Slovo ľúbim ťa vraví, ale nechová sa tak
otázka...
prečo chlapi vravia, píšu partnerke slová lubim ta, milujem ta, mam ta velmi rad,a stále to iste dokola, hovoria to aj každý druhy den,ale vlastne nič nerobia,aby to potvrdili cinmi ?stalo sa vam to?je to u chlapov bezne,ci ?
je lubim ta,len nejaka formulka, naucena fraza pocas rokov vztahu,a ked to neni tak,tak si to chlap ani neuvedomuje ?a vravi to stále,ci ako to je ? ok, pmoze s nakupom, pomoze s niecim, odvezie niekam,ale inak nič, ziadne pekne slova, ziadne pekne reci, ziadna romantika, ziadne ine prejavy, ziadne hladkanie, ziadne nič..uz aj objatia strádajú, skarede slova, hádky,kriky, je to slovo lubim ta vymysel? ako tomu chápať teda ? ciny hovoria nieco ine.
@marisola tak sa porozpravaj o tom s priatelom, a ak ti nevyhovie, mi ho tu prinutit ani zmenit nemozeme. Bud budes tolerovat aky je , alebo nasadaj do druheho vlaku , ktory ti ukazuje spravny smer. Ja som tiez menila vztahy(predtym ako som sa rozhodla zalozit si rodinu) a to preto, ze mi ten clovek povahovo nesadol..alebo som chcela od neho nieco, co proste on nemohol ponuknut, nie preto ze nechcel, ale preto ze jemu stacilo co mal a ako to mal a nechapal , co este mozem chciet. Kolko ludi tolko chuti, ochutnavaj kym si slobodna a vyber si spravneho 😉 on sa nezmeni ani ked ty ano
@marisola veľa na sebe máš toho preto, že nechceš niektoré veci vidieť reálne, ťaháš sa problémom mesiace a nikam si sa neposunula. Veď vidíš a cítiš, že ťa partner nemá za nič, zúfalo sa tu snažíš nájsť príspevok, ako sa raz zmení a ako to bude lepšie a pritom vieš, že je to kravina. Zabíjaš tým čas a míňaš kopu energie, vo vzťahu s matkou to isté. Tak sa odstrihni konečne od jedného aj druhého a máš o väčšinu problémov menej. Zubami nechtami sa držíš chlapa, ktorý ťa má na háku a tým sa vlastne oberáš o možnosť stretnúť niekoho lepšieho.
A nieto este od matky ktora je len sebeckejsia alebo neprijemna. Je to stale matka. Take rozhodnutie sa nerobi lahko, to nie je kupim si psa nekupim si psa
@marisola mne sa páčia komentáre @sissmiss.
Nemáš to jednoduché. Ale ono to všetko nie je v konečnom dôsledku o tých druhých a o tom ako sa k Tebe správajú, ale o Tebe - čo im dovolíš. Máš v sebe nie dobré vzorce, ktoré máš z rodiny a ktoré Ťa ovplyvňujú, vidno to na Tvojich postojoch a aj na tom vzťahu sa to ukazuje.
Jednoducho toto sama nezvládneš. Aj keď si myslíš, že áno. Potrebuješ urobiť krok a tým krokom nie je založiť novú diskusiu na koníku. Tým krokom je odborná pomoc. Alebo skús nejakú svojpomocnú skupinu.
@mandala77 už aj ty ma posielaš k cvokárovi ?🙂 no ja som bola u asi troch psychologov, ani jeden mi nepomohol.Pre mna to bola strata času, nijak nič som sa nové nedozvedela.Nemám to jednoduché, ale nemyslím si, preto, že by som mala ísť k "psychoušovi". nakopilo sa toho na mna . o akých zlých vzorcoch hovoríš ?
@marisola keby si si zlomila nohu a musela ísť k doktorovi, asi by si neprotestovala a išla. Som udivená v tejto dobe z predsudkov voči psychiatrom a aj psychológom. Jednoducho máš odmietavý postoj na všetko. Kukni si túto stránku: http://www.cs-dda.eu/
Predpokladám z Tvojich reakcií, že sa tam nenájdeš a si to ani nepripustíš a budeš sa naďalej a dookola točiť vo svojom zamotanom svete, z ktorého je ale len jediná cesta a tou nie je aby sa zmenili druhí podľa Tvojich prianí, tou cestou je zmena, ktorá musí nastať u Teba.
A to nie je cesta, ktorú prejdeš za mesiac.
@mandala77 myslíš, že psychiater, ktorý ma bude dopovať liekmi -antidepresívami,mi skutočne pomôže ?že toto je jediná záchrana ?už som brala XY tabletiek všelijakých druhov,, od tabletiek na ukludnenie a tabletiek na spanie,a ani jedny mi nepomáhali extra. od obvodáka som ich mala.
si mi neodpovedala, aké zlé vzory mám v sebe ?nechápem trošku
@panuzasny a teda načo si s takou manželkou? ktorá ti nijak nedokazuje lásku a ešte aj je zlá k tebe ? nechápem volajako.
