icon

Slabsia hygiena v dome u rodičov a malé dieťa

30. apr 2023

ahojte, mam male dieta, som na rodicovskej dovolenke, byvame v meste v panelaku. Moji rodicia byvaju 350 km od nas, na dedine v dome a vzdy som planovala, ze ked raz budem mat dieta, tak budem dost casu travit u rodicov, kde je zahrada, pes, macka a v neposlednom rade stari rodicia 🙂. Vyrastla som tam ja a zda sa mi to vhodnejsie prostredie pre male dieta, ako stale len byt na detskom ihrisku v meste. Problem je v tom, aka je hygiena v kuchyni mojej mamy (schvalne pisem mojej mamy, lebo len ona tam vari). Ked robi so surovym masom, polozi ho na linku (napr aj rozmrazovat), len tak, bez misky, stava z neho stoji na linke, potom si ho prelozi na krajaciu dosku, kus pokraja, s takymi masovymi rukami chyti pohar, pripadne hocico ine, prinalepsom si ich trochu utrie do spongie (ktorou potom poutiera celu linku a aj stol) a potom do utierky. Parkrat som uz nasla kusok suroveho masa v chladnicke v sacku, ktory bol vsak ocividne deravy a tak krvava voda z masa bola potecena na policke, tam kde su ostatne potraviny. Noz, ktorym kraja maso, kludne oplachne len pod studenou vodou, utrie spongiou bez jari a odreze nim nasledne chlieb. Krajaciu dosku od masa len oplachne pod studenou vodou. Take veci, ako ze polozi psiu misku na linku a tak do nej dava jedlo psovi, na to som si uz pomaly aj zvykla, alebo zem poutiera handrickou ktoru ma urcenu na linku, ale v prvom rade to, ako robi s masom, to ma az dviha, ked to vidim. Este pred par rokmi to nebolo take zle, vekom a aj tym ako setri ( s teplou vodou) sa to zhorsilo. Normalne sa cudujem, ze sme nikdy nemali ziadne zdravotne tazkosti. Mozno si poviete, ze som len prilis uzkostliva, teraz, ked mam male dieta, ale aj moj muz, ktory to s cistotou neprehana, sam povedal, ze ta hygiena v kuchyni mojej mamy nie je bohvieco. Inak v dome celkovo je poriadok, stale povysavane, pozmyvane, okna umyte, prach utrety, len ta kuchyna (aj ked na prvy pohlad ani ta nevyzera zle), ked clovek vidi, ako sa v nej pracuje, tak to je dost zle. A moj problem je v tom, ze sa bojim tam s malym dietatom zostat na dlhsie, varit mu v tej kuchyni, ked vidim, ze to co vyzera byt na prvy pohlad ciste, take vobec nie je a aj mne samej sa protivi si aj odkrojit chlieb, ked neviem ci ten noz a doska su ciste. A moj dalsi problem je, ze neviem ako jej to povedat, som si takmer ista, ze ju to urazi, zrani, ze povie, ze ci sme dakedy boli chori z jej kuchyne a nakoniec ja budem ta sibnuta a zla.

nikpa
30. apr 2023

Aj mne sa dvíha žalúdok keď píšeš o hygiene s mäsom. Naša mama tiež vekom akoby uberala z tej hygieny. Keď k nej prídeme, v linke má akože umyté riady ale to vyzerá akoby sa s tým niekto najedol a vrátil to do šuflíka. Ono je to o vzťahoch, ja som ani nerozmyslala či sa mama urazí alebo nie, keď som si to prvýkrát všimla, rovno som jej to povedala. Vtedy som si myslela, že veď to je náhoda, stať sa môže. Až časom som to pochopila. Teraz keď u nej jeme tak nám dáva príbor so slovami ,,umyte si keď sa vám nepáči,, akože vidím, že pri tom prevracia očami ale viac to nerieši.
Na tvojom mieste by som to zaoblila tak, že máš dieťa a treba si dávať pozor na zvýšenú hygienu, hlavne so surovým mäsom, že pre deti je to nebezpečné. Dbať aby mäso neprišlo do kontaktu s ostatnými potravinami, ktoré sa už pred jedením nebudú tepelne upravovať. A dezinfikovat pracovnú dosku... Pri príprave jedla by som vystriekala linku, nože, dosky so sanytilom, poumyvala a proste dávala si pozor. Je to na hlavu viem ale čo narobis.

