icon

Som asi jediná, ktorá už nevládze

marianqa
3. dec 2013

To som asi naozaj jediná mamička ktorá už nevládze....S malou som stále sama,ide o to že má 4-mesiace a za všetko plače,vypľuje dudlík začne revať,otočím sa a trošku sa malej nevenujem zase plač....Manžel ak ju chce dať spinkať bude plakať kým neprídem a nedám ju spinkať ja....A takto je to každý deň,bude plakať ako o život a prídem a úsmev od ucha k uchu...Milujem svoju dcéru ale niekedy už je toho veľa,tu suseda má malé dieťa a vôbec ho nepočuť,zato moja je ako pavián,máte s tým niektorá skúsenosť?Každý vraví že je na mňa,veľmi navyknutá...Ale nikto mi nepríde pomôcť,ako mám teda zvládnuť aj domácnosť?

siska53
3. dec 2013

@marianqa co som citala, tak hej a su lepsie, nez nosic, co som mala ja. Mam kamosku, ktora vsetky tri deti "satkovala", idealne, ak by si poznala maminu, ktora s tym ma skusenosti, ja by som aj na ulici oslovila cudziu.. Kebyze mam tretie, urcite si.necham poradit od tej mojej kamosky.

danielita18
3. dec 2013

@bosoriak veľmi sa mi páči keď píšeš neporovnávaj svoje dieťa s inými to je dobre povedané lebo potom sú z toho len nervy a naozaj každé dieťa je iné, ja mám 8 mesačného syna a je fakt dobručký iba do 10 týždna nás trápili koliky potom nám hned išli zúbky nikdy moc nenaspal ale aspon že v noci začal dobre spinkať ale jeho ked nič nebolelo tak bol strašne dobručký aj teraz sa pekne sám prehrá stačí ked sa mu prihovorím ale chcem aj druhé dieta a to môže byt úplne iné alebo aj malý sa neskor môže zmenit a úplne sa otočiť to sú deti a my sme neboli iné 😉

klincek
3. dec 2013

@marianqa nie si jedina, ani nahodou 😉
pocit, ze v niecom (alebo vo vsetkom) zlyhavas, prameni len z unavy a vycerpania. casom sa to bude zlepsovat, neboj, ale musis este nejaky cas vydrzat.
vykasli sa na domacnost (resp. na tie cinnosti, na ktore mozes), a celkovo neplytvaj energiou, tu teraz potrebujes pre seba.
a pripadne hlupe reci si nevsimaj..kto ti nevie/nechce pomoct, nech je radsej ticho.

lulu551
3. dec 2013

Mna uz kazduckuchvilu caka porod,no cely cas sa bojim jedine toho,ake to bude,ked priudeme z nemocky domov,bojim sa,ze mi nebude spinkat,ze bude stale plakat a ja mu nebudem vediet pomoct :/

yidaky
3. dec 2013

@hameeda
@marianqa Moja mladsia /teraz 3r./ bola podobna. Nie, nebola take uplakane dieta, ale bola na mna strasne naviazana. A to sa manzel venuje dcerkam od malicka. Aj mal snahu s nou travit cas. Ja som normalne kvoli nej prestala chodit napr. na anglictinu do jazykovky, kedze vzdy hystericky revala pri dverach 1 a pol hodiny, az kym som neprisla. A tak to bolo asi 3m. potom som to psychicky vzdala. Dnes uz je to lepsie. Ked je tak naviazana na teba, skus viac zapojit mm. Bude sice plakat, ale neboj, snad to vzda po niekolkych razoch. Bude vidiet, ze jej to nepomaha. treba, aby ju zabavil, siel na rehadzku alebo tak a snad to pomoze a ty si aspon trochu vyvetras hlavu. A neboj, domacnost ti neutecie 😉.

yidaky
3. dec 2013

@lulu551 Neboj, to pride. Zbytocne nestresuj. Aj ja som sa bala, bolo to naozaj zvlastne, ale materinsky instinkt funguje. A ak by nieco, prides po radu sem na MK 😉. Drzim palce...

hatapkagb
3. dec 2013

@marianqa co ti poviem nic poriadne neporadim ale moja dcerka plakala vlastne place od 4mesiaca dnes ma vyse 5rokov,place,place,place.mne hovorili ked bude mat rok zacne chodit prestane plakat,neprestala,ked zacne hovorit povie ti nepovedala,skratka ja mam urevane nervozne dietatko,obaja s mm sme psychicky niekedy na dne ale milujeme nase slniecko plane 😀

adri266
3. dec 2013

@marianqa jaaaaaaaaaaaaaj, dievca, vedela by som Ti porozpravat....mala sa skoro cely prvy rok budila kazde dve hodiny na kojenie. Ked mala rok a pol, odisli sme do Anglicka, a ja som okrem ineho aj zehlila pre inych, a malu som mala na chrbte pripnutu...panecku, ked si spomeniem,nechapem, ako som to vsetko prezila...

ale uvidis, casom to bude lepsie, hoc nasa sa napr naucila spavat celu noc az ked mala 6 rokov 🙄 🙄 🙄 Proste su deti a deti...

