Sestra chce, aby som jej darovala vajíčka.
Ahojte, moja sestra má už veľmi dlho problémy s počatím. Skoro 4r, nemá už moc príležitostí a na klinike kam chodí jej odporučili aby sa popýtala po rodine či by nebola možnosť darovať jej vajíčka. Vraj by to výrazne zvýšilo jej šance úspešne donosiť. Ja sa do toho moc nevyznám, ale o tejto procedúre som si čo to prečítala. Avšak ju nechcem podstúpiť, som úplne zdravá a mám dobrú kondíciu, nemala som ani deti, ale nechcem ísť do anestézy a neviem ako to sestre povedať. Je to odo mňa asi sebecké, ale nechce sa mi absolvovať lekárov a pichať si hormóny. Navyše neviem akoby som to brala keby to vyšlo a narodilo sa v podstate dieťa, ktoré bude geneticky moje a jej manžela (viem, že časť DNA by bola aj jej). Desí ma celá táto predstava. Mama ma do toho tlačí samozrejme, myslíte si, že existuje cesta ako jej to šetrne oznámiť? Investovali do toho už kopec peňazí a ja to viem, ale necítim sa ohĺadne toho dobre. Povedala som jej aby mí dala čas na rozmyslenie no...
Tu je najväčšie sebectvo asi švagra. On je zdravý, tak on len svoje a svoje. Rob podľa toho, ako to cítiš ty.
Ženy, toto je zásadná otázka a nikto nesmie druhú ženu do toho nútiť. Tie ktoré píšete že by ste sa sedyre pomohli OK. Ale nemôžete odsúdiť tie ktoré tak urobiť nechcú lebo majú problém. Najme etický problém. Možno nie je vhodné prirovnanie ale prírovnam to k umelému prerušeniu tehotenstva. Tiež nikto nemôže hovoriť či má alebo nemá ísť. A niektoré ste zásadne proti a iné za možnosť voľby.
tak to je pekná blbost že ti to neubliži, psychicku určite, budeš sa pozerat na v podstate tvoje dieta, a za druhé hormony a cely hormonalny proces ti príprava na darovanie rozhasi cely organizmus, ano robia to baby ale za riadne prachy a teda táto priprava má riadne vela nežiaducich učinkov
ako oni si nemôžu adoptovat ale ty ano, to čo je argument , smutné, lebo jeden egoista chce
dobre urobiš chod do hôr , na vylet niekde von , urob si pekné dni, a rodine daj pauzu zatial
možno keby sestra bola v psychickej pohode tak by tie čo mala donosila ale pod takymto tlakom sa ani nečudujem
Ja by som do toho tiež nešla,mňa úplne desí prrdstava, že by moja sestra kvázi vychovávala moje dieta, proste, keby som už mala darovať vajíčka, tak anonymne a nie tak, že to dieťa potom uvidím vyrastať, navyše si myslím,že je to aj velke riziko do budúcnosti, keby sa to dieťa dozvedelo, že geneticky si vlastne ty jeho mama, neviem si predstaviť, že ako by som sa a tým zmierila, jej muž je asi tiež trošku sebecký, keď vidí, že je problem a ešte viac jej ubližuje, no ty to určite nerob, keď nechceš
Tak toto je sila, nie ty, ale tvoja mama je veľmi sebecka, tak ty si môžeš adoptovať dieťa a tvoja sestra, nie????? Je mi to ľúto, prajem ti pokiaľ možno pekne sviatky.
@petkazamborska ale toto je rozdiel tvoja sestra mala dve deti, čiže ak by nemala žiadne už nič sa nestane, chápeš ten rozdiel ? a tahat do tohoto boha ach jaj , toto s bohom nemá nič spoločné ako sa vôbec môže divat na to ked matka ubližuje a vyhadzuje jednu dcéru pre sebecké želanie zata ??
Ja by som do toho nešla...ked sa nato necítiš tak to nemôžeš urobiť sestra by to mala chápať...
toto sa cele zle cita...
Mne to pride, ze ta oni nerespektuju ako cloveka, ale len ako moznu "darkynu".
Ziadne tvoje argumenty ich nezaujimaju, oni chcu dieta.
Oni ta potrebuju, ale ty ich nie. Od toho sa odraz.