ukulela
30. apr 2023

takto, ked prides, daj mame co ja neviem kolko € - ze to je na reziu - ze elektrina/voda, lebo si uvedomujes, ze sa viac minie pri malom dietati. Ake mas velke dieta? Ak mimono, doniesla by som parny hrniec (ja som v nom detom varila) - a deckam vlastnu misku a lyzicky. S odovodnenim, ze aj doma jedia z blastnych - Sestra takto mala pre dceru u svokry aj hrniec na varenie pre dieta, stara pani bola (s prepacenim) spindira :( ale nechcela ju pripravit o kontakt s vnucatom, tak sa zariadila.

zorkahorka
30. apr 2023

Cakala som horsie veci 😀 starsim zenam sa uz nechce vsetko robit tak dosledne ako kedysi. Ty su uz naucena na svoju domacnost a svoj standard, tvoja mama z neho vybocuje, ale mne to nepride nijako extremne hrozne, co by mohlo dieta ohrozit.
Ked si mala vypyta pit, daj jej ty - umy pohar a je to

minuskad
30. apr 2023

Ja by som sa bala jedine kampylobaktera. Ten je zo suroveho masa, dieta vie skoncit az v nemocnici. Casto ho maju male deti, ked napr. Pri krajani masa si rodic neumyje ruky, pozabudne sa a da dietatu napr cumlik. Samozrejme dieta to nemusi dostat, ale moze. Takze tazko povedat, ako sa mamka zachová, ale povedz jej, ze toho sa bojíš ...

nickpick
30. apr 2023

vies co, viem sa uplne stotoznit s tvojim vnimanim situacie, odkedy mam dieta tiez som na hygienu viac citliva, podla mna je to prirodzene, mna mama od malicka viedla k cistote, kazdy den sme sa kupali, mali sme vzdy cistulinke oblecenie, ja som jej pomahala v kuchyni, so zehlenim (skoro od 10. rokov), umyvala som dlazky, postielala rodicovsu postel, preto ma uplne sokuje, ze mama vekom k poriadku a cistote akoby zlahostajnela, proste sa jej akoby nechce, na druhej strane ma 3 domacnosti (byt, chalupa, v praci maju kuchynu), u nas to je tak, ze ked k nasim pridem tak si proste vyriadim priestory ako kupelnu a spalnu kde spime s malou, chapem ze uz tolko nevladze, na druhej strane navari nam vsetkym, stale nieco pracovne riesi, ona je dost akcna, ja mam o dost vyssi upratovaci standard, sem tam sme sa samozrejme kvoli tomu aj posekali ked som ironicky podotkla ze nepoznam nikoho kto si pri navsteve rodicov u nich musi najskor upratat (vyvolalo to dost. burlivu reakciu tak som to uz radsej nechala tak), proste pridem a upracem, jej to zjavne nevadi a sme v klude, ber to tak ze si tam len na par dni a vyjadruj sa stylom ze jej chces len pomoct, proste diplomaticky…

ahhola
30. apr 2023

Ešte mi napadá kúpiť a osadiť jej mycku, ale to by asi neprešlo,
toľké vody, tej elektriky🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️ešte by vodu z nej chytala na splachovanie...

sarindel2222
30. apr 2023

@ukulela to ako kedy si opísala moji starú mamu robí to iste tiež keď to vidím tak ma ide poraziť chodí tam aj moja 3rocna dcérka a zatiaľ chválabohu sa nič nestalo ma dosť dobrú imunitu minule som videl že pije z pohára kde bola tak akoby pleseň skoro ma porazilo tie detské plastové poháre tak vtedy som starku upozornila ale nikto sa neurazil veď ma už 74rokov večšina týchto babičiek ma takúto hygienu

abbey1
30. apr 2023

Koľko rokov má mama? Vyznieva mi to, že minimálne cca 75.

zorkahorka
30. apr 2023

@sense presne! a ani si nepotrebovala za to nikdy verejne svoju mamu ohovarat, ze? 🙈

autor
30. apr 2023

@abbey1 mama ma 71, vzdy bola velmi akcna, ale vidim, ze za posledne dva roky hodne zostarla, hlavne po psychickej stranke.

