icon

Slovensko alebo Švajčiarsko: Kde žiť spokojne?

zahranicami
6. nov 2023

Ahojte

Chcela by som od Vás radu, možno len aby ste si prečítali moju situáciu, povzbudili ma… čítala som veľa diskusii tu na MK s podobnými problémami, len ja neviem ako ďalej….

Žijem vo Svajci s partnerom a dcérou. Ja som tu vyše 10rokov s prestávkami , od r. 2019 vkuse , nakoľko sa nám tu narodila dcéra. Pracovala som dlhé roky v gastro a minulý rok pracujem v nemocnici (hoteliérstvo). Vždy som pracovala na 100% , odkedy je ale malá len tak som hľadala čo , ako zariadiť aby dobre bolo. V nemocnici pracujem na 50-70%. S prácou som spokojná, priateľ má tiež dobrú prácu, výborný plat. Ja zarobím tiež fajn nato že robím na menej %. Pred dvoma rokmi sme sa rozhodli, že kúpime na sk dom. Tak sme aj urobili a že sa časom presťahujeme. Dom je už obytný , kúri sa, voda ide , kúpeľňa a kuchyňa je hotová. Už len dvere a posteľ aby sa dalo provizórne bývať. Od jari 2024 sa dá v podstate bývať úplne , len dvor nebude hotový.

Môj problém vypukol v poslednej dobe - vlastne ťahá sa to odkedy je malá…. Len asi až tetaz som si to uvedomila. Predtým sme každý víkend behali na výlety… aj keď sa nám narodila dcérka sme veľa behali. Potom som začala po materskej pracovať tak uz menej. Času bolo menej, prace viac. Potom som aj kvôli tomu zmenila gastro , začala si robiť školu(ešte popri praáci na 80%) - personálny manažment , chcela som robiť v Büro, aj keby len nejakú administratívu , hlavne kvôli malej a aby som mala vikendy s priateľom voľno. PO ROKU kedy som skončila školu a hľadala nejaké uplatnenie , nepodarilo sa mi nič. Ja som tu zaradená v gastre a hotovo… začala som teda pracovať v nemocnici v hotelierstve - plat fajn, pracovna doba nepravidelná , 50% avšak malo personálu takze taham aj na viac %.
V poslednej dobe na mňa akosi všetko doľahlo. Vsimla som si, že sa teším iba keď sme na SK. Užívam si rodinu a trochu voľno od malej a že sme s partnerom spolu a trávime čas aj ako lete ri spolu sami. Tu sme stále v jednom kolobehu. Začínam sa citim zle, nič sa mi nechce , neviem sa premôcť robiť obyčajne veci, noc ma nebavi…. Peňazí máme dosť, ale všetko sa tlači do domu. Keby nemáme ten barák, môžeme tu žiť “normálne”. Keďže sa dorába dom, nejdem ani na vlasy, kozmeticke, na nejaký kurz… nikde lebo všetko ide do domu …. Chodila som do fitka, avšak začali mi problémy s platničkami. V lete ešte dosť na bike s malou. Ale uz mame všetky miesta, parky a ihríska v okoli do hodiny na biku prejdené… chodila som dokonca na biku do prace hodina tam hodina spat, aby mi aspoň nejaké hobby ostalo , aspoň niečo…tetaz je zima a uz sa nedá toľko chodiť….

