icon

Sestra chce odísť do zahraničia

25. dec 2022

Vysvetlím to, čo má v posledné týždne trápi. Mám jednu sestru. Je mladšia. Ešte študuje výšku, ale už budúci rok končí. Ja bývam v inom meste a mám priateľa. Rodičov máme žijúcich. Sestra býva ešte doma s nimi. Všetko bolo fajn, no sestra sa tento rok rozišla po 4 rokoch s jej priateľom, pretože sa jej zapáčil jeden jej kamarát. Ich rodinu poznáme už z detstva. Poznajú ich aj rodičia. Ide o to, že odvtedy je doma zvláštna atmosféra. Aj preto, že rodičia už budú sami, ale aj preto, že jej nový objav ju láka odísť do zahraničia. Sestra nikdy nebola taký typ, nikdy v zahraničí žiť nechcela, ani dovolenky. Mentalita jej objavu a jeho rodiny je iná, jednoduchšia, v zahraničí majú pocit, že sú bohatší a dosť rozhadzujú peniaze, žijú tak akosi "neusporiadane", nemyslia na budúcnosť, nechce sa im pracovať a tak. Samozrejme rodičia sú nešťastní, že môže tu mať skvelú prácu po VŠ, dobrý plat, ale ona chce ísť pracovať do skladu a žiť s tým, ktorý sa jej páči. Ani ja nie som nadšená, lebo viem, že ju to môže stiahnuť dole. Ako to mám prijať... Chcem, aby bola šťastná, ale bojím sa, že to nebude dobre. Mám ju nechať ísť?

Strana
z3
simca06022011
27. dec 2022

nech si robi co chce, vacsia gula na nohe je to, ze to pocitujete tak, ze "aj rodica uz budu sami". No budu. Tak to chodi. Nech vyskusa. Odhovorite ju a budete pocuvat, ze nevyskusala, nebola. Starajte sa o svoje usporiadane zivoty :D Mozno jej vadi prave tento "domaci zivot", len vy ste mali pocit, ze k tomu neinklinovala. Mozno sa zmenila a preto sa aj rozisla s byvalym. A fakt je, ze za rok sa moze hocico zmenit, a ani nemusi nikam odist :D

mamutka
27. dec 2022

Mne príde zvláštne, že si sa na otázku o antikoncepcii spýtala, čo to s tým má spoločné 👀👀👀 ak ti na nej záleží, hovor s nou o tom a porad jej, aby ju celý čas brala. Ona môže vytriezviet, ale mať dieťa s chlapom ktorý sa nepostara....
Ďalšia vec, nechápeš, prečo ona chce byť s tým kamarátom. Ja nechápem slovo kamarát. Ona ma frajera, nie kamaráta, bude extra trieda v posteli, keď kvôli nemu odkopla slušného chlapca. Je tu kopa takých, že museli mať drsného tvrdasa a potom vyplakavaju. Ona s nim bude, kým ju bude baviť to co s nou robí, vyprasil jej mozog z hlavy. Takže ty sa môžeš spytat akurat na tu ochranu.
A čo sa týka zahraničia, tiež som šla hneď po výške, to nie je žiadna hanba. Akurát že ani náhodou do prepchateho baraku, to je zabite. Treba ísť sam a naučiť sa o seba postarať.

mimka2019
27. dec 2022

@gabrielamodrykonik

ale no...netreba sa chytať slovíčok...autorka presne pochopila ako som to myslela...Sociálny byt/ dom dostane napr. 4 členná rodina...ktorá využije socialny systém...zavolá tam ďalších členov rodiny, ktorí na čierno pracujú po autoumývarkách...kebab shopoch, fast foodoch atď. ... ale ubytovanie majú zadarmo lebo to tej počiatočnej rodine poskytol štát... ako som písala, žila som tam 15 rokov...Študovala som tam...10 rokov pracovala v IT firme...5 rokov podnikala a podnikám doteraz...za ten čas som stretla veľa Slovákov...tí mladí a slobodní žijúci s cudzími ľuďmi v sharehousoch pracujú poväčšine v skladoch...tí, ktorí tam sú s rodinami (v počte 10 a viac v jednom dome) ...žijú presne tak ako som napísala...a hrajú sa na Bohov...lebo neplatia ubytovanie...neplatia nič...a peniaze, ktoré denne alebo týždenne dostanú na ruku z autoumývariek a fast food shopov si užívajú ako autorka spomínala...ale ja som napísala svoj názor, ktorý buď sa páči alebo nie...ak nie...v poriadku, ja píšem zo skúsenosti a z toho, čo som tam videla...ale nikoho nenútim tento názor prijať...takže tiež sa nemusíš chytať slovíčok...pekný večer

gabrielamodrykonik
27. dec 2022

@mimka2019 to je take jednoduche tam prist k socialnemu bytu, alebo domu, bez toho, aby tam dotycni pracovali atd.?

