icon

Sestra nezvláda prácu a domácnosť. Ako jej pomôcť?

15. feb 2025

Je u mňa na návšteve sestra s deťmi, včera do noci sme sa rozprávali a napíšem v skratke o čo sa jedná...
Sestra má 30 rokov, dvoch chlapcov majú 4 a 6 rokov. Bývajú na východe kúpili si 3 izbový byt. Po RD sa zamestnala lenže nemá šťastie na prácu. Robila predavačku v Lidl na skrátený úväzok nestíhala to tempo. Potom robila v škôlke na kuchyni tam bol zlý kolektív a ľudia ju vyštvali. Potom sa zamestnala v škole na kuchyni tam tiež zlý kolektív zákerné ženy dali jej všetko vyžrať, rozkazovali jej dali jej robiť podradné práce. Je z toho nešťastná. Behom roka už vymenila 3 práce. Teraz je na úrade práce dala výpoveď lebo je vyčerpaná psychicky. Na celú domácnosť je sama, muž jej doma ani prstom nepohne. Jedine deťom sa venuje hrá sa s nimi stará sa o nich.
Často sa hádajú doma muž jej vynada že je neschopna že nič nevie. Ona je z toho v koncoch. Nevie čo má robiť kde sa zamestnať. Čo by ste jej poradili ak ste boli v podobnej situácii?

zmrzlinka2021
15. feb 2025

Autorka,

Deti majú dvoch rodičov, čiže manžel si to tiež musí zariadiť.

sasa1310
15. feb 2025

pozri, keď zvládala predtým robiť čašníčku a nebol problém v kolektíve, tak nech opäť vyskúša čašníčku a nech muž sa prispôsobí pracovne aby sa vedeli zosúladiť a aspoň bude nápomocný aj doma

kittykat22
15. feb 2025

nech ide niekde do kancla - moze mat home office. Robit upratovacku s maturitou - tak to je asi blby napad nie? Chodila 5 rokov do skoly, vie urcite anglicky/nemecky a bude niekde cistit chodby? Tak to by si jej mala asi poradit, ze ma na viac a pozera sa po zlych poziciach. A co som ti pisala vyssie, tak ziadnu rekvalifikaciu jej netreba.
Casnicky robia baby s ucnovkou kuchar/casnik a nie baby z hotelovej akademie.

martinagnidova
15. feb 2025

Mozno skusit nieco kde neprichadza do kontaktu s kolegynami.. Napr. Mam 3 deti, muza prec. Aby som stihala nasla som si pracu chyznej. Robím sama v rodinnom penzione a je to super. Vycistim si hlavu a zaroven stiham aj deti poobede. Mozno nieco takéto

marca12
15. feb 2025

@sasa1310 Zamysli sa. V kychyni,ake zeny robia? Za minimalnu mzdu a pri vsetkej ucte,nechcem ich dehonestovat,ale su to jednoduchsie zeny a take zeny su zle,neempaticke,posmesne. Majsterky sveta,co vsetko vedia a kazdej novej to daju vyzrat. Na to musis mat povahu. Bohuzial empaticky,citlivy clovek to ma v zivote velmi tazke. Jej sestra zacala robit v dvoch nevyhovujucich pracach. Z materskej rovno do lidla a kuchyne. Na druhej strane musi sa zocelit. To je pekne,ze je to dobry clovek,ale do zivota asi nepouzitelny. Bohvie ako sa s nou muz rozprava,ak ju ponizuje celu matersku,tak je rotekana z celeho zivota a nikdy sa neda dokopy. Ja mam podobnu kamosku. Na nu sa muz len skaredsie pozrie a uz sa rozklepe a takisto ma problem vydrzat v nejakej robote. Mala tazke detstve,despotickych rodicov,despotickeho muza a este k tomu vyfasovala taku nemoznu povahu,ze si zo vsetkeho robi tazku hlavu.

autor
15. feb 2025

@zmrzlinka2021 Tak ale vieš ako to chodí väčšinou je žena tá čo sa musí prispôsobiť sa deťom a nájsť si vhodnú prácu aby všetko stíhala. Chlap málokedy si zmení prácu kvôli deťom.

autor
15. feb 2025

@sasa1310 Jej muž chodí domov o 18tej každý deň pochybujem že by zmenil prácu aby jej pomohol

autor
15. feb 2025

@kittykat22 Vie vlastne vedela po anglicky ale keď nemá a kým sa po anglicky hovoriť tak už dosť z toho zabudla. Ja jej hovorím že má na viac ale neverí si po tom čo ju ženy dávali dole a muž tiez nepodrzi ju.

