icon

Sestra chce odísť do zahraničia

25. dec 2022

Vysvetlím to, čo má v posledné týždne trápi. Mám jednu sestru. Je mladšia. Ešte študuje výšku, ale už budúci rok končí. Ja bývam v inom meste a mám priateľa. Rodičov máme žijúcich. Sestra býva ešte doma s nimi. Všetko bolo fajn, no sestra sa tento rok rozišla po 4 rokoch s jej priateľom, pretože sa jej zapáčil jeden jej kamarát. Ich rodinu poznáme už z detstva. Poznajú ich aj rodičia. Ide o to, že odvtedy je doma zvláštna atmosféra. Aj preto, že rodičia už budú sami, ale aj preto, že jej nový objav ju láka odísť do zahraničia. Sestra nikdy nebola taký typ, nikdy v zahraničí žiť nechcela, ani dovolenky. Mentalita jej objavu a jeho rodiny je iná, jednoduchšia, v zahraničí majú pocit, že sú bohatší a dosť rozhadzujú peniaze, žijú tak akosi "neusporiadane", nemyslia na budúcnosť, nechce sa im pracovať a tak. Samozrejme rodičia sú nešťastní, že môže tu mať skvelú prácu po VŠ, dobrý plat, ale ona chce ísť pracovať do skladu a žiť s tým, ktorý sa jej páči. Ani ja nie som nadšená, lebo viem, že ju to môže stiahnuť dole. Ako to mám prijať... Chcem, aby bola šťastná, ale bojím sa, že to nebude dobre. Mám ju nechať ísť?

zmrzlinka2021
25. dec 2022

Možno tvoja sestra má bližšie k takému mysleniu a proste jej to vyhovuje. Môžeš jej povedať svoj názor, že má mentalitu slovákov, ale rozhodnutie je na nej

sovica
25. dec 2022

@autorka A Ty ako vieš, ako v tom zahraničí žijú, aký majú dom, pôžičky, dlhy, že rozhadzujú peniaze, žijú tak akosi "neusporiadane", nemyslia na budúcnosť, nechce sa im pracovať ...? Ako si na to prišla? Dávaš tú rodinu sledovať? Zdôverili sa Ti? Bola si u nich na návšteve?
Prepáč, ale nebudú to len Tvoje predsudky? Na jednej strane píšeš, že rozhadzujú peniaze a druhej, že sa im nechce pracovať. To nedáva logiku. Ak by sa im nechcelo pracovať, nemajú peniaze a keď nemajú peniaze, nemôžu ich rozhadzovať...🙈🙉🙊
Ale k otázke, sestra je dospelá, je to jej rozhodnutie. Ak sa jej v zahraničí nebude páčiť, môže sa kedykoľvek vrátiť späť. Mimochodom, keď bude mať ukončenú VŠ, nemôže si v zahraničí nájsť adekvátne zamestnanie? Musí ísť robiť len do skladu? Určite bude záležať aj od jej šikovnosti a ambícií.

vilma7
25. dec 2022

Na tvojom mieste jej poviem svoj názor k situácií, ale ďalej už tvoja moc nesiaha.
Treba ju nechať ísť, zažiť a snáď sa spamätá. Musíte len veriť, že dostane opäť rozum.

autor
25. dec 2022

@sovica viackrát som písala, že tu rodinu poznáme dlho, viackrát sa nám o tom sami zdôveril, ako žijú. Dlho na SK žili v chudobe, teraz žijú tam, no keďže nemali peniaze, zrazu ich majú akoby dosť, preto ich rozbíjajú. Tých peňazí nie je veľa, ale zdá sa im to veľa kvôli tomu, že žijú viacerí v byte a tým akoby "ušetrili", ale reálne tie ušetrené peniaze hned minú. Asi viete, na čo narážam, keď človek nemá ani základnú finančnú gramotnosť.

toskanka
25. dec 2022

@autor Z nejakého dôvodu tento muž vstúpil tvojej sestre do života, či sa ti to páči alebo nie. O túto skúsenosť ju nemôžeš pripraviť. Tvoj názor na to uz určite pozná, ďalšie naliehanie a prehováranie nemajú zmysel. Je uz dávno dospela a zváži sama, či sa jej bývanie s 10 ľuďmi bude páčiť alebo nie.

lavinis
25. dec 2022

A čo ju priviažeš? To je jej rozhodnutie Nie tvoje

zuzinka888
25. dec 2022

Ak chces, aby bola stastna - nechaj ju ist. No ubezpeč ju, ze tu budes vzdy pre nu, a nech sa stane cololvek - tu bude vzdy doma.