1fifinka1
30. apr 2023

Tiež som to až tak neriesila, pokiaľ som toho kampylobaktera nedostala. Ja som doma na hygienu hakliva, ale dostala som ho od predavačky v jednote, čo naložila mäso a za tým salámu. Zosrala som sa jak..... Akože atb a tak. Odvtedy som ešte viac hakliva. Keď vidím aj košík nákupný. Ako ľudia si kúpia chlieb a na to drbnu surové mäso, jedno cez druhé, ježia sa mi všetky chlpy vtedy. Sranda je to ženy len dovtedy, kým sa nenakazite. Ani mne nikdy nič nebolo až raz.... A syn dostal salmonelu v ruského vajca, čo mu kúpil ex v lahôdkach. Skončil v nemocnici a dostal 27 infuzii. Pol roka sme ešte chodili na infekčné. U mňa cez toto nejde vlak. A urazí, neurazí, jednoducho hygiena MUSI byt.

danica2711
30. apr 2023

keďže poznáš mamine hygienické návyky a nevyhovujú ti, nechápem, prečo si plánuješ dlhší pobyt s dieťaťom u nej

dupinka
30. apr 2023

Skús sa s ňou v kľude pozhovárať, že láska sa nemeria kvantitou jedla ale spoločne stráveným časom. Navrhnite, že navaríš ty a ona nech sa venuje vnúčatku, nech si oddýchne, veď varí inak každý deň..a vtedy si to v kuchyni uprac podľa seba. Že keď už varíš pre malé, uvariš aj pre dospelých. Proste "zahraj na city".

svetlonos
30. apr 2023

Mila autorka,
vykasli sa na jemnost a normalne, kludne aj nasrato jej to povedz. Nie v rukavickach! Bud bude robit normalne hygienicky, alebo tam nebudes chodit. A tak je to aj povedz. By mi ta super vidiecka atmosfera za tie pliagy nestala. Ked to vedela pri vas, nech zacne znova. Nebudem predsa riskovat salmonelu ani u seba, nieto tak u dietata. Ked nezvlada dat psovi inak jedlo, nech zrusi psa aj macku.
Ja by som na to nemala nervy ani ohlad na jej slzave udolie nebrala. A kludne nech si place aj sa urazi.

mateson
30. apr 2023

@ahhola ako ohrozí hygienu splachovanie vodou s práčky?Že je čierna? Pokiaľ tam nenechá teda ten kýbel s tou vodou stát týždeň, aj to som videla.Toto bolo celkom rozšírené. Možno spláchnuť záchod použitiu vodou je logickejšie ako splachovat čistou pitnou🤷

mateson
30. apr 2023

@svetlonos ako sa dá zrušiť pes a mačka?

ahhola
30. apr 2023

No oni to skladovali aj vo vani, a prádlo namacali po tom, ako sa o kúpali v jednej vode štyria, takže ekologicki skutočne boli. Mali ten kolobeh premyslený len ci reálne ušetrili, keď sa spotreba odhadom rozpocitavala.

sense
30. apr 2023

@zorkahorka nie ani mamu ani babku, ani svokru. Bohvie ako budem ja v ich veku na tom.

mateson
30. apr 2023

Milá autorka,
príde čas,keď by si dala neviem čo za to, aby tá mama v tej kuchyni bola a vôbec by ti nevadilo , že nedodržuje hygienu. Riešiť ju takto na internete, je pre mňa viacej odpudzujúce, ako tá špinavá doska. Pretože toto sa má riešiť doma. "Svět se v prdel obrací"

ahhola
30. apr 2023

Inak nedávno mi podbehol článok o crohnovej chorobe a sú v podozrení aj zahumusene chladničky, pred érou chladniciek nemal nikto? crohna... Ktovie aké potvory sa z toho dajú vykultivovat u tých laxnejších, alebo len nelogicky ukladajúcich... Mäso navrch, pod to šunka, syry a je to.

