icon

Sleduje ma auto: Ako sa brániť a čo robiť?

15. jan 2025

Ahojte, mam pocit ze ma sleduje auto, stalo sa to dnes druhy den po sebe. Auto stoji na mieste (na tom istom co vcera) ma zapnuté svetla a proste tam stoji cely cas a ked sa priblížim na druhej strane chodníka tak pomaly naštartuje az niekedy ide rovno smerom ku chodníku a otoci sa aby isiel mojim smerom je to taka dlhá ulica. Je myslim cierne (deje sa to za tmy ked idem o cca 9 po tej ulici) a ma na streche nieco ako taxik neviem. Som si na 99% ista ze niesom paranoidna velmi cudne sa otáča a zabaca, zastavuje. Som 20r zena útleho vzrastu takze sa naozaj bojim. Som si ista ze to nie je nikto koho poznam. Snazim sa ho ignorovať ani som nepozerala na to auto príliš dlho takze som nevidela ŠPZ ani približne kto tam sedi ale vravim je tma takze neni toho moc vidiet. Neviem co mam robit, je to 2min od mojej bytovky takze uz mozno aj videl kde byvam. Uz sa budem snazit tade neísť minimalne o tom case ale keďže to je moja cesta domov tak sa tomu moc nevyhnem. Rozmyslam ze budem zdieľať polohu s mamou ale co mi to pomoze v tej situacii nakolko viem ze by som nemala sancu sa nejak ubrániť. Nepokúšal sa na mna kricat z auta ani nic take nechapem o co mu ide. Asi by pomohlo vidiet tu ulicu a co robi ale nechcem tu logicky zverejňovať kde sa pohybujem

moonlight1210
16. jan 2025

Tuto rano nedelu krasne snezilo, tak som sa rozhodla ist na prechadzku. Sla som za mesto, na trat pre bezcov, ktoru pouzivaju obcas aj auta, ked idu ludia na zahradky. Nikde zivej duse, nadherne vsetko zasnezene, vlocky poletovali, vsade ticho, pokoj, pohoda.

Sneh tlmil vsetko, ani som nepocula, kedy sa za mnou objavilo auto. V nom chlap. Ked som sa obzrela, tak spomalilo. Myslela som, ze ide na zahradky, ale neobehol ma (cesta je dost siroka, aby sa tesne vedeli obist 2 auta, takze s jednym chodcom na krajnici nemohol mat problem).
Ale siel stale pomaly za mnou.
Bola som uz pobliz podchodu, ktory mozu pouzit korculiari, bezci a cyklisti, auta musia okolo neho, lebo je pre ne schvalene uzsi. Je robeny do tvaru T, jednym ramenom sa da popod hlavnu cestu vybehnut smerom do mesta, po par metroch je clovek uz na blizkom sidlisku.
Ako som pridala do kroku, nech som cim prv v podchode, auto pridalo tiez. Nakoniec som vbehla do podchodu a prikrcila sa, akoby som nim zbehla az dole.
Auto tam kratucku chvilku stalo, potom sa otocilo a odislo.

Nehovorim, ze siel po mne. Ale bolo to dost cudne.

Takze opatrnosti pre zenu nikdy nie je dost. Radsej si namyslat, ako potom lutovat.

dudos
16. jan 2025

@majo111222 prepáč ale takto sprostý komentár si si mohol odpustiť. Je to žena, ktorá má o seba ooravnenú obavu.
Nekomentuj, keď nerozumieš a ani nezažiješ. V zimných mesiacoch je tma už od 16 tej. A keď ideš sama ( skús sa pozrieť na to očami ženy) popri ceste po chodníku, kde je hluché miesto dajme tomu tak nie je ti všetko jedno, keď ide za tebou partia mužov alebo len jeden, aj oproti tebe. Takýto pocit asi nezažívaš, že? Tak ver tomu, že ženy áno a veľa krát vyhodnocujú situáciu dopredu.

