icon

Ako zvládnuť nezodpovednú sestru s vlečúcimi sa problémami?

25. jún 2026

Ahojte, píšem toto za mamku, keďže nemá účet.

Začnem tým, že ja mám už svoj vlastný život a s rodičmi ani so sestrou už cez 10 rokov nežijem. Mám snúbenca, žijem s ním.

Mám mladsiu, čerstvo 18 ročnú sestru. Tohto roku začala brigádovať, peniaze z výplaty hneď minie. Ja rozumiem, že sa chce páčiť, ale rodičia sú z nej na nervy. Nepije, nefajčí, ma frajera ale chodí domov nad ranom, či je víkend, alebo týždeň. Dovtedy nemala prísun peňazí, tak raz za cas išla na diskotéku, ale teraz je to stále. Kupuje si drahé šperky, topánky za 250€ a odmieta ich nosiť, “pretože sa zničia”. Dala si potetovat ruku, ma piercingy v tvári, samé nové oblečenie, drahšie, značkové. Stále ma nové nechty, mihalnice. Kupila si nový mobil, iPhone, hoc na Vianoce dostala taký, ktorý si sama vybrala, ale bol to Android. Teraz leží v sufliku. Rodičia sú z nej na nervy. Nevedia si rady. Ja sa im do výchovy motať nechcem, so sestrou nie je reč. Keď som u nich, väčšinou sa zavrie do izby a ťuká do mobilu. Rodičia sa aj sťažujú, že idú s ňou na nákup, stále ťuká do mobilu, počúva hlasové správy, nereaguje.

Teraz nastupuje do 3 ročníka na SŠ, na brigádu v lete odmieta chodiť. Rodičia jej zaplatili dovolenku pri mori, s tým, že im tie peniaze mala vrátiť (chce ísť s frajerom). Odchádzajú o 3 týždne a peniaze od nej nedostali (cca 1200€). Aj jej povedali, nech im vráti len polovicu, že jej prispejú, oháňa sa, že peniaze nemá, že je ich dcéru a majú ju živiť. Kontrolu nad jej účtom nemajú.

Už sú zúfalí.

Nejaké rady? Mali ste aj vy také deti, keď dostali prvé peniaze z brigady? Alebo je to len puberta?

Mamina si bude čítať Vaše rady. Ďakujeme

Strana
z3
biba_18
25. jún 2026

majú ju živiť - ale dovolenky platiť nemusia ...
len nerozumiem - píšeš že brigáduje - a potom že nechce v lete brigádovať?
každopádne - je to o nastavení hraníc ...

autor
25. jún 2026
@biba_18

majú ju živiť - ale dovolenky platiť nemusia ...
len nerozumiem - píšeš že brigáduje - a potom že nechce v lete brigádovať?
každopádne - je to o nastavení hraníc ...

@biba_18 odmieta chodit na brigádu, pretože je leto a chce si oddýchnut. Chce zacat chodit počas školskeho roka, čo rodičom vadí. Nebude mat čas na školu.

biba_18
25. jún 2026

už má 18. to už sú rady zbytočné... ale vždy funguje nastaviť hranice a držať sa ich ...

autor
25. jún 2026
@biba_18

už má 18. to už sú rady zbytočné... ale vždy funguje nastaviť hranice a držať sa ich ...

@biba_18 Nikdy totižto nemala toľko peňazí. Preto sa teraz rapídne zmenila, odkedy ma tu brigádu. Čo nemala a chcela si dopriala. Len sú z toho rodičia na nervy. Rozhovory nepomáhajú, je drzá. :/

la_dolce_vita
25. jún 2026

Tazko radit, tu uz je na vychovu neskoro. Co si kupuje za vlastne peniaze zarobene na brigade by som neriesila a co sa tyka dovolenky, platit to nemali. Bud na to ma, alebo nie. Cize bud im to vrati, alebo bohuzial, aspon sa poucia do buducna.