autor
15. feb 2025

@martinagnidova To je tiež dobrý nápad, odovzdám jej

oriesocek
15. feb 2025

@marca12 máš pravdu, sú to prace, kde sú ženy so základnou školou, max ucnovkou. Komunikácia nie úplne ideálna. Ja som počas strednej bola na brigáde v konzervarni a teda správanie a komunikácia žien tam bola tak 4 cenová….

autor
15. feb 2025

@marca12 Ja neviem aké ženy robia v kuchyni len to čo som pocula od nej a áno sú to staršie ženy. Detstvo sme mali pekné. Muž doma je trochu prísny na ňu, aj vykrici vynada jej občas. A sestra všetko si berie k srdcu aj si poplace a ide ďalej.

sasa1310
15. feb 2025

@marca12 vieš čo ťažko, môže to byť aj tak ako ja hovorím, ale aj tak ako ty. Ale naozaj si nemyslím, že by aj v tom lidli sa nejako zlé správali. Veď autorka sama píše, že tempo ona nestíhala, posunuli ju aj zo skladu do pokladne a ani to nepomohlo. Potom píše, že teraz kuká doma len telku. Tak čo ti poviem.

sima234
15. feb 2025

Prepáč, ale z toho, čo si napísala mi príde, že tvoja sestra nechce pracovať. Zvykla si byť doma, jej to takto vyhovuje. Deti vyšle do škôlky a školy a ona pozerá telku 🤦‍♀️ Aj z toho, čo si napísala, že si vyberá a chce, aby ste ju ľutovali mi to tak príde. Je veľa matiek, ktoré pracujú, ako tu spomínali vyššie, niektoré sú na deti samé, lebo muži pracujú vonku a zvládajú to. Tiež sú unavené, vynervované, možno si aj poplačú, ale snažia sa. Tvoja sestra sa nechce snažiť, ona sa chce posťažovať, poľutovať a ide si ďalej svoje. Možno preto je na ňu muž občas nepríjemný 🤷‍♀️

sasa1310
15. feb 2025

no ono je otázne či by on mohol zmeniť prácu. Ja som myslela tak či sa mu nedá v terajšej práci zmeniť pracovnú dobu. Že napr. ráno skôr a skôr domov aby ona mohla ísť poobede robiť čašníčku do večera. Veď by išlo len o krátky dlhý týždeň. Čiže nemusel by každý deň sa prispôsobovať jej práci. A keby ozaj musel zmeniť prácu, tak je zasa otázne či by vyšli finančne aj platiť hypo a pod., nakoľko nikde nie je napísané, že ona vydrží robiť dlhšie tú čašníčku

nifnea
15. feb 2025

V dnesnej dobe dobry kolektiv zien je zazrak. Takze tazko povedat. V tych skolskych kuchyniach su isto starsie kucharky a mozno im nesadla. Ak si aj manzel nerisposobi pracu taKo jej bude. Ja mam tiez na hovno muza - na csetko som komplet sama, moj muz chodi len do prace to je cele, ja mam domacnost, dve deti a jedno z toho zial ztp, mesacne mame od 2 do 4 lekarov, pravidelne, takze ja som v jednom kole, ale mam pracu, ktora mi sadla a som za nu neskutocne vdacna. Bez nej by som bola uz s takym muzom a dietatom na psychiatrii…😢ale teda ty pises ze jej muz sa asp o tie deti stara, ze hra s nima, u nas nie je ani to..

majkamasar
15. feb 2025

Ked bola časnička nech vyskusa len cez obedy ked je menu si najst nieco na skrateny uväzok a potom uvidi. Kamoška tak zacala na 4 hodiny potom na 6.

svetlonos
15. feb 2025

@really8
no vieš co? Ja som bola take lietadlo v 4 prácach. Našťastie tam boli aj normalne kolegyne, ktoré mi potvrdili, že som normalna a jednanie nadriadených divne. Stáva sa, nezazijes, nepochopis. V tej jednej praci napriklad nas 5 odišlo koli tomu. A to ma ešte majiteľ piprosil aby som "odložila plánovanie dietata" na neskor, ze je so mnou velni spokojný. No prd z toho keď zamestnával vedúce psychopadky a netiesil to správne...
Ďalší chcel po mne aby som za dva mesiace vedela to, čo inym trvalo rok 😏 Na jednom sedeni mi vedúca povedala ako mi da robit pracu s väčšou zodpovednosťou, lebo mi to ide dobre. O dva týždne to iz nebola pravda 😂 Cisty psychopatizmus. Muz mi tam bol svedkom, tiez tam robil. Jedna kolegyňa mi ma to povedala, ze jej trvalo rok, kým všetko vedela a to ma hotelovú školu. Ja nie a majiteľ to vedel. Cisty blazninec 😁