dudos
16. jan 2025

@aurorka moja rada skús zmeniť časový režim, niečo obmeň, nemôže ti ísť niekto naproti?
Ja takéto veci nepovažujem za srandu.

tramtada31
16. jan 2025

Zober si radšej dnes taxik. A popros taxikára, aby tá odprevadil k brane. Kaser je taká vec, že ho nemusis vediet použiť, kamarátka ho drzala v ruke, no bola v takom soku, keď ju napadol cudzi chlap, že ho v tu sekundu nepouzila

nila31
16. jan 2025

@kavasmliekom aj mne sa stalo niečo podobné ako dieťaťu, mohla som mať nie viac ako 5 rokov..išla som po chodníku a zastavilo auto, volali ma do auta..ja som sa samozrejme zlakla, ostala som v šoku stáť, nešla som, ani som nepípla a potom zrazu odišli...samozrejme, nikto mi to vtedy neveril. Boli to 90te roky.

kavasmliekom
16. jan 2025

@nila31 áno, presne.

maddie1711
16. jan 2025

My keď sme boli deti, sedávali sme na partia 4-6 dievčat vo veku cca 10r cez prázdniny dlho do noci na autobusovej zastávke rovno pod našim oknom. Každý deň tam prechádzal chlap, ktorý sa postavil pred zástavku, vytiahol vtáka a začal si ho honit. Vtedy nebola doba mobilov aby sme si to nahrali a rodičom sme sa to hanbili povedať (neviem prečo). Robil to často, a my sme len utiekli. A to je 25 rokov dozadu. V dnešnej dobe nikdy nevieš kto a kde moze stalkovat, čiže by som urobila všetko preto, aby som zistila kto to je a o čo mu ide.

kavasmliekom
16. jan 2025

@maddie1711 tak nám by mama v 10r nedovolila byť do noci vonku, a už vôbec nie niekde na zastávke. Mne sa toto napríklad stalo za bieleho dňa, okolo školy, čo je už brutal.
A tiež sme mali zážitok s holým vtákom v autobuse, ale to už som bola na strednej, tiež sme tam začali vrieskat, vodič zastal a vyhodil ho.

janamakva
16. jan 2025

@tundra ďakujem, toto nepoznám, 👍

domak2
16. jan 2025

Hlavne nemaj v ušiach sluchatka keď ideš sama po tme. Kamoška šla behať cez den popri rieke a keď išla cez most zastavil tam typek na bicykli a vytiahol vtáka. Vtedy aj volala policajtov. Tiez by som asi riešila taxík.

livuska124
16. jan 2025

Mám podobnú skúsenosť a to bolo takmer 20 rokov dozadu. Tiež bola zima, okolo šiestej večer, čiže už tma. Mala som sa stretnúť s frajerom. Išla som po ulici, nikde nikto, zrazu počujem auto, ktoré spomaľuje. Zastalo na druhej strane cesty, otvorilo sa okno, tam asi traja alebo štyria chlapi, nejakí cudzinci (výzorovo) a po anglicky sa ma začali vypytovať, kde je v našom meste nejaká diskotéka, že sa chcú ísť zabaviť. Povedala som im a oni že to tu nepoznajú, či by som im to nešla ukázať, jeden sa už naťahoval po kľučke, chystal sa vystúpiť.... povedala som, že nejdem, lebo na mňa čaká priateľ tu za rohom a rýchlo som vytiahla mobil akože mi niekto volá a začala s ním hovoriť. Vtedy odišli. No krvi by sa vo mne nedorezal. ŠPZ mali zahraničnú, boli tmavší, všetci čiernovlasí (národnosť som odhadnúť nevedela) to bolo jediné, čo som si všimla v tej panike a strachu.

tiezjedna
16. jan 2025

urob si zbroják a kúp si zbraň

hyta
16. jan 2025

Určite tu je dôvod k opatrnosti. Nemôže ťa večer dakto počkať a odprevadiť domov? V opačnom prípade radšej volať taxi. Úchylákov dnes behá veľa.

