icon

Slabsia hygiena v dome u rodičov a malé dieťa

30. apr 2023

ahojte, mam male dieta, som na rodicovskej dovolenke, byvame v meste v panelaku. Moji rodicia byvaju 350 km od nas, na dedine v dome a vzdy som planovala, ze ked raz budem mat dieta, tak budem dost casu travit u rodicov, kde je zahrada, pes, macka a v neposlednom rade stari rodicia 🙂. Vyrastla som tam ja a zda sa mi to vhodnejsie prostredie pre male dieta, ako stale len byt na detskom ihrisku v meste. Problem je v tom, aka je hygiena v kuchyni mojej mamy (schvalne pisem mojej mamy, lebo len ona tam vari). Ked robi so surovym masom, polozi ho na linku (napr aj rozmrazovat), len tak, bez misky, stava z neho stoji na linke, potom si ho prelozi na krajaciu dosku, kus pokraja, s takymi masovymi rukami chyti pohar, pripadne hocico ine, prinalepsom si ich trochu utrie do spongie (ktorou potom poutiera celu linku a aj stol) a potom do utierky. Parkrat som uz nasla kusok suroveho masa v chladnicke v sacku, ktory bol vsak ocividne deravy a tak krvava voda z masa bola potecena na policke, tam kde su ostatne potraviny. Noz, ktorym kraja maso, kludne oplachne len pod studenou vodou, utrie spongiou bez jari a odreze nim nasledne chlieb. Krajaciu dosku od masa len oplachne pod studenou vodou. Take veci, ako ze polozi psiu misku na linku a tak do nej dava jedlo psovi, na to som si uz pomaly aj zvykla, alebo zem poutiera handrickou ktoru ma urcenu na linku, ale v prvom rade to, ako robi s masom, to ma az dviha, ked to vidim. Este pred par rokmi to nebolo take zle, vekom a aj tym ako setri ( s teplou vodou) sa to zhorsilo. Normalne sa cudujem, ze sme nikdy nemali ziadne zdravotne tazkosti. Mozno si poviete, ze som len prilis uzkostliva, teraz, ked mam male dieta, ale aj moj muz, ktory to s cistotou neprehana, sam povedal, ze ta hygiena v kuchyni mojej mamy nie je bohvieco. Inak v dome celkovo je poriadok, stale povysavane, pozmyvane, okna umyte, prach utrety, len ta kuchyna (aj ked na prvy pohlad ani ta nevyzera zle), ked clovek vidi, ako sa v nej pracuje, tak to je dost zle. A moj problem je v tom, ze sa bojim tam s malym dietatom zostat na dlhsie, varit mu v tej kuchyni, ked vidim, ze to co vyzera byt na prvy pohlad ciste, take vobec nie je a aj mne samej sa protivi si aj odkrojit chlieb, ked neviem ci ten noz a doska su ciste. A moj dalsi problem je, ze neviem ako jej to povedat, som si takmer ista, ze ju to urazi, zrani, ze povie, ze ci sme dakedy boli chori z jej kuchyne a nakoniec ja budem ta sibnuta a zla.

Strana
z3
luccija
30. apr 2023

@svetlonos takže mama ma darovať psa kvôli dcére, ktorá k nej chodí pár x do roka?
Je dosť možné, že mama taká bola vždy len, keď sa ona stala mamou viac si to všíma.
Tak jedine si nenapadne poupratovať a dohodnúť sa, že malej budeš variť ty a mamu odbremenis
Keď sa rozplače a je na to citlivá nehovorila by som aké má nedostatky.

karolinakr
30. apr 2023

Ale čo tam môže plakat? Vzala by som čistu hubku a umyla riady, celu linku..
Vsak ked ti nuka niečo našpinavom tanieri s tym, že sa inak nebavi do druheho dña, to je vydieranie.Ked sa boji spotreby vela vody, nalej teplu do hrnca a odtial umyvaj

autor
30. apr 2023

@luccija ja si pre dieta varim sama (to sa tiez mojej mame nepaci, ona si zaklada na tom, ze ona vie dobre varit a tak nevidi dovod, preco by nemohla navarit aj pre moje dieta).
Ziadneho psa netreba darovat, to by mi v zivote nenapadlo.

