia manzelku. V takom pripade nie su 3!!
No ak by ma dotoho tlačila mama, tak by som jej asi povedala, nech vajíčko daruje ona..
Ja by som na tvojom mieste s tým problém nemala, ale teda tvoje dôvody chápem a mali by byť plne rešpektované a to aj tvojou mamou.. nemyslím, že by tvoje dôvody boli sebecke, sebecké je niekoho tlačiť do veci ktorá mu je proti srsti..
Pokiaľ si si o procedúre naštudovala potrebné veci a nechceš to podstúpiť, bolo by fér to sestre narovinu povedať resp. ak to chceš uhrať trochu alibisticky, tak sa vyhovor na tvoj zdravotný stav pre ktorý by to podľa tvojho lekára nebolo vhodné..napríklad.. je to citlivá téma, sestra to má ťažké ale žiadať toto, hoci aj od blízkej rodiny, mi príde veľmi sebecké. O tom že ťa do toho tlačí aj mama ani nehovorím.
Ak by si to podstúpila, bola by si s tým v pohode viac ako keby si odmietla? Asi nie podľa toho čo píšeš.
Nedovoľ aby niekoho "chcenie" bolo viac ako to tvoje.
Kebyže som úplne zdravá a mam vlastne deti, s tým ze už ďalšie nechcem, možno by som do darovania vajíčok šla, avšak ak by som týmto spôsobom mala pomôcť cudziemu páru . Ak by som však mala mat "svoje" dieťa po celý život na očiach, asi by som s tým nevedela žiť. Ak odmietnes, nemaj výčitky. Je to tvoje telo a tvoj život takže nemáš mat prečo výčitky. Ak na teba tlači mama, nech to ide skúsiť ona. Je to od nej nefer.
No jej manžel má sestru, ale to by bol incest. Moja matka darovať nemôže, pretože už nemá celú maternicu a ani vaječníky, po poslednom pôrode jej ich museli vyberať. Ja mám menej ako sestra. Mám 21r a úplne iné starosti ako riešiť svoje vlastné deti, takže. Dieťaťu by sa to asi nikdy neppvedalo, ale ja by som s tým nevedela moc žiť. Sestra má 31 a vlastne sme len dve dievčatá v tejto úzkej rodine, ona sa bojí, že aj čas ju tlačí. Ale hlavne manžel ju tlačí, obaja veľmi chcú deti a zatiaľčo ona by si aj adoptovala, on o ničom podobnom nechce počuť.
No ja by som do tohto rozhodne nešla. Teda darovať vajíčka by som šla v pohode, anonymne, ja neviem komu, druhá strana nevie od koho. To by bolo pre mňa úplne v pohode. Nikdy som to síce nespravila, ani nespravím - už som vekom "po funuse" 😀 Ale v predstave s tým nemám problém. Ale sestre? Nieee, to rozhodne nie. To je cez čiaru pre mňa. Inak ja viem tak, že u nás je darcovstvo anonymné, že nemáš možnosť určiť si od koho bude vajíčko. Automaticky som si myslela, že aj v Čechách je to tak. Preto som prekvapená. No k téme. Nie si s tým OK, tak nie. Jednoducho nie. Ani tie úvodné vyšetrenia. Máš pravdu, náhodou by sa zistilo, že si vhodná darkyňa, potom by to bolo ešte horšie. Aj pre teba, aj pre sestru. Toto je naozaj až PRÍLIŠ osobná vec, ja sa musím priznať, že mne to príde až nemorálne, neviem prečo, neviem sa zbaviť toho pocitu. Sestre to normálne povedz, že sa na to necítiš. Pozri.... majú ešte jednu možnosť - adopciu. Necítia sa na adopciu? Ty sa necítiš na darovanie vajíčka.
Mam dve sestri a nedarovala by som ani jednej - a pritom vztahy mame OK.
Proste nie. Nedokazala by som sa pozerat, ako vychovavaju "moje" dieta...
Teraz čítam, že ona by na adopciu pristúpila. Jej manžel ani počuť. Prečo by si sa Ty mala obetovať pre ICH dieťa? To hlavne on by sa mal obetovať keď chce dieťa. Ak budú chcieť od teba vysvetlenie prečo nechceš, tak v tejto rovine by som to vysvetľovala. Čo keby mal adoptované dieťa, tak by sa necítil ako otec? To potom možno bude cítiť tak, že sestra nie je mama, či? 😨 Inak ešte sa opýtam. Vieš aj niečo bližšie prečo nemôžu mať dieťa? A prečo sestra - ešte je mladá, prečo už podstpila 3x umelé? Čo má za problém?
no podla toho, co pises, tak silny natlak ... skratka im na rovinu oznam, ze nie, nie si s tym stotoznena. mne by napr aj vadilo, ze by sa to rpeddietatom zatajilo - je to nefer. navyse ty si mladucka .... cudujem sa, ze mama na teba tlaci. ja by som sestram dala oblicku, kus pecene, ale vajicko skratka nie.