mimka2019
27. dec 2022

@gabrielamodrykonik teraz už nie...ale predtým to bolo dosť ľahké...veď plno rómskych rodín zo Slovenska má sociálne domy v UK...síce v tých najhorších častiach UK...ale je to tak ...pred cca 10 rokmi stačilo, že sa im tam narodili detí...poberali dávky na detí tam....ženy nepracovali...muž to sám nevedel ťahať...požiadali o byt/dom...v UK bol ešte taký zákon, že každé dieťa muselo mať vlastnú izbu, čiže rodine s 3 deťmi automaticky dávali rodinné domy, štát za nich platil všetko a ešte im an peniaze dávali ...rozprávala som sa s viacerými rodinami...a ešte sa vytešovali, ako sa im žije super...ale nemohol nikto iný u nich bývať a pracovať...pri práci musíš zadať adresu kde bývaš...a to nemohli dať tú, kde im štát platil ubytovanie...čiže čo robili? pracovali na čierno a aj pracujú...lebo ak by to úrady zistili, tak by im byt vzali a ešte by museli vraciať peniaze štátu ...v horšom prípade hrozilo väzenie...ja som do UK išla sama ako 19 ročná po strednej študovať...popri štúdiu som pracovala v jednej firme...po pár rokoch ako študent som si mohla vziať pôžičku na byt s veľmi nízkym úrokom...využila som to...kúpila som si malú garzónku a pracovala študovala ďalej...pokiaľ som nestretla manžela a nevydala sa...atď.atď.atď. tým chcem povedať, že nie som z tých, čo tento štátny systém využívali...ale bolo to dosť jednoduché...teraz je to veľmi ťažké...preto keď autorka spomenula, že žijú 10 v jednom byte a ako sa správajú...hneď mi napadlo, že to bude jedna z tých rodín, ktoré využívajú socialny systém...a 50% ak nie viac členov rodiny určite nepracuje legálne...taktiež dajme tomu, že pracujú legálne...je to jedna domácnosť...žena s dieťaťom by nedostala žiadnu podporu od štátu lebo by sa bral príjem celej domácnosti...bez ohľadu na to, či sú rodina alebo nie a tým by prišli o veľa peňazí....mám suseda, ktorého zlákali do UK...rómska rodina z východu....vzali mu pas...šupli ho do autoumývarky...peniaze bral otec tej rodiny...jemu dali 200€ mesačne a nevedel sa vrátiť späť...nakoniec sa nejako spojil s ambasádou v Londýne a oni mu pomohli dostať sa naspäť na Slovenko..vyšetrovali to policajti aj v UK aj na Slovensku...rodina - otec a matka sedia v base ale chalan - sused sa skrýva lebo sa mu vyhrážajú...dnešná doma je zlá...už keď chcem...radšej idem sama...ako s niekým do bytu kde sa tlačí ďalších 10 ľudí...

gabrielamodrykonik
27. dec 2022

@mimka2019 dakujem za odpoved, velmi zaujimave citanie 🙂

guiseppinka
27. dec 2022

@mimka2019 este si zabudla dodat, ze vela romskych rodin z vychodu mali vystavene falosne rodne listy na neexistujuce deti a brali na nich v uk davky... Sami sa vzdy chvalili, ze pred vycestovanim treba ist za pani xy ona v tom.vie chodit a hned sa uk peniaze sypu...

mimka2019
27. dec 2022

@guiseppinka nechcela som zachádzať až do takýchto detailov 😉 ale áno...aj toto je pravda...

mimka2019
27. dec 2022

@gabrielamodrykonik za máličko 🙂

cacianka
15. apr 2023

Viem, pár mesiacov...
Presne toto jej vysvetľuj, vzdelanie možnosti uplatnenia na oboch brehoch. Aj to ,že ju manipulujú aby ju znížili na ich úroveň prizemnosti.
Iné nemôžeš, už len povedať že má dvere na návrat vždy otvorené.
A možno do ukončenia školy a odchodu nazotlr zmení

Strana
z3