icon

Sestra zanedbáva dieťa

12. dec 2019

Ahojte, moja sestra má teraz 23 rokov a 4 ročnú malú, problém je v tom, že sestra nie je úplne super mama. Nemá stále bývanie a s malou býva kade tade. Naši jej veľa pomáhali, ale ona všetky peniaze prehajdáka. Ide o to, že sa hrá na umelkyňu, tvorí obrazy a investuje do nich neskutočné prachy, tie sa ale nevracajú späť. Popri tom zarobí len okolo 400eur lebo upratuje sem tam nejaké brány. Rodina na ňu mierne rezignovala, lenže ja neviem povedať nie, keď prídem a malá je hladná, tak aspoň tú pizzu objednám. Často ju u mňa navyše necháva celé dni. Ja deti nemám, ale mám priateľa a hoci s tým najprv nebol problém, aj mne to kazí plány a začína mi prekážať, že mi tu nechá dieťa pokojne aj na 5 dní a odíde si bohviekam. Ja som sestre dávala kedysi peniaze, lenže potom som prestala tiež, sem tam jej nakúpim a donesiem. No ona nevarí, lebo popri obrazoch na to vraj nie je čas. Malá nemá žiaden režim, je to taký divý kvietok. Veľmi ju ľúbim a chcela by som jej pomôcť. Bavili sme sa o tom aj s našimi, tam nejaký čas aj bývala, lenže pokradla peniaze a naši sa nahnevali, na polroka jej zaplatili ubytovňu a v podstate ju už doma nechcú.

Strana
z9
miriam11
Odpoveď bola odstránená
cacianka
15. dec 2019

@lenpi ja som tu i tom písala, a aj ja som bola zdzubana.... Presne tom DD teda o profirodine a taktiež o tom kto je zakonny zástupca pre dieťa

cacianka
15. dec 2019

@marvin1234 necitas s porozumením.
Autorka uz viac x pisala ze sestru ona aj matka viedli ku správnemu životu, aby sa riadne starala i dcérku.a co matka ? Zdrhla! Niekedy sama niekedy s malou a z vysoka srala na rady, dokonca aj na vyhrazky.rodina nevedela kde su a hlavne ci je mala v poriadku.takze ani chytiť pod krk nepomohlo.
Malu si ani jedna nemôžu vziať iba tak - bolo by to brane ako unos, pochop, nie su jej zakonne zastupkyne.
starká ma doma umierajuceho muža, sama má ťažký zdravotny stav (operacia srdca, tazku depresiu a ine pridruzene diagnózy)
Sestra robi na smeny, býva v podnajme a jej prijem je zaciatocnicky, neutiahla by zivit seba, neterku aj byt.ani by nemohli - viď právna stranka

lfajnorova
15. dec 2019

Mňa by zaujímalo prečo si tvoja sestra nechala dieta keď vedela ze je tehotná. Prečo nešla na potrat keď je nezodpovedná a dokonca aj priateľ od nej zdupkal? Podľa mňa by bolo teraz malej najlepšie v deckom domove keďže nikto z vašej rodiny sa o ňu nevie postarať. Sestre povedz ze keď sa nevzchopí tak zavoláš sociálku. To dieťa si nezaslúži trpieť. Sama mam 3 malé deti a nikdy by som nedopustila aby sa im niečo stalo alebo aby im niekto ublížil. Z tvojej netere môže ešte vyrásť slušne vychované dievčatko keď bude mať zázemie a správnu výchovu.

nela82
15. dec 2019

@cacianka vieme len informacie z jednej strany.A po dslsie...autorka diskusie moze ist zit k mame ..nemusi si platit drahy najom,keby uz islo o to.Tazko sa k tomu da takto vyjadrit.To dieta proste nikto nechce.Je mi ho velmi luto.

namornicka
15. dec 2019

@ptmt1011 ja nesudim, cesty zivota su nevyspytatelne a vela veci sa deje inak ako ocakavame. Mne je iba zvlastne, ze sa pozeras inou optikou na “nechanie dietata” v pripade tvojej rodiny a inou v pripade zakladatelky. Jej sestra je podla tvojich slov nenormalna a priatel by bol idiot keby to dieta nechcel. Ked si podobne prezila tak by si nemala sudit.

modrykoniicek
15. dec 2019

Autorka môže ísť žiť k mame... Neviem ako ste to mali vy ale aj môj starší nevlastný brat aj ja sme platili nájom rodičom.
Žiadne zadarmo.
A do kedy bude žiť s mamou.Kým dievčatko nebude mať 20 a riešiť tie isté existenčné problémy? Prehliada tu množstvo z vás, že nejde o žiadne pohodlie ale o existenčné fin.problémy.
Ja osobne platím nájom teraz toľko čo aj u rodičov.
Nie je problém sa v 20tke postarať o dieťa.Ale nikto v 20tke stabilnú prácu nemá.Málokto.
Ja som prišla o robotu a aj o byt.A zmobilizovať sa netrvalo deň alebo 2.