anonym_fbeef4
25. jún 2026

@anonym_autor asi doteraz nemala vreckové tak nevedela s peniazmi hospodáriť a chce si tie svoje zarobené užiť. Dovolenku s frajerom jej platiť nemali. Keď ju už zaplatili a ona sa nemá k vráteniu požičaného, keďže sa na tom dohodli, tak by som povedala, ok, tak tá druhá polovica je príspevok na dovolenku 2027, už od nás nič nečakaj. To, že si chce užiť leto chápem. Na mieste rodičov sa upokojím, a zavediem pravidlá. Keď je rozhadzovačná, nemusia jej platiť nič navyše okrem stravy, strechy nad hlavou a školy. Ostatné nech si platí sama, keď nemá, nech predá telefón zo šuflíka.

anonym_d9758a
25. jún 2026

@anonym_autor na kýho volá takejto zaplatili dovolenku? Ty už nijako nenapravís chyby vo výchove tvojich rodičov.

lukbe
25. jún 2026

Ich chyba bolo zaplatiť dovolenku. A este sa im vyhráža? Vraj živiť. No nech sedí na zadku doma a je chlieb s masťou, i tak to ide.

autor
25. jún 2026
@anonym_fbeef4

@anonym_autor asi doteraz nemala vreckové tak nevedela s peniazmi hospodáriť a chce si tie svoje zarobené užiť. Dovolenku s frajerom jej platiť nemali. Keď ju už zaplatili a ona sa nemá k vráteniu požičaného, keďže sa na tom dohodli, tak by som povedala, ok, tak tá druhá polovica je príspevok na dovolenku 2027, už od nás nič nečakaj. To, že si chce užiť leto chápem. Na mieste rodičov sa upokojím, a zavediem pravidlá. Keď je rozhadzovačná, nemusia jej platiť nič navyše okrem stravy, strechy nad hlavou a školy. Ostatné nech si platí sama, keď nemá, nech predá telefón zo šuflíka.

@anonym_d9758a Dohodli sa tak, pretože odmietla peniaze na narodeniny, už keď bola dovolenka vybavená. Tak sa rozprávali, že teda polovicu zaplatí ona sama. Rodičia mali ísť na tu dovolenku s ňou, ale nakoniec kvôli financiám nešli, ona sa tešila, tak ide s frajerom, a keďže začala brigádovať, dohodli sa pol na pol - polovica na narodeniny. Lenže sa oháňa, že peniaze nemá, pretože na brigádu už odmieta chodiť - pretože leto.
@anonym_fbeef4 - prvá brigáda, nikdy nemala väčšiu sumu peňazí. Takže ja to z jednej strany chápem. Ale tiež mi to príde veľa, že príde výplata a 3 dni na to už nemá nič a pýta od rodičov, zatiaľ čo sa doma promenáduje v nových značkových veciach. Rodičia sa ešte teraz nezmienili, že ma v tvári piercingy a potetovanú ruku a na také blbosti dala peniaze. A to určite nebola lacná zalezistost

anonym_b3950e
25. jún 2026

Tak nech dovolenku zrušia, keď nedá peniaze. Živiť, zabezpečovať základné životné potreby a kupovať dovolenky je sakra rozdiel

lukbe
25. jún 2026

Nech dava svoje peniaze aj na somariny, jej vec, ale rodicia nech dávajú na školu a stravu. Bývať ma kde, nech jej nekupuju nadštandard.

anonym_fbeef4
25. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_d9758a Dohodli sa tak, pretože odmietla peniaze na narodeniny, už keď bola dovolenka vybavená. Tak sa rozprávali, že teda polovicu zaplatí ona sama. Rodičia mali ísť na tu dovolenku s ňou, ale nakoniec kvôli financiám nešli, ona sa tešila, tak ide s frajerom, a keďže začala brigádovať, dohodli sa pol na pol - polovica na narodeniny. Lenže sa oháňa, že peniaze nemá, pretože na brigádu už odmieta chodiť - pretože leto.
@anonym_fbeef4 - prvá brigáda, nikdy nemala väčšiu sumu peňazí. Takže ja to z jednej strany chápem. Ale tiež mi to príde veľa, že príde výplata a 3 dni na to už nemá nič a pýta od rodičov, zatiaľ čo sa doma promenáduje v nových značkových veciach. Rodičia sa ešte teraz nezmienili, že ma v tvári piercingy a potetovanú ruku a na také blbosti dala peniaze. A to určite nebola lacná zalezistost

