Skúsenosti s používaním dvoch krstnych mien z bežného zivota
Ahojte,
Chcela by som poprosit o pomoc. Moj syn má meno s ktorým sa neviem stotožniť, prehovoril má nan manzel, od zaciatku som nebola spokojná, všetci tvrdili že si zvyknem...prešlo trištvrte roka a nielen že som si nezvykla, neviem ho oslovovat, vadi mi už aj keď ho oslovuje niekto iný. Preplakala som už veľa nocí, je to hrozný pocit...Manzel pochopil že je to vážne...Riešenie je pridat druhe meno. Prosim viem ze teraz je vela deticiek s dvomi menami, ale chcela by som vedieť či je tu niekto dospely, čo má už dlho dve mena...vy alebo vas manzel..ako je to na úradoch, ak máte dve mena...ako znie vas firemny email, co mate na vizitkach, na bankovej karte, ako sa predstavujete, ako vnima okolie ze mate dve krstne mena..proste ci su nejake problemy v beznom zivote. Kedze nikoho takeho nepoznam, neviem si to predstaviť a nechcem synovi skomplikovať zivot... staci ze sa navzdy budem trapit ja...dakujem
@okydana
Môjho manžela strýko má dve mená. Volá sa Juraj Jozef. Niekto ho volá Jurko, niekto Jožko, ako je kto zvyknutý, on reaguje na obe normálne ako na svoje meno. Ale myslím, že sa predstavuje Juraj. Chlapci mojej švagrinej majú tiež dve mená každý. Druhé je meno po dedovi, jeden má zo ženinej, jeden z mužovej strany, chceli si ich tak uctiť, ale hodia sa pekne k prvým menám a celkovo sú tie mená pekné spolu. Volajú sa prvými v 90%, ale sem tam si povedia aj druhým, chlapci ich vedia, majú 7 rokov a v pohode. Do papierov (škôlky, školy, lekár) im píšu obidve.
@okydana ked ste sa nedokázali dohodnuť na mene pre dieťa v iných veciach sa dohodnete? To mu budeš ako ty hovoriť napr. Janko a muž Paľko? či? nie je problém dať aj tri mená, len si uvedom, že všade na úradné žiadosti, listiny si to bude musieť vypisovať tak, ako to bude v občianskom, je to teda dobre na oštaru. Na výber mena máš dofrasa nech len 8 mesiacov a teraz, hrozná tragedia neviem osloviť vlastné dieťa menom, ktoré som mu ako matka dala, no nehnevaj sa, tu je len vidno, že nemáš vážne problémy, ale si ich vyrábaš sama.
@0kristina0 zo zaujimavosti - ake meno by sa jej teraz strasne hodilo? A to len tak neskor sa ti zdalo, ze by sa radsej mala volat takto alebo to bolo tvoje top meno uz pred porodom?
@okydana
Ahoj ,
zapojim sa do debaty mala som ten isty problem s vyberom mena pre našho syna, ale bolo to este pred porodom. V mužovej rodine je nepisane pravidlo,ze meno sa dava po otcovi.. Keďže nič na muža nezabralo bola som kvazi dotlačena k vyberu mena. Boli sme na matrike dali sme zapisat meno po muzovi a ja som par noci nespala lebo som nebola s tym menom absolutne stotoznena. A vtedy mi napadlo ,ze mu dame este jedno meno.Muž suhlasil a aj sa mu to pacilo a matriku sme stihli ltt. Na druhy den som rodila 🙂 Synceka nikto prvym menom neoslovuje len druhym lebo je take nevsedne a zaujimave. Jedine lekarka a prababka ho volaju prvym menom 🙂 Takže určite ti odporučam dat zapisat syncekovi druhe meno. Budes spokojna a stastna a prave takuto maminku tvoje babatko potrebuje 🙂
@okydana neviem ci si pozerala zakon o mene a priezvisku, ak nie, odporucam, najdes tam odpovede na niektore z tvojich otazok. Zapisat druhe meno je najmenej, len neviem ci to vyriesi vas problem, kedze okrem teba nikto iny s tym problem nema, takze je tu riziko, ze tym tvojim vysnivanym menom ho budes oslovovat len ty. Mam tri deti, pre tretie som mala vybrate ine meno, ale nepacilo sa az tak mojmu manzelovi a nakoniec pred odchodom do porodnice odhlasovali aj so zvysnymi detmi ine. Obcas sa mi stalo, ze som dieta oslovila tym “mojim”, ale skor som sa snazila to, co mu bolo dane ohybat a pouzivat co najviac a tym som sa s tym zzila. U teba je problem, ze ty to meno jednoducho popieras a sama si ho znechucujes. Ak budes pouzivat ine a zvysok okolia ine, budes jeho v starsom veku stavat do pozicie, aby si vybral, ktore bude pouzivat a v puberte ti moze na just povedat, ze sa mu paci to povodne zapisane. Moja mama vzdy hovorila, ze kazde meno je pekne, ked sa pekne povie. A v podstate je to vzdy najma o zvyku.