@marisola odborná pomoc je aj psychológ. Obvodný nie je odborný lekár.
Nechajme lekárov tak. Pozri si tú stránku čo som Ti poslala.
Tie vzorce znamenajú, že z toho čo píšeš a ako pôsobíš, ale neber to v zlom prosím Ťa, si vyrastala v dysfunkčnej rodine. To znamená, že sa nehovorilo otvorene o problémoch, nemohla si vyjadriť otvorene svoje pocity, nič čo si urobila nebolo dosť dobré a rôzne iné. To spôsobí, že človek aj keď je dospelý, tak má často na život detské reakcie, lebo inak nevie. Alebo je s partnerom, s ktorým má problémy, lebo nevie od neho odísť, lebo by stratil jediný pocit akej takej lásky. Alebo potrebuješ stále nejaké napätie v živote, aj ho sama vytváraš, lebo vtedy máš zrazu pocit, že žiješ.
Vieš, priateľ nám väčšinou nastavuje zrkadlo vo veciach, ktoré nechceme vidieť.
Napr. ak ti neprejavuje dosť lásky, asi ani sama sebe tej lásky veľa nedávaš.
Ja som tiež vyrastala v dysfunkčnej rodine, nabrala aj blbé vzory, samé katastrofické scenáre v hlave, veľa strachu, kopec "programov", čo sa musím odnaúčať. Tiež som bola naučená byť ticho a trpieť. Ale pri mojom súčasnom partnerovi som sa naučila, že ak sa neozvem, ak si nepoviem, tak budem len tá obeť.
A treba si zvážiť, či sú naše očakávania reálne, myslím od partnera. Môj napr. povedal, že ak niečo veľmi chcem, tak treba zvážiť aj to, či on je schopný mi to poskytnúť, resp. či nájdeme v danej oblasti nejaký kompromis.
Mali sme podobný problém. Možno ťa naozaj ľúbi, ale s niečím nie je spokojný vo vzťahu. Možno mu niečo prekáža, skúste si to rozanalyzovať, prečo už medzi vami nie sú prejavy lásky. Možno to len nevie - aj to je možnosť. Nie je na to naučený z detstva.
@marisola inak ten link čo som Ti poslala, to je svojpomocná skupina, sú mítingy cez skype (tam nemusíš ani nič hovoriť, len počúvať a môžeš zistiť, či to je pre Teba). Ona vychádza zo svojpomocnej skupiny Anonymných alkoholikov a je odporúčaná aj psychológmi. Nedáš za to žiadne peniaze a môže Ti to byť nápomocné. Jednak zistíš, že veľa ľudí je takých a má v dospelosti podobné problémy ako Ty ale aj ako z toho von.
Dobrého psychológa i keď ako žena by som hľadala skôr psychologičku nájsť nie je jednoduché. Na Tvojom mieste by som skôr zvolila tú formu cez skype.
@sissmiss je iné s mamou,s ktorou si nerozumie bývať, denne niečo riešiť, to má človek stálu hladinu stresu v sebe a je iné prísť raz za týždeň, za dva na návštevu a povedať si, že chvíľu vydržím aj s dýkou v chrbte a idem si po svojom.Ak mi mi spolužitie s mamou spôsobovalo stres, tak sa osamostatním za každú cenu.
@marisola ja som bola za styrmi psychologmi a az ta stvrta mi sadla a slo to. A psycholog nie je clovek ktory ti "povie nieco nove". Staci ak ti dobre nastavi zrkadlo, a mozes zacat pracovat. Podla mna to by uz musel byt iny level psychologa a neviem kolko by zobral na hodinu aby ti ta jedna hodina stacila. Ono aj tak ak by si nebola ty nastavena ze chces, on sa moze snazit kolko chce. To mas ako so zubarom, ak neotvoris usta, zub nevylieci. Takze nejaka spolupraca tam byt musi. Ja nechapem preco si kazdy mysli ze kazdy psycholog musi byt odbornik a vediet to a ak najdu par psychologov ktori odbornikmi v tom svojom nie su, tak zavrhnu celu psychologiu ako taku. Ja si napriklad myslim ze nie kazdy ucitel je rovnako kvalitny a ze su medzi nimi aj slendriani a neschopaci. Je problem zohnat dobreho obkladaca alebo instalatera, clovek si ich vybera podla referencii a aj tak mu nemusi ten konkretny pasovat. A tak nejako je to aj v inych profesiach aj ked vs zarucuje (mala by) aspon aky taky standard ale urcite neznamena ze co lekar to kvalitny odbornik ktory rozumie tomu co robi a vie pomoct a aj to spravi. A tak aj psycholog. Nejaka vseobecna uroven tam je ale nie uplne kazdy je schopny pomoct kazdemu.
