icon

Smrť maminho brata

16. apr 2021

Mojej mame zomrel brat, nečakane. On s nami už roky nechcel udržiavať kontakt. To, že má vnuka, sme sa tiež dozvedeli od cudzieho.
Mama by chcela, aby urnu po rozlúčke uložila rodina k mojím starým rodičom, teda k jeho rodičom. Jeho deti a manželka s tým nesúhlasia. Takisto ani s tým, aby sa im zasahovalo do rozlúčky. Podľa vás je to takto v poriadku?! Predsa to bol brat, mojej mami.

Strana
z2
janulka1802
17. apr 2021

Každý nebožtík má byť pochovaný tam, kde si to prial on sám! Ak táto téma za života nebola otvorená, výlučné právo má manželka a žiadna sestra, tetka a neviem kto.

vroni
18. apr 2021

Akože tvoja matka je normálna? Nechcel s vami udržiavať kontakt, ani ste nevedeli, že ma vnúča a teraz sa matka ide hrať na vzornu rodinu a stavať sa nad manželku a deti? Riadny hyenizmus 🤮🤮🤮

maminkadeticiek
18. apr 2021

Podla mna je namieste ze im to tvoja mama ponukla.Je to logicka ponuka kedze sa tyka ulozenia k rodicom a kazdy kto pochovaval vie ze je to drahy spas nove hrobove miesto.Jeho manzelka ma plne pravo rozhodnut ci tuto ponuku prijme alebo ho pochovaju podla vlastneho zelania inde.Tvoja mama sa nemoze nad odmietnutim rozhorcovat.Ona o tom nerozhoduje ani keby spolu tie roky komunikovali.

maminkadeticiek
18. apr 2021

@vroni No zase by som to tak nedramatizovala.

vroni
18. apr 2021

@maminkadeticiek, nedramatizujem, konštatujem. Mne už ten samotný nápad pripadá úplne mimo reality.

hors
18. apr 2021

Poviem ti svoj názor .Jeho manželka a deti maju pravo rozhodovať.U nás bol podobny problem .Môj otec mal okrem neho este 3 súrodencov.Neudrziavali vzťah roky ako sa oženil s mojou mamou co bolo cca 37r.Môj otec si vždy prial aby nechodili na pohreb ak on zomrie .Zomrel veľmi náhle najprv koma a do 14 dni zomrel .Nedali sme nikomu vedieť aj tak na pohreb prišli.S čoho sme nadseny neboli ale brali sme to aspoň ja( moja mama veľmi ťažko keďže si to otec neprial ) Nevyhnali sme ich boli na pohrebe ale nemali ani tu slušnosť mame podať ruku ani mne ako jedinej jeho dcére. Boli len v marnici ale k jame nešli stali veľmi ďaleko ,ze ich nebolo pomalí ani vedieť.Ja som všetko zariaďovala ,financovala ja a moja mama,komplet som všetko vybavila .Nemali by nárok rozhodovať o mojom otcovi .Boli súrodenci ale ja a moja mama sme boli jeho úplná priorita.Takže môj názor nie tvoja mama nema dôvod aby sa starala do takýchto veci .A este dupľom pokiaľ nemali dobrý vzťah.

maminkadeticiek
18. apr 2021

@vroni Tak potom s takymito vecami nemas ziadne skusenosti.Je BEZNA PRAX,ze sa pochovavaju rodicia a deti do jedneho hroboveho miesta,alebo sa do toho miesta vlozi urna s popolom.Je nanajvys slusne tuto moznost do rodinneho hroboveho miesta ponuknut.Samozrejme nie je na mieste urazat sa ak to rodina zosnuleho odmietne.Nemas zrejme sajn co stoja hrobove miesta a aky je to biznis.Ja mam,z prvej ruky.

loginexistuje
18. apr 2021

@maminkadeticiek nemas pravdu vobec to tak nie je vymyslas si
manzel sa dava k manzelke a k rodicim sa dava ak ide o dieta tj malolete alebo slobodne a pod
ak je clovek vydaty /zenaty alebo ziju v partnerstve tak standardne sa zakupi bud jednohrob s dostatocnou hlbkou jamy aby sa dalo pripochovat manzela alebo dvojhrob pre oboch rodicov
samozrejme mozu mat niektori kryptu ale to je minimum na slovensku kde idu cele rody
ale vydaty/zenaty sa nepripochovava k rodicom standardne
je to uplne mimo

lula313
18. apr 2021

@maminkadeticiek moja babka išla k rodičom, ale len preto, lebo bola rozvedená a bez partnera, inak by určite išla k manželovi a naozaj toto nie je bežná prax, ani zvyklosť, aby sa dospelé deti v manželskom stave dávali k rodičom. Ale tato téma ma inšpirovala k tomu, aby som tomu svojmu povedala, že keď má v rámci šetrenia(penazi a pohodlnosti navštevovať len jedno miesto) dá k jeho starym rodičom, či svokre, tak ho budem chodit do konca života strasit😂😂😂

vroni
18. apr 2021

@maminkadeticiek, nie, nemám. U nás v rodine sa neumiera a keď niekto náhodou poruší tradíciu, rozplynie sa od hanby v hmle vrátane telesnej schránky. Ešte nejakú blbosť máš v zálohe? K rodičom sa ukladajú slobodne ci rozvedená deti bez inej najbližšej rodiny. Nie ženatý brat, ktorý navyše s rodinou žiadne kontakty udržiavať nechcel.