@elzena2 naco ho chces vediet? Nie, pred porodom som chcela ine ale nakoniec sme sa s muzom dohodli na tom co ma teraz. A toto meno co sa mi k nej strasne hodi sa mi zapacilo ked mala asi rok (neviem presne), jednoducho som sa na nu zadivala a povedala si ze by sa jej strasne hodilo. Ale ja to neriesim, pre mna je to nepodstatna vec, v zivote su ovela dolezitejsie veci.
Pripojim sa, trapis sa, a tvoje okolie o tom nevie, len sa sama zozieras. Povedz to svojmu drahemu, nemusite hned sa dohodnut, ale nech aj tvoj nazor "pracuje" v rodine, o par dni to znovu otvor s manzelom a potom najdete to najvhodnjesie riesenie pre oboch aj pre dieta.
a na margo viacerych krsntych mien - v case, ked polobica Slovakov je v zahranici, alebo tam nejaky cas bola, su na dve mena zvyknuti uz asi vsetci.
nuz... poznam cloveka ktory sa oficialne vola norbert ale vsetci ho volaju miro. sem tam niektori noro.... a mam sestru ktoru volam 2 prezyvkami cely zivot nie krstnym mebom. takze da sa vselico
Ja by som nevidela problém v krstnom mene, ak ťa to poteší tak môjho deda volal každý Vlado a až na pohrebe na náhrobnom kameni som sa dozvedela že on je vlastne Jozef (🙂), sesternicinho muža zas každý volá Jakub a pritom sa volá Peter čo som sa tiež dozvedela až pred nedávnom, a svokra mojej krstej mami sa tiež nevolá Milka ako ju každý volá, takže podla mňa je jedno aké má meno, ty ho volaj ako uznáš za vhodné, a ked bude starší nech sa sám rozhodne čo sa mu viac páči 😉
@okydana všetkých čo poznám s dvoma menami tak v bežnom živote používajú prvé. To by ti asi nepomohlo... prečo malého radšej úplne nepremenujes? Sorry, ale ty si si ho vynosila,porodila a budes s nim najcastejsie tak máš najväčšie pravo pomenovať ho ako ti to pasuje. Kasli na rodinu a rob ako to citis! Casom si zvyknu oni a nie ty! Chod si za svojim... Ja osobne by som 2mena nadávala,zbytočne komplikácie a vypisovacky všade.
Môj má Michal Matteo ale len preto že som si nevedela vybrať..😂 a všetci ho volajú ako chcú.. dakto Miško Dakto mateiko..😂😂 s tym mateiko nie som stotožnená ale môžem si za to sama..😂😂 ešte že to nie je často klop klop
@mircalla vidis to mi nenapadlo,ale tak to mi az tak nebude vadit ved v skolke ani v skole s nim nebudem 🙂 ale aj tak som stastna,ze sme sa rozhodli aj pre druhe meno 🙂 syncek sa teraz sice predstavuje prvym menom lebo druhe je pren este tazke vyslovit no vsimam si ,ze az tak mi to uz nevadi,ale stale je to vdaka tomu druhemu menu.
Jasne ze to nie je najvacsia chyba, v zivote. Ma len par mesiacov, vybavite mu stredne meno a hotovo. O 2 mesiace to bude len spomienka.
Inak ja mam 15 mesacneho Mareka a vela ho volame uplne inak.... Meme (tak sa zacal nazyvat sam), bzdoska, chlapcek, babatko, zajko, tulko....