No ja by som svoje vajicka uuuurcite nedarovala...a je mi zle uz len pri pomysleni,ze by sa niekde malo narodit geneticky moje dieta...a nie to este sestre!!!!ved cely zivot by si si sa nan pozerala, a ako vies co by to s teebou robilo????nahodou by bolo chore a dali by ti ,ze ved to je tvoje???alebo by ho chceli dat prec....alebo raz v puberte z neho bude vykvet a tiez by stale mozno vraveli,ze to ma urcite po tebe...ja by som do toho nesla nikdy...jej muz je sebec...a kazdy kto si nechce adoptovat dieta a reve nad tym,ze svoje mat nemoze je tiez len abycajny sebec...lebo v domovoch je chopec deticiek,ktote prahnu po laske a opatere...a tito sebci daju bud miliony na psov a macky ,ktore si kludne adoptuju a lubia...alebo dieta nie...necudujem sa im,ze im nie je dopriate...vobec!
A po dalsie je to sebecke aj voci tebe...vrchol,ze ta nutia do tak zaaaavaznej veci...ved to by blo TVOJE dieta...rozumies???nikdy do toho nechod ak to takto citis...nikdy!!znicili by ti tym zivot...normalne im povedz,ze ta to mrzi,ale nie..jedna rada na zaver vzdy hlad na seba...a proti sebe nidky nechod!!!pozri ako si oni hladia na svoje zaumjy a chcu ist aj cez mrtvoly!chore...
@larisalarisa nikdy by ma nenapadlo žiadať to po sestre . Mám tendenciu chrániť svojich najbližších a nikdy by som nedopustila aby moja "mala" sestra kvôli môjmu zdravotnému problému toto musela podstúpiť.
Úprimne mi je ľúto ako niektoré mamy dokážu svoje deti zhadzovať a nevazit si ich... Naozaj tvoju mamu nechapem, jej vyjadrenia voči tebe, postoj.. držím ti palce, nech sa ti darí..
Tie co pisete ze by ste kludne predsa pomohli sestre......nechapete ze je rozdiel darovat vajicko anonymne a darovat vajicko sestre???
Ved ona by sa cely zivot pozerala na SVOJE dieta! Bolo by to geneticky JEJ dieta!
A zasadna vec je, ze je to NELEGALNE!! Proste sa to ani neda. Na SK aj v CZ je darcovstvo prisne anonymne prave z dovodu ze je to NEETICKE aby darkyna poznala prijemkynu pretoze ked je labilnejsia aby neobtazovala neskor tuto rodinu. Toboz ak ide o sestry. Ved je to chore, uplne chore!
@petkazamborska ty si uvedomujes co pises? (pises iba z pohladu jej sestry) ano tuzba po dietati je velka...tiez sa nam nedarilo, nastastie nie tak dlho, ale vies si predstavit ako by sa citila tvoja sestra pozerat sa ako vychovvas jej dieta? ako by ju jej dieta volalo teta? len preto z TY po niecom tuzis dokazes takto sebecky zneuzit vlastnu sestru pre svoje stastie a nepozerat na to co to moze sposobit jej? mala si jedine stastie ze sa vam to podarilo. ale teraz si predstav ze tvoje dieta, to co uz mas tak vymodlene a jedine, vychovava tvoja sestra a teba to dieta pozna ako tetu, a ty uz deti mat mozno nebudes...nebude to nahodou este horsie ako vtedy ked sa vam nedarilo? presne o to tu autorku ziadaju...aby sa vzdala geneticky svojho dietata v prospech sestry, aj ked je mozne ze uz ona deti vlastne mat nebude (zatial je mlada a nechce, a casom mozno bude mat problemy ako jej sestra ci mama)
@veronikaszabova jasne ze nie ale aj to tlacenie na autorku mi pride od veci- to jej mama predsa nemoze mysliet vazne
Nie nikdy! Ja by som sama nešla ani na umelé oplodnenie.Ľudia nemajú čo manipulovať s prírodou je môj názor čo sa týka plodnosti.A trápiť sa roky pretože nemám deti? A tlačiť do toho svoju sestru? Taký človek je psychicky labilný.Ako vaše životy nemôžu mať zmysel bez detí... Si myslíte, že dieťa vás urobí na 💯% šťastnými?
Ako môžete milovať niekoho druhého koho nepoznáte keď neviete byť šťastní ani sami so sebou.Možno to je ten kľúč.Naučiť sa žiť sami pre seba nie pútať sa na dieťa ktoré tu ani nie je.
A už vôbec nie tu mutovať gény 3 ľudí.
Rovno sa poďme množiť medzi sebou.Bratia,sestry... Lebo takto to dopadne keď 3tí človek daruje svoje DNA a urobí to takto viackrát.Kto vie či sa tí ľudia nestretnú.
Neodcudzujem ženy ktoré to tak chcú.Dieťa silou mocou
len tomu nerozumiem... Ako neviete žiť bez niečoho čo ani neexistuje.
Veď všetko je tak ako má byť.Ani partnera ste nemali lusknutím prsta.
Poniektoré už nepoznáte morálne hranice si myslím.
