Sestra zanedbáva dieťa
Ahojte, moja sestra má teraz 23 rokov a 4 ročnú malú, problém je v tom, že sestra nie je úplne super mama. Nemá stále bývanie a s malou býva kade tade. Naši jej veľa pomáhali, ale ona všetky peniaze prehajdáka. Ide o to, že sa hrá na umelkyňu, tvorí obrazy a investuje do nich neskutočné prachy, tie sa ale nevracajú späť. Popri tom zarobí len okolo 400eur lebo upratuje sem tam nejaké brány. Rodina na ňu mierne rezignovala, lenže ja neviem povedať nie, keď prídem a malá je hladná, tak aspoň tú pizzu objednám. Často ju u mňa navyše necháva celé dni. Ja deti nemám, ale mám priateľa a hoci s tým najprv nebol problém, aj mne to kazí plány a začína mi prekážať, že mi tu nechá dieťa pokojne aj na 5 dní a odíde si bohviekam. Ja som sestre dávala kedysi peniaze, lenže potom som prestala tiež, sem tam jej nakúpim a donesiem. No ona nevarí, lebo popri obrazoch na to vraj nie je čas. Malá nemá žiaden režim, je to taký divý kvietok. Veľmi ju ľúbim a chcela by som jej pomôcť. Bavili sme sa o tom aj s našimi, tam nejaký čas aj bývala, lenže pokradla peniaze a naši sa nahnevali, na polroka jej zaplatili ubytovňu a v podstate ju už doma nechcú.
...a ked úžasná sestra porodí dalsie dieťa,toho sa tiež ujme zakladatelka,nie?Lebo keby napísala,že o druhé sa už vážne nedokáže postarať,aj vtedy by sa našli ľudia,co by jej napísali,že je sebecka,že robí rozdiely medzi detmi.Čo tam potom,že by si nemohla dovoliť o pár rokov mať vlastne deti,lebo by sa starala o cudzie, ktoré má AJ matku AJ otca (áno,aj sestrine dieťa je cudzie). 21 ročna mladá žena sa má vzdať priateľa,byvania,práce,snov a plánov,aby vychovala dieťa namiesto rodičov?A keď tak neurobí,ešte ona je sebecka?To len tak,ma sa vykaslat na prácu,opustiť priateľa a presťahovať sa k mamke a vychovávať dieta svojej sestry? Zakladatelka napíše,že kupuje pre malú oblecenie,ale jej sestra to predá,tak sa tu nájdu ľudia,čo ju začnú riešiť,že načo kupuje nové veci,alebo drahé veci,ktoré sa dajú speňažiť,nech kupuje z bazarov niečo,čo sa uz nedá predať..no comment.Este napokon ona je zlá,že nesprávne pomáha svojej sestre či čo..ja žasnem nad niektorými názormi.
@maminuska 759 v hrubom.Je na mojej pozícíí podľa tejto stránky a podľa môjho vzdelania.Keď som napísala moju hrubú mzdu tak mi systém oznámil, že si mám skotrolovať mzdu pretože je podpriemerne nízka.Ale ďakujem 🙂
@abbey1 Niekto toho nie je prívržencom ale za socíku bolo v sociálnej oblasti lepšie.Práca/bývanie.
A toto neustále omielanie môžeme cestovať a slobodne sa vyjadrovať.Cenzúra je aj dnes a cestujú len tí čo na to majú.Do chorvátska sa dalo ísť aj vtedy.
@abbey1 Zaujímavé, že moja mama a prababka sa tam dostali.Ako úplne bežní ľudia.Mali vlastné byty.Prácu.Vydaté.
A to, že existovali zbohatlíci... No existujú aj dnes.Ani dnes si nemôže VŠ dovoliť každý.
@modrykoniicek Každý si nemôže dovoliť vysokú?Keď má niekto dve zdravé ruky a niečo v hlave nemôže si dovoliť vysokú? Z akého dôvodu?
Tebe sa nedarí doma, nedarilo sa ti v zahraničí ale vieš, že za socíku bolo lepšie. Koľko si mala v 1989 rokov? Či si len počula a čítala? Ach, smutné toto zmýšľanie.
