icon

Sklamanie z vianočných darčekov: Príbeh jednej duše

31. dec 2023

Chcela by som si len vyliat dusu a mozno pocut, ze nie som jedina na svete s tymto “problemom”. Dnes to na mna nejako dolahlo a chytil ma strasny smutok z toho, ze uz nikdy nezazijem take napatie, ocakavanie, prekvapenie, radost a naslednu spokojnost z vianocnych darcekov ako ked som bola mala. Ja Vianoce milujem, vzdy som ich mala rada a preto sa na ne vzdy aj zodpovedne pripravujem. Darceky zacinam vymyslat uz koncom leta, zhanat od oktobra a potom ked uz vsetko doma mam, tak sa neviem dockat ako sa im budu vsetci tesit. Lenze moj manzel vobec nevie kupovat darceky a tak uz niekolko rokov zazivam vzdy na Vianoce len sklamanie za sklamanim. Samozrejme, som v tomto citliva, ale on aj sam vie a vidi, ze darcek netrafil a len sa pousmeje, ze on to nevie a hotovo. A pritom je to podla mna take jednoduche ked toho druheho poznas, vies co sa mu paci, co rad robi, pocuvas pocas celeho roka a spisujes si mentalny zoznam toho, co ten druhy spomenie, ze sa mu paci alebo by sa mu zislo… ale na to je asi potrebne si toho druheho aj vsimat a ja mam pocit, ze mna si uz nikto nejak nevsima a moje sny prestavaju byt podstatne. A je mi z toho velmi smutno, pretoze ja vymyslim, nakupim, vyrobim, zabalim darceky pre celu rodinu a nakoniec som ja jedina, ktora si pod stromcekom nenajde nic alebo nieco uplne ale ze uplne od veci alebo mimo mojho vkusu… Ja viem, ze zniem ako jedna opovrhnutiahodna rozmaznana materialistka, ale skutocne nemam na mysli velke a drahe darceky, ale skor drobnost, nieco cim by mi dal manzel najavo, ze ma vnima, ze mu zalezi na mojich potrebach, mojom vkuse… napriklad rada citam, tak ked uz nechce vybrat konkretnu knihu, tak aspon poukazku do knihkupectva alebo take nieco, nieco jednoduche, vyuzitelne a pritom mojmu srdcu blizke. Ja pravidelne vyrabam fotoknihy a fotokalendare pre celu rodinu a to su hodiny a hodiny prace, ale je to ten najosobnejsi a najmilsi darcek a ja potom dostanem nejaky velky neosobny spotrebic, ktory nepotrebujem a nikdy nepouzijem :( ked som bola mala, rodicia vzdy vedeli cim nas deti potesit tak ako ja teraz moje dieta. Jedinym svetielkom nadeje do buducna je, ze mozno raz ked moje dieta vyrastie a uz nebude verit na Jeziska, ze mi bude davat darceky od srdca a nie len z povinnosti :( Lebo pomyslenie na to, ze uz nikdy pod stromcekom nezazijem tu radost z dobre trafeneho darceka ma robi velmi nestastnou :( a ano, viem, ze su to vsetko hluposti a velmi si vazim, ze mam rodinu, zdravie, ale kazdy ma raz za cas narok na mensi smutok, nie?! Dakujem za vypocutie.

sorayaardente
31. dec 2023

Ja som si tieto Vianoce povedala,že nákupim si také malé sprostosti v Pepco,KiK,tedi,čo sa mi páčia a zabalím si to pod stromček a budem sa tešiť s deťmi 🤣

janickacrazy
31. dec 2023

Ja si kúpim niečo vždy aj sama, niečo aj manžel kúpi, väčšinou sa aj trafí do môjho vkusu, ale nekupujeme si nejaké extra dary veľké, podľa mňa je to hlavne o deťoch, nech sa tešia a my s nimi sa potešíme. Ja sa hlavne teším, keď vidím ostatných, že sa tešia.

thoughtfulweirdo
31. dec 2023

Dary sa nedávajú s očakávaním protihodnoty. Keď niekoho obdarujem, tak bezpodmienečne z lásky, lebo chcem.