Hej, na mňa tlačia dosť silno, jej muž mi chcel dať aj peniaze aby som to urobila. Mama to ako keby až mne vyčítala, že sestra nemôže mať deti, hoci ja by som jej ich dopriala, nás mala mama veľa. Aj sestra túžila po veĺkej rodine, ja deti nechcem, tak ma berú ako čiernu ovcu. Lebo som zdravá a sestra nie. Hoci ja podľa mojej mamy tie zdravé reprodukčné orgány nepotrebujem, lebo mi budú nanič. Aj ma to viacej mrzelo kedysi, ale dnes už len mávnem rukou nad tým. To čo presne má sestra za problém neviem, ona nevie donosiť, ale moc o tom nehovorí a z čoho som pochopila tak je nejaký problém s jej krvou a génmi. Naozaj neviem povedať nič bližšie.
Za ziadnych okolnosti by som do niecoho takeho nesla.
Mama nech sa nestara do toho.
Vieš čo chceš a to je najdôležitejšie! Skratka a a jednoducho povedať NiE a nemusíš ani jeden jediný argument vysvetľovať prečo! Musia to rešpektovať a hotovo. Mimochodom, nech si nájde anonymnú darkynu. Neverím že je v tom rozdiel či by si darovala ty alebo niekto iný. A tiež sa mi nezdá že to darcovstvo by bolo priamo od rodiny.
Pokial viem, tak darovať môžu až zeny, ktoré už deti majú. A nešla by som ani na tie úvodné vyšetrenia ak to nechceš urobiť. Osobne.. nech by som mala akokoľvek dobrý vzťah s hocikým tak toto by som nedokázala urobiť. Predovšetkým ak by išlo o blízkeho lebo by som stále mala pocit že je to "moje" dieťa..
Mne to príde úplne absurdné, ze lekári jej povedali, že má hľadať darkynu v rodine, veď toto by v prvom rade malo byť celé anonymné, nie?
Ako tvoja mama môže vedieť, že svoje reprodukčné orgány nebudeš potrebovať? Možno za 10 rokov zmeníš názor na dieťa. Človek nikdy nevie. A sestra ťa vie požiadať o vajíčka, a!e o príčine neschopnosti donosiť dieťa hovoriť nevie? 😕 Ty sa však nedaj dotlačiť do toho, čo nechceš. Pekný večer!
Je to tvoje telo, nie tvojej mami, ani tvojej sestry a už vôbec nie jej muža. Tak on ti chcel zaplatiť??? Takéto nátlaky a keci zo strany vlastnej rodiny, no je mi ťa ľúto. Mať za rodinu ľudí ktorí nerešpektujú teba, tvoju vôľu, tvoje telo.... Asi je to ťažké a chceš byť za dobre s nimi a byť "poslušná" a aj preto si sestre vravela že porozmýšľaš, ale prečo ty sa máš obetovať a splniť im ich vymysli keď ony sú na teba takýto?? Určite by som ich nenechala vyvijať viac nátlak. Jednoducho to nechceš a ony ťa k tomu nedonutia
Máš 21 rokov, prečo podľa tvojej mamy tie reprodukčné orgány nepotrebuješ ? Ako to môže vedieť ona, či ty alebo sestra. Veď si ešte veľmi mladá... toto ma zarazilo trosku. Nechod do toho, ak nie si o tom presvedcena. Čo určite nie si na 100%.
Máš iba 21, ved by si si rozhasila všetky hormóny a co ak nastane zvrat a o 10 rokov sa rozhodneš pre dieťa ale nebudeš ho mat pretože si sa podujala na darovanie? A co ak by si darovala a sestra by dieťa aj tak nevedela vynosiť? Príroda to asi tak chcela aby z nejakého dôvodu nevedela vynosiť s partnerom dieťa, ani po niekoľkých pokusoch o IVF. Niekedy sú si partneria nekompatibilni 🤷♀️. Počula som o veľa prípadoch kedy pár nevedel splodiť dieťa, rozišli sa, žena si nasla ďalšieho partnera a s tým nemala žiadny problém. A ma 31 co nie je také hrozné, poznám páry kde ma žena 37,majú problémy ale snažia sa.
Žiadne, že nechce sa mi cestovať, nechcem hormóny ...nezaobaluj to a na rovinu povedz, že by Ti vadilo vidieť ako vyrastá z časti tvoje dieta.Odpisuju Ta ako keby si mala po 40 tke nerozumiem, že načo Ti budú tvoje orgány a pod...
Nie a stoj si za tým.Ale rataj zase s tým, že to budú všetci 3 brať ako podraz že nechceš pomôcť vzťahy sa určite zhoršia.Nesla by som do toho nikdy.
Ja mám tiež 21 a už aj dieťa, ale nešla by som do toho. A ak sa nepodarí ani to, tak potom to zvalia na teba alebo ešte lepšie, budú po tebe chcieť, aby si im to dieťa vynosila - čo je v česku povolené.. Určite sestra veľmi túži po dieťati, ale siliť to nie je dobré. Veľa robí aj psychika. Možno keby sa na to tak nesústredili, tak by sa podarilo.. A sebecké nie je tvoje rozhodnutie, že to nechceš podstúpiť, ale zmýšľanie tvojho švagra. Lebo on vie, že jeho žena nedoká_e vynosiť dieťa a napriek tomu on chce vlastné?.. To pre mňa znamená, že mu je jedno s kým, hlavne aby bolo jeho a na manželku nemyslí.. Nechápem. Nechoď to toho, a ďalšia vec, teraz si mladá. Ale o 10 rokov budeš rozmýšľať ibač a čo ak budeš chcieť aj ty dieťa a zistíš, že práve tomuto ho mať nebudeš? Nikdy nehovor nikdy 🙂