whatever1
25. dec 2022

Teraz je cerstvo zamilovana, ma ruzove okuliare. Byva s rodicmi cize vobec nema sajnu ake to s nim bude a uz vobec nevie ake to je zdielat domacnost s cudzimi. Do konca studia ma este cas, mozno sa dovtedy rozidu. A ak nie a ozaj odide, tak sa mozno o tyzden vrati. A mozno aj nie a bude s nim stastna. Chapem ze chces pre nu to najlepsie ale jedine co pre nu mozes spravit je vyjadrit svoje obavy o nu ale zaroven respektovat jej rozhodnutie a byt tu pre nu keby daco…

mimka2019
25. dec 2022

Aká je to krajina? Dúfam, že nie UK

autor
25. dec 2022

@mimka2019 áno, je to UK. Prečo?

guiseppinka
25. dec 2022

Mala som asi 22, ked som sa tiez zalubila do asi najvacsieho alkaca v dedine... V kocke - uplne zatmenie mozgu🙈 doteraz nechapem... Boli sme spolu realne asi 2 tyzdne a nastastie po asi 3 mesiacoch sa mi rozum vratil a nabehol naspat a ze som ho poslala do tatam... Inak rodina super, surodenci inteligentni, s dobrou pracou, len on bol taky ze ledva skolu skoncil, vtedy mu 500e prislo ako 1500e a mentalne uplne inde ako zvysok rodiny...

Sestra bude mat zrejme tiez taky nejaky stav... Nieco jej na nom imponuje a neda si vysvetlit, ze je to krok vedla - my sme zacali aj svadbu planovat🤦 v uk ak bude robit v sklade, tak sa nauci akurat tak polsky, bude v komunite s poliakmi... Ale sama musi pochopit, ze je to krok vedla... A co viem, tak do uk je celkom dost problem sa teraz dostat, ze treba dost velku zabezpeku...

zoeeoz
25. dec 2022

Ake ci ju mas nechat ist?? A ty rozhodujes o nej ci ako?

melany_y
25. dec 2022

Úplne chápem tvoje obavy tiež by som ich mala. Na tvojom mieste by som sa s ňou o tom otvorené porozprávala, povedala jej svoj názor. Ale rozhodnúť sa musí sama je dospelá už ju tu nijako neudrzis. Ostáva ti len dúfať a veriť že sa jej v zahraničí bude žiť dobre a že sa celkov bude mať dobre

vroni
25. dec 2022

Nuž, milá autorka, tvoje názory majú svoje pomenovanie. Malomestiactvo. Sestra ma 24, nie je normalne, aby chcela celý život sediet s rodičmi doma na zadku, zakopat sa kdesi na teplom miestecku a začať rodiť deti chlapcovi z vedľajšej ulice. Len nech sa poobzera po svete, naučí sa obracať a postarať sa sama o seba. Možno sa vráti a možno nie. Keď je to rozumná baba s ukončenou vš, nebude sa jej dlho páčiť žiť v jednom byte s desiatimi ľuďmi a šesť dní v týždni muklovat v sklade. A bude po láske jedna-dve. Tu je ta antikoncepcia, ktorú si tak veľkoryso odmavla rukou, to úplne najdôležitejšie, čo môžeš pre sestru urobiť. Presvedčiť ju, aby ju brala. Lebo dieťa v takejto situácii by bol skutočný pruser. Ten zvyšok je v pohode. Podporila by som ju a ubezpečila, že keď nebude spokojná, môže sa kedykoľvek vrátiť (aby tam nezostala "z princípu", že jej doma povedia, že mali pravdu). Z toho, že na sestra 24 usudzujem, že rodičia nebudú vetchi starci nad hrobom, aspoň sa naučia venovať sa vlastným záujmom a nie dýchaniu za deti.

melanta
26. dec 2022

Tu by mohla pracovať ako človek a nie v sklade? What??? Vieš o tom, že vďaka tým, čo muklujú často bez vzdelania a za málo peňazí, že vďaka nim máš ráno teplé rožky, máš vynesenie smeti, namaľované čiary na ceste, vyrobené autá, oblečenie, lieky. Ľudia bez vzdelania pracujúci v sklade či továrni môžu byť dobrí ľudia. Ty s predsudkami a takýmito názormi ani nie.

