icon

Sklamanie z vianočných darčekov: Príbeh jednej duše

31. dec 2023

Chcela by som si len vyliat dusu a mozno pocut, ze nie som jedina na svete s tymto “problemom”. Dnes to na mna nejako dolahlo a chytil ma strasny smutok z toho, ze uz nikdy nezazijem take napatie, ocakavanie, prekvapenie, radost a naslednu spokojnost z vianocnych darcekov ako ked som bola mala. Ja Vianoce milujem, vzdy som ich mala rada a preto sa na ne vzdy aj zodpovedne pripravujem. Darceky zacinam vymyslat uz koncom leta, zhanat od oktobra a potom ked uz vsetko doma mam, tak sa neviem dockat ako sa im budu vsetci tesit. Lenze moj manzel vobec nevie kupovat darceky a tak uz niekolko rokov zazivam vzdy na Vianoce len sklamanie za sklamanim. Samozrejme, som v tomto citliva, ale on aj sam vie a vidi, ze darcek netrafil a len sa pousmeje, ze on to nevie a hotovo. A pritom je to podla mna take jednoduche ked toho druheho poznas, vies co sa mu paci, co rad robi, pocuvas pocas celeho roka a spisujes si mentalny zoznam toho, co ten druhy spomenie, ze sa mu paci alebo by sa mu zislo… ale na to je asi potrebne si toho druheho aj vsimat a ja mam pocit, ze mna si uz nikto nejak nevsima a moje sny prestavaju byt podstatne. A je mi z toho velmi smutno, pretoze ja vymyslim, nakupim, vyrobim, zabalim darceky pre celu rodinu a nakoniec som ja jedina, ktora si pod stromcekom nenajde nic alebo nieco uplne ale ze uplne od veci alebo mimo mojho vkusu… Ja viem, ze zniem ako jedna opovrhnutiahodna rozmaznana materialistka, ale skutocne nemam na mysli velke a drahe darceky, ale skor drobnost, nieco cim by mi dal manzel najavo, ze ma vnima, ze mu zalezi na mojich potrebach, mojom vkuse… napriklad rada citam, tak ked uz nechce vybrat konkretnu knihu, tak aspon poukazku do knihkupectva alebo take nieco, nieco jednoduche, vyuzitelne a pritom mojmu srdcu blizke. Ja pravidelne vyrabam fotoknihy a fotokalendare pre celu rodinu a to su hodiny a hodiny prace, ale je to ten najosobnejsi a najmilsi darcek a ja potom dostanem nejaky velky neosobny spotrebic, ktory nepotrebujem a nikdy nepouzijem :( ked som bola mala, rodicia vzdy vedeli cim nas deti potesit tak ako ja teraz moje dieta. Jedinym svetielkom nadeje do buducna je, ze mozno raz ked moje dieta vyrastie a uz nebude verit na Jeziska, ze mi bude davat darceky od srdca a nie len z povinnosti :( Lebo pomyslenie na to, ze uz nikdy pod stromcekom nezazijem tu radost z dobre trafeneho darceka ma robi velmi nestastnou :( a ano, viem, ze su to vsetko hluposti a velmi si vazim, ze mam rodinu, zdravie, ale kazdy ma raz za cas narok na mensi smutok, nie?! Dakujem za vypocutie.

lucka_ke
31. dec 2023

ja ti rozumiem, tiež som to tak v prvých rokoch cítila... postupne som sa zmierila s tým, že som si nezobrala romantika, môj muž je realista, dopraje nám celej rodine, je štedrý, nešetrí na ničom, len proste prekvapenia nemám a to nielen na Vianoce ale ani na narodeniny, dokonca na moje posledné okrúhle si rodina ani nespomenula... napriek tomu by som ho nemenila, cítim sa pri ňom dobre, bezpečne, rozumieme si vo všetkom verím, že aj ty časom získaš nadhľad a nájdete si spoločnú formu Vianoc

momoftwo
31. dec 2023

Cca v strede novembra mu posli viac veci co by ta potesili, konkretne aj s tvojimi velkostami, obchodmi kde to dostat. Nieco z toho nech vyberie a budes mat aj prekvapko a nebudes sklamana..aj ked my odkedy mame deti, uz Vianoce niesu o nas. Mna najviac potesi ked sa tesia deti, my si kupime hocikedy cez rok co potrebujeme..

moneequa
31. dec 2023

Presne z tohto dovodu si vianocny darcek vyberam sama, vzdy nejaku drahsiu vec, ktoru by som si bezne nekupila, rychlo ju len obzriem ked pride, ci ju netreba vratit,a pozrem si az pod stromcekom. Nepotrebujem darceky na meniny, narodeniny, ale na vianoce sa chcem vzdy tesit ako ked som bola mala..