Premýšľala som, že to tu zabalím a pôjdem s malou na sk. A tu nastal kameň úrazu- priateľ nechce , že tteba dorobiť dom. Ja že ok, my dve budeme zatiaľ žiť tak ako je. Že to nevadí. Ale on nás nechce pustiť , že on tu nebude sám. Ale lietadlom sa dá lietať aj každý mesiac domov. Keby odídeme , neplatí sa tagesmutter - mame dve (notfall a každodenná), neplatíme krankenkasse za mna a malú , neplatíme toľko za jedlo neplatí sa Parkplatz , ktorý mám kvôli praci, .. aj tak všetko zle. Doma by som našla prácu ( Zilina - tam je roboty dosť aj s nemcinou aj office). Možno by spm nemala toľko €€€, ale v podstate tu tiež si zarobím na to čo treba, s rozdielom že sme spolu a keby sme doma tak niesme. Ale ja mám toľko plánov čo by som doma mohla a tu nemôžem , lebo by sme platili len za to a zasa by dom stal. Už som z toho na nervy. Doma mám len mamu a babku a uja. Nikoho iného. Všetci starnú. Už vidím na sebe ako som sa zmenila ako ma nič nebabi , moja pozornost je v prdeli nechde sa mi ani s malou hrať len cumim do blba alebo do mobilu a premýšľam čo všetko by som doma mohla a tu nie. Chcela by som sa naučiť hrať na klavír ako kedysi, len som s tým skončila lebo som odisla prec. Dorobiť školu - a zamestnám sa v obore. Tu som len auslander a nenájdem si nič ani keď mám školu…. Chdela by som si zlepšiť ešte nemcinu na C1. Tu môžem ale tiež musím v praci pomenit smeny aby sa to aspoň cez víkend alebo vecer dalo. Ja robim aj vikendy sviatky ranná poobedná. Práca je dosť flexibilná , ale príde mi že všetko je uz tak komplikovane , že uz nemám chuť ani silu tu ostať. Keď sa bavím o tom s priateľom , tak sa s ním nedá. On len stsle že čo tu bude on sám … toez by odišiel, že ešte dva roky a pôjde s nami. Ale klame sám seba , lebo takú robotu ako ma tetaz doma nikdy mat nebude a musel by chodiť na týždňovky. Ale stále tvrdím že aj v rámci jeho terajšej prace sa bude určite dať dohodnúť , aby robil napr. Dva týždne tu dva doma…. Časom …

Som z toho všetkého na nervy a už neviem čo mám robiť … mám pocit že máme všetko, ale nemám nič. Nemám tu kamošky len kolegyne , som tu sama keď mám cez týždeň voľno mne sa nič nechce uz….mám pocit že sa tu zbláznim

zahranicami
autor
6. nov 2023

@wild.horses ale predpokladám že máš VŠ? Mne to príde že s vs je všetko jednoduchšie keď sa dostaneš von. Ja so stále vycitam že som výšku neurobila. Mohla som ostať doma a mat stálu pracu a aspoň by som nevymýšľala či odísť alebo sa vrátiť. Možno na leto ako študent zarobiť a ostať doma. Už to nedávam

zahranicami
autor
6. nov 2023

@mclissa popravde kedysi bolo jednoduchšie pre mna si vytvoriť nejaké zázemie. Keď som bola mladšia a žila som v Zürichu mala som super kolegov chodili sme aj mi o orace von na nákupy atd. Proste taký normálny život. Lenze vtedy som odisla na sk ešte kvôli ex a potom som sa vrátila až v roku 2019 a odvtedy som tu stále ale prišla mala nestihli sme si tu vytvoriť nejaké extra väzby keďže som hneď neplánovane otehotnela a ešte keď som aj našla nejaké kamošky tak sme sa sťahovali kvôli priateľovej praci a zasa všetko nové. To je asi problém že stále nové miesto nová práca a nevytvorila som si tu nič … len pár známych ktorí ale žijú svoje životy …. Priateľ sa chce vrstit keď bude som nakonplet hotový. Vždy chcel dom ale nie dorobeny napoly a potom dorábať….

vilma7
6. nov 2023

Ahoj, prepáč, ale nemôžem s tebou súhlasiť.
Ja poznám veľa cudzincov čo pracujú v Buro, takže to vôbec nie je v tom, že si cudzinka.
Ja som tu 16 rokov, pracujem ako zdravotná sestra, tiež som bola vo vedúcej pozícii, ktorej som sa sama vzdala po príchode deti.
Ja som vďaka deťom nasla potom kamarátov, lebo slobodní a hlavne Slováci si žijú naďalej svoj slobodní život, čo sa s deťmi nedá, priority sa menia.
Spoznali a skamaratili sme sa s rodičmi na ihriskách, v škôlke, škole atď. A ja som rada, že mám veľa kamarátov z rôznych kultúr, veľmi nás to obohatilo a obohacuje.