jana_eyre_2
31. dec 2023

@oblecenie99 počuj, nie si náhodou z mojej rodiny? Lebo si opísala moje Vianoce u svokry 😂

zuzanka.zuzu
31. dec 2023

@anos18 ale ona tu maličkosť od muža dostane, len sa jej nepáči a tvári sa sklamane... inak keby bola oduta 2x po sebe z môjho darčeka tak by na tretie Vianoce nedostala nič 😀 čiže muž má asi dobré nervy

salamistka
31. dec 2023

My si na vianoce veľa toho nedávame, vlastne darčeky takmer neriešime, zdá sa mi to zbytočné...keby som si našla pod stromčekom kopec darčekov s nepotrebnými vecami, vôbec by som sa netešila, podostávala som už v živote toľko "harabúrd"...väčšinou si s mužom kúpime jeden väčší spoločný darček, dcére samozrejme viac toho kúpime, ale ja osobne naozaj nič nepotrebujem, mám všetko čo potrebuhem, snažím sa žiť minimalisticky a ekologicky a nepotrebné veci ma rozčuľujú.

sima338
31. dec 2023

Kočka, netráp sa, tento rok už s tým nič nespravíš, ale ver mi, ja ťa chápem. Raz tu na koňovi bol príspevok o kočke, ktorej chlap kúpil nejakú knižku, ktorú ona ale nechcela a túžila po inom darčeku. Samozrejme, pod tým hejty, že je nevďačná a čo rieši darček, keď niekto v živote zažíva iné problémy. To síce sedí, ale ženy, kto iný by vám mal dať 1-2 pekné darčeky, keď nie partner? Kto iný? Ja som od jedného bývalého kedysi pred rokmi dostala sveter, taký otrasný, proste nudný sveter, ktorý jediné čo, že bol pekne zabalený, inak nič na ňom pekné nebolo. V živote som pred ním o svetri nehovorila, proste ho asi kúpil niekde cestou, 3 dni pred Vianocami mi ho dal a že mám si rozbaliť pod stromom. Nebudem ti klamať, vtedy ako 20 ročná som revala doma, že aký darček mi dal a že prečo...To som nevedela, že už vtedy ma mal na háku a proste to odflákal...každopádne, tiež mi všetci hovorili, že čo hrotím, že to nie je o darčekoch a pod...Nie je, ale ak máš muža, chceš dostať pekný darček a bodka. Dobre ti tu ženy poradili, každý rok si sprav wishlist, pošli mužovi a vždy povedz, že si prosíš to a to a nie nič iné. A nie, nie si divná ani zlá, keď sa chceš nad týmto zamýšlať, spomeň si, že ešte som tu ja, čo som pred rokmi bola schopná doma celé Vianoce revať kvôli otrásnemu darčeku 😂

dejna_
31. dec 2023

Mala som to podobné ako ty tiež rovnaká príprava na Vianoce a ja som si našla že total úplne vec mimo...nakoniec som si začala kupovať darčeky sama tak ako mi odporučil a som spokojná 😁. Každopádne musím povedať že posledné roky sa polepšil a začína si všímať čo ma zaujíma a čo potrebujem. ☺️

asanti55
31. dec 2023

Nic si z toho nerob vacsina muzov nevidi co zene chyba a maloktory chlap je kreativny v tychto veciach to len my sme take detailne a teda aj ja rada vymyslam co by koho potesilo aj ked ano vianoce nie su o darcekoch ale predsa len mala drobnost kazdeho potesi.

jana_eyre_2
31. dec 2023

@autorka, pozastavujes sa nad tým ako ti tu naložili a pritom si sama dala uvodzovky.. len vieš ty si písala, že ťa nesprávny darček robí strašne nešťastnou, ako to na teba doľahlo..

Nemám vo zvyku niekomu kritizovať jeho problémy, lebo každý tie svoje berie ako obrovské... Ale - trápiť sa nad takouto malichernostou popri Tom že máš normálneho, zrejme aj dobrého muža, zdravé dieťa, možno ešte živých oboch rodičov? Telo bez bolesti? To je premna scifi fakt trápiť sa nad darčekom....

oslo1
31. dec 2023

Necitala som vsetky prispevky.
Autorka, vaz si co mas. Aj tie trapne darceky od manzela, co sa natrafila do tvojho vkusu.
Mne moj manzel zomrel, toto boli nase 2 vianoce Bez neho. Srat na darceky, tes sa z pritomnosti manzela.