anos18
31. dec 2023

@doriiis veď ja ti to neberiem, ale každý je iný. Ja sa poteším aj maličkosti, alebo tomu, keď mi muž prinesie obyčajnú malú kytičku len tak, aj keď nie je žiadna príležitosť. Moja mama naopak, kvety neznáša, darčeky kupovať nevie, darčeky pre otca sme museli kupovať ja so sestrou. Ona je v tomto ako muž. A naopak, môj otec už pár mesiacov pred Vianocami kupoval darčeky mame aj mne so sestrou, mal veľmi dobrý vkus a dobrý pozorovací talent, aby vybral darčeky, ktoré nás potešia. Bol v tomto veľmi pozorný.

doriiis
31. dec 2023

@anos18 ....ja len nechápem,prečo sú ľudia tak upnuti na darčeky práve cez Vianoce.My si kupujeme maličkosti celoročne.Proste len tak,pre radosť.

anos18
31. dec 2023

@doriiis je to zvyk

1tina597
31. dec 2023

Čo manžel, ja mám celú rodinu aj priateľov takto netriafajúcich sa do darčekov 🥲. Tiež mi je to ľúto, lebo ja si dávam záležať, aby môj darček potešil a bolo to niečo, po čom človek skutočne túži. A ja vyplakávam 2 roky, že by som chcela veľmi jednu knižnú sériu aj pohare alebo niečo s touto tematikou (nič drahé ale neskutočne by potešilo) a dúfam že pri kúpe darcekov si spomenú, že stále o tom meliem 🤣 a dostala som za tie 2r neúrekom kníh, ktoré v živote neprečítam, lebo vôbec nie sú môj štýl. Pandoru a koralky na ňu pravidelne dostávam, ktoré nenosím, lebo nenávidím náramky, plus ako bonus, keďže celé moje okolie je oboznámené, že neznesiem náramky ani šperky (vadia mi na pokožke) tak mi darovali aj applewatch, ktoré tiež nenosím. Ale väčšina príbuzných mi už dáva hotovosť v obálke, alebo si sama objednam dar a oni ho zaplatia. Nie je tam síce to prekvapenie ale tak čo už. Aspoň nemusím byť sklamaná z blbosti pod stromom.

dusankomoj
31. dec 2023

Ja som poslala link elfovi(dcére) ona Ježiškovi(muzovi) a bolo😊 ja som dostala,čo som chcela a muž je spokojný,ako perfektne vybral! Nemám 5r,aby som bola sklamaná. Muži takéto veci vnímajú inak.

majkakvet
31. dec 2023

@dedobedo zjavne ano:((. Ja stale tomu nechapem, ze ludia sa na tak upinaju ako by mali 3 roky.

mira0611
31. dec 2023

Vies su chlapi, ktorym treba povedat, daj kreditku radsej 🤣

hendikep
31. dec 2023

Tvoj jazyk lasky su darceky, cize to chapem … ja som v tomto taka ista ako Ty, ze vzdy si ludi vsimam a myslim ze viem kupovat darceky ale zaroven mi staci radost z obdarovania … nepotrebujem od inych dostavat darceky lebo aj tak sa malokedy trafia 💁🏼‍♀️ cize muzovi rovno poviem ak nieco chcem, a ak nic tak mi nevadi ked mi aj nic nekupi … proste nie kazdy to ma v sebe, nedonutis ludi do toho … treba sa s tym zmierit

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lucka_ke
31. dec 2023

@1tina597 ja som totálny abstinent a pravidelne od rodiny dostávame víno, ktoré u nás nemá kto vypiť...

oblecenie99
31. dec 2023

Ja zase nemám rada, ak je niekto príliš proaktívny v tomto, lebo to na mňa automaticky vytvára tlak a na druhej strane očakávam sklamanie, a tvoj príspevok presne potvrdzuje, že to sklamanie tam naozaj bude. Ja sa v Tom napr. nevyzivam, nebaví ma to, na naopak, to vymýšľanie a zháňanie ma oberá o energiu. Ja ani nechápem, čo sa dá v dnešnej dobe kol dokola vymyslieť deťom aj dospelým, rodine, kolegom, Vianoce, narodky, niekto je premotivovany aj na meniny. Každý november si poviem, že my už nič, okrem detí, ale vždy dopadneme jak krava, čo pobehuje po DM a iných obchodoch a vymýšľa, že čo to kelu by druhého potešilo, keď všetci všetko majú, lebo raz sme z našej strany dodržali, že sme my kúpili len deťom a vyzerali sme v rodine jak idioti, lebo my sme dostali plno veci, a my nič. Napr. tie fotky.. čo ja viem, švagriná nám dávala vždy fotku malej, lebo môj muž je krstný otec a my sme ani jednu nevylozili, neskôr som poposuvala aspoň rámy zadarmo.. Niekto by sa do smrti urazil z praktických darcekov, mňa to naopak poteší, kľudne aj darčekový kôš z čistiacich prostriedkov, vždy lepšie, ako fotokniha.