Inak pis si dennik, (pre seba, nepodhadzuj to priatelovi), a po nejakych 10-20sedeniach si porovnaj ci sa naozaj nic nezmenilo. Zo zaciatku je dobre chodit kazdy tyzden, neskor kazde dva, casom raz za mesiac. Ale skus si uvedomit ze psycholog nema carovnu moc, on ti len moze pomoct osvetlit tvoju cestu po ktorej ides, nie je jasnovidec, pracuje s tym co mu ty ponuknes. A nasilu ta tiez k nicomu nedonuti.
A inak...aj ked mi moja terapeutka bola sympaticka a citila som ze jej sa da zverit, aj tak sa mi zo zaciatku zdalo ze mi nerozumie a ze to co mi hovori je blbost 🙂
@sissmiss dakujem za tvoje rady, totiž, ale,ja som k tým psychologom nechodila akoze raz,alebo dvakrat, ja som tam mesiace, treárs aj styri mesiace chodila, tam na stretnuti to bolo fajn, vykecala som sa, ona co to povedala,a isli sme si kazdy po svojom,vtedy som sa citila trošku lepšie,ale potom to znova prislo, a stále dokola, proste nepomohla mi natrvalo.to tym chcem povedať a nic prevratne mi vazne nepovedala. povedala mi, ze jej ulohou je skor pocuvat,ako hovoriť. tak neiem.nehovorím, ze ma carovnu moc psycholog, ale zase cakala som proste trošku viac.
@timea7 s tou mamou mas cistu pravdu. neda sa to brat z pleca na plece, ked s nou byvam
@luna379 ja som sa velakrat snažila o tom s nim hovoriť, ale na nič to je akurát. lebo on o veciach, problémoch nehovorí ( to ma z domu,ze sa nesmie o problémoch hovoriť a ani za tolke roky som ho k tomu nedoviedla,lebo on nechce)viem,citim,ze mu iste veci na mne vadia, ja o nich viem( snazim sa ich menit,nie vzdy to je vsak v mojich silach )a niekedy ma zase on samovytacaciu schopnosť, proste sila.a všetko kritizuje a nadáva na kazde strany. je nervák proste. bodka.lenze neviem,ci s tym dokazem žiť.on nepomenuvava problémy, tvrdí,ze ziadne nie su..
@timea7 podľa mňa sa človek zmeniť nedá, iba utlmiť, učičíkať jeho pudy, túžby,"schladiť"
@bale1rinka nemyslela som predsa zmeniť sa od základu, to sa samozrejme nedá, ak je niekto flegmatik, ťažko sa začne správať úplne opačne. Myslela som zmeniť svoj život, zle som sa vyjadrila. Nevyhovuje mi, že sa mi mama do všetkého stará, tak sa odsťahujem aj keď si prenajmem garsónku a bude sa mi žiť ľahšie. Cítim, že partner nie je to, po čom som túžila, že to nie je človek, po boku ktorého si predstavujem svoj život, tak nebudem klamať ďalej sama seba, predlžovať agóniu a ukončím to. Prešľapovanie na mieste je k ničomu.

@madeline1 ja ju neposielam k lekarovi ale k psychologovi, co je mgr alebo dr. V duchu, ak ma niekto problem, ide k odbornikovi. @marisola sa trapi, ma mnoho problemov, odbornika zatial nevyhladala a problemy sa nestracaju same od seba. Ak niekoho boli zub, ide k zubarovi. Ak ma problemy s tym ze je s partnerom ktory jej nevyhovuje, nemusi s nim byt a aj tak v tom vztahu zotrvava (na jednom mieste pisala ze jej je ho luto preto je s nim) a je nadalej nestastna...ja myslim ze by si mala zacat pomenovavat o com jej zivot naozaj je a mala by ho riadit sama. A nie byt lodkou zmietanou burkou, prudmi vody, vetrom... (mamou, priatelom, kolektivom). Ja si nemyslim ze k psych.by mala ist preto aby zistila ze je cvok a ze sa ma ona zmenit. Ale preto aby zacala otvarat oci a aby napriklad nezostavala vo vztahu v ktorom je nestastna s partnerom ktory jej ublizuje. Podla mna si sama moze pomoct. A to prave tym ze si uvedomi aka je, ze ma nejaku hodnotu a zacne sa akceptovat a urci si hranice ktore nedovoli inym prekracovat (otazka na nu v inej diskusii- preco mu dovolis aby ti nadaval? Odpoved- ja mu to nedovolim, on sa ma nepytal, on to robi bez mojho suhlasu. Ine riesenie- ak ma niekto uraza vulgarnymi nadavkami a nie som k nemu priviazana, odidem). A k tomu jej moze pomoct chranene prostredie v terapii