icon

Brat predáva svoj podiel na zdedenom dome. Ako postupovať?

Včera o 08:45

Po rodičoch sme s bratom zdedili dom, každý polovicu. Teraz mi oznámil, že svoj podiel chce predať človeku, ktorého vôbec nepoznám. Mne ho zatiaľ neponúkol, vraj už má vážneho záujemcu.
Musí ho najprv ponúknuť mne, alebo ho môže predať rovno cudziemu?

januska12323
Včera o 08:47

Musí ponúknuť tebe.

anonym_216885
Včera o 08:47

@anonym_autor Pokial viem, najprv tebe za rovnakych (alebo lepsich) podmienok ako cudziemu... teda ze nemoze povedat, ze tebe za 500 tisic a cudziemu za 100 (len aby si na to nemala peniaze)...

anonym_47b052
Včera o 08:48

Najskôr tebe. Až potom inému človeku
Asi máte “dobre” súrodenecké vzťahy

muchotrafka298
Včera o 08:50

Musi Ti to ponuknut ako prvej, kedze mas z dovodu toho, ze tam mas podiel, predkupne pravo. Za aku cenu je dalsia vec, ze Ti to kludne moze ponuknut na odkup za trhovu cenu. A na tebe je, ci to zoberies alebo nie.Ak to nevezmes, moze to predat hocikomu.

billy_jean
Včera o 08:53

Zo zákona máš predkupné právo. Čiže musí ponúknuť tebe za rovnakých podmienok a keď to nezoberieš, tak potom môže predať.

anonym_751ca2
Autor odpoveď zmazal
anonym_47b052
Včera o 09:05
@anonym_751ca2
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_751ca2 nie som síce autorka témy, ale ďakujem za info

anonym_ff107a
Včera o 09:09

jednoznačne Tebe

billy_jean
Včera o 09:20

Všetky informácie o predkupnom práve sú tu: https://www.aksamec.sk/predkupne-pravo-nehnutel...

mikitilik29
Včera o 09:28

@anonym_autor ja len nechápem čo za človeka kúpi polku domu🙈

anonym_528434
Včera o 09:30
@muchotrafka298

Musi Ti to ponuknut ako prvej, kedze mas z dovodu toho, ze tam mas podiel, predkupne pravo. Za aku cenu je dalsia vec, ze Ti to kludne moze ponuknut na odkup za trhovu cenu. A na tebe je, ci to zoberies alebo nie.Ak to nevezmes, moze to predat hocikomu.

@muchotrafka298 a za akú inú, ak nie trhovú?😆
@anonym_autor musi tebe, ale ak ti dá cenu akú nebudeš akceptovať, tak ho môže predať.Ty tam bývaš?Radim ti dohodnúť sa inak budete roky živit súd a pravnika

tiezjedna
Včera o 09:34
@mikitilik29

@mikitilik29 lichvár. On to nekupuje, aby tam šiel bývať... Sú firmy, ktoré sa špecializujú na podobné výkupy.

anonym_216885
Včera o 09:36
@anonym_528434

@anonym_autor musi tebe, ale ak ti dá cenu akú nebudeš akceptovať, tak ho môže predať.Ty tam bývaš?Radim ti dohodnúť sa inak budete roky živit súd a pravnika

@anonym_528434 velmi jednoducho.. medzi rodinou sa casto predava za menej ako za trhovu cenu... neviem, co je na tom smiesne ci nepochopitelne...

muchotrafka298
Včera o 09:43
@anonym_528434

@anonym_528434 na com sa rehoces? Je uplne bezne, ze ak su taketo odkupy v rodine, dava sa lepsia cena.

anonym_47b052
Včera o 10:10
@mikitilik29

@mikitilik29 to sú špecializované firmy ktoré skupujú časti domov a pozemkov a skôr či neskôr tá donútia predať im svoju časť

patrike
Včera o 10:27
@mikitilik29

@mikitilik29 Spekulant. Potom ti zacne robit take peklo, ze mu predas aj tvoj podiel.

natalka13
Včera o 10:34
@mikitilik29

@mikitilik29 nikto, brat umelo navysuje cenu

svetlonos
Včera o 11:11

@anonym_autor
Prečo to brať takto rieši? Máš na jeho vyplatenie alebo tam žiješ a si na materskej? Držím palce, toto je situácia minimálne na facku...

anonym_e477eb
Včera o 11:12
@muchotrafka298

@muchotrafka298
Ano,môže,ale len za tých istých podmienok.

lomidrevo888
Včera o 11:17

@anonym_autor
Máš zákonné predkupné právo.
Pokiaľ ťa obíde,úkon nie je právoplatný a kataster to na tvoj podnet zruší,len pozor na premlčanie.
Jediná výnimka,kedy ťa môže obísť je predaj vl.rod.príslušníkom.
Len si to stráž a sleduj LV.

anonym_751ca2
Včera o 11:51
@anonym_47b052

@mikitilik29 to sú špecializované firmy ktoré skupujú časti domov a pozemkov a skôr či neskôr tá donútia predať im svoju časť

@anonym_47b052 aké donútia. Požiadaš súd o zrušenie spoluvlastníckych práv. súd bude pokračovať ako som napísala vyššie.

anonym_47b052
Včera o 11:53
@anonym_751ca2

@anonym_47b052 aké donútia. Požiadaš súd o zrušenie spoluvlastníckych práv. súd bude pokračovať ako som napísala vyššie.

@anonym_751ca2 sudy sú na dlho. Navyše stoja kopec peňazí. Nie každý je zorientovaný a právne podkuty.

anonym_751ca2
Autor odpoveď zmazal
anonym_47b052
Včera o 12:24
@anonym_751ca2
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_751ca2 to je dosť, právnik tiež nie je zadarmo