Som ako moja mama

2. máj 2022

Dievčatá, vždy som si hovorila, že nebudem ako mama čo sa týka výchovy a predsa teraz keď mám deti, tak sa začínam správať ako ona. Len si to našťastie uvedomujem, mrzí ma to a snažím sa s tým niečo robiť.
Ide o to, že mama je bola keď sme boli my súrodenci malí v pohode. Akonáhle sme prišli do puberty, už len samé príkazy, zákazy. Veľmi ťažko znášala keď sme sa od nej v puberte začali osamostatnovat, mala silný syndróm prázdneho hniezda. Ja som si vždy hovorila, že taká nebudem. Som k dcerám milá, nebijem ich ale majú svoje pravidlá. Učia sa dobre. O všetkom sa spolu rozprávame . Staršia dcéra je v puberte, hovorí,že chce ísť na vysokú do zahraničia aj tam zostať žiť a mňa chytá panika. Mám s ňou krásny vzťah a keď si predstavím že budeme od seba tisíce kilometrov tak mi je smutno. Som introvert, mám len dve kamarátky. Viem, že by som mala dcéru podporovať ale nedokážem sa z toho tak úprimne tešiť. Mám kvôli tomu výčitky ale neviem si pomôcť. Už aj mladšiu nahovara že odídu spolu do zahraničia. Uvedomujem si, že niečo z maminej povahy aj výchovy som pochytila a veľmi ma to mrzí. Ako prekonať túto svoju charakterovu črtu?

autor
2. máj 2022

Muž je typický chlap, povie denne len pár viet. Vraj nie je klebetna baba. Možno aj preto ma desí predstava, že dcéry raz odídu. Ako ste sa s tým vyrovnali vy?

jaskolka
2. máj 2022

Nijako. Vrodené črty a predispozície "nevykorenis". Genetika nie je sranda, a zároveň ta tvoja rodina, matka, otec, súrodenci formujú celé roky. To je veľmi silné Poviem jeden príklad z môjho života. Moja mama bola vždy typ, ktorý vždy sa bál, či ľudia okolo nie sú hladní. Robili sme si z nej srandu, že len vošla do vlaku a už vyberala rezne a chlieb.
A teraz robím presne to iste 😉. Nevravím, že je to presne ako u vás, ale jednoducho iste veci zdedis.
Ano, do istej miery môžeš to regulovať ovplyvniť. Ale tak úplne to nezmeníš. Ako sa vraví jablko nepadá ďaleko od stromu.

diamond007
2. máj 2022

Vieš prečo? Lebo to máš zakorenené v podvedomí z detstva a s tým sa ťažko bojuje. Musíš psychicky na sebe pracovať, možno to bude ťažšie ale všetko sa dá zvládnuť

nikpa
2. máj 2022

Možno ty v tom vidíš tvoju mamu, neviem, nepoznám ju. Ale ja ti poviem, že každej matke by zovrelo srdce jej obe deti chceli odísť žiť tisícky kilometrov. Ja by som sa na jednej strane tešila, že sa budú mať lepšie ale tiež by mi ten pocit radosti kazila predstava, ako budú ďaleko odo mňa. Podľa mňa, to čo prežívas pri tejto predstave je normálne. Keď nie, keď ma tu ženy vyvedú z omylu tak potom asi aj ja som ako ty a tvoja matka 😃😄

marcellka32
2. máj 2022

@jaskolka to je milé, či nie sú všetci hladní

marcellka32
2. máj 2022

Odišla som z domu ako 18 ročná do zahraničia pred 24 rokmi, mame bolo ľúto, máme perfektny vzťah no zároveň videla, že chcem ísť do sveta, a to neexistovali videohovory, mobily, Skype...raz týždenne sme mali dohodnute kedy budem volať susede, čo mala pevnú linku a vtedy vždy čakala u nich na môj telefonát, takto 5 rokov..podporím svoje deti ak budú chcieť ísť (samozrejme že si aj poplaceme), no hovorím, že treba svet vidieť, ísť z rodného mesta aj za hranice

autor
2. máj 2022

@jaskolka asi to tak bude a tak veľmi som dúfala, že ja budem iná

vilma7
2. máj 2022

Áno, dcéry odídu, ale zas nemusia odísť na tisíce km.
Ja som tiež v zahraničí a doma som častejšie ako syn sesternice, ktorý žije v Bratislave, takže je to o chcení a nie vzdialenosti.