Ahoj máš tu veľa komentárov tak ja sa pripojím . Ak sa ti naozaj meno nepáči tak veľmi ako píšeš treba ho zmeniť zbytočne mu budeš dávať druhe.Ak ťa dvíha pri jeho počuti . Moj syn má 10 rokov od malička ma dve mená jedno zdedil po pra dedkovi ( manžel je tretí Rudolf po otcovi a syna sme dali po pradedovi Blažej ) a jedno sme vybrala ja Richard ( nechcela som aby ho volali Blažo ) Takze sa volá Richard Blažej .Nemame s tým žiadny problém. Akurat mu v škole zabudnú to druhé občas napísať na výkresy práce a podobne lebo kamaráti ho volajú len prvým menom Riško .My používame obe reaguje na obe a oslavujeme obe. Mne pri ďalších pomohla kniha o menách kde písali aký ľudia s takým menom sú .😁 Na inšpiráciu a sedí to zatiaľ 😁😉 Dnes keby sme som sa vrátila k tej chvíli kľudne mu nechám len to zdedene.😉
Vsetky zname,ktore dali detom 2 mena (zijem v zahr.a je ich dost) oslovuju dieta len jednym -prvym. Takze davat 2 mena je podla mna blud,ale proti gustu ziaden disputat. Mam kamosku,co riesila pred rokom,ked sa jej narodil syn, ake meno dat,kedze sa nevedeli s muzom dohodnut a dali tiez mena 2 a napokon ho obaja a cele okolie oslovuje tym prvym (co chcel muz). Takze zase nik nepouziva to druhe..... Bud by som sa zmierila s tym,ktore ma a zacala ho pouzivat alebo zmenila meno uplne.
@okydana kasli na to co si o tebe budu mysliet druhy.V prvom rade este pred narodenim syna si s menom nemala suhlasit a toboz ked si s nim nebola stotoznena.Ja som uz od ZS vedela ako sa budu volat moje deti a dala som im take mena aj ked manzel chcel po sebe-smola😁priezvisko ma ju po nom,ale nastastie az tak nebaziroval,ze po nom len by ho to potesilo.
Nemen nic proste ho volaj ako sa tebe paci a hotovo aj zvysok si zvykne.No ked to chces mat predsa na papieri ja by som zmenila krstne meno iba aj ked to sa neda len tak.Musel by mat zijuceho surodenca s takym menom alebo meno hanlive.To bolo pred 15-timi rokmi,mozno sa teraz nieco zmenilo vyskasaj za € sa da vsetko.
Sestryn syn 2,5 roka sa vola Ján Xavier po ocovi,dedovi... mne sa to nepaci dokonca ani sestra velmi nechcela no tradicia.Ibaze ja som povedala,ze ja ho budem volat iba Xavier.Jan sa mi nepaci.Nikto mu inak ako Xavier nepovie vsetci ho tak volaju.Maleho ked sa opytas ako sa vola tak ti povie cele meno Jan Xavier aj priezvisko.No stale je to Xavier.Keby mu niekto povedal Janko,Janik(ani mu to nepasuje,nesme tak nauceny)maly by asi ani nereagoval on je jednoducho nas Xavierik.
@okydana ja som mala spoluziacku annu máriu a kazdy ucitel pokladal za vtipne ze vyvoláme teraz annu ci máriu? celu strednu :D ja by som asi dve nedala.. a tiez by som nedávala mená čo si matky chcú splnit svoj sen a dajú šialené meno a dieta tým trpí..
ja som sa volala cecilia, cely zivot sa mama s tym menom nevedela stotoznit, deti sa mi smiali, ked som mala 30rokov, tak mama zistila ze sa da uribit aj zmena mena na zahranicnu obdobu, teraz sa volam sesil, normalne to mam aj v obcianke je to krasne aj ocovi co mi vymyslel meno velmi sa paci , takze kazdy spokojny :D ta zmena ak je zahranicna totozna s nasou verziou je bezplatna, alebo zmena mena je za 100e, kamoska dala zmenit meno ked dcerka mala 1rok, cim skor tym lepsie podla mna, dcerka ma dve mena , to druhe vobec nepouzivame a podla mna ani by to nemalo nejaky efekt, na okolie, daj rovno zmenit a basta, muz si zvykne a ty budes spokojna
Existuje taka knizka o menach Pierre Le Rouzic - Vplyv mena na život (da sa najst aj na stiahnutie na ulozto) - mozno ti pomoze prijat syncekovo terajsie meno?