Samozrejme ti je na Slovensku super, keď si tam na dovolenke a nemáš žiadne povinnosti len sa venovať rodine a oddychovať, cestovať. Bežný život je podobný ako tu, budete chodiť z prace do prace, škôlky, atď... Popri všetkých tých povinnostiach budeš prekvapená, koľko malo času mate na seba odrazu.
Ty si podľa mňa len vyhorena, znudena... Ale to je tým stereotypom, na ktorý si predtým nebola naučená. Človek má predsa inú slobodu a povinnosti, keď je slobodný. Aj mne ide totálne na nervy dookola variť, upratovať, do toho deti do školy, škôlky atď.. A ešte aj práca. Ale toto iste by ma čakalo ako aj tu, tak aj v UK, alebo v Poľsku.
A v ktorom kantone ste? Ja mam deti vo veku 4 a 6 rokov, syn je prvák a dcérka chodí do škôlky.

zahranicami
autor
6. nov 2023

@lapersefona neviem či by vzali niekoho kto nemá materinský jazyk nemcinu, aby som neučili deti nahodou zle po nemecky …

zahranicami
autor
6. nov 2023

@vilma7 a ako sa dostali do Büro? Robili školu tu ? Ja som v nemocnici rok , len v poslednej dobe mame malo personálu a taham viac vikendy alebo sviatky. Snažia sa to rozdeliť spravodlivo ale reálne strávime jeden alebo dva spolocne vikendy do mesiaca ako rodina. Kedysi sme behali ale aj s malou ame veľa toho pobehali , len ten posledný rok a pól je strašný. Vlastne odkedy staviame dom… príde mi že si už nič nedoprajeme. Mame stanoveny rozpočet ltore idu do domu každý mesiac , ale priateľ stále zen rozpočet rozširuje a v konečnom dôsledku všetko ide na účty tagesmami a zbytok do baraku. Nejaký voľný čas výlet to fakt raz za mesiac dva. Ide má tu už poraziť som proste nestastna … naša má 3,5 roka v auguste začína škôlku to som veľmi zvedava ako to všetko dopadne

vilma7
6. nov 2023

@zahranicami áno, robili si buď školu tu, alebo si doplnovali vzdelania. Stačil nejaky ročný kurz, všetko čo som mala ako slobodná kamarátky mali VS na Slovensku a tu dobre funkcie.
Kamarátka z Poľska (tiež sme sa spoznali na ihrisku) si tu doplnovalia vzdelanie, pracuje ako personal MA. Ďalšie v rôznych firmách... Takže asi si len nemala šťastie zatiaľ.

rosavia
6. nov 2023

@zahranicami
Podla mna si vyhorela. Nemozes si dat pauzu v praci na nejaky cas? Bud neplatene volno career break, alebo nieco ine?
Podla mna potrebujes zmenu. Taha Ta to domov, chapem. Tie 2 roky, to je este vela. Zhodli by ste da d pritelom na roku a nejakom tom docasnom volne z prace?
Aj ja som mala vsetkeho dost pred par rokmi a sla som domov na 3 mesiace. Potom som sa vratila a slave do novej roboty.

mamelka
6. nov 2023

Ja som taktiež ,,čerstvý,, prípad. Ale my sme išli z Nemecka. Nesťažujeme sa.dokonca aj to,ze som školu spravila v DE, ešte to.bolo s tým,že,,zostávame v Nemecku,, ale ako som mala posledný rok skoly,tak sme sa rozhodli odísť.
Neľutujeme. Dievčatá sú spokojné. Mimochodom tiež kúsok od Žiliny. My sme si zvykli. Manžel pracuje ešte v Nemecku.