@anonym_autor peniaze nech pýta, mala si odložiť, alebo nech si ide zarobiť. Na takéto rozhadzovačné deti treba prísne.

patrike
25. jún 2026

Tu by som sa hlavne zameral na ucinnu antikoncepciu, aby neskoncila s deckom rodicom na krku.

patrike
25. jún 2026

Nedat jej ani cent, ani jedlo, nebrat na nakupy. Nejake reci o povinnosti zivit ju ignorovat, ona s tym nikde na urady nepojde a to by bolo na dlho, aby nieco dosiahla. Dary ako mobil, ktory ma v zasuvke zobrat a predat na bazosi alebo je oznamit, ze ide o zabezpeku za dlzobu. Zmenit heslo na domacej wifi.

ivka356289
Odpoveď bola odstránená
rozculena
25. jún 2026

@anonym_autor to je aká "brigáda",keď tak veľa zarobí? To ako stíha popri škole?

stvura
25. jún 2026

@anonym_autor no vesele...toto nepoznam, deti vychovavame tak aby sme sa do tohto stadia nedostali...nas 17r syn brigaduje (robi web stranky) a od septembra ide na polovicny uvazok ( bude mat akurat 18r, IT firma), zatial mi to nevadi lebo je fakt hlavicka co sa skoly tyka - inac tiez ide do 3r na SS, ale nema nejake maniere, je skromny. Co sa tyka frajerov- toto si s nou treba ujasnit, urcite by som neplatila za cudzie dieta ak na to nemam. Ale to, ako sa sestra sprava bude tym, ze sa malo zapaja do chodu domacnosti a nema absolutne ziadny vztah k financiam, zrejme ani nakupy, pripravu jedla a rozpocet neriesi. Toto je chyba. S detmi o tom treba hovorit, musia vediet ze ak ma rodic na mesiac 1200e na vsetky vydavky nemozu ocakavat pocitac v tejto sume! Takze sadnut si, spravit si pekne rozpocet a zapojit ju do chodu domacnosti. Ona sa to potrebuje naucit, lebo bude takato daromna potom stale!

anonym_ba8028
25. jún 2026

Nic nepomoze. Proste ma svoju hlavu. Len ju odstrihnut od penazi. Ja osobne by som decku dovolenku s frajerom nezaplatila. Je este len 3 rocniku, nech si skolu dorobi. Ziadne, ze na tyzden niekde s frajerom. Takze fakt len odstrihnut od penazi. Ma 18, nemusi si extra setrit, to hadam este len dojde. Ked si zarobi, nech si minie kde chce ale odomna by dostala strechu, jedlo a naklady na skolu

anonym_e968a6
25. jún 2026

Ziadne blbosti typu nedat jej jedlo, predat jej veci alebo jej dat poriadnu vychovnu by som nerobila. Je to dospela osoba. Len zle vychovana.
Ja by som normalne nakupovala, zabezpecila jej riadne potreby, ktore by potrebovala, kým mate vyzivovaciu povinnost, ale nic navyse. Teda uz ziadne peniaze na dovolenky, ziadne telefony, ziadnu elektroniku. Ak ma mobil, tak by som jej zrusila pausal, ak ho platite vy, a nech si kupuje za svoje kredit. Ak chce wifi, nech zaplati (kludne jej mozete peniaze odkladat na nejaky ucet, ale nech sa nauci, ze rodicia nie su bezodna banka a ze vsetko bez reptania zadotuju). Piercingy, tetovania a pod, s tym uz clovek neurobi nic a je dospela, takze je to len jej vec. Ale cokolvek, co je nad standard, by si mala platit sama. Minimálne tie peniaze neminie na blbosti. Ak bude chciet u vas zit aj po skonceni skoly, nech plati najom nejaky - tiez jej ho mozete odkladat a neskor jej nim prispiet na hypo.