autor
2. máj 2022

@vilma7 ony chcú ísť do Anglicka

autor
2. máj 2022

@nikpa muž mi kvôli tomu nadáva, že ich mám podporiť, tešiť sa, že chcú ísť študovať a pracovať do zahraničia ale ja sa nedokážem tešiť. Pred ním to nemôžem ani spomenúť a s dcérami sa o to tiež nechcem hádať. Moja mama to veľmi prežívala. Ja keď som odišla ako 20 ročná o 100 km ďalej, tak mi vykrikovala, že má vydedi, že ma nenávidí, ako ju môžem opustiť po tom čo pre mňa všetko urobila a tak to bolo so všetkými tromi deťmi. Bolo to hrozné. Ja sa len modlím aby ja som s takýmito rečami nevyprevadzala dcéry.

autor
2. máj 2022

@diamond007 áno, ako by automaticky toto správanie u mňa nabehlo a ja nerozumiem kde mám zdravý rozum

vilma7
2. máj 2022

Je fajn, že si problém uvedomuješ, tak s ním môžeš pracovať, sa na to pripraviť.
Oni nepovedali s tam chcú ostať, veľa ľudí do zahraničia odchádza, zarobí si a vráti sa domov.
Zas UK nie je Austrália, aj keby boli niekde na Slovensku alebo len v Čechách, nemusia chodiť mesiace domov. Ja verím, že to bude a je pre ťažké, ale skús s tým nejako pracovať.
Tvoje deti potrebujú a budú potrebovať tvoju podporu a nie naopak. Veď koniec koncov si to zažila sama.

autor
2. máj 2022

@vilma7 keď ja som na deti dosť naviazaná, mali sme problém vôbec mať deti, mám z nich obrovskú radosť a pocit že má o pár rokov opustia je pre mňa trýznivý. Obdivujem ženy čo ľahko zvládnu odchod detí z domu a nie cez ulicu ale tisíc kilometrov

autor
2. máj 2022

@vilma7 veď to nechcem aby to peklo zažili ako som zažila ja. Rok sa so mnou mama nebavila, chcela ma vydedit, preklinala ma. Musím sa na to postupne pripraviť. Aj keď to bude ťažké.

vilma7
2. máj 2022

Máš výhodu v tom, že sa môžeš pomaly pripravovať. Sama vieš že to bude pre teba extrémne ťažké, nebála by som sa vyhľadať aj odbornú pomoc, kde sa aspoň vyrozprávaš, poradíš, lebo manžel to asi nebude.
Teš sa, ako ich pôjdeš navštíviť, uč sa anglický jazyk, pokús sa v tom hľadať pozitíva. A nie len negatíva.
A ináč online ich budeš môcť denne vidieť, ak budú mať na tvoje dcérky "nervy".

autor
2. máj 2022

@vilma7 už som sa začala učiť aj po anglicky aby som ich mohla navštevovať. Dokonca som rozmýšľala nad tretím dieťaťom že nebudem taká sama a ľahšie to prekonám. Ale muž nesúhlasí. Vraj sa s tým mám vyrovnať ako každá normálna žena len sranda že on žil do tridsiatky u mamičky. Ale mne nadáva do hysteriek.

autor
2. máj 2022

@vilma7 keby som nebola aspoň taký introvert, mám problém nadväzovať vzťahy, hľadať si kamarátky. Ale snažím sa užívať si ešte tie roky keď sú so mnou.

domak2
2. máj 2022

Ty máš možno skôr problém, že nemas okolo nikoho s kým si rozumieš. Tvoj muž z rozprávania nevyzerá ako tvoja spriaznena duša. Skus si nájsť už teraz nejaké koníčky, niečo čo ta baví, kde budú aj iní ľudia. Viem, že píšeš ze si introvert, ale potom budeš fakt sediet sama a pozerať z okna s uhundranym mužom za chrbtom.

ziarifka
2. máj 2022

Mne sa páči prístup rodičov mojich kamarátov. V jednej rodine 3 deti žijú v Ba, tak sa za nimi presťahovali z Prešova. V ďalšej rodine 4 deti v okolí Bratislavy a Viedne, ich mamka sa medzi nimi strieda, občas je doma v Prešove.