katulkagajdos
26. dec 2022

Treba ju nechať- čím viac ju budeš odhovárať, tým viac si pôjde svoje. Nech si dokončí výšku a ide. Podľa mna sa vráti do polroka domov.

alanko20
26. dec 2022

Keby si bola moja sestra a chcem ist do zahranicia, do ineho mesta, bla bla.bla, nepytala.by som sa na tvoj nazor ani povolenie. Ale to som ja.

srferreira
26. dec 2022

Pochybujem, ze UK. Potrebuje viza aby pracovala. Ci ide pracovat nacierno?

valeria_h
26. dec 2022

Veď ju nechaj, nemáš jej čo zakazovať. Nechaj nech si vyskúša zahraničie a sama uvidí, možno sa jej tam zapáči a zostane tam a možno zistí, že jej to nevyhovuje a vráti sa. Tak či tak, stoj pri nej nech sa akokoľvek rozhodne.

guiseppinka
26. dec 2022

@srferreira kludne moze byt uk... Uz ked pisala, ze sklady, tak som hned tipovala uk... Kde pracuje najviac ludi v skladoch? V uk. A vela ludi si neuvedomuje, ze uk uz nie v unii a ake su tam podmienky..

srferreira
26. dec 2022

@guiseppinka do skladu sa uz tak lahko nedostane. Pochybujem, ze jej zamestnavatel bude za nu rucit a bude sponzorom aby dostala viza. Autorka moze byt kludna, pracovne viza jej sestra nedostane.

guiseppinka
26. dec 2022

@srferreira teoreticky ak tam v sklade pracuje "priatel" a nejako jej to u veduceho vybavil, tak by mozno aj dostala viza a povolenie... Ale aj tak co viem, tak musi mat par tisic na ucte ako rezervu atd... Ziez si myslim, ze je to nerealne... A uplne suhlasim s @vroni a hodnotim aj podla svojej skusenosti, ze slecna potrebuje "preplesk", aby dostala rozum...

srferreira
26. dec 2022

@guiseppinka hej teoreticky ano, ale prakticky je velmi minimalne, ze to tak bude. To jej priatel si mysli, ze je to jednoduche. Aj keby sa chcel zamestnavatel za nu zarucit pochybujem, ze si moze obhajit preco prave ju a nie ludi co tu ziju. Podla mna jej nahucal len do hlavy a nic z toho aj tak nebude.

guiseppinka
26. dec 2022

@srferreira no lebo ked siel on do uk, tak nic netrebalo... Inak uplne suhlasim...

mimka2019
26. dec 2022

Presne... v UK už potrebuje pracovné povolenie a víza...žiaden zamestnávateľ si nedovolí zamestnať niekoho na čierno...sama som žila v UK a ešte stále tam mám rozbehnuté gastro podnikanie...a viem aké vysoké sú sankcie za nelegálne pracujúceho zamestnanca...na 90 dní môže ísť ako turista ale pracovať nemôže...len aby ju nešupli niekde do autoumývarky na čierno...medzi rumunov a rómov...a bude drieť od rána do večera a peniaze jej zhabú...v "lepších" prípadoch zhabú aj pas aby sa nedostala naspäť...nechcem strašiť...ale už to nie je také ako kedysi...ale veď nech ide...nech skúsi...možno bude mať šťastie...ale spôsob, aký si opísala, že žije jeho rodina mi pripomína rómske rodiny, ktoré majú sociálne domy a byty...neplatia nič...na čierno tam je celá rodina...možno jeden z nich robí v sklade a ostatní využívajú socialny systém v UK...veľa šťastia prajem sestre!

autor
26. dec 2022

@mimka2019 presne si to asi najviac vystihla a z toho máme všetci obavy, lebo už to nie je také jednoduché a oni naozaj takto žijú, podobne ako naši spoluobčania, len som tu nechcela nikoho uraziť. Navyše mám pocit, že jej to opisujú ako veľmi jednoduché, ako jej tam bude fajn, ale už to také jednoduché naozaj nie je. A 90 dní tam žiť, toľko nasetrenych peňazí nemá a viem, že až po 6 mesiacoch môže mať pracovné víza. Či sa mýlim? No, niektorí členovia z jeho rodiny viem, že tak nerobili úplne tak, ako by mali, hlavne tí, ktorí to tam chceli skúsiť a mesiac boli načierno... Obávam sa, že aj sestru chcú na niečo také nahnať