anonym_b0632d
25. jún 2026

@anonym_autor milá mamina, ak to budete čítať, tak skúste sa na situáciu pozrieť aj napríklad takto. Máte voči dcére vyživovaciu povinnosť, šatiť ju, živiť ju a poskytovať jej rovnakú životnú úroveň ako doprajete sebe. Teda, ak by pozeráte telku, môže ju pozerať aj dieťa,ak využívate internet, môže aj dieťa. Nie, nemusí za tieto služby a jedlo platiť, ani chodiť na brigády. Chodí do školy, takže sa o ňu staráte vy, lebo je vaša dcéra. To, že brigáduje, je jej vôľa a šikovnosť, sú to jej peniaze. Áno, mala by myslieť aj na Vás a podeliť sa s nimi, ako v dobrých rodinách. Ale. Ostatné deti v škole majú drahé tenisky od rodičov, zaplatia rodičia drahé kabelky, dajú deťom tak, ako by sebe dávali. Vaša dcéra možno tiež po tom túži a nemá to. Nie je to vaša vina, zrejme máte obmedzený limit,alebo si myslíte, že si to kúpi, keď bude veľká a bude zarábať. Ale možno ona brigáduje kvôli tomu, aby mala tak ako ostatné dievčatá, aby sa im vyrovnala. Už teraz je medzi vami nie dobrý vzťah. Predpokladám, že ak by Island VŠ, tak by si musela platiť skoro všetko, alebo prispievať. Ja som.počas VŠ nebrigádovala, typ mojej školy a jej náročnosť mi to nedovoľovali, rodičia ma živili a nikdy nepadlo slovo o brigáde. Teraz sú starí a ja im pomáham. Možno vaša dcéra ani na VŠ nepôjde, hneď ako bude môcť odíde z domu a vy je uvidíte tak v lepšom prípade 2x ročne, alebo aj raz za 2 roky.

anonym_1394eb
25. jún 2026

mna by zaujimala ta brigada, kde zarobi na znackove handry, novy iphone, topanky za 250 eur..

janinah
25. jún 2026

Ty vies aku presne pracu robi na brigade?

patrike
25. jún 2026
@janinah

@janinah Veru, ked sa vracia nadranom ...

janinah
25. jún 2026
@patrike

@janinah Veru, ked sa vracia nadranom ...

@patrike a s tolkymi prachmi a nevidia jej na učet...

autor
25. jún 2026
@janinah

@anonym_e968a6 paušál si platí sama, odkedy ma brigádu, pretože potrebovala viac dát. Inak doma väčšinu času ani nie je, počas školy max po škole, aj to jej skola končila o 14stej a prišla domov okolo 21.
@anonym_ba8028 jej frajer si platil vraj svoju čast sam. Ta je iba za ňu. Ako som vyššie písala, rodičia jej sľúbili dovolenku a nakoniec nejdú, tak sa dohodli, že ide s ním. Sú spolu vraj už cez 2 roky, ja toho chlapca nepoznam.
@anonym_b0632d Áno, súhlasím s Vami a napísali ste to pekne. Chce byt ako iné dievčatá v jej veku. Ja to beriem. Len to niekedy už preháňa. Na brigádu ju nikto nenútil ísť, či dostávala vreckové, to netuším, no viem, že stále jej niečo rodičia dali (peniaze na narodeniny, vysvedčenie, či len do mesta s kamarátmi). Nikdy nespomenula doma, že by chcela niečo viac, jedine si pamätám situáciu, že sme mali ísť na spolocnu dovolenku aj s mojim vtedy ešte len priateľom a ona dostala hysak, že jej spolužiačky chodia na Bali, do Dubaja a my ideme len do Talianska. (Po sezóne). Vtedy mala 14 rokov.