Túžba, netúžba ... Sa nezbláznim teraz.Fakt vy si neuvedomujete, že príroda to tak zariadila, že všetko má svoj čas? Vy tie deti chcete ako hračky... Tu teraz hneď!
A neraz som videla ako to niektoré ženy omrzelo po roku lebo dieťa nie je hračka na plnenie túžob.Hlavne, že vyplakávali a dnes sa sťažujú.
Dieťa je samostatný jedinec a vašou úlohou je tu zanechať dobrého človeka.Nie robiť si deti kvôli túžbe.A nútiť k tomu sestru, brata a čo ja viem koho.
Sa skonsolidujte už.Keď tú túžbu máte tak silnú tak si adoptujte dieťa alebo pomáhajte iným deťom.Či čo je cieľom vašej túžby? Pochváliť sa, že aj vy máte? Toto nie je umenie.Oveľa viac si vážim ľudí čo tu túžbu preniesli inde a pomohli deťom ktoré tu už boli.
A ty si povedala mame ze sa to ani neda? Darovat vajicko konkretnej osobe? Ved to je argument ako prasa! A ak to chcu sprabot nelegalne, tak ty do toho predsa nechces ist?
Mne sa rozum zastavuje nad tvojou mamou 😔 Je mi to velmi luto ze toto ti povedala s tou adopciou ze tak ty si predsa adoptujes ked nebudes moct mat deti....ach boze.
A uvedomuju si vobec ze sa to vobec nemusi ani podarit s tvojimi vajickami? Ved to je uplne jedno ci ste sestry, aj tak mozete byt uplne rozdielne.
A ako som uz pisala, ak nemate rovnake krvne skupiny a dieta bude mat nakonec tvoju skupinu aj tak sa dozvie pravdu.
@modrykoniicek pretože je tu tlak spoločnosti , že dieta musi byt, to je ten spravny vzorec, ale nemusí byt, môže sa venovat iným veciam , možno má nadanie niečo v sebe aby inak prispela
ked sa vydáš čo sa vkuse pytaju kedy bude dieta, majetok len svojej krvi nikdy inak
ani ja by som na umelé oplodnenie nešla, a ten tlak som zažila tiež , som si prečitala , nie nepodstupila by som to a obdivujem baby čo sa na to dali ,
@sara07 Ja deti nemám.Netuším kedy ich mať budem a či vôbec.Ale ak ich mať nemám tak to tak asi má byť.A svoju existenciu využijem na to aby som tu nezanechala po sebe len genetický materiál ale urobím niečo dobré.Niečo čo možno niekomu zmení osud.A vôbec by som nebola naštvaná, že nemám svoje lebo možno práve to by bola tá vec ktorú mám urobiť.Vzdať sa sebeckosti a využiť chorobu v prospech šťastia iného človeka.
Nepotrebujem mať silou mocou vlastné dieťa.Žijem bez neho xy rokov.Ak to tak naozaj bude tak ja si dieťa zo skúmavky neprosím.
Nebolo by to pre mňa ako dar.Dar to bude keď to tak zariadi príroda.
A nie som žiadna fanatička len si myslím, že každý je tu pre niečo iné a príroda sama reguluje populáciu.Zasahovaním do prírody zaniká rovnováha.Je xy prípadov ktoré deti nesplodili v 23 rokoch ale až po 30tke.A prirodzene.A nejaký dôvod na to určite bol.Alebo nakoniec sami prišli na to, že chvalabohu, že deti spolu nemali.A rozišli sa... Dnes majú deti s inými partnermi.
Tá šialená túžba mať deti je podľa mňa už nejaká porucha nevyrovnajej osobnosti.Lebo normálny človek bude žiť ďalej ako doteraz.Mňa sa môžu ľudia pýtať kedy... Kľudne aj milionkrát.Somnou to ani nehne.Pretože mi nemá byť za čím smutno.Žijem pre ľudí ktorý sú tu.A vživote nikdy, nikto by ma nepresvedčil na umelé.Je mi jedno, žeby to bolo naše.Pre mňa je to chladné a bezemocionálne.Mňa by to psychicky zložilo cítiť sa jak inkubátor a nosiť v sebe niečo čo by som nepovažovala za ,,nami stvorené,,.
Buď prirodzene alebo vôbec.
Ja by som to nevedela prijať.
Kedysi ľudia vôbec neriešili či majú deti či nie.Riešili či prežijú.Toto je problém dnešnej spoločnosti
...Chcem všetko a hneď.A zabúdame na podstatu toho čo obnáša mať dieťa.Ide o to aby sme dieťa vychovali tak aby tu neostal len genetický materiál ale tak aby bolo vychované dobre a vážilo si samotný život.Aby z neho vyrástol človek ktorý bude užitočný.