mimka2019
26. dec 2022

@autor

Pozri sa sem, tvoje obavy sú na mieste...aj obavy tvojích rodičov...ako ti tu už niektoré spomínali...žiaden zamestnávateľ sa nezaručí za tvoju sestru a po pravde nové zákony sú jasne stanovené...žila som tam 15 rokov! Aj v čase keď UK vystúpilo z EÚ...ja som sa síce poistila rezidenčnou kartou a moje detí majú aj dvojité občianstvo...a ako podnikateľ/zamestnávateľ, ťa môžem uistiť, že to sestra nebude mať také ľahké...pokiaľ chce všetko legálnou cestou...ale...je dospelá...svojprávna...nech ide...možno sa jej taký život bude páčiť a možno padne na hubu a vráti sa a už nikdy sa do minulosti nebude pozerať....v každom prípade jej treba povedať tvoje obavy ale taktiež jej popriať šťastie a ubezpečiť ju, že sa má kam vrátiť!

gabrielamodrykonik
27. dec 2022

Co to je prosim ta skvela praca po VŠ a dobry plat na Slovensku 😂? Dievca moje, to, co tvoja sestra zarobi po skole v zahranici v sklade, alebo umyvanim riadu, alebo hoc aj zametanim ulic hned ako sa tam zamestna, na Slovensku bude zarabat az po rokoch budovania kariery, ktorej vsetko obetuje a bude musiet mat pri tom siroke lakte, cize este pride aj o svoj charakter. Pretoze v zahranici aj nekvalifikovana pracovna sila s vychodenymi tromi ludovymi zarobi ovela viac ako tvoja kvalifikovana vysokoskolsky vzdelana sestra po rokoch praxe na Slovensku. A bezne veci nevyhnutne na zivot tam stoja velakrat este menej ako na Slovensku. Smutne, ale to tak. Dobre rozmysla sestra a jej priatel. Ovela rychlejsie si zarobi na svoj pekny zivot. Poviem to obrazne, jeden rok v zahranici odrobi a dva roky na Slovensku moze valat sunky, pretoze tak je nastaveny cely system v EU. My sme na Slovensku nic viac, len lacna pracovna sila v prvom rade pre zahranicne korporaty, ktore potrebuju Slovaka vyzmykat z poslednej koruny/eura. Toto tu nie je vyplata ale tragedia a hanba. A ak este ma zodpovedneho priatela co sa tyka penazi, tak ked obaja budu pracovat v zahranici, tak vsetko dosiahnu spolocne ovela rychlejsie. Navyse jej to da skusenosti, sebavedomie, nauci sa jazyk a domov sa moze vzdy kedykolvek vratit a plus jej vysoka skola, toto vsetko jej umozni najst si potom neskor na Slovensku ovela rychlejsie pracu, ci dobre platenu, nevedno, mozno na slovenske pomery, ale tragediu na zahranicne pomery. Inak ruku na srdce, nezavidis tak trochu tvojej sestre, ze ma tu moznost, ze na to nabrala odvahu a ty nie? A ak by ten jej novy priatel bol lenivy ako pises, tak asi nepracuje v zahranici a nemaju tolko penazi, co ta tak irituje. Vies, zivot nie je len o chodeni do prace a vysledok z toho ziadny, len na zaver styri klince do dubovych dosiek a clovek len otrocil a ani riadne nezil, lebo nemal za co. Na to sa predsa clovek nenarodil, aby robil pre niekoho v 21. stroci otroka. Ak ma clovek pracovat, tak ma za to dostat slusne zaplatene a ma to citit aj na svojej penazenke, lepsej zivotnej urovni a kvalitnejsom zivote a nie aby kazde euro obracal a ledva vysiel do konca mesiaca, ked si chce kupit nieco lepsie na seba, alebo ist niekam raz za rok na dovolenku. Toto by bolo dobre vysvetlit aj vasim rodicom. Podpor sestru a popraj jej vela stastia v jej planoch, mozno raz aj tebe pomoze. Co ty vies.

sisaka
27. dec 2022

Nechcem nadávať, aby som to nemala vymazané. Ale autorka - čo si ty za osobu?! Mať toto za sestru, tak preruším všetky kontakty. Hľaď si tam svoje “hrnce” a nechaj dospelú sestru si žiť svoj vlastný život. Ty brďo, že mám ju nechať ísť? Nie, priviaž ju doma o stol. 🙄

gabrielamodrykonik
27. dec 2022

@mimka2019 ak by tam boli nacierno, tak nemozu vyuzivat ani socialny system v UK 🤦‍♀️