lapersefona
6. nov 2023

@ciernysokol va správne amoci urobili. Lebo maju u nas cenovo dostupnejsie zdravotnictvo a nezadlzia sa az na 2 dalsie zivoty. Plus nizsie naimy

lapersefona
6. nov 2023

@zahranicami zijem v de a je tu vysoky nedostatok Fachkräfte pre kita. Staci ti B2 na zacatie Ausbildung. Ak máš vzťah k deťom oplati sa zvážiť mozes si urcit ze budeš robiť len do 13. Je to pekná práca. A isto ta aj vezmú lebo ich potrebujú ako sol. V štátnych nikto neriesi ze nie si rodená Nemka lebo su radi ze tam niekto maju

Pozistuj si info ako to je u vas. Hlavu hore . Bojuj pre malú. Ty to das ⚘❤

zahranicami
autor
6. nov 2023

@mamelka a fungujete v pohode ? Manžel chodí na týždňovky ? Ja som tiež robila školu lebo že tu ostaneme. Ale myslím že mi to môže pomôcť aj na sk. Veľmi by som chcela pracovať ako personalistka. A ako som spomínala tak ak externe by som chcela urobiť výšku ľudské zdroje personálny manažment

zahranicami
autor
6. nov 2023

@rosavia ja robim na 50% čiže cca 80hodin mesačne. Ale v poslednej dobe nadčasy. Ale stále mám dosť voľna daku sa vymeniť smeny vyhoveli mi keď mala pôjde do škôlky tak môžem robiť aby to všetko vychádzalo. Len čím ďalej aom si vsimla že keď mám aj voľna dosť tak proste sa neciem donútiť robiť už ani bežne veci. Niekedy je pre mna ráno náročné sa dať dokopy … proste bežne veci. Lebo sa mi nič nechce …

zahranicami
autor
6. nov 2023

@lapersefona tu je nedostatok snáď v každej oblasti čo sa týka manuálnej prace v stavebníctve v zdravotníctve premyslala som aj nad tým že budem opatrovať deti u seba doma. Ale to by sme musli mat prízemný byt alebo dom. Dokonca sme aj riešili prízemný byt viackrát a nikdy to nevyšlo. Proste posledný rok mi absolutne noc nevychádza okrem tejto praci v nemocnici ktorá má ako tak zachránila od úplného vyhorenia

lapersefona
6. nov 2023

@zahranicami a ako to vyzerá na Privatabteilung je tam lepsie jedlo? Je to velky rozdiel oproti beznemu Abteilung ?

Ja nevim cim to je ze aj bohatekrajiny maju deficit prac sil.

zahranicami
autor
6. nov 2023

@lapersefona sú tam väčšinou jednolozkove izby. Mame tri dvojlozkove. Ja pracujem na ženskej klinike - onkológia, novorodenecke a gynekológia. Je tam nejaký rozdiel hlavne čo sa stravy týka , vacsi vyber, nejaké darčeky , zadarmo TV kava dezerty jedlo pre návštevy…. Všetky štandardy určujú krankenkassen a my sa podľa toho riadime. Existuje niečo takéto na sk ?

elmivelmi
7. nov 2023

@zahranicami co je roomservis?Myslis nieco ako heimhilfe?No na sk je prava v nemocnici narocnejsia aj fyzi aj casovo.
No a ten dom musite stavat?Podla
mna kvoli tomu trpia ze vaetky pravhy idu tam,
Ale tak zasa mozes dorobut nejake kurzy na sk a robit vychovavateka v skole,skolke,popripade asistenta,to je casovo dobra robota a aj prazdniny mas.
Ked uz budete mat dom,mozte sa aj uskromit,pri jednom dietati dome bez hypo a ked budete obaja robit aj za 1000 sa da slusne vyzit.

elmivelmi
7. nov 2023

@zahranicami a inak co sa nebodis na pn aspon 2tyz?Ved to tam mate 100% zaplatene tak odychnes aspon,mozno si skor vyceroana z kolobehu ,to potrebujes naozaj vypnut a dat sa dokopy.