angelous1991
18. apr 2021

@maminkadeticiek toto je čo za hovadina ? Akože ja keď umriem mna pochovajú v mojej obci a môjho muža kde ? Do jeho rodnej dediny , a naše dieťa ako potom rozdielia keď zomrie ??? To si dobre zadrela preboha .... nikde tu nie je logika ... rozhoduje manželka a deti o tom kde bude posledné miesto odpočinku ... však aj v kostole pri svadbe sa hovorí že muž opustí otca aj matku a priľne k žene ... to je nova rodina . Manželia majú byt spolu ... TO JE BEŽNÁ PRAX. Nie toto čo si ty neviem kde počula ...

cacianka
18. apr 2021

@loginexistuje nie celkom.
Násho uja pochovali k rodičom a ked zomrie teta pojde k nemu. Nie urny.
Susedu pochovali k rodicom do 2 hrobu a jej manžela 10m od nich do samostatneho hrobu.... Na cintorine je zopar takychto hmmm rieseni, pol dediny sa cuduje ale co už
Vztahy a rodinne tradície su rôzne.
Ale je pravda že je divne manželov ulozit od seba.

loginexistuje
18. apr 2021

@maminkadeticiek a k tej cene s nemame sancu o cene za hrobove miesto ja tu sajnu mam lebo mam pristup k tymto datam zo cca 70% percent miest a obci o cene za hrobove miesto vacsinou sa plati na 10 rokov (kvoli dobe tlenia) a je to priemerne take stredne mestecko cca 30-35 eur na jednohrob na 10 slovom desat rokov to ti ako prijde vela ? k cene pohrebu ???

loginexistuje
18. apr 2021

@cacianka neviem preco mas pocit s musis na mna reagovat ja som pisala ze to vobec nie je bezne aby sa vydaty/zenaty ukladali do hrobu k rodicom a za tym si stojim to ze niektore rodiny si to poriesia inak je ok ale nie je to bezne

cacianka
18. apr 2021

@loginexistuje no prepac ze sa s tebou rozpravam, ty mozes reagovat inej žene(nie autorke) a ja tebe nie ?
Slusne som písala

janulka1802
18. apr 2021

@hors ja by som im veru povedala, že otec si neprial, aby boli na jeho pohrebe. Inak, ja v tom nevidím žiadny význam účasti na pohrebe. Ak ma niekto nenavštívi a nemá so mnou žiadny vzťah, načo ide na pohreb??? Žiaľ, aj u nás v rodine sú kadejaké vzťahy a tiež som manželovi povedala, že kebyže umriem prvá, neprajem si niektorých ľudí na mojom pohrebe. Mne sa to prieči, proste také falošné divadlo... Mojej svokre umrela jej svokra a veru zlé vzťahy tam boli. Nešla na pohreb a to mi príde úprimné, ako tam predstierať falošný smútok... za niekým, kto nemal rád ju a aj naopak.

hors
19. apr 2021

@janulka1802 áno je to presne ako píšeš je to len faloš nic iné .Moja mam to nevedela predychat
Pretože toľké roky ho nepoznali a zrazu vedia ze maju brata ,smutne 🤤 .Inak môjmu manzel9vy zomrela maminka ( v tej dobe sme sa este mm nepoznali) A svokra si nepriala určitých členov rodiny a veru svokor im to povedal aj mm ( je jedinacik) ,ze si neželá maminka aby prišli na pohreb keď zomre a veru neprišli.

lubkavargova1
19. apr 2021

Ja by som to zhodnotila a vybavil a jednoducho: dobre, nech je rozlucka ako chce sestra, ale potom nech je to aj na jej naklady...myslim, ze tam by hned skoncili vsetky poziadavky :D

ukulela
19. apr 2021

Len k tomu ukladaniu. Je x hrobov rodina xy a 5 a viac mien. Nevidím v tom problém, keď sa rodina dohodne. Jednoduchšie údržba, menej nákladov.... Naša babka chce byť pri otcovi, čo už je hádam ,60 rokov mŕtvy. Krstná je pri rodičoch, hoci bola vydatá a má deti. Ak by ma kleplo skôr, určite tam nebudem 30-40 a viac rokov čakať na chlapa, ktorý sa ešte možno ožení. V pohode sa dám spopolnit a nech má aj k babke supnu, aspoň
Pre rodinu starosť o hrob menej. A na dušičky stačí 1 kytica.

ukulela
19. apr 2021

... ale teda autorke. Slušné ste ponúkli, oni odmietli a hotovo. Neviem, čo je zasahovať do rozlúčky, možno mama chce cirkevný obrad a teta nie, ale to je na manželke.

Strana
z2