saxana000
31. dec 2023

A ja si sama vybrrem.kupum zabalim strcim pod strom aj sa potesim..muz spokojny ja tiez spokojna a funguje to uz roky.

evka258
31. dec 2023

Ja som tiez zazivala 10 rokov sklamanie. Tento rok som si si od muza kupila, co a mi pacilo a som spokojna.

babulkomale
31. dec 2023

@oblecenie99 ach premotivovane svagrine...preto ze ony nespia kvoli zostavovaniu fotokalendara, co patricne vyhadzuju vsetkym na oci...
Ja chodim do prace a staram sa o rodinu, urcite nebudem bdiet mesiac nad hlupymi fotkami donekonecna.
Prestali sme s darmi, nech si kto chce co chce mysli.
Najprv som vysvetlovala, nepomohlo, tak sme prestali a vybavene. A cuduj sa svete, prestali aj oni 😃

jaond19
31. dec 2023

Ja sa uz z vianoc nikdy nebudem tesit ako kedysi kvoli ludom ktorych pri stromceku uz nikdy neuvidim. Ty mas aspon nadej, ze tie vytuzene darceky este uvidis.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
kamatopo
31. dec 2023

Vitaj v klube🤣. Ja som tento rok skúsila taktiku rozprávať o tom čo potrebujem troška dookola aby to môj muž pochopil a ako že mi to dal on sám od seba ,lebo videl , že to naozaj potrebujem...konkrétne som chcela pedikúru🤣stále som sa ponosovala ako mám suché päty ako budem musieť ísť po novom roku...no a čo som dostala pod stromček? Nie nie vocher k pedikerke,ale sadu nozniciek z eurového obchodu🙈. No aspoň sa snažil a dobre sme sa zasmiali. Budúce Vianoce budem viac polopatyckejšia😉. Inak darčeky si kupujem pre istotu sama,len sa bavím aký je zmätený a nesvoj...oni tí chlapi proste na to nie sú..my ženy v tomto sme tie čo dávame našim deťom a rodinám ten pravý pocit Vianoc👍

sonava
31. dec 2023

Ked vies ze sa to nezlepsi, tak zmen svoje ocakavania. Ked nebudes ocakavat vianocny zazrak, nebudes sklamana. Asi vacsine z nas rodicia vedeli trafit darcek (kedze deti aj vedia povedat co chcu), a my ako rodicia to potom pokracujeme na svojich detoch. Mozno zmen perspektivu ze to bolo detstvo a v dospelosti to uz funguje inak. Mozno mas jazyk lasky dary. Ale ak tvoji blizki ho nemaju a ani po tvojom nasmerovani (naozaj konkretny zoznam taky tahak pre muza napr ze nech z toho zoznamu sam nieco vyberie) to nepojde tak proste to treba prijat ako to je a nekazit si sviatky lipnutim na ocakavaniach. Skuste mozno jeden rok tlak na darceky premenit napr kupou spolocnej dovolenky/pobytu a vytvorit si vlastne zvyky ako vasa rodina a nelipnut na nejakom spomienkovom optimizme z tvojho detstva...mna tiez v minulosti mrzelo ze darceky prezivam viac ako ini z rodiny a venujem tomu voac energie ale stacilo par krat a pochopila som to a zariadila som sa podla toho..nemusime do toho davat tolko energie a ocakavat ze sa nam vrati 🙂 mozme trocha zvolnit a nebrat to tak osobne...nie kazdy to vie

canis_lupus
31. dec 2023

Skús mu dať prečítať, čo si tu napísala 😃 Možno ho osvieti. Ja to mám presne naopak, ako malá som sa samozrejme tešila z darčekov, keď som bola staršia, tak nič moc. Teraz ako mám deti milujem Vianoce a už som rodinu naučila, aby mi nekupovali blbosti, ale buď sa opýtajú, čo by som chcela, alebo nech mi nekupujú nič. Tento rok som dostala naozaj z 90% samé super veci, ktoré som chcela. Manžel mi nikdy nič nekupuje ako prekvapenie, lebo vie, že neznášam prekvapenia a zbytočnosti 😂 Normálne som si našla turistické topánky drahšej značky, na ktorú som už dlho pozerala, ukázala mu ich, on povedal, že pekné a že mi ich kúpi na Vianoce, ja som si objednala a on zaplatil. On mi povedal, že by chcel bežky na Vianoce, že on si objedná a ja mu ich môžem zaplatiť. Obaja sme veľmi spokojní s darčekmi 😂 Keby som mu chcela dať príučku, kúpila by som mu nejakú totálnu hlúposť, úplne mimo, aby si uvedomil, že sa má radšej opýtať, čo by si chcela 😆