tundra
16. jan 2025

@tiezjedna na zastrasenie, by stacila kludne plynova pistol zo slznymi nabojmi.
https://www.afg.sk/plynova-pistol-ekol-firat-92...
Otazka je,ci by ju stihla v strese pouzit...

jana_eyre_2
16. jan 2025

Tu to budú niektoré ženy zľahčovať a potom keď sa niečo stane budú kričať "prečo tam nikto nebol? Strašne ako sa ľudia strácajú"

Podľa mňa určite kaser (my máme, nosila som ho už ako dievča, nikomu neprajem aby si zažíval to čo ja a nie, nestavali sa mi príhody preto, že pozerám americké filmy) alebo potom ešte ten hlasný alarm, počkaj dam link.. a dnes nechoď sama.. popros niekoho aby šiel s tebou, bude to svedok ak tam bude znova.. opakuj pár dní, alebo zmeň trasu, zmeň svoje návyky.. natoc si to auto.. ak je to len náhoda, tak sa nič nestane, ale ak nie?.

U nás fakt ľudia žijú asi na oblaciku, kým im alebo ich deťom niekto nevrazi v noci do nosa a nebude sa pokúšať o zvrátenosti..

Drž sa autorka..

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
petronelag
16. jan 2025

Ideálne by bolo prísť domov večer taxíkom a odfotiť si značku toho auta z taxíka.

jana_eyre_2
16. jan 2025

@livuska124 mňa raz takto vtiahli do auta, bolo to skoro ráno po diskotéke, nejaki dvaja chalani.. našťastie nemali zamknuté auto, otvorila som za jazdy a vrieskala.som nech ma pustia, zľakli sa a zastavili.. mala.som extrémne šťastie.. nikomu som to ale nepovedala, bolo to vo veku keď mi nedochádzalo čo všetko sa mohlo stať a že by mali pykať za takéto chovanie...

1mata
16. jan 2025

Kaser.

livuska124
16. jan 2025

@jana_eyre_2 fuj, to muselo byť otrasné... ja som vtedy mala už v hlave scenár, že ak tí chlapíci vystúpia, kadiaľ začnem utekať a že budem vrieskať. Sú to strašné zážitky a tá panika, že ak ma naložia do auta, už ma nikdy nikto nenájde.....
Raz sa mi stalo, že som išla domov z mesta a stretla som jedného chalana (poznala som ho z videnia, mohol mať tak 22rokov, ja vtedy 18) a začal ma ťahať, že nech idem s ním na pivo. Ja reku nejdem, ponáhľam sa domov. Schytil ma za ramená, začal obchytkávať a ťahať smerom k takým kríkom...a ja vravím, že vieš čo, tak idem s tebou kam chceš, ale poďme najprv na to pivo. Vtedy sa potešil a pustil ma, že teda ideme spolu. Ja som chytro vytiahla mobil a vytočila 112 a začala som na celú ulicu vrieskať že už volám policajtov, nech okamžite odo mňa odstúpi. Samozrejme, začal utekať preč a ešte po mne vybľakoval, ako bežal, že pi*a, ku*va.....

nika185
16. jan 2025

@zuzanka.zuzu alebo ju napadne vytrhne mobil a zničí

zuzanka.zuzu
16. jan 2025

@nika185 teba keď niekto natáča tak tvoja prvá reakcia je že vytrhneš mobil a zničíš? 🙄 to nie je prvá reakcia "nevinného" a keby ju tento fakt prenasledoval a takto prudko reagoval, tak o to väčší dôkaz a jeho obava že bol videný... veď hlavne ide o to sa ho zbaviť, či zle som pochopila? "ubrániť sa" čo jej tu všetky radíte by malo byť až druhé v poradí ak sa nepodarí prvé 🤷