Tým netvrdím, že pred 1989 bolo všetko na...a teraz je úžasné, ale takéto výhovorky, že niekto nemôže študovať, nemôže pracovať. A hlavne keď sa vyhovára mladý a zdravý človek. :(
No ale to už sme mimo témy.
@abbey1 Môj muž má po 30tke už xy rokov.A popri veterine by si nemohol dovoliť pracovať.Max tak brigádku ktoré mal.A externé mal vtedy zadarmo.
Ja keď som šla na VŠ len za prihlášku som dala 50€.
Bola som v škole od 9 do 20:00.
A cestovala som domov 30km.
Čiže by mi trebalo peniaze na internát aby som vôbec brigádu mohla mať.+ Moja škola mala kopec výdavkou.Moja bývalá spolužiačka dala mesačne aj 100vku len do školy.S pomocou rodičou.Ja musím robiť.Máš poňatia koľko stojí externé štúdium? Na jeden predmet trebalo investovať cez 50€. Na dennom.
O čom točíš :D, že mne sa teraz nedarí.Riešime bývanie a mám robotu.
Za prvé mne zlyhali obe obličky a vyhodili ma z práce kvôli PN.Takže taká zdravá nie som.
A v zahraničí som drela od 1 rána na nohách do 1 poobedia.A niekedy som sa po poobednej dostala na ubytovanie až o 3 ráno.V daždi som sedela na obruvníku a čakala na odvoz.
Nohy dokrvavené.Papuče som si nevedela dať.A 5 minút na záchode ma stálo normu.Za ktorú ľudí vyhadzovali.Vieš?
Chalanovy umrel otec a nechceli ho pustiť na slovensko.
Ja som mala bolesti a posadili ma do kantíny na 4 hodiny.
Sprcha nám poriadne nešla.Obchod sme mali vzdialený 4 km.
Takže prosím ťa nerob tu aj ty zomňa neschopnú.
Ja som si to odrobila aj vo fastfoode kde mi povedali, že cez nočnú nebudeme mať 30 minút pauzu.Porušovali zákony.Nechodila som ani na toaletu.
V obchode som sa nemohla oprieť ani si sadnúť ani mať vodu pri sebe.
A v zahraničí som robila už počas letných prázdnin na strednej.
Ja v takýchto podmienkach robiť nebudem.A keď chceš choď si to vyskúšať.
Ja som nepresedela pol roka na úrade práce ako poniektorí.
A bola som ochotná za prácou cestovať tak tu fakt zomňa nerob chuderu.Lebo teraz si ma v práci cenia a správajú sa ku mne normálne.
A vedia, že somnou nie je žiadny problém.
Takže tieto ironické poznámky, že sa mi nedarí si nechaj pre seba.A skús si ty hľadať prácu 30km od mesta kde nie sú poriadne spoje.A najdlhšie v robote môžeš byť do 20:00.
Všade by ma zobrali ale ja som to musela odmietať na začiatku kvôli pracovnej dobe.
Potrebovala som sa presťahovať a to bez práce nešlo.Jedno mi nadvezovalo na druhé.Našla som si robotu, požičala som si od známeho a som v nej dodnes.
Ešte niečo?
@abbey1 A prijali ma medzi najlepšími.Ale jak mi zahlodili pálky čo treba zakúpiť som skončila.Žila som z 200€.A to bolo moje cestovné, strava, oblečenie, mobil atď atď... Kde to ešte platiť internát a ostatné výdavky.Len notebook ma stál 730€.Na ktorý som si zarobila počas prázdnin.
Takže nie.Nie každý si môže študovať a ešte sa aj živiť sám a prispôsobovať si prácu.
@ptmt1011 vacsinou sa hovori “nasiˇ najblizsej rodine (aj adoptivnej) ja som to tak pochopila, ale to je jedno. A klobuk dolu, ze si sa postarala o sestru v tom veku, to obdivujem. Hlavne v situacii, ze ona ta nechala a dalsie deti si urobila. To nie kazdy ustoji taky postoj matky.
Ahoj, aká bola tvoja sestra ako dieťa? Stále taká nezodpovedná? Lebo mne to príde akoby bola psychicky narušená, asi jej z tých obrazov preplo. Predávať dieťaťu oblečenie a vrážať ich do obrazov, nie je normálne. Chúďa dievčatko, verím, že ťa to trápi.
