Sestra odmieta nosiť syna k našim
Ahojte,
moji rodičia sú v koncoch s nervami.
Mám sestru, ktorá má 2 a polročného syna a odmieta ho nosiť domov.
Jej manžel sa s mojimi rodičmi pohádal. Vznikol tam totiž problém, že otec "nevedel" údajne o svojej exekúcii a napísali na neho dom, ktorý zdedili. Bolo to kvôli tomu, že ho chceli neskôr predať, ale oni už TP nemajú v SR. Exekúcii zaplatili oni. Teraz sú z toho samozrejme cirkusy, lebo naši im ju nemajú z čoho uhradiť.
Taktiež sa im nepáči ak rodičia napomenuli malého, oni ho totiž nenapomínajú.
Sestra raz za čas dôjde domov na 5 min., ale sa celkom odcudzila inak. Vzťah k rodičom takmer žiadny, bojím sa, že sa to bude stupňovať.
Mamu to trápi, ale ona má blbú povahu, neukáže to, skôr útočí a kydá na sestrinho manžela. Otca to pomaly zabíja, aj tak je vážne chorý. Malého zbožňoval.
Teraz sme v tom, že mi viacerí povedali, že údajne b malý ani nechce k babke.
Sestra žije na 160 km od nás.
Nič proti, ale aký bol vlastne skutočný dôvod prevodu domu. To že už nežijú na Slovensku, resp. nemajú tu trvalý pobyt, a preto by nemohli dom predať? Prečo by ho nemohli predať, samozrejme, že by mohli. Nebola tam nejaká špekulácia zo strany švagra? A nejako mu to sám život prešpekuloval. V dnešnej dobe 160 km je absolútne nič, to je ako z BA niekde do Púchova, aj keď sú už "v zahraničí".
Ten problém bude zrejme tak trochu na oboch stranách, ide o to, kto bude prvý ochotný zahodiť ego a pokúsiť sa konflikt urovnať, aj keď bude asi na dlho.
@katkasav keď máš trvalý pobyt v zahraničí, podľa správnosti by si mala odovzdať občiansky preukaz, čo nie je doklad o občianstve, ale trvalom pobyte(podľa SK polície by si nemala mat dva trvale pobyty v dvoch krajinách-aspoň tak má informovali v Ba na Tomášikovej policajti a občiansky máš povinnosť odovzdať). Potom som aj dostala info, že bez občianskeho napr. dedicske nevybavis, čiže podľa mna toto mohol byt problem, žiadna špekulácia(riešila som toto, lebo mám dom v rakusku a keď raz zrušíš TP na SK, odovzdas občiansky a funguješ len na pase, tak máš veľa problemov pri riešení rôznych zalezitosti, aj opätovne sa k OP dostať😞 a 3000eur je podľa mna hrozne veľa, keby toto spravili svokrovci nám, tak by som každý deň pílila usi mužovi a nadávala mu, že sa do mesiaca so mnou rozvedie.. lebo je uplna hlúposť, že o tej exekúcii nevedel a 3000 EUR je pre mna sakra dosť veľa penazi
@r_d ani nejde o to, ze otec nepriznal exekuciu aj ked to bol od neho podraz.
Ale preco tvoja mama kyda na tvojho svagra? On im pomoze, je jedno ci kvoli tomu aby neprisiel o dom, ale zaplatil to a ona na neho nadava??? Tomu nerozumiem. Ani sa necudujem ze tam sestra nechodi a vztahy su chladne.
Ty by si mala dohovorit rodicom, ze je to ich chyba a nie riesit sestru. Ved ako sa ona musi citit? jej muz zaplati nieco jej rodicom a oni ho este ohovaraju.
@romiada nepochopil si situaciu.
@r_d ahoj, no ja to mam z opacnej steany a ani sa tvojej sestre nedivim.
No a ja zase celkom nechápem. Vy by ste zavrhli pre 3000 euro vlastných rodičov? Preboha. Veď ten tatko je chorý, možno mali finančné problémy, tak zobral nejaký úver. Nepovedal, možno mu to nedošlo, hanbil sa.Jedna sestra mohla dať 1500 € a druhá tiež a pomôcť rodičovi. Ja neviem aký je tam dôvod, ale takto sa chovať pre 3000 €.
Ja neviem myslím, že rodič keby mohol tak by jej tie peniaze s radosťou dal.
