Smrad od suseda

31. dec 2023

Ahojte, bývame v novopostavenej bytovke s priatelom 2 rok… máme suseda, ktorý ma digestor napojený na stupačky…nikto z bytovky nemá kazdy ma ten taky filtrový alebo alo sa volá… on jediny si napojil digestor na stupačky… v byte stále máme po jeho varení brutalny smrad..a uz nas to prestali bavit raz sme mu to vytkli a povedal ze moze to tak mat…ale dost to obmedzuje nase zitie v byte…minule som prišla domov s návštevou… otvorila som byt jakeby mi po papuli trafilo smrad jak v riti, som sa hanbila lebo taký smrad v byte… ja som uz toho zufala či zima či teplo mame nonstop otvorene okno zeby tie smrady vetralo…uz som zufala…

guudy
31. dec 2023

Ehm, je normalne mat digestor vyvedeny do stupacky. Ak vam to ide do bytu, tak mate v byte problem, kadial vam to ide dnu. Rieste u seba, sused je ok.

madeincssr
31. dec 2023

On ma vyvedeny digestor do otvorenej sachty so stupackami, nie do kominoveho telesa/rury? Neviem neviem, ci je toto legalne (ale mozno sa mylim). Ak ano, nedali by sa dvierka do sachty lepsie utesnit (tesnenia na "zarubni" dvierok aj na dvierkach). Alebo dokonca do dvierok "privriet" zozadu nieco nepriedysne celoplosne (mozno mirelon skusit)?

autor
31. dec 2023

@guudy tak to v kazdom byte je problem lebo kazdemu na nasej strane smrdia byty

autor
31. dec 2023

@madeincssr sused kupil spatnu klapku a nijak to extra nepomohlo…

madeincssr
31. dec 2023

Kadial sa ten smrad dostava do vasho bytu?

chodec15
31. dec 2023

Ked u brata rekonstruovali stary panelak, zistili, ze vyvod z vetrania digestorov nekoncil na streche, ale na poslednom poschodi. Stavbari sa ho kedysi uz neunuvali vyviest von. Mozno by stalo za to, to skontrolovat.

vanilkovazmrzka
31. dec 2023

Pokial v sachte nie je vetracie alebo kominove potrubie, na ktore ma byt digestor napojeny, tak podla mna nemoze mat vyvod do sachty… 🤦🏻‍♀️ sachta je priestor na vedenie potrubi, nie na to, aby tam niekto vypustal smrady.

V prvom rade by som sa dotazovala u spravcu bytoveho domu, lebo podla mna nema spravne napojeny digestor.

egonsk
31. dec 2023

ked je to novostavba, je tam este zaruka, treba tiesit so zhotovitelom, ci nieco neodflakol. Odvetranie digestorov z kuchyne ma ist cez stupackovy odvod nad strechu, kde sa teraz aj zvyknu montovat nutene hlavice, aby to mali lepsi tah. Takto je odvetravane aj kanalyzacne potrubie. Kazdy byt ma mat klapku taktiez, aby mu pretlakom nenatlacalo smrad do bytu. Niekedy sa stava, ze ten poctivy rumunosrboukrainec zabudne tu ruru niekde zablendovanu a ked sa namontuje navrch strieska, uz to nik pri kolaudacii nekontroluje...

roja01
31. dec 2023

Spatna klapka znamena, ze jednym smerom pusti a druhy smer klapka zablokuje. Takze jeho spatna klapka podla mna vam nepomoze, iba jemu. Jeho smrad pusti do sachty, ale naspat, ked on nema zapnute odsavanie, k nemu pachy nepusti.
To mi dava logika. Co mate vy v tej diere v kuchynskej stene? Mate ju dobre zaslepenu? Alebo iba zakrytu? Vy by ste tam niekde mali mat tiez spatnu klapku.
Inac odsavanie z kuchyne ma ist v separatnom ventilacnom potrubi, ktore usti az na strechu. Samozrejme, ze nemoze byt odvod pachov iba volne do sachty. Ta je urcena iba na vedenie rozvodov (rur) voda studena, voda tepla a spiatocka, kanalizacia a plynovy rozvod a moze, ale nemusi tam byt ventilacne potrubie. Ja ho mam separatne. Navyse niektori mudri vlastnici nakolko nevyuzivali ventilacne potrubie, tak ho z bytu odstranili a urobili si tam policky na drogeriu. Nakolko to urobili nado mnou, tak ho nepouzivam ani ja a tym padom som musela vyviest digestor do vonkajsej steny.