Sestra nesestra ak ti na nej záleží sociálna najprv ju po strašia ak nič a ak ju ľúbiš tak si ju vezmi
Dobre ze ideš na tu sociálku, určite majú s podobnými prípadmi skúsenosť a poradia ti ako ďalej.
Áno, ľudia vychovávajú deti všelijako, aj na fastfoode, aj s režimom chod späť kedy chceš, to sa ešte dá keď sa privru obe oči...
Ale v decembri predať decku zimnú bundu, topanky to už je naozaj vazne a niečo vyložene nieje v poriadku... To už svedčí o nejakej psychickej poruche alebo drogovej ci alkoholovej závislosti....
Spomínali ste tu cigáncata, nežijem na východe a osadníkov moc nepoznám ale u nás co sú cigáni tak by dali decku prvé posledne, sú síce vseliaky, divoký a hlučný ale deti majú riadne oblečené a najedené...
Netreba byť ľahostajný ani príliš lojálny, ved ide o rodinu.... Ak je podozrenie z týrania ci zanedbávania dieťaťa treba konat
Rozmyslala som dnes nad touto temou a napadlo mi este niekolko veci, co neviem, ci boli spomenute.
Prva vec, mam pocit, ze tu niektore chapu socialku tak, ze po nahlaseni nabehne ozbrojena jednotka, vytrhne dieta od matky a odnesie ho do detskeho domova obohaneho ostnatym dratom niekde na druhom konci Slovenska, pripadne dieta da niekomu rovno na adopciu. OK trochu prehanam, ale ono to tak naozaj nie je.Ak je niekto nahlaseny na socialke, tak v prvom rade sa kontroluje rodina, ci je nahlasenie odovodnene (lebo ludia dokazu nahlasit fakt vselico). Ak ano, tak v prvom rade by mala byt snaha zachranit rodinu. Ak to nejde, hlada sa opatrovnik pre dieta medzi blizkymi osobami, niekto, koho dieta pozna. Ak ani to nejde, sa riesi odobratie mimo rodinu, pricom je stale vacsia snaha dieta umiestnit do profirodiny (to nie je adopcia ani pestunstvo, profirodicia su zamestnanci DD a o dieta sa staraju vo svojej domacnosti). Jasne, najdu sa vselijaki ludia a nie vzdy to funguje idealne, ale takto by to malo byt. Takze klud naozaj ohlasenim na socialku dieta nemusi byt traumatizovane.
V tomto pripade si myslim, ze nahlasenie ma zmysel z troch dovodov
1. Aby sestra dostala oficialnu vystrahu. Doteraz je to pre nu len take neskodne bububu od mladsej sestry, ale zrazu by to malo oficialny raz a jasne stanovene ocakavania a dosledky, ak nedodrzi co ma. A mozno by jej doslo, ze o dieta moze fakt prist.
2. Aby nenahlasil niekto iny - susedia, znami, cojaviem, staci, ze si niekto vsimne dieta v zime bez bundy... a to by mohlo viest k tomu, ze by sa na rodinu pozerali ako na tu, ktora sestru kryje a neriesi situaciu, cize by ich nemuseli povazovat za tych, co mozu realne pomoct (pisem hypoteticky, samozrejme, ze to tak nemusi byt)
3. a to je asi hlavny dovod - aby to bolo oficialne. Ono totiz, ak by si zakladatelka zobrala dievcatko k sebe, ako jej tu vsetci radia, sestra by to zrejme stale brala ako sestersku vypomoc a v pripade, ze by mala naladu alebo by ju chytil zachvat materinskej starostlivosti by si dcerku zobrala k sebe. A taketo striedanie, zmena podmienok malemu dietatu fakt nepomoze. Nehovoriac o tom,ze akakolvek praca s dietatom (ktora asi bude potrebna) by bola takto omnoho komplikovanejsia a sustavne narusana. Navyse, ak by to bolo neoficialne, by sestra stale bola jediny zakonny zastupca, takze na mnohe veci by musela dat suhlas (zmena skolky, aby ju mali blizsie, sedenia u psychologa...). Pokial viem, tak v pripade, ze dieta je v nahradnej starostlivosti, sa to da riesit aj inak, ale to si nie som uplne ista. Navyse, predstavte si, ze by sestre uplne preplo a obvinila by zakladatelku, ze jej dceru uniesla, alebo taky podobny blud.