Túžba po dieťati je časovo obmedzená.Trvá len po dobu kým to nemáme.Takže nevidím dôvod ... Brať to tragicky.
Treba žiť pre dnešok nie prežívať zo dňa deň s myšlienkou prečo nemám deti.
Ja by som do toho nešla.. síce by som sa na to dieťa nepozerala ako na MOJE dieťa, ako tu niektoré píšu, predsa len som darovala len vajíčko a ona by ho porodila a starala sa o neho, takže by som sa nepovažovala za jeho skutocnu matku ja.. ale predstav si, že by si im s tým pomohla a narodilo by sa im postihnuté dieťa.. alebo autista, adhd, neviemco.. stavím sa, že by to dávali za vinu tebe.. aj sestra, aj švagor, aj matka..
@modrykoniicek vieš čo je zaujímavé že vyskumy čo robili pri umelom oplodnení tak tie deti v dosť velkom % tiež nemôžu mať alebo sa im nedá donosit
čiže tam geneticky niečo proste je, ja som pri prvom tiež šla že som v prechode, ma teda nenapadlo že by som mohla byt tehotna, som sa zmierila že nebudeme mať deti ,partner tiež , vrhli sme sa na určité projekty a naplanalo nás to
No čo vám poviem, mama zavolala sestre. Tá došla ku mne, lebo na sviatky je u nás a teda vám poviem, že riadna scéna. Aj som si poplakala, popriala mi aby som bola aj ja jalová, že deti nechcem a neviem aké to je, že stale myslím len na seba a že nejaké injekcie by ma akk zdravú ženu nepoložili. Že som nikdy nebrala ani antiku a toľko hormónov to zasa nie je. Žeby to dieťa milovala aj ona a aj muž. A ďalšie sem nejdem ani písať, lebo to bolo otrasné. Priateľ ju vyviedol von, že nech sa spamätá a na vianoce som s ním. Ďakujem za rady baby, dodali ste mi silu, lebo viem, že inak by som im volala, že sa ospravedlňujem a idem do toho, takto sa nenechám zlomit, lebk je to naozaj choré.
Uf, drzim palce. Ale pri citani ma napadlo - chcela by si, aby takato zena vychovavala tvoje dieta? Ved to uz je pripad pre psychológa, ked robi taketo sceny. Ma zahmlenu mysel, je uz posadnuta tou myslienkou.
No chuda si ty ,fakt ta mi je luto a sestra nech sa spamata,ine je vynosit dieta a ale darovat vajicko kde to dieta by hl tvoje bolo by som nedokazala.A ked bude sestra protivna,povedz jej ze ok ale ze jej chces darivat to dieta prirodzenou cestou,by sa inak ptm spamatala.
drž sa ,urobila si dobre
vieš dieta nie je podstatné alebo zmyslom života
chápem keby bolo treba kostnu dren alebo obličku , to čo by urobli nik dopredu nevie, a teda hormonov je to riadne, riadna pecka to zase nech neklame to antika je malina proti tomu
blbé je že to vôbec "profesionál" mudr vôbec navrhol, za každu cenu aby mal zaplateny další cyklus ? nenapadlo ho čo to môže spôsobiť ? ked žena chce pomôct nemusí ju do toho nik tlačit ani navrhovať
urobila si dobre, neospravedlnuj sa nemáš sa za čo, to oni tebe sa maju za to ako sa chovaju, a čo ked je problém v tom že švagor má blbu genetiku, však priroda sa vždy zbaví čoho sa má, ved kolké páry nemohli mat spolu dieta, potom sa rozšili a s inym partnerom to šlo bez problémov
tak nech ide sestra na mesiac, dva do kupelov na tieto problémy ich je v čechách aj na sk dost to skusili ?
Trosku mi to pride ako vymyslena story 21 r dievcata... ale ok. Tato zalezitost je sestrin problem. Nie tvoj. Ona sa s tym musi zmierit ze ma takuto situaciu. A nie sebecky od teba ziadat nemoralnu vec. A to pisem ako zena kt 9 r nemohla otehotniet
Je mi to ľúto, že máš takuto rodinu, ktorá na teba tlači a očividne nie je schopná racionálneho uvažovania. Rozhodla si sa dobre, nie si povinná niečo takéto pre sestru robit, pokiaľ sa na to necítia. Beriem to, že ťa poprosili ale to by malo byť všetko, ten nátlak a toto čo píšeš to už je choré a hnusne od nich.

@petulda333 ano to je pravda, tužba po dietati je prirodzená ale toto je neetické , donucovacie ,nátlak , toto je cez čiaru