roja01
31. dec 2023

Je treba sa pozriet na vykrese domu, ktory by mal mat spravca, ako je riesena ventilacia domu.

autor
31. dec 2023

@roja01
@egonsk
@vanilkovazmrzka
@madeincssr
Smrad do bytu ide hlavne z kupelne v kuchyni nemame ziadnu dieru na digestor kedze predtym to boli kancelarie a jediny si tam vyvod v kuchyni urobil ten sused… smrad ide cez ten ventilator na odsavanie v kupelni a ide do celejo bytu kedze on ma vlastne digestor napojený na stupačky a smrad ide kazdemu do kupelne

autor
31. dec 2023

Vlastne ked vari nejaky iny sused nikto nic neciti necitim ani suseda vedla co mame hned pri sebe kupelne a odvetravania a smrad neprejde ked vari len ten sused čo byva na prizemi si urobil z digestoru vyvod na stupacky kde sa tam odvetravaju kazdeho bytu kupelna/zachod… cize kazdemu ide ten smrad do bytu cez kupelnu lebo on si tam urobil vyvod

madeincssr
31. dec 2023

Ahaaa, a nedal by sa osadit kupelnovy ventilator so spatnou klapkou? Pofot ho a stav sa vo vzduchotechnickej firme/predajni (vygooglis). Tam ti mozno poradia, predaju a mozno aj doporucia majstra, ktory by ti to namontoval. Alebo mozno len zan spatnu klapku, ak sa vojde.

autor
31. dec 2023

@madeincssr sused vedla tak už dal kvoli susedovi na prizemi tiwz smrdelo a povedal že niečo to trocha zabranilo ale smrad ma stale…uz sa daval aj nejaky ventilator hore na bytovke na vybod aby to zahalo viac a itak nepomohlo

koniarova
31. dec 2023

Toto sa dá určite technicky vyriešiť. Len sa poraď s odborníkom a aj so správcom domu.

roja01
31. dec 2023

Digestor musi mat vlastnu ventilacnu ruru a wc s kupelnou inu. Ak je tam iba jedna ventilacna sachta pre kupelnu a wc, tak tam nemoze byt napojeny digestor. My mame 2 rovnobezne ventilacne rury. Chce to vidiet vykres. Chodte za spravcom, nech vam ho zaisti na nahliadnutie.

autor
31. dec 2023

@roja01 zistíme, lebo to je čiste obmedzovanie podľa mňa smrad neskutočny mame maly bytik vsetko sa to tu drzi vzdy periem vankuse v obyvacke lebo su napachnute

roja01
31. dec 2023

Nechte si urobit kopiu vykresu rozvodov vzduchotechniky a chodte na konzultaciu k tym co montuju vzduchotechniku.

vanilkovazmrzka
31. dec 2023

Ach…. Mas trochu aj zmatok v pojmoch… proste chod za tym spravcom, a tak ako pise @roja01
Na 99% ma zle napojeny digestor.

roja01
31. dec 2023

Dnes uz sa da aj spustit sonda na streche do vyvodu a kamera nasnima stav a event. prekazky na kazdom podlazi. Aj na to su firmy. Ja som raz videla taku ponuku. Problemu so vzduchotechnikou sa zacali spravcovia a firmy venovat po tom strasnom poziari myslim v Presove? , kedze vzduchotechnika ma aj odvadzat z bytu dym v pripade poziaru. Aj ked nie je zapnuta, funguje tam kominovy efekt.
Ak je ten problem vazny, musi sa diagnostika zaplatit z fondu oprav. Jednajte so spravcom.

aliaray1
31. dec 2023

Obrat sa na spravcu/zastupcov. Existuje vela rieseni.

viestta
31. dec 2023

Namontujte si za ventilator spatnu klapku, nepojde vam do kupelne to co je v odvetravacom potrubi.

maranta_leuconeura
31. dec 2023

To mate jednu sachtu na odsavanie spolocnu pre kupelnu aj kuchynu? Pises, ze su to prerobene kancelarie, tak to asi nebudu byty ale nebytove priestory. V tom pripade mas obavam sa smolu.

0kristina0
31. dec 2023

Ked sme byvali v byte, tiez nam isiel smrad (cigaretovy) aj smrad z varenia cez sachtu, mali sme aj ventilator, ten sme zapli a zavreli dvere na zachode, to ako tak pomohlo.

aurinia
31. dec 2023

Digestor existuje aj na filter....ja by som mu ho pre pokoj kúpila ...ale to som ja...