Sestra nezvláda prácu a domácnosť. Ako jej pomôcť?
Je u mňa na návšteve sestra s deťmi, včera do noci sme sa rozprávali a napíšem v skratke o čo sa jedná...
Sestra má 30 rokov, dvoch chlapcov majú 4 a 6 rokov. Bývajú na východe kúpili si 3 izbový byt. Po RD sa zamestnala lenže nemá šťastie na prácu. Robila predavačku v Lidl na skrátený úväzok nestíhala to tempo. Potom robila v škôlke na kuchyni tam bol zlý kolektív a ľudia ju vyštvali. Potom sa zamestnala v škole na kuchyni tam tiež zlý kolektív zákerné ženy dali jej všetko vyžrať, rozkazovali jej dali jej robiť podradné práce. Je z toho nešťastná. Behom roka už vymenila 3 práce. Teraz je na úrade práce dala výpoveď lebo je vyčerpaná psychicky. Na celú domácnosť je sama, muž jej doma ani prstom nepohne. Jedine deťom sa venuje hrá sa s nimi stará sa o nich.
Často sa hádajú doma muž jej vynada že je neschopna že nič nevie. Ona je z toho v koncoch. Nevie čo má robiť kde sa zamestnať. Čo by ste jej poradili ak ste boli v podobnej situácii?
áno dočítala som sa. Aké tempo nestíhala v lidli?
@zmrzlinka2021 Práveže ona dosť upadla psychicky aj rapídne schudla.
@marca12 Áno jej muža nezaujíma čo je s ňou, on jej často nadáva že je neschopna keď nevie ani poriadnu robotu si nájsť ani udržať si to. Potom sestra to zle znáša všetko.
@sasa1310 nikdy, skutočne nikdy neporovnavaj ženy medzi sebou. Každá je iná, každá má iné pozadie za sebou, neraz diametrálne odlišné schopnosti, aj možnosti, aj partnera. Žiaľ veľa žien je vo vzťahoch doslova s kretenmi, ktorí si zo ženy spravili slúžku, nevážia si ju, sú emocionálne plochi.
Porovnávanie je cesta do pekla
@zmrzlinka2021 neporovnávam. Čítam. Nestíhala tempo v lidli a všade má problémy lebo sú na ňu kolegyne zlé. Možno sú na ňu zlé, lebo všade nestíha a musia za ňu robiť jej robotu. A jemu len rupli už nervy, lebo je ozaj neschopná
Skor sa treba spytat sestri co by ju bavilo robit. Moze chodit upratovat, ak si najde stálych klientov, tak uprace jeden dom kazdy den doobeda a ma zarobené zatial kym nenajde pracu. Mozno niektore reštaurácie hladaju iba výpomoc v case obedov, to sa treba ist popytat, ze aspon nieco nech si zarobí. Rekvalifikačné kurzy urcite moze spravit cez urad, musi sa popytat a rozmyslieť si, ze ktory sa jej oplati aby si potom lahsie nasla pracu.
Nech by sla robit kurz manikerka, ako nechtarka cez UP 😊
Nepoznám ju, neviem zhodnotiť, ako to realne je. Ale bolo obdobie, kedy som prezivala nieco podobne, akurát že mam stabilnú prácu. Ale ono to nie vždy je o praci, takze ju svojim sposobom viem pochopit. situácia je taká, že je aktualne úrade - takze ma cas, keď sú deti v inštitúciách venovat sa sebe aj domácnosti. Mne veľmi pomaha systém, ked si veci plánujem. Je to divne, ale ak je človek na milion veci sám, dosť to pomaha. Takze si napíšem, čo chcem v dany den stihnut, tomu sa aj venujem a podčiarkovat si, ked to splním. Cize tu by vedela stíhanie v domácnosti vyriešiť takýmto sposobom.
Ja by som poradila aj najst si cas na seba, proste take mentálne vypnutie - ísť na masaz, zacvicit si, pustit si hudbu - podľa toho, ake ma možnosti časové aj finančne. Čo i len kúpeľ dokáže pomôcť cítiť sa chvilku lepsie.
Asi bude potrebovať riešiť prácu - možno by bolo fajn hodiť si na papier, čo presne jej vadí a preco presne jej robia kolegyne zle. Či to neprežíva príliš vela a či sa nedá do istej miery odosobniť. V práci si nehľadáme priateľov, ale pracujeme.
Čo sa týka ostatného, vrátane manzela. Tam asi začínajú všetky tie problémy - aj u mna to tak bolo. Mne pomohli terapie, uvedomila som si veľa veci a aj svoje chyby a aj to, že partnera nezmenim. My ale už spolu nežijeme. V každom prípade, ona ma moznost vzťah zachranit, len treba komunikovať. Posadiť si manzela - povedať mu, čo všetko vidím ako problém a čo s tým vieme robiť. Manzel nemá pomáhať, manzel je plnohodnotny člen domácnosti a keďže väčšina veci je na nej, možno aspoň jeden večer v týždni by sa mohol venovat on a ona by si mohla urobiť cas na seba. Nie je to riesenie, ale psychike to dosť pomoze. Aspoň na chvíľu.
Nech je to okolo nej akokolvek, musi si ona najskôr upratať v hlave. Ak to nedokáže sama, fakt odporucam tie terapie. Ja viem, že vela ľudí to odsudzuje, ale ma to svoje opodstatnenie. A to pisem ako žena, ktorá mala obdobie, ked rano vstala, prežila den ako stroj a cakala, kedy bude večer, až sa zas vyplace, aký ma doondeny život. Lenze čím sa bude aj tvoja sestra dlhsie v tom macat a ľutovať, tým to bude horšie.