oblecenie99
15. feb 2025

Skôr blba kombinácia jej povahy a ľudí okolo nej.. predpokladám, že už od základov je asi utiahnutejsia, na materskej odvahu a sebavedomie tiež nenabrala, skôr naopak, manžel ju tiež dáva dosť dole... Asi sa teraz potrebuje dať dokopy, menší odstup, analyzovať, kde bol minule problém.. ženský kolektív je vždy menšia katastrofa, ale v kazdom sa nájde niekto.. ak nikto taký nie je, tak som to možno práve ja 😃 nikdy nevieš. Musí sa naučiť obrniť sa. Aj proti mužovi, aj proti iným. Napr. si uvedomiť aj výhody tých prác: robila som kedysi brigadne čašníčku a okrem toho, že ma bavila práca s ľuďmi, tešili tringelty , najväčšia výhoda ale, ktorú si uvedomujem najmä teraz spočívala v Tom, že práca zostala za dverami kaviarne. Nevlacila som ju so sebou domov, v hlave, v snoch, atď. Podobná je aj tá v Lidl, či v kuchyni. Čiže už len toto je výhoda. Pre ňu aj pracovný čas (malé deti). Kľudne nech skúša tie reštiky, kaviarne, neviem kde konkrétne na východe, ale v KE by sa určite našlo niečo.
Ona si musí nabrať sebavedomie, lebo ak bude navonok pôsobiť ako puťka, tak tým dáva najavo slabosť voči ostatným. A oni si na nej zgustnu potom. Ľahko sa hovorí, ja viem, ale asi bude musieť.
Ja verím, že to bude v pohode. A že to má ťažké. Ale všade sú začiatky ťažké a všelijaké..

lenkalienka321
15. feb 2025

To, že je skromná a dobrá dušička je úplne v poriadku, takou nech ostane. Ale aj skromná a dobrá povaha môže a mala by byť odolná a vedieť zvládať život. Preto sa ešte nemusí stáť jezibabou. Koľko ma sestra rokov? Na asertivite sa dá popracovať, niekomu to trvá dlhšie a určite to súvisí aj so sebavedomím človeka, jeho vzdelaním a podporou partnera. Jasné, že keď je človek vyčerpaný z rodičovstva, zvláda toho celkovo menej. Nemohla by ísť pracovať niekde na predajňu napr. do obchodného domu, kde je väčšinou mladý kolektív a nie staré, rozhádzané a intririgujuce ženy? Veď nemusí byť rovno manažérka predajne, nablokuje tovar, napr. v Pepco. Nech sa nevzdáva a skúša ďalej, určite sa nájdu aj normálne kolektívy. A pre tie dámy, ktoré kritizujú tzv. neschopné ženy, hmm. Tak IQ dostávame všetci zadarmo a už s tým veľa nenarobime, a chváliť sa niečím, pre čo sme nemuseli pohnúť ani prstom... Ale empatia, snaha o toleranciu, práca na medziľudských vzťahov, schopnosť pomôcť druhému v núdzi, povzbudiť. a pochváliť, pochopenie pre druhého...všetko toto závisí v prvom rade od nášho vlastného rozhodnutia a sme za to priamo zodpovedni. To su presne tie kvality, ktoré sú najviac nedostatkové a ktoré spôsobujú, že sa mnohým ľuďom tak ťažko žije. A to sa týka partnerských, rodinných, aj pracovných vzťahov. Osobne nepoznám žiadnych neschopných ľudí. Iba ľudí, ktorí majú z rôznych dôvodov nízke sebavedomie, zdravotne problémy, vrátane psychickych, alebo len zatiaľ nenašli prácu, v ktorej by vedeli vyniknúť.

olimuc
15. feb 2025

Neviem, ale od prveho prispevku ako si vykreslila tvoju sestru - skromnu, pracovitu atd … sa ten popis trochu zmenil … deti maju 6 a 4 roky, sestra ma 30 … predpokladam, ze v 19 -20 skoncila skolu a potom ako zabka 3 max 4 roky pracovala ako casnicka … nehnevaj sa ale pride mi to taky klasicky stereotyp mlada baba sa naçepila na trula, kt bol schopny zabezpecit byvanie a on ju na oplatku dava dole … bohuzial sestra slapla vedla, ale to ste mali ako família vidiet. 6 rokov presedela doma a asi kmitala ako trulo piskal, lebo by jej zbalil iigelitky … to sa podpise na psychike ale nic s tym neurobi, debila si nabrnkla a ten sa nezmeni. Ty jej len mozes pomoct vybudovat sebavedomie a hladat s nou moznosti … ona musi zamakat na AJ a obehnut napr hotely, recepcia atd aby zurocila co sa naucila. Nejaky kurz uctovnictva a pod a sadnut do kanclu … len musi chciet. Co sa tyka jej vztahu s chlapom … to skor bude na odbornika, aby jej Celkovo pomohol byt “silnejsiou” , sama to neda v takom prostredi… potom uvidi ako dalej