elmivelmi
7. nov 2023

@zahranicami na sk neexistuje nadstandard ken ak izba.Inak toto maju podobne aj v at taku a taku izbu ,na sk nie.Jedine mozno nejake aukromne nemocnice kde je to krajsie.Inak strava rovnaka pre vaetkych aj pravidla kto si priplati izbu moze ak maju v nemocniciCh telku na izbe a sam byt s vlastnym.Zalezi asi aj od krajiv,v ziline to je bieda.Mozno v ba sa najde par krajsich nemocnic.A ake mas vzdelanie?Lebo u nas si bud osetrovatel alebo zd sestra alebo asistent.Take nieco ako heimhilfe co sa stara o chystanie veci doplnanie servitok cajov a pod neexistuje.
wc

mamelka
7. nov 2023

@zahranicami chodí tak,že išiel teraz v nedeľu a pride budúci piatok v noci. Potom v pondelok preč. Ale chce to tak,že bude chodiť v stvrtok a do pondelka aby sme boli viac spolu.
Fungujeme v pohode. Ja osobne si v tomto nedavam radiť od MK. Vieš, každá sme iná. Niekto ma predstavu o zahraničí, ďalšia o SK. Pozri koľko rodín takto funguje oddelene, koľko rodín žije na SK. Citala som,že priateľ chce ešte vydržať 2r. V tomto som z vlastnej skúsenosti skepticka. Tiež sme v roku 2018 kupovali dom, že tak 2r a sa sťahujeme. A sťahovali sme sa teraz v roku 2023 a manžel zostal. Že by to pokazilo vzťah? Nie. Ja som tiež robila tak,že z domu som chodila 6:30, prišla som o 19tej, u dospelackeho zubara som štvrtky ťahala aj do 20-20:30 ... manžel robila pon-sobota, čiže sme boli spolu reálne večer keď sme zaspavali a v nedeľu(to je ale nás prípad) ... v Nemecku išiel aj nájom extrémne hore. Ako zacala vojna tak 200e a tento rok ďalších 200e cize nebolo o čom. Platiť za byt ktorý nikdy nebude nás, ešte aj paragraf dali,že zo zákona majú na to nárok.
Ja som si robila.zubnu sestričku. Mne neuznali VŠ z SK a keďže som nechcela stále robiť upratovačku tak som išla do školy.

petik22
7. nov 2023

@zahranicami nemyslím, viem, pracujem v Ziline a dochádzam každý deň 🙂 cesty sú ako tak, kým nejdeš v špičke - do/zo školy, škôlky, z práce...

luccija
7. nov 2023

Nesmieš banovat za tým, čo bolo.Viac x spomínaš, keby som si spravila na SK školu, keby sme kúpili skôr pozemok to už bolo...nemáte toho málo vyskúšala si zahraničie uchytili ste sa, zarobili... z teba kričí, že si unavena a chces ísť domov.
Ľudia sa sťahujú aj do nedokončených domov podľa toho, čo píšeš váš dom je hotový, že nemá záhradu?veď to dorobite.Nepisala si tu už raz, že priateľ je ambiciózny a ty mu nestíhaš?písala tu raz baba čo žije v Ch a mali malé dieťa.Je čas sa vrátiť takto sa človek nemá psychicky citit.
Ak by si si našla prácu v kancelárii zmenilo by sa niečo?bola by si tam spokojnejšia?
Jednoducho teraz máte menej času víkendy a pod...a ty stále banujes za tým, čo bolo viac ste trávili čas spolu a pod...Máš voľné dopoludnia tebe by nebolo lepšie pracovať doobeda? ako vlastne dcéra chodí do škôlky doobeda a poobede je s opatrovateľkou?jednoducho Ti taký životný štýl nevyhovuje a hneď na Vianoce by som sa vrátila

322sima123
7. nov 2023

@zahranicami všade dobre, doma najlepšie.. 🙂 ale bez muza by som asi nesla..