@saslavka73 V tom máš pravdu, ale zase 3 tis. eur nie je malý peniaz.
@fkata Nie je, ale ja by som svojim rodičom pomohla. Neviem aký to je dlh, čo keď potreboval riešiť pre rodinu a už to potom nemohol doriešiť kvôli chorobe. Zduť sa kvôli tomu?
@saslavka73 aj keby to tak bolo, aspoň sa majú správať normálne, nie ze matka bude kydat na manzela a budú sa starať do výchovy. Odtiaľ potiaľ
no mna trochu zarazil dovod "Taktiež sa im nepáči ak rodičia napomenuli malého, oni ho totiž nenapomínajú." hmmm 😲
@caroline_ Však ok, ale najpodstatnejší problém budú asi prachy. Ako vždy a všade.
@saslavka73 mas pravdu, ze to nie je suma na zavrhnutie rodicov, ale myslim si ze je v tom viac ako tu autorka napisala. Mozno sestre a svagrovi fakt ani nejde o tu sumu, ale o to okolo. Zatajanie exekucie kvoli ktorej skoro prisli o dom, ohovaranie, nadavanie a pod. urcite aj viac. A to za pomoc.
Tazko ked napise tretia strana, ako to v skutocnosti ke
@patrica8 Tiež pravda.
@saslavka73 ale autorka píše, že sestra s mužom aj predtým finančne podporovali rodicov a ten dlh bol určite menší, keby sa bol priznal, nemuselo to byt s exekúcnou prirážkou a sorry, zať finančne podporuje ľudí, ktorí v podstate nie sú jeho rodina a oni si na neho ešte budú otvárať usta a aj na jeho dieťa? Ty by si toto všetko tolerovala?
@lula313 Tak načo prepisujem na nich dom keď sú nezodpovední? A ešte pre 3000 eur by o dom neprišli, takže ťarcha by tam bola a tatko by to musel splatit. Takže nič nemuseli platiť.
@bmuller hm, mňa tiež. Pri tomto mi napadla jedna vec. Známa má vnuka, ktorého tiež rodičia nenapomínajú. Môže všetko, je rozmaznaný, nemá žiadnu výchovu , pravidlá. Keď je u nich tak ho snaží dať do ,,laty,,. Keď si niečo pýta povedať prosím si miesto daj mi , chcem, poďakovať, pozdraviť. Oni ho nechávajú tak, lebo teraz je taká móda, nechať dieťa rozhodnúť si samé, kedy chce zdraviť, jesť, čo chce jesť, robiť a potom sa čudujú že s ním majú problémy. Keď má známa vnuka doma, platia u nich isté pravidlá - slušnosti. A povedala, že v tomto neustúpi, pokiaľ bude vnuk u nich. Bude ho vychovávať takto po svojom, lebo keď si ,,mladý,, zmyslí, že teraz nemám náladu, tak nezdraví, nadáva, kope, lebo doma ho tiež nenapomínajú. To nie je staranie sa do výchovy. to sú podľa mňa normálne veci, ktoré by sa mali deti naučiť. Iné by bolo, že rodičia povedia že niečo nemôže, napr. sladkosti, alebo určité filmy , to by mali starí rodičia dodržať. Ale keď niekto kričí cez celý byt dones mi vodu som smädný a rýchlo, tak odtiaľ-potiaľ.
@kvetinka75 ono to napominanie je tiez rtazko definovat... ale poviem z mojej skusenosti dieta kt je vychovane inak ako jednou vychovnou....dieta kt pizdravi,podakujeale ,zakl pravidla slusnosti ovlads, ma svojesvoje muchy ako kaxdy clivek kde staci dohovor (ano su aj take detia) a pride niekam kde je len sami prikaz a zakaz,toto nerob hento nerobb,bud ticho lebo jeme,bud ticho lebo pozeram teraz nehovor lebo ja chcem a som starsi atdthe az to dojde do tskeho stavu ze sa ti dieta zacne zajakavat a pocikavat....
Takze ono tazko povedat kde je tu chyba ked je len.pohlad jednej strany aj to tretej kt zrejme tiez nevidi uplne do jadra problemu
@sense jasné že je ťažko definovať čo a ako, ako keď napísala že vôbec ho nenapomínajú a žiadne dieťa nie je také že poslúcha, robí čo treba, sem-tam každé vystrája, tak predpokladám, že asi nemá nejaké mantinely. A to nemusí im nejako po hlave skákať. Samozrejme, môžem sa mýliť ale nepoznám žiadne dieťa, ktoré by nebolo treba občas napomenúť. A to nemyslím tým že stále okrikovať, toto nerob, tamto nerob. Ale deti vymýšľajú, čo je normálne. A občas musí dospelý zasiahnuť.