S manželom sme zatiaľ tiež naklonení tomu, že ak deti odídu, v zmysle založia si niekde rodinu,
usadia sa, nie počas štúdia, zárobku, tak sa kľudne za nimi prestahujeme, ak by o to stáli.

miadi
2. máj 2022

V dnesnej dobe netu to nie je ako pred sto rokmi ze by ti raz za mesiac dosiel list . My s mamou mame blizky vztah a kazdy den prekecame hodiny na Skype .Cize ten pocit ze medzi nami je ocean 🌊 nie je tak hrozny. Ty sa nemozes tak upinat na svoje deti aj Keby odisli len 100km
Od teba budu mat svoj zivot raz vyletia z hniezda. Sranda je ze ty sa ani nebojis o ne ze co snimi bude vo svete “ zlom” ale o seba ze sa nebudes mat skym porozpravat. Kupis si psika a budes rozpravat snim problem bude az ked psik zacne odpovedat. Mozete s muzom chodit do wellnes a tak pracovat na vasom vztahu..

autor
2. máj 2022

@ziarifka no veď aj ja nad tým reálne premýšľam presťahovať sa keď už budú pracovať niekde blízko nich. Aj keď v Anglicku to bude ťažšie ako na Orave nájsť ubytovanie

miadi
2. máj 2022

A muz ostane doma ?

autor
2. máj 2022

@miadi jasné že sa bojím aj o deti, keby sa im niečo stalo na Slovensku sadnem do auta, na vlak a idem. Ale toľko kilometrov od seba je to problém. Každý potrebuje spriaznenú dušu, mojimi sú moje dcéry. A áno, uvedomujem si že raz odídu ale ako píšem, nečakala som že až tak ďaleko. Človek si chce užiť aj vnúčatá, nielen im mávať cez Skype.

autor
2. máj 2022

@miadi vraj nemá problém ísť tiež. Zase by som ho neodpustila

autor
2. máj 2022

Neopustila

miadi
2. máj 2022

Tak Moja mama si uziva vnucata hoci raz za rok ale na 5-7tyzdnov intenzivnejsie ako ine babky co ich maju pod nosom. Si Strasne negativna. Ja ratam stym ze Moja dcera pojde zit inde tak ako Ja do vacsej mlaky a nemam problem tiez sa Asi prestahujem snou. Nemusis teraz dopredu smutit kto vie co bude o par rokov ci sa to tak lahko stane tvoje dcery po brexite si musia najst job nas 25k aby dostali vobec viza a na skolne mate ? Ako je to realny plan ci len take sny? Mozno si najdu frajera na Svk a nepojdu nikam alebo pojdu do australie to je este vo hviezdach.

miadi
2. máj 2022

Ma tvoja dcera vobec predstavu co stoji collage alebo university v 🇬🇧? 3-6000 na semester myslis ze tolko mate pre obe ? Ci sa spolieha ze dostane stipko?

autor
2. máj 2022

@miadi asi že dostane stipko to by potom koľko stálo

autor
2. máj 2022

@miadi viem, že som negatívna veď to aj píšem v úvode že som si vedomá že panikárim

miadi
2. máj 2022

Tak si to pekne nastuduj ! Najlacnejsie skolne v uk je 10K £ na rok .. stipka davaju tak 20 ( na danej skole) hlasi sa tisice ludi z celeho sveta. A to mas len poplatok za studium este Musis niekde zit jest atd. Este si pozri ci vobec davaju stipko ludom z Svk Lebo len z urcitych krajin. Najdrahsie skolne v uk je $5o ooo na rok ! Tak ked realne chce tam ist studovat treba sa na to poriadne pripravit vsetko si nastudovat chcelo by to aj nejake mimo skolske aktivity a trebars sportove vytazstva atd.