konikmodry111
7. nov 2023

@zahranicami treba len skúšať posielať Bewerbung, raz sa podarí ☺️inak akurát čítam že si kanton AG, tam je veľmi veľa cudzincov hlavne Albáncov a všeličo možné 🙈 je to všeobecne neobľúbený kanton a tam väčšina Švajčiarov zanevrelo na cudzincov. My sme tam bývali asi rok a stačilo aj mne 🙈 inak aj hovoria na Argau že AG- achtung gefahr 😅
My sme potom isli do Zürichu a tam to bolo niečo úplne iné, sa to z AGani porovnat nedalo
Proste sú kantóny kde sú Ausländer viac akceptovaný

guiseppinka
7. nov 2023

Podla tvojich slov uz nevies ani sama co chces. Lebo naozaj zijes v minulosti a do toho velky tlak z toho, co by si vsetko chcela. V skratke nevies co chces, ale nebudes spokojna, kym to nedostanes. Ak chces ist na svk, tak chod. Priatel bude aj tak robit na turnusy. Aky zmysel by malo ostat tam 2 roky navyse, ked situacia bude rovnaka. Ak chces, vrat sa, muz bud dojde casom za tebou alebo budete oddelene...

1andrea111
7. nov 2023

@zahranicami píšeš že si bola viackrát na Sk aj zaregistrovať na úrade práce. Prečo si potom zakaždým odišla?

eva112014
7. nov 2023

@mamelka Že, ako je dobre je bývať vo svojom ?🤗 To si napríklad mnoho Slovákov neuvedomuje.

eva112014
7. nov 2023

@elmivelmi Napríklad môj muž sa chcel vypísať na PN cez kamaráta - lekára. Povedal ten lekár, že nemôže ho vypísať. Čiže asi na to PN ísť tiež nie je tak jednoduché vo Švajci. Bola som u lekára tu na Slovensku a počujem:" Pán X a kedy by ste chceli ukončiť PN?" Nie, nehovoril to pán doktor ironicky, ale chcel tomu pacientovi vyhovieť. Tu sú aj takýto lekári, ale vo Švajci?!

katka0123
7. nov 2023

@zahranicami zostane vo Svajciarsku koli malej. Tu dostane v skole taky kulturny sok, ze dovidopo. Mas na Slovensko optimisticke spomienky a iluzie peknej buducnosti. Skus vydrzat tam. Este sa moze stat, ze dom predate a vratite sa do Svajciarska aj tak 🙂

sense
7. nov 2023

@zahranicami ja nemám výšku, ale viem jazyky,... Ale nepracujem v buro, nie som typ ctiziadostiveho človeka ktorý potrebuje stúpať stále vyššie, mam rada istotu a svoj kľud , robím na železniciach, tiež nepravidelna pracovná doba... Ale mam svoju prácu rada,... Ja si napr neviem osobne predstaviť robiť v buro síce máš víkendy voľno ale v týždni si od 8.00 do 17. 00 v buro a to musíš prirátať ešte cestu, takto začnem o 5.00 a 14.00 som už doma. Aj keď áno s dieťaťom si už odkázaná na opatrovateľku alebo rodinu pokiaľ si cez víkend v práci
Ty si ale v moduse, ze tu byt nechceš, ako ma niekto zidealizivane Švajčiarsko, ty máš tak inú krajinu.
Keďže aj partner chce späť na Slovensko skus ten rok vydržať, pripadne rok vieš vzťah na diaľku. Mňa to na Slovensko neťahá, keďže polovicu života som strávila v Ch, dieťa sa narodilo tu a pre neho je domov Švajčiarsko nie Slovensko. Na Slovensku už tie väzby nie sú, nevraviac ze veľa známych aj väčšej časti rodiny si myslí že tu rastu franky v kvetináči na balkóne ako bazalka. A len prídem a odtrhnem si

sense
7. nov 2023

@elmivelmi PN je platená 80perc podľa zákona, ak dá zamestnávateľ 100 je to bonus firmy