nika185
16. jan 2025

@majo111222 alebo vykynožiť uúchylov, neboj aj chlapov je dosť nezvestných alebo nájdených v riekach....pozri sa nato zo strany priateľky, manželky, či matky, keby sa im niečo také stalo, tiež by si im s kľudom Martana povedal, že nech nepozerajú am.filmy? Alebo deťom.....Predstav si, že odvtedy čo sa mi to stalo s tým autom, tak ma chodí čakať manžel, lebo sa bojí o mňa a takto čakajú kolegyne viacerí muži aj synovia, alebo sa ti zdá tá vražda zdr.sestry v Michalovciach vykonštruovana pre médiá? Čo keby to bola tvoja mama, kamarátka, priateľka, manželka, dieťa, či iná blízka osoba. Mne ked sa to stalo s tym autom, tak si predstav, že tri mesiace predtým, našli v rieke Nitra mŕtvu ženu 40 ročnú a koľko je takých prípadov, vy ste hrdinovia, lebo sa viete inak brániť,ale žena nie a ver, že v strachu dokážeš tak stuhnúť, že ani hlasok nevydaš, tvoj koment je trápny, radšej keby si ako chlap napísal ak si chlap, čo predpokladám, žeby si mu rozkopal gule, keby je to tvoja blizka osoba ktorú sleduje, to by bolo vhodnejšie chlapa ale posrato napísať tú hovadinu..., tak len si ty pozeraj akčné filmy a smej sa, keď ti niekto priloží zbraň k boku a prinúti nastúpiť do auta, alebo s niečím podobným ti domov v strachu príde žena.....fakt sa zamysli z čoho sa vysmievaš

jana_eyre_2
16. jan 2025

@nika185
@zuzanka.zuzu ak natáčas a niekto sa ťa chystá napadnút, treba povedať že natáčas live stream na FB, takže všetci už vidia jeho tvár.. aj keby to nebola pravda, treba využiť všetky možnosti aby sa zľakol, cúvol a aby obeť mala čas urobiť niečo...

nika185
16. jan 2025

@zuzanka.zuzu ale keby je to úchyl tak ju zastaví najprv a opýta sa čo to robi aby mal možnosť sa ku nej priblížiť a ked bude v jej blízkosti môže ju napadnúť a zobrať ten mobil, lebo keď ju sleduje, tak uvidí, že ho natáča, radšej odfotiť tak, aby nevidel ŠPZ a keby je tam aj dnes ist to potom oznámiť na policiu nech si ho preveria a chodiť domov taxi alebo niekoho pýtať nech ju odprevadi a takto bude aj ľahšie si odfotiť ŠPZ, točenie je nebezpečné, keď ju sleduje niekto tak to uvidí, asi sa ti ešte nič také nestalo, strach má veľké oči ver a bojíš sa, nieje to jednoduché pokiaľ nevieš čo za tým je, ocitni sa večer v tmavej dlhej ulici sama kde nieje živej duše a sleduje ťa auto a áno ty vytiahnes mobil a si ho natočiš, nuž veľa šťastia

jana_eyre_2
16. jan 2025

@livuska124 super si reagovala 👍🏻. treba využiť čokoľvek na prekvapenie útočníka a naslednu záchranu.. je hrozne koľkym si musia ženy prejsť obťažovaním... Samozrejme aj chalanom sa to stáva, ale ženy to uz niekedy berú ako takú bežnú realitu...

linda117
16. jan 2025

Skús tade nechodiť sama, prípadne ak nemáš ísť s kým choď taxíkom a popros taxikára aby počkal kým nevojdeš domov. Je to desivé...

margotka17
16. jan 2025

Veď sa s niekým dohodni, nech ťa čaká a ide s tebou domov. Popros kamaráta, že potrebuješ pomôcť, že sa bojíš. Ja by som sama nešla, veľmi by som sa bála.

maddie1711
16. jan 2025

@kavasmliekom no pred 25 rokmi rovno pod našim oknom počas prázdnin nám to dovolili stale. To bolo plno deti na ulici až do noci (v tom čase do 22:00) ešte aj vybíjanu sme hrali na hlavnej ceste 😂

autor
Autor odpoveď zmazal