@sasa1310 nebola si tam. Možno z domu prišla vystavena, unavená, a proste nedokázala dať požadovaný výkon. Všetko so všetkým je prepojené.
Tiež otázne je, či ju dôsledne zaucali, venovali sa jej.
@zmrzlinka2021 všetko beriem, ale uznaj. 3x behom roka? A aká únava z materskej ísť do práce? Aké zaúčanie v lidli či v kuchyni
No v Lidli je riadne temto, tam kto nevydrzi, tak ide prec, ludia sa tam tocia aj u nas vidim. A kuchyna? Verim, ze tam sa vedia najst furie, i ja som take zazila ako nova, tiez som uz mala dost isty cas a chcela odist, no veduca ma podporila, tak ich beriem s velkou rezervou.
Nech si oddychne a hlada dalej nieco vhodne. Pri detoch odporucam upratovacku v skole. A ze nevie ako su na tom financne a kolko muz zaraba, to je dost blbe a ziadna spolupraca ani dovera v manzelstve.
Vacsinu tu uz napisali…to, ze chlap nepomaha, je v 21. storoci nonsens, no asi mu to tolerovala pridlho. A aktualne trocha nerozumiem, ak je doma a nezamestnana, preco nezvlada domacnost? Asi si uz len sadnut s muzom s rozdelit ulohy. No a hladat pracu, ktora sa mozno da na cistocny uvazok.
@sasa1310 práve preto si myslím, že problém bude skôr v jej mužovi.
@zmrzlinka2021 ja zaučam roky kazdeho.kto k nam " otvoril dvere" .Pravdou je.ze nie kazdy sa na konkretnu pracu hodi a mozes zaucat ako len vies.Ak clovek nezatne zuby.nama snahu a nezamaka tak velmi lahko bud odide sam alebo bude odîdený.Zaznelo.ze jej dalu podradnu pracu.Tu dostane aj u nas kazdy.musi poznat vsetky prace.ak chce potom ineho cloveka v tej podradnej praci vediet skontrolovat.Osobne si myslim.ze chyba je v tejto konkretnej zene.Zduchnut na urad prace je jednoducha cesta uniku.len co dalej...
No neviem tri práce behom roka hovorí za všetko, vždy bude v kolektíve niekto kto jej bude vadiť, ak takto bude špekulovať nikdy jej nebude dobre nikde, to je tvoj pohľad na vec ale pravda je zjavne inde
No nech si hľadá ďalej niečo iné. Čo iné tu radiť 🤷 Možno ešte že keď bude evidovaná na úrade práce aspoň 3mesiace a zamestná sa, tak si môže požiadať o príspevok na dochádzanie za prácou. Bude dostávať mesačne na pol roka
@sasa1310 V Lidl že tlačili na ňu aby robila rýchlejšie čo sa týka v sklade dokladanie s paletami, na pokladni tiež jej to nešlo.
@betulinka1 Práveže ani ona sama nevie čo by ju bavilo. Upratovanie domov k tomu má trochu predsudky že ona a upratovať niekomu. Výdaj jedál počas obeda to by bolo málo platené. Ona tak trochu si aj vyberá.
@netti87 Manikerka alebo nechtarka na to nemá zručnosti.
tak vidíš, chyba bude zjavne v nej. Nestíhala v sklade, tak jej vyšli v ústrety a dali ju s nádejou do pokladne. Pred materskou kde pracovala? tam bolo všetko ok?
@zmrzlinka2021 jasne, on môže za to, že ona v žiadne práci nestíha
Predtým než mala deti - pracovala niekde? Píšeš, že má 30r , staršie dieťa má 6, čiže 7r je už doma.. plus mínus.. ja si skôr myslím, že je pre ňu ťažké sa po takom čase začleniť do pracovného kolobehu, nemá pracovné návyky...
Musí iba zatnúť zuby a obrniť sa voči zlým kolegom a kolegyniam.. lebo čím viac si bude vyberať, tým dlhšie bude doma a čím dlhšie bude doma, tým ťažšie to bude každým rokom...
@gaborka28 Celkom dobré veci radiš, len ona nechodí na masáž ani podobne miesta. Teraz keď je doma tak si pozerá telku väčšinou. Na terapie ju dostať tiež bude problém. Ona je taký typ že všetci ma polutujte ako sa mám zle poplace si ale nevie sa rozhýbať ďalej.
@euka210 Najhoršie je že teraz ani nikde neberú cez školský rok ani tú upratovačku aj keď neviem či by robila upratovačku. Ale pozerali sme večer pracovné ponuky.
Čo sa týka muža doma majú viac problémov len ona drží.
ved ale hotelova akademia je dobra skola. Nechce robit niekde v hoteloch, v cestovnych kancelariach? Ved ma maturitu - nemusi robit v obchode alebo niekde varit v skolke. Preco sa tvoja sestra s maturitou z hotelovej akademie, kde sa ucia 2 cudzie jazyky sa hlasi za upratovacku????????
@sasa1310 Pred deťmi robila čašníčku krátky dlhý týždeň.
@tairyx Áno robila hneď po škole robila čašníčku krátky dlhý týždeň.
@kittykat22 Aby stíhala popri práci obriadit deti.

@sasa1310 Ona je na úrade práce len teraz od februára.