autor
30. apr 2023

@karolinakr pri kazdej navsteve ( a aj pomimo) dam mame peniaze, samozrejme nechcem aby museli platit vodu a teplo, co spotrebujeme, ked tam sme

oblecenie99
30. apr 2023

Tí, ktorí ti píšu že je to v pohode, ešte neboli hospitalizovaní s jeden a polročným dieťaťom v nemocnici, s dehydratáciou pri 40tkach v lete so salmonelozou. Nakazil sa z kuchyne, ktorá na prvý pohľad vyzerala v pohode, ibaže tam fungoval podobný princíp výroby jedla. Len som chcela byť slušná a vychádzala z predpokladu, že veď keď im sa doteraz toľké roky nič nestalo, snáď to bude v pohode a vedia, čo robia.. Náš syn vtedy schudol o dve čísla, musela som mu vyhrabať veci z predchádzajúceho leta, kedy mal 7 mesiacov. Vyskočila mu potom alergia na mliečnu bielkovinu a je doteraz pozorovaný na gastre. Ja som bola vždy pomerne prísna na hygienu, ale odvtedy po surovom mäse drhnem aj doma ešte viac a nedovolím, aby jedol na tom konkrétnom mieste z tej kuchyne, aj keby traktory z neba padali. Bola som s ním v to leto hospitalizovaná dva krát, lebo sme ho nedokázali poriadne dať dokopy v domácich podmienkach, a z nemocnice si odniesol ako pamiatku zlatého stafylokoka.

euka210
30. apr 2023

@rakywanda ine je mat domace maso a maso z obchodu...tam mozes nieco chytit.
Syn mal nedavno hnacky a krce a vysiel mu bacil co byva v mase...aj hygiena mi kvoli tomu volala...ale my mame na 90% nase domace maso, doma vsetci ok, aj spoluziaci...ktovie z coho chytil...
...su proste veci ktore clovek este berie a krore uz nad tou hranicou...jemne diplomaticky skusit to mame vysvetlit...

miadi
1. máj 2023

@ildiko36 Ja som raz videla z dvora cez kuchynske okno jednej malej restiky ako kucharovi padli hranolky na zem a on ich veselo zhrabol na tanier dal k tomu nejake maso a poslal to casnikom do jedalne😵‍💫

miadi
1. máj 2023

Podla mna realisticky 71r osoba sa ti uz nevie prisposobit zmenit ci robit veci Podla tvojich predstav. Mozno sa urazi Mozno sa pokusi trochu viac dbat o hygienu ., ale nejake zazraky necakaj. Nebola taka volakedy a uz taka je. Ona sama nemusi taka byt zamerne jednoducho jej mozok uz funguje inak. 71r radsej vari cely den Akoby sa mala hrat s malym vnucatom .. Lebo varit este vie.. Aj ked na hygienu uz moc nedba. Ale Asi je to pre nu jednoduchsie ako sa hrat s malym dietatom. Ukazuje - dava lasku svojim sposobom Podla svojich moznosti a svojich predstav co je dolezitejsie? Stavat kocky alebo dat domace jedlo od babicky? Hrat sa venovat sa malickemu dietatu sa Mozno nevie . Nema to kazdy v sebe a v starsom veku uz pomenej. Ked donesies chlorox servitky dezinfekcne a ocistis tym
Linku ziadnu vodu jej neminies. Ak je jedlo dost tepelne upravene - maso a nie je stare tak by ste mali byt ok. Popripade chodte k mame len na par hodin poobede a pred vecerou chodte prec .

andreatytler
1. máj 2023

Velmi tazka situacia. Som zazila niekolko rokov podobnu so svokrou. Nastastie som nemala vtedy este dieta. Mne spina na podlahe, prach a spinave okna velmi nevadia, ale sina a zla hygiena okolo jedla mi vadi. Vzdy som navstevy len nejako prezila. Ked bola rodinna oslava, vzdy kazdy doniesol nejake jedlo a tak sa dalo povyberat z jedla, ktore svokra nevarila, ale velakrat som sa premohla, lebo moja svokra je velmi dobra.
Podla mna tu nie je ziadne riesenie. Bud budes ticho a budes sa tam citit zle a casom prestanes chodit, alebo budes umyvat a varit a zle sa bude citit tvoja mama a mozno ta prestane pozyvat. Keby islo len o mna, asi by som bola ticho, ale kedze ide bezpecnost mojho dietata asi by som bola umyvala a varila. Skoda je to.

tamitamitami
1. máj 2023

Určite by som jej skúsila niako jemne dohovoriť, možno sa urazí ale pochopí.
Ak by to ani po rozhovore nepochopila a nechcela rešpektovať tak by som tam aj naďalej normálne chodila ale stravovala by som sa vo vlastnej réžii (na raňajky kúpené sladké/slané pečivo, obed by som riešila v reštike a večer by som grilovala).