ahhola
30. apr 2023

@mateson oooo, kto je hodný porady tuná, nič sa tu nemá riešiť, všetko je okydavanie tak navrhni nejaké sterilné témy, ktore nikoho nerozculia.
Bud rada, ze si ako žena nemusela na ZVS a nedostala tam zltacku id takých relativistov ako ty. Celý život na diéte... Chlap ma 55.💥

autor
30. apr 2023

dakujem vam za reakcie, pomohlo, ze vidim, ze mnoho mam je takych. Skusim sa s nou porozpravat, ze mam obavy, aby sa dieta niecim zo suroveho masa nenakazilo, aj ked uz teraz viem, ze sa urazi, ale skusim. Ked som naposledy jej povedala, ze nech necha ten riad po dietati po obede, ze ja ho umyjem, tak sa so mnou nebavila do dalsieho dna, ani o dieta ziadny zaujem, az dalsi den rano prisla akoby nic.

aurora33
30. apr 2023

@ahhola tak toto je veľmi zaujimave

reanda
30. apr 2023

@mateson blbost ako mraky.. citove vydieranie.. clovek si ma nechat aj na hlavu nasrat, hlavne, ze je dakto zivy.. no vobec.. moja mama v tej kuchyni uz davno nie je, ale nie, nevymenila by som jej nepritomnost, za pritomnost aj so vsetkym, co mi vadilo.. a vobec nelutujem, ze som za jej zivota to, co mi vadilo, povedala a chcela riesit.. aj ked to casto nechapala

mircalla
30. apr 2023

Nuz, nie som daka prehnane zatazena na hygienu, ale toto by teda vadilo aj mne. Ako sa moze za nieco take rozplakat? Ma nejake psychicke problemy? Pretoze toto mi nepride normalna reakcia, prepac
Moja mama tiez uz kaslala na hygienu, nie az v takej miere ako tvoja, skor boli vzdy zle umyte riady. Ale teda maso polozit na linku, az ma naplo

mircalla
30. apr 2023

A povedala som jej to uplne narovinu, ani neplakala ani sa neurazila, dala mi za pravdu. Pokial sa za vsetko uraza, skor ma daky problem si myslim, je precitlivela

cacianka
30. apr 2023

@viestta keď tam žila autorka, vtedy mama taká nehygienicka nebola, ide to vekom. Vidím to aj na mojej mame....

kitycat
30. apr 2023

Je to tvoja mama, nemas si preco brat servitku pred usta. Obzvlast led sa to vekom zhorsuje a vsimol si to aj chlap.

Povedala by som, aby ked tam som s dietatom umyvala teplou vodou, rozmrazovala v miske a nechytala vsetko masovymi rukami

Az ma napina 🫣

bluka2
30. apr 2023

Moje deti tiež sem tam chodia niekde, kde takto fungujú s tými doskami a krájaním mäsa, akože nie úplný hnus, ale studená voda a podobne ako opisujes. Ja to tak nerobím, ale ani nevlastnim santyol či savo. Z toho mi vychádza, že sa podľa týchto štandardov asi radim k humusakom 😂 niikdy im nič nebolo. Vlastne aj keď v škôlke sú všelijaké brušné chrípky, nikdy to ani nechytili. Antibiotiká nikdy. tmy sme siasp dávali aj v krajinách, kde ho vidíš na trhoch s milión muchami na ňom a už som videla, ako aj nejaké nezabalene časti zvierata s rebrami transportovali dole na motorke, kde su nohy 😃 po tom všetkom som presvedčená, že trochu "humusu" nezaškodí

svetlonos
30. apr 2023

@mateson
darujem ludom, ktori su fajn a maju kapacity, ktore by som ja viac nemala 🙂