@kvetinka75 obcas ano, ved ani my dospeli nie sme ako roboti a nerobime vsetko akona naprogramivani.ale autorka ako sestra nie je nonstop. S dietatom a zrejme ani sama dieta nema....takisto slivo napominat, sa dato vysvetlut rozne.....
Pre mna je slovo napominat znamena x krat nueco zopakivat, aby sa nieco spravilo,alebo nespravilo...aka ale dietatu piviem, uprac hracky ideme spat,ale umy si ruky.ideme jest obzvladt malemu dietatu rak to nie je napiminanie
@kvetinka75 a ak ma mama povahu ako autorka pise ze namiesto snahy riesit, na druheho nadava tak to tiez vypoveda vela o charaktere
@sense
@kvetinka75 tak neviem, ale keby islo o nejake sustavne napominanie "toto nerob, tam nechod, teraz jedz, toto nechytaj", tak by to asi svedcilo, ze starym rodicom je vnuk skor na obtiaz - a preco by potom chceli, aby k nim castejsie chodil? to mi nejak nesedi s tvrdenim, ze minimalne starky maleho zboznoval a je z toho smutny. skor mi z toho vyplyva, ze ich napominanie je normalneho bezneho charakteru, ale rodicia maju iny "typ vychovy" ...plus ked sa k tomu prida ta stranka veci s financiami, tak na starkych uz vidia asi maloco dobre a aj bezna vec ako nejake napomenutie im je minusovy bod v neprospech styku s nimi ☹
(btw. kedy sa 2-3 rocne dieta vyjadri, ze nechce k starkym? nebolo mu to trochu naockovane?) zial, su tu v hre dva faktory - spor deti so svokrovcami versus vztah vnuka k starym rodicom. lenze ten sa bez zlepsenia tej prvej veci asi velmi rozvijat nebude ☹
@bmuller ten prispevk co som napisala a tykal mojho dietata, navstevy su aj z tohto dovodu obmedzene a uz vobec nehrozi nieco take zeby tam ostala na prazdninach al aspon par dni ci ken prespat (dcera tam ani ist nechce a to som nikdy negativne pred nou nerozpravala) a stari rodicia nechapu preco....al.nechcu pochopit, ze 5rocne dieta nebavi "pomahat" poldna v zahradke, alebo cely den sediet na zadku ,byt ticho a rozpravat na povel....lebo oni ked boli pasli husy v, tom veku a museli robit len too co povedia rodicia
@sense ako jasne, su rozne situacie, a tvoja dcerka je uz predsa len vacsia, takze vie co chce a nechce... zahradka a sedenie na mieste nie su velmi pre deti. tak v takom pripade asi prist na dve hodinky, kym dieta vydrzi.
ale ked si vezmes, ze ten problem z autorkinho prispevku asi netrva tyzden, ale urcite uz par mesiacov a dieta ma teraz 2 a pol roka (takze kym este boli navstevy ako tak v poriadku, bol fakt malicky. a ked ho dedko zboznuje, tak sa mu asi venoval pri navstevach.)... asi tazko sa vnucik sam od seba bol schopny vyjadrit, ze niekam uz ist nechce. (mozno rodicia spomenuli, ze starki su zli alebo nieco podobne a podvedomie funguje...)

@r_d citala som len Tvoj prispevok nie celu diskusiu. ja by som skusila trochu segru citovo "povydierať" že otcovi by sa možno polepšilo keby mal taku psych.vzpruhu vo vnúčikovi. Otazne či o to ma sestra zaujem, keď maju dediť ich dom...prepač 🤔
A ešte by som jej skusila zdorazniť že ochudobnuje vlastneho syna o starych rodičov a keď sa naozaj pominu, môže sa stať že jej to fakt pride ľúto. Ludia viac lutuju veci ktore neurobili ako tie čo urobili. A okrem toho, deti za konflikty dospelych nemôžu. Aby raz nebola prekvapena, že syn sa o par rokov zachova k nej tak isto. Asi toto by som povedala narovinu jej ,kebyže je moja sestra....