Tymto nechcem povedat, ze si zakladatelka musis dievcatko zobrat, chapem, ze to nie je lahke a neodsudzujem, nech sa rozhodnes akokolvek, vazim si, ze sa staras a hladas riesenie.
Sa nestačím diviť, čo tu za extempore predvádza jedna prispievateľka. Všetko zle, všetko na p..., Ale kto môže za jej život? Mne sa osvedčilo: Ako si zariadiš, tak máš.
@nice202 A tak som si zariadila a tak aj mám.Stačí čítať, že píšem v minulom čase.
@ptmt1011 absolutne sa na to nedokazes pozriet realne, ba ani so stipkou reality .... mala ma 4 roky, nie je v skolke. zakladatelka pracuje na smeny. ak by si ju vzala (naozaj realne pocita s tym, ze jej priatel by tuto zataz asi neprijal), tak musi dat vypoved. zarobi menej, myslis, ze bude mat na sukromnu skolku pre dieta? plus najom? plus dalsie vydavky? myslis, ze by jej setsra davala na dobre slovo vyzivne? alebo ze by sestra suhlasila so zverenim oficialne? alebo sa o dieta ma naozaj starat depresivna stara mama, ktora ma doma umierajuceho manzela?????? jednoducho je to fakjt, ze 20rocna baba sa na tuto situaciu neciti, nevie si predstavit mat aktualne dieta. a teraz mozme ist do extremu - som presvedcena, ze keby sestra umrela, o dieta sa postaraju, uz len preto, lebo by malo narok na sirptske a lahsie by sa im riesili existencne otazky.
@ptmt1011 no mala mozno nie je v skolke preto, lebo nebolo/nie je miesto (tipnime si, neviem, odkial zakladatelka je, ale ak je to bezne vacsie mesto, tak urcite su v skolkach tlacenky ... preto pisem, ze keby si ju vzala k sebe - tak skolku nejnajde, v takomto case uz urcite nie. jedina moznost by bola sukromne zariadenie a 300-400 a viac eur na skolu z jedneho platu teda neda. plus podnajom, atd ...
pozri, keby sa nieco stalo mojim segram, beriem si ku sebe vsetkych ich 5 deti. ale v case, ked som mala 21, som im mohla max pomoct nakupom, ale nevedela a nedokazala by som sa o deti postarat. nemala som byvanie, stabilnu pracu a tym padom ani prijem .... ja kvitujem zakladatelke jedno - pomaha, ako len vie, nakupuje, stara sa - a snazi sa najst sposob, ako sestru - matku dietata - prinutit, aby sa aj ona zacala spravat zodpovedne.
a sorry, ani babka, ani teta sa malej neotacaju chrbtom, staraju sa vramci svojich moznosti. no reflektuj aj na ich podmienky - babka sa stara o manzela s rakovinou (podla popisu dost mozne, ze starky je doma v zlom stave, mozno terminalne stadium, my nevieme ...)
No, ty máš asi len tri možnosti. Sestru odstrihnúť, tým pádom aj malú a mať "kľud", zavolať tam sociálku a ktovie, ako to dopadne, alebo si neter vziať k sebe s pomocou sociálky. Ja osobne by som sestru chytila pekne pod krk a z mosta do prosta jej vysvetlila čo ju počká ak sa nezačne starať o malú, konkrétne, že so zlamanymi ručičkami toho moc nenamaluje, lebo takto sa chová len agoistická mrcha, čo si iné nezaslúži. Ak by nepomohlo, vzala by som si ju k sebe.
@marvin1234 lenze ona to dieta nechce.Ona len chce udat sestru.Sk si citala celu diskusiu,tak jasne napisala,ze dieta si nevezme.Ani ich matka.
@nela82 tak potom možnosť jedna, alebo dva, preto som napisala možnosti tri. Iné riešenie pre ňu neexistuje zrejme