@janinah Neviem presne, vraj v nejakom butiku so značkovými vecami.

janinah
25. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_e968a6 paušál si platí sama, odkedy ma brigádu, pretože potrebovala viac dát. Inak doma väčšinu času ani nie je, počas školy max po škole, aj to jej skola končila o 14stej a prišla domov okolo 21.
@anonym_ba8028 jej frajer si platil vraj svoju čast sam. Ta je iba za ňu. Ako som vyššie písala, rodičia jej sľúbili dovolenku a nakoniec nejdú, tak sa dohodli, že ide s ním. Sú spolu vraj už cez 2 roky, ja toho chlapca nepoznam.
@anonym_b0632d Áno, súhlasím s Vami a napísali ste to pekne. Chce byt ako iné dievčatá v jej veku. Ja to beriem. Len to niekedy už preháňa. Na brigádu ju nikto nenútil ísť, či dostávala vreckové, to netuším, no viem, že stále jej niečo rodičia dali (peniaze na narodeniny, vysvedčenie, či len do mesta s kamarátmi). Nikdy nespomenula doma, že by chcela niečo viac, jedine si pamätám situáciu, že sme mali ísť na spolocnu dovolenku aj s mojim vtedy ešte len priateľom a ona dostala hysak, že jej spolužiačky chodia na Bali, do Dubaja a my ideme len do Talianska. (Po sezóne). Vtedy mala 14 rokov.

@janinah Neviem presne, vraj v nejakom butiku so značkovými vecami.

@anonym_autor uz si v tom butiky bola?videla si ju tam?

autor
25. jún 2026
@janinah

@anonym_autor uz si v tom butiky bola?videla si ju tam?

@janinah nežijem v rovnakom meste, a keď sa stretneme u rodičov väčšinou je doma zavretá v izbe alebo s kamarátmi niekde. Mamina po ňu zvykla chodiť a vziať ju, ale v tom butiku dnu nikdy nebola

patrike
25. jún 2026
@anonym_autor

@janinah nežijem v rovnakom meste, a keď sa stretneme u rodičov väčšinou je doma zavretá v izbe alebo s kamarátmi niekde. Mamina po ňu zvykla chodiť a vziať ju, ale v tom butiku dnu nikdy nebola

@anonym_autor Tak by som mame silno poradil opytat sa nenapadne, kedy ma pre nu do butiku prist a zastavit sa tam akoze nahodne tak hodinku pred tym casom.

autor
25. jún 2026
@patrike

@anonym_autor Tak by som mame silno poradil opytat sa nenapadne, kedy ma pre nu do butiku prist a zastavit sa tam akoze nahodne tak hodinku pred tym casom.

@patrike Vyskúšame. Ďakujeme. Mamina tam nikdy nechcela vojsť, pretože nie je cieľovka a keby tam vošla a nič nekúpila, cítila by sa zle. Preto ju nikdy nenapadlo tam ísť sestru pozrieť

autor
25. jún 2026

Osobne si nemyslím, že by tie peniaze mala odniekal inam - robila by niečo. Skôr si myslím, že ak jej pípne možno 500€ na účet, tak proste tie peniaze utratí bez rozmýšľania.

Len proste rodičov nervuje, aká je. Stále si robila po svojom a mala vlastnú hlavu, ale bola iná, po 18ske ako keby úplná zmena v správaní. Voci rodičom hlavne, alebo starým rodičom. Chodila ku starým rodičom vždy rada, ale tých pár mesiacov odkedy ma 18, zdvihne telefón, vykričí na nich, vynadá a koniec. Kedysi sa aj sama zdvihla, že ide na vlak s kamarátkou a ide prespať ku starej mame, keďže mamka je s ňou v kontakte a stará mama používa sociálne siete, tak stále im posielala fotky (oberali čerešne, kúpali sa v bazéne…). Ako keby po 18 sa zmenila celá jej osobnosť

Strana
z3