mamba13
15. dec 2019

Mozno mamina naozaj ziska novy zmysel zivota...nezatracuj tuto myslienku uplne...a starostlivost o niekoho jej pomoze preklenut bolestive obdobie po strate otca....zase 4rocne dieta nie je take "narocne " na starostlivost

abbey1
15. dec 2019

Nech sa na tú situáciu pozrieme z akejkoľvek strany, ak sa sestra nespamäta, si sa nenájde ochotný člen rodiny, dieťa skončí zle. Nech mi nikto nevravi, že je normálne dať dobrovoľne do ústavnej starostlivosti dieťa, ktoré má žijúcich príbuzných. Na to treba silný žalúdok. Ak je človek zdravý, dokáže sa zmobilizovať kvôli dieťaťu, ktoré je samotné bezbranné.
Bohužiaľ, skutočne existujú situácie, kedy je deťom lepšie v náhradnej rodine či v domove. Ale je veľmi smutné, keď sa to stane dieťatku, ktoré má príbuzných. Roky tak rýchlo letia, často si človek až časom uvedomí, čo je v živote najdôležitejšie. Niekto nikdy nepochopí, že je to rodina. :(

aniele
15. dec 2019

@abbey1 My sme mali v pestúnstve deti, ktoré širšia rodina nechcela. Stará matka bola kapitola sama osebe, ale nevedela som, prečo otcove sestry jemu pomáhajú (matka už nežila), ale deti nechcú. Potom som pochopila, keď sme s ním, agresívnym alkoholikom, mali tú česť. Všetci, aj úradníčka na sociálne, pred ním cúvali. Takže sestry deti nechceli, lebo by ho mali stále na krku a kecal by im do výchovy. U nás boli predsa deti chránenej šiel. Aj tu by sa sotva sestra vzdala zasahovania. A viem, čo to s deťmi vie robiť.

autor
16. dec 2019

Dneska som sa stretla so ženou so sociálky a potom čo mi vysvetlila mi to prišlo ako fajn nápad. Dieťa nejde nikto brať hneď, najprv budú so sestrou komunikovať a pomôžu jej. Ja som urobila čo som mohla, celé to bolo odkomunikované s mojou mamou a aj ona uznala, že to znie dobre, že sa nemáme čoho báť a malej už horšie rozhodne nebude.

cacianka
17. dec 2019

A tu ta uz kdejake slepice išli ukamenovat ze malú davas rovno do pekla decaku pekelneho.je to teda na dobrej ceste a uz len dufat ze vedenie a usmernovanie od socialky zaverie viac

abbey1
17. dec 2019

@cacianka Máš krásne vyjadrovanie hodné dospelej ženy. Vieš, možno tie sliepky, ako si nás nazvala, majú skúsenosti s fungovaním sociálky a s tým, ako sa nefunkčni rodičia vedia pod vedením sociálky spamätať.
Drvivá väčšina ľudí tu radi riešiť to cez sociálku, sme byť pripravení na bežnú realitu, že to nepomôže a teda byť pripravení na fakt, že dieťa s matkou nebude môcť zostať.
Nič viac jej tu nikto nepísal.

cacianka
17. dec 2019

@abbey1 no áno dospela som uz dosť davno, zazila a riešila som uz veci co nemas ani šajnu, aj socialku dost poznam, takze radila som opravnene a vyjadrila svoj nazor.
a aj preto som radila aby to riešili cez nich, lebo inak to nejde.možno by spravili 2-3 kroky vpred, ale kvoli zákonom by sa znova ocitli na zaciatku.
A vôbec som si nedovolila odsúdiť autorku ani jej matku za ich snahu a postoj, ani som ich neposlala do horucich pekiel.
Drviva väčšina ju prave odradzala - preco chcu matku roka udat na socialke. Prave odbor socialnych veci a rodiny bojuje za dieťa, ani dopravny ani stavebny to nie je...

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
mell_k
20. dec 2019

To dievcatko nie je problemove... len jej nemal kto dat lasku, naucit mat svoj rezim :(( lahko sa nam husti do teba ale baby maju pravdu je to tvoja neter a pravdepodobne len ty jej dokazes ukazat aj iny svet. Krajsi svet. Velmi tazka situacia nezavidim ti teda ale nedovolila by som znicit malemu dievcatku zivot.

Strana
z9