lucka_ke
31. dec 2023

inak tiež nemám rada fotoknihy ako darček, keď to tak po sebe čítam asi budem Grinch 🙂 a ešte sú "super" motivačné knihy

minenkak
31. dec 2023

K tým fotokniham a fotokalendarom ,keby to mne niekto daroval,tak to letí hneď do koša,to sú tak otrasné darčeky.Mas zbytočne očakávania,ak niečo chceš tak to povedz na rovinu a ak ti muž kúpil čo nechceš, choďte to spolu vrátiť a hneď kúpiť to po čom ti srdce piští.Ja ako dospelá som možno dva krát dostala darček,mne decko raz povedalo,že mne sa aj tak nič nedá kupovať,lebo som vždy nespokojná.Ja teda nekupujem na Vianoce ,narodeniny alebo meniny nikomu darčeky,keď muž alebo decko niečo chcú tak sa to kúpi,ja tak isto

ivik4
31. dec 2023

@walentina7 musim sa priznat taketo darceky by ma tiez vobec nepotesili

ivik4
31. dec 2023

Vies, chlapi su rozny. Daj mu presny zoznam toho ci by Ta potesilo ,nech vyberie z toho.
Ak to odignoruje a kupi nieco co chce on, tak je sebec.
Urcite vie alebo citi ze si smutna

hendikep
31. dec 2023

pridavam sa k tym co neznasaju fotoknihy a fotokalendare … nevadi ze to stoji hodiny prace, ak by to nebolo robene profikom tak by to tiez letelo do kosa… :D mozno preto lebo sama som graficka a v tomto smere by ma malo co uspokojilo … :D a vacsinou fotky tam su v otrasnej kvalite

vler
31. dec 2023

@ivik4 presne tak-nech muz vyberie z tvojho zoznamu; tak budes mat istotu ze dostanes co chces a zaroven to bude aj to "prekvapko" lebo nebudes vediet ktoru vec vybral

oblecenie99
31. dec 2023

Dovolím si tu dať taký výlev, keďže sa tu hromadia témy o sklamaných Vianociach..

V poslednom čase veľa rozmýšľam nad tým, od čoho sme mali doma sviatočnú atmosféru, keď som bola ako dieťa.. A ja som už z obdobia vianočnej Coca coly a Kevina... Keď sme už pri obdarovaní, tak keď si pozriem naše staré fotky z Vianoc, tak so sestrou pózujeme s takými hračkami, ktoré dnes kúpime a strčíme deťom do ruky počas bežného nákupu vo Freshi, lebo je to len taká blbosť, len taká maličkosť a stojí len toľko.. Obmedzila som darčeky pre syna na 3 kusy z našej strany, a i tak, radosť z dlho vyrumádzganej a toľko očakávanej autodráhy vydržala ani nie 24 h, kým nedostal darčeky od starých rodičov, potom od krstnej, potom od krstného, atď... Kopy darčekov. Čo som našla pod stromčekom ako dieťa ja, by som možno vedela aj teraz vymenovať, čo našiel pod stromčekmi toho roku môj syn už nie. Ja som vymýšľala pre mužovu krstnú dcéru, radila sa so švagrinou, nakúpila, čo si priala - viete čo, 12 ročná to otvorila, usmiala sa, poďakovala a znova upadla do TIK TOK kómy. Poviem úprimne úplne hnusne: tie peniaze som mohla minúť aj na nás. Nikto ju nepožiadal, aby ten mobil aspoň na sekundu odložila, keď už sa tu hráme na nejaké Vianoce a rodinné posedenie. Svokra nás pozvala na obed, x krát som vstala jej pomôcť, x krát odmietla, ale k nám - napriek tomu, že sme ju prosili - si nesadla jesť. Lebo nestíha, nechce, ja neviem. Tak sme si teda užili.. decká dostali hromadu darčekov, o ktoré niektoré nestáli vôbec, iné sa tešili pár minút, kým neroztrhali balenie na ďalšom. Dospelí si podarovali plno nepotrených blbostí, ktoré sa využijú, lebo tak už čo s tým, keď sa to kúpilo, len aby bolo, lebo Vianoce a treba, lebo švagriná to zbožňuje a vymýšľa a dáva si tú námahu, tak sa patrí opätovať, aby nebola sklamaná. PEPCO, Dráčik a výrobcovia kozmetických sád sa potešili. Niečo "kreatívne" vymyslím aj na budúci rok. Šťastné a konzumné. Lebo my už máme všetko, kedykoľvek, na pár kliknutí a hneď. Zahlcujeme sa vecami a zážitkami celý rok, od drobností typu maškrty, hračky až po handry a dovolenky (naše decká chodia do 4 hviezdičkových hotelov doslova od plienok), že sa úprimne čudujem, že ešte niekto vie niečo na tie sviatky vymyslieť ako dar, a že si dáva otázku, prečo tie Vianoce nie sú iné, ako kedysi? (Okrem spomienkového optimizmu, čo asi tiež musíme zobrať do úvahy samozrejme).