@okydana a co takhle zajít si k psychologovi a promuvit si s ním o tom. ne, nejsi blázen, podle mě máš jen nějaký blok k tomu jménu, proto ti nesedne k synovi. možná je tak jen problém v tobě a v jeho přijetí. je blbost si myslet, že synovi nesedne jméno jen proto, že vy dva s manželem jste se na něm neshodli. jestli on s tím nemá problém, tak půjdeš jen kvůli svému pocitu proti němu? a co když se druhé jméno nebo nové jméno nebude líbit manželovi, podotýkám, jen manželovi, protože názory okolí ti můžou být ukradené, uděláš mu to samé a porsadíš si svoje? ...měla by sis opravdu s někým, kdo tomu rozumí, promluvit, třeba ti někdo v minulosti s tím jménem ublížil nebo ho máš spojené s něčím nepříjemným, ale s tím se dá určitě něco dělat........moc ti držím pěstičky, at najdeš kolem sebe lidičky, co ti pomůžou, a řešení, které bude rpo tebe i tvého manžela a hlavně pro vašeho syna to nejlepší...........můj syn dostal jméno po tchánovi, přiznávám se, že to z mé strany byla trochu vypočítavost, protože jsme si bláhově myslela, že si ho tchán jako prvního vnuka bude nějak hýčkat. figu borovou. kdybych porodila bednu piv, měl by větší radost.kdybych to věděla, tak takové jméno synovi nikdy nedám. takže jsem synovi říkala celý život zdrobnělinami nebo jak jsem chtěla sama.
syn si skoro v dospělosti našel svoje jméno, pod kterým se podepisuje, svoje jméno+"svoje vlastní vybrané jméno"+příjmení. a je spokojený. ..opravdu držím pěstičky!!!!!
@okydana ty si v tehu nemala vybrate mena?
Ako,mena vyberaju rodicia spolu.jasne.ale predsalen-ty ho vynosis,porodis....mas asi mat posledne slovo.ked odzaciatku ti bolo neprijemne,nemali ste o tom vobec diskutovat.
Osobne by som.riesila kompletnu zmenu mena.
Pridanim druheho nic nezmenis.
Moj muz ma 2 a na to druhe si nikto anilen nespomenie...
Ma ho len v dokladoch a tak...na oficialnych veciach.
mam niekolkych znamych, ktori maju vela deti (4-5) a vsetky maju po 2 mena .. to nie je problem. v dnesnej dobe mozete malemu bud pridat druhe meno, alebo zmenit uplne, ak sa s tym novym menom stotoznite obidvaja rodicia.. ponaucenie pre dalsie deti a mamicky - matka citi, ake meno sa k dietatu viac hodi, treba ten hlas pocuvat .. (tiez som tak citila, muz s tym nebol celkom ok, ale kedze sme sa inom zhodnut nevedeli, nakoniec sa manzel stotoznil s mojim pocitovo vybratym menom, nastastie.. 🙂 ). Inac, mama mojho muza je z 12 deti a skoro vsetkych surodencov oslovuju ostatni surodenci inac, ako sa volaju papierovo.. cize, prislo dieta z porodnice, rodicia oznamili - toto je Zuzka.. ale deti zacali volat dievcatko Ludmilka .. a bolo. Dievcatko ma 70 a doteraz je Ludmilka a oslavuje meniny 2x .. 🙂 ostatni su na tom rovnako.. (svokru Mariu vsetci volaju Libuska) .. cize ani vam nic nebrani oslovovat svoje dieta uplne inac, prip. nejakou prezyvkou.. 🙂
Moj svokor sa vola Martin, ale všetci ho vzdy volali a volajú Jano. Neviem ale prečo 🙂
Obe moje dcery maju 2 krstne mena. Pri mladsej udaval manzel, zial, tiez som mala dlhodoby problem ju potom oslovovat. Naozaj velky problem. Vyriesila som to tak, ze som si ho preonacila a nasu Sarah som zacala oslovovat menom Saska (nad strednym s makcen 🙂 dnes ju tak volaju vsetci a ja som si na Sarah uz nejak zvykla 🙂
Ahoj,predstavila som si,že by sa toto stalo mne....Asi by som začala syna volať tak,ako sa mi k nemu hodí,papiere by som už nemenila,je to podľa mna veľa roboty a behačiek...Jednoducho ho volaj tak ako ty chces a ostatný sa pridajú.Ale podpisovať sa bude musieť krstným.Moju mamu všetci volali Oľga,Olina....až v školskom veku som zistila,že je krstená Helena.Proste papierovo je Helena,ale rodina aj ľudia v dedine ju volajú Oľga.🙂

@iwesska niekomu nie je jedno 🙂 moja mama sa volá Marta a celý život má z toho mena traumu. Teraz "na staré kolená" sa rozhodla si splniť svoj sen a zmeniť ho 🙂)))