ahhola
15. feb 2025

Viies, stari ľudía nech narodeni 1940 mali iny zaprah, kilometre repy okopavali za naturalie, vlacili cement na bicykloch, hasili vapno, ukladali rezivo na stavbe, varili pre 20 chlapov, aj vtedy boli "lahkozivky", to je jasne, co mali napr. dricov starych rodicov, ktori by bez roboty zomreli. Tym chcem povedat, ze ked si dievca nar. 1995 ani nepricuchlo k fyzickej robote, nic sa po nej nechcelo, neda ani modernu domacnist s dnesnymi vymozenostami, kedy sa kurca uz nenahana po dvore, nezabija, neobara, nesklbe, nepitva, len treba rozpitvat sacok z lidla🐔musi sa vzchopit, smer obvodnemu, ci nie je chudokrvna a musi sa naucit makat.

lujza123
15. feb 2025

Mrzí ma to, ale tvojej sestre sa nedá pomôcť. To je jej životne nastavenie, povaha nepriebojnej trpitelky.

Nezažíva nic extra, len skúsenosť ktorou si prešla hadam každá žena, hľadanie rovnovahy medzi koníčkami/pracou/rodinou, komplet zmena kariéry koli deťom, tak isto zly pracovný kolektív proste stáva sa , nájsť dobrú pracu niekedy trvá … aj veľa mužov po rokoch full servisu celkom nechápe ze po rodičovskej sa to všetko zmení potrebujú to vysvetlit …

S tým sa musí popasovať, skratka bojovať a ľahké to nieje . Sú ženy ktoré si nájdu svoje miesto vo svete a sú také ktoré sa len ľutujú. .,

Teraz aj o 20 rokov, nedá sa nejde to, nemôžem…radšej budú žiť v divnom vzťahu, chudobe, nešťastné ale nezmenia nikdy nic

baskustek
15. feb 2025

Sestra nech popracuje na asertívnom správaní a zvýšení sebavedomia. Pretože takto to ďaleko nedotiahne. Život je krutý.

rozculena
15. feb 2025

jej muž chodí každý deň z práce o 18tej? To robí denne min.10hodín?

janickacrazy
15. feb 2025

@rozculena môj chodí ešte neskor, dnes to nie je nič výnimočné

sasa1310
16. feb 2025

@rozculena ťa nenapadlo, že môže pracovať od 10.00 ?

lujza123
16. feb 2025

@rozculena tiez tak bezne chodíme domov, niekedy aj neskôr 🤷🏼‍♀️ proste aj dosť cestujeme koli práci. A to ešte treba doma aj prstom pohnúť aspoň čosi rýchle na večeru …
U nás našťastie pohnú prstom všetci členovia domácnosti, sama by som všetko nerobila ani náhodou

misicka31
16. feb 2025

,,sestra" nech sa zamysli nad praktickým fungovaním svojej rodiny,všade sú zlí ľudia,tu sa jej toto nepáči,tu je to,toto by nerobila.Co bolo zle na práci v kuchyniach?Ešte školských?Áno je to makačka,ale ide,odrobi 8-čku,víkendy voľné,žiadny problém s P - ckami,samozrejme keď to človek nezneuziva, vykrytie prázdnin deti je tiež super keď si to vie prekalkulovať dovolenkou Prepáč,ja vidím problém v jej zmýšľaní.

misicka31
16. feb 2025

Este by som chcela vedieť aké podradné práce jej dali robiť v školskej kuchyni.A to rozkazovanie si mohla kľudne zle vysvetliť,nemohlo to byť usmerňovanie a vysvetľovanie čo má robiť?Proste jej pracovná náplň.Nevravim,že sa nenájdu takéto zákerné osoby ale vždy je problém na oboch stranách.

nevenka
16. feb 2025

@sasa1310 no di predstav, ze aj to sa treba zaucit, nikto uceny z neba nespadol, iba Ty asi.
Rozpravas, ako keby clovek, ked ma z druheho nervy, tak ma pravo nadavat druhemu, ako tento muz zene. Uzasne, coho sa zastavas a ani nevies podrobnosti.