mima1608
31. dec 2023

Ja darčeky nejako extra neriešim, už dlho v rodine fungujeme štýlom, že si dáme sprchový alebo vonnú sviečku a hotovo. Čo sa muža týka, on vždy povie mne čo chce a ja poviem jemu. Tento rok to poriešil ešte preňho jednoduchšie, odovzdal mi peniaze a povedal mi, nech si za to niečo kúpim. Obaja sme spokojní a nikto nebol sklamaný. Možno sa skús s mužom aj ty takto poradiť. Nasmeruj ho, čo chceš, alebo mu daj zoznam a nech z neho niečo vyberie, aby si mala aspoň malé prekvapenie, keď ti na tom tak záleží

stanulienkat
31. dec 2023

Keď je muz tvrtohlavý a nechce si dať ani jeden rok poradiť, čo by si si priala, tak mu treba natvrdo povedať, že sa ti tie darčeky nepáčia, že ich nechceš. Možno vtedy pochopí.

minenkak
31. dec 2023

@oblecenie99 úplne úžasné si to napísala 👍👏.Klobúk dole

777januska777
31. dec 2023

Zaujímavé na vzťahoch je, že si berieme človeka, ktorý je iný ako my a imponuje nám jeho inakost a potom sme sklamane, keď vidíme, že je iný a nerobí veci ako chceme my. Potom sa držíme tej predstavy a nie a nie sa jej pustiť. Nie je krajšie prijať tu inakost a skúsiť z nej vyťažiť pre nás maximum?

euka210
31. dec 2023

Ja si kupim darcek sama, alebo rovno poviem manzelovi co chcem, ked nieco potrebujem do kuchyne 😁 ...manzel nevie, tak ho nebudem predsa trapit 🤭 ...uz som velka, aby ma take trapilo...ale tento rok ma prekvapil, tyzden pred Vianocami nam odisiel vysavac a novy stihol byt pod stromcekom 😁

unicornlady
31. dec 2023

Ja teda neviem, aké darčeky si z detstva pamätáš. My sme nemali peňazí nazvyš, tak asi preto nie som veľmi zvyknutá riešiť darčeky.
Ale, čo si pamätám je, ako sa ujo s nami sánkoval, či s tetou sme vyrábali vianočné ozdoby, či napr. z modulitu pre barbiny doplnky (tortu z modulitu atd..).

Ja nemám rada prekvapenia. A ak aj niečo dostanem, o čom neviem, väčšinou to nie je vôbec môj vkus (či už kniha alebo voňavka).
My si priamo povieme, kto čo chce (napr. na narodeniny). Na Vianoce si vyberám veci sama, zabalím. Ostatní prispejú. Ja som spokojná, že mám to, čo som chcela 🙂
Baví ma nakupovať pre synovcov, neterky.. tam to nie je nijak ťažké. Oni mi (nemyslím na Vianoce, ale celkovo počas roka) niečo nakreslia, ja si to pripevním magnetkami na chladničku 🙂

Ak si na tieto darčeky a prekvapenia bola zvyknutá z detstva, chápem, že máš veľké očakávania. Ale to, ako to fungovalo u vás, nefunguje tak inde.
Ak máš dobré manželstvo, teš sa. A môžete si napr. pod stromček dať aj spoločný zážitok (pekný výlet atd).

dedobedo
31. dec 2023

@euka210 ja som sice muž, možno už viac ako velký, ale vysavač asi nie je darček.

selest
31. dec 2023

Vies mozno ani tie fotoknihy ktore tak pracne vyrabas niesu niekoho splnenym snom a vysnivanym darcekom pod stromcek. Ale dospely ludia uz vedia ze tie darceky su len symbolicke, a ozajstne stastie aj to vianicne, je v niecom uplne inom..

minenkak
31. dec 2023

@dedobedo ani len netusiš koľko ľudí túži po vysavaci pod stromčekom 🌲