karolinakr
31. dec 2023

Bohužial, ked maš neandrtalcov v okolí, budeš to musiet robit ako v Americe, kde si svadobčania daju registruku nejaký zoznam z obchodu a tam to majú ĺudia kupovať.TAkže sprav si zoznam žltou dary, čo su bežne, zelenou, ktore su tvoje obĺubene a červenou, že tancuješ od radosti..V každej kategorii 3-4 dary, nech maju na vyber a daj ho, s kym si davate dary a je šanca, že sa aspoň niekto trafí..Najlepšie s rolkou papiera, a mašličkou do ruky

karolinakr
31. dec 2023

Este taký argument - muži na to nie su...Otazka - ked mužovi daš uplnu sprostosť za 3 eura s dovetkom, že ty na taketo veci nie si, pripadne mu nedaš nič, ako chlapi reaguju..Usmeju sa a vrelo podakuju? Alebo ta ospravedlnia - ja viem, že ty na take veci nie si...No dost silno pochybujem, že s tymto vykladom sa uspokoja

tamta
31. dec 2023

@kamatopo ešte k tomu mohol pribaliť krem na suché päty alebo ten smirgel 🤣🤣🤣
Každopádne po tvojej správe som si uvedomila aka som asi nevdacna ja, môjmu som vždy darček v podobe poukazu na mani/pedi/kozmetika atd skritizovala, ze sa nesnazil, len to proste objednal a zaplatil 😃 tento rok preto kúpil hmotný dar (co som ja marnotratna od neho aj chcela) 🙏❤️

ali12377
31. dec 2023

mne sa zda, ze si dost premotivovana a tiez sa mi zda, ze si sa zasekla niekde v detstve, tento prispevok neprislucha dospelej zrelej zene, ved Vianoce nie su o darcekoch

kamatopo
31. dec 2023

@tamta tým že si ich kremujem každý večer asi došiel k názoru,že krém netreba. Stačia nožničky😂😂😂.

karolinakr
31. dec 2023

Zas na druhej strane mam kamošku, tej nevešiam na nos a moc často sa nestretavam, a vždy ma niečim dostane
Vidno, že predtym než niečo zabali, rozmyšĺa
Kto chce potešit, poteši, kto ma na haku, ten sa nezaujima

amelie22
1. jan 2024

@heleninamama nikto nehovorí ze dáva ľuďom fotky cudzích deti. By ste sa čudovali ako sa starí rodicia potešia kalendaru s fotkami vnúčat...

lenkasarka
1. jan 2024

@walentina7 v tom s tebou súhlasím. Nechápem načo mi dávajú fotky a pohľadnice z fotiek🤦‍♀️

letfenixa
1. jan 2024

@autorka pripajam sa k tym, co si myslia, ze riesis malichernosti. Dospely uz nikdy nezazije tu detsku radost z Ježiška, je to normalne.
Tieto vianoce som bola chora, este stale nie som fit, takze pre mna je zdravie vzdy pred darčekmi.

nerko
1. jan 2024

Detom davam pisat list Jeziskovi (9,7 rokov). Aby som presne vedela co chcu. Lebo to co si myslim ja, ze by chceli nemusi byt pravda. Nakupujem celej rodine, aj manzelovej len ja. Manzel mi par rokov po sebe kupil nejaku blbost. Napr. naramok na ruku. Nenosim naramky. Zelenu kabelku, neznasam zelenu. Dala som ju svagrinej… Neviem co je horsie. Nedostat nic, alebo dostat nepotrebnu vec. Tak uz to robim tak, ze si SAMA nieco kupim. Vacsinou malickost, tento rok knihu. Manzel ju zabali, aby sa nepovedalo. A ked zacnu vypredaje, tak si este kupim co potrebujem. Uz mam parfem na ceste a este vyberam zimnu bundu. Ked Ti na tom, tak zalezi a manzel sa nema k cinu musis to vziat do vlastnych ruk.

vilma7
1. jan 2024

@kamatopo jaaaj si ma parádne rozosmiala. Aký zlatý chlap 🙂