marca12
1. máj 2023

Asi ju treba brat taku,aka je. Vsetky babky to robia aspon teda vacsina a tu sme. Moja babka jednou handrickou zrejme aj cely rok umyvala riad,moja svokra tiez nie je najcistotnejsia,co sa takychto veci tyka a nejako sme si zvykli. Museli sme si zvyknut. Trosku sa povznes nad to

tatisna
1. máj 2023

Ja som strašne stitiva takýchto veci, ešte aj po sebe oplachujem už umyté poháre kým sa napijem. Myslím ze ak to riešiš, intuícia a materinský inštinkt Ti to tak hovorí a je to správne. Ja by som u Tvojej mamy asi dostala infarkt 🙂 Skus ísť na ňu prefíkane, že v dnes nej dobe treba dávať pozor lebo sú kadejaké nové baktérie a choroby aj z mäsa a pod. Je to aj vekom, možno aj Ty taka budeš na staré kolená...ale dieťatko si treba chrániť🙂

miskakyblik
1. máj 2023

Ahoj, ja to mám úplne rovnako, akurát u nás sa to úplne generačne opakuje... Keď som bola malá a išli sme k babine, mamina nám varila lebo jej jedla boli časom také...no nie moc vhodné pre decká , zlenivela alebo povolila skrátka hygiene...nikdy nezabudnem na to ako urobila španielske vtáčiky, ale tak že dala do hrnca tri celé vajcia, kus mäsa, zopár uhoriek a celé dve klobásy...lebo šak je to to isté len sa s tým tak neprple😁 Babiná bola skvelá ale časom proste riešenie kuchyne vypustila. Riady boli väčšinou iba opláchnute takže medzi hrotmi vidličky napríklad ostávala ryža alebo taniere boli na pocit mastné , zrejme iba v studenej vode opláchnute... Mamina vždy prevzala varenie keď sme boli u nej, aby sa jej a nám nehnusilo a aby sme pojedli aj...Babina bola super ale v tomto žiaľ nikdy nenašla nejakú záľubu...dnes som ja mama a keď chodíme k našim, už vidím že na linke sú omrvinky, že majú jednu handričku ,,na všetko,, a sem tam im už aj ten tanier nedobre umytý ujde, niekedy keď napríklad cedila špagety a padlo do drezu zopár spagiet vrátila ich do hrnca...surového mäsa sa ja osobne odjakživa bojim, je to pre mňa nočná mora takže pár krát som jej naznačila že keď sme tam s dieťaťom treba trochu viac dbať na to, a doniesla som krpcovi malý hrniec, jeho riad a zinku na jeho veci ma zvlášť. Keď som tam popracem im ja, a keď tam nechávam malého na stráženie , riešia to jeho vecami.. a nebola taká vždy , len vekom to prišlo...na niečo úz dobre nevidia, nevšimnú si, niečo už nemá takú ich pozornosť ... A tiež moja mama nieje taká typická babka, nepecie buchty ani nič, proste nebaví ju to, a ja ju chápem už má svoj vek a bavia ju iné veci... A to s mäsom našťastie úplne chápe má rovnaký odpor k mäsu ako ja, čiže toto našťastie u nás neriešime... Aj ona sama hovorieva že kedysi keď sme boli my malé neboli kadejaké choroby a napriek tomu u jej mamy nám všetko umývala a chystala...teraz je to ešte horšie, takze podľa mňa úprimný rozhovor že sa jej nechceš dotknúť ale je iná doba a ty sa o dieťa bojíš, dnes sa deti aj z chorôb dostávajú horšie lebo už je toľko kmeňov druhov...už ani tá salmonela nieje čo bývala 😏že nech si dáva väčší pozor pri práci s mäsom že aj oni už majú svoj vek a že sa o nich bojíš taká salmonela nieje ani pre starších ľudí sranda...že kľudne jej pomôžeš v kuchyni a uvidí možno že vážne nieje na čo sa urážať je proste iná doba treba to tak brat podľa mňa...že nieje to o jej starostlivosti a kuchyni že vždy to bude od nej to najlepšie jedlo na svete a tým že bude opatrnejšia hlavne s mäsom sa jej kuchyňa nestane horšou ale bezpečnejšou na dnešné pomery...že jasné že ste vy prežili ale všetko bolo iné, dnes je to kura samo o sebe nehygienicky tovar, čo ste kedysi nemuseli, dnes je to potrebné žiaľ... Poprípade jej tam vždy nechať sanytol na kuchyne , ten pekne vôní, super odmastuje , poved jej napríklad že máš veľké zľavy v nejakom obchode a tak aj jej budeš nosiť že je to super prípravok a pekne z toho vôní kuchyňa možno sa jej to zapáči ak je taká kuchynská gazdinka že sem tam nech to nechá v dreze pôsobiť, po práci s mäsom nech to vystrieka a potom umyje štandardne, ako zvykne , nebude ju to stáť nič a ty budeš mať lepší pocit...držím palce chce to cit a asertivitu ale neboj sa bude to ok nakoniec 🙂

karolinakr
1. máj 2023

Hubky by som jej kupila, teraz sa daju kupit za 0.50 centov, kup jej 3 sačky, može ich častejšie menit

autor
1. máj 2023

@miadi uplne si to vystihla. Prisposobovanie sa, zmeny, aj uprednostnovanie varenia pred hranim sa s dietatom.

Strana
z3