Drzim prsty, urob si oddych cez vikend, chod do wellness, alebo aspon doma do vane...relaxuj...

lulu551
3. dec 2013

@yidaky noo,ja sa velmi spolieham na ten materinsky instikt,tak dufam,ze ma nesklame a zvladnem to nejak a ze sa raz uz len budem usmievat nad tym,ako som sa toho bala🙂A dakujem pekne za palceky🙂

saurian
3. dec 2013

@marianqa
ahoj velmi ti asi neporadim ale nieco k tomu napisem.... moj starsi bol takyto ... neustale vyzadoval pozornost, moju pozornost, spaval pomerne malo, kazdu chvilku som sa mu musela venovat, alebo v lepsom pripade byt blizko pri nom a nic ine nerobit. inak vrieskal a vyzadoval to. a aj v noci - hned ako sa trocha prebral hned vreskot.... ako rastol stale bol dost narocny na venovanie sa mu, nevydrzal sam sa zahrat. zlepsilo sa to nejako po druhom roku. dnes ma 4,5 a diadnostikovane ADHD (porucha pozornosti spojena s hyperaktivitou)
ked mal 1,5 r narodil sa mladsi, ten bol uplne iny - od malicka sme si vraveli ze ma inu povahu, vybera si ine hracky, vydrzi sam.... dnes vsak uz vieme cim to je - ma detsky autizmus.
takze ja k tomu poviem len tolko - je milion krat lahsie a menej narocne venovat sa dietatu ktore ma o to zaujem, a neustale ta otravuje a je to aj psychicky ovela lahsie a "veselsie" ako snazit sa zaujat dieta (a to jednoducho ho musim dostat do interakcie lebo by sa nic mladsi nenaucil, nikam sa neposuval) ktore nic nezaujima, nema ziadnu motivaciu - ci uz su to hracky, cinnost, spolocnost..., radsej odide, ale nejde vobec "dopredu". a je to aj ovela viac na psychiku.

marianqa
autor
3. dec 2013

@saurian A JEJEJ ☹ a autizmus je dedičný alebo ako to je?oj dúfam že sa z toho dostane 😒

daducha
3. dec 2013

joj,to ako by som si na svojho starsieho spomenula.Po dvoch jeho mesiacoch zivota som bola zrela na psychiatriu.narodil sa v decembri, v tom case bolo v BA cca -15 cez den.Spal iba ked sa kocik hybal,nie doma,nie na balkone, vonku.Tak ja som s novorodencom behala po Devinskej v mrazoch aby aspon trochu spal.Nakup v obchode bol ako strategicky utok,premyslena cesta dopredu,mala som cca 5 min, aby som nakupila a on sa nezobudil a nezacal ricat.Doma som sa nemohla od neho ani pohnut a ked pisem pohnut, to znamena ani sa vzdialit z obyvacky do kuchyne.Bol ticho iba pri mne na rukach a umyt si zuby znamenalo jeho 3 minuty placu a placu.Ja som bola maniak na poriadok, vysavala som aj 3x do tyzdna, vzdy som mala navarene a pod.Potom a zrazu nedalo urobit nic a ja som z toho bola poriadne na nervy.Maly nespal samozrejme ani v noci viac ako dve hodiny, potom pol hodinove kojenie a kym som zaspala, zase bol hore.Bola som neskutocne unavena a obcas som ho fakt musela nechat v postielke plakat a odist, aby som nim nezatriasla a ... osobne si myslim ze mna zachranilo pred origos popôrodnou depresiou stahovanie ku nasim, manzel,menil zamestnanie a kym sa vsetko prestahovalo maly podrastol a nasli sme aky taky rezim.Aj ked ani potom to nebola ziadna slava,spal presne na sekundu 30 min. cez den 😉 ,tak akykolvek oddych cez den bol nulovy,noci boli cim dalej lepsie a samozrejme mne velmi pomohla Manduca - ergo nosic .Druhy syn bol uplne iny, stastne spokojne dieta, ani som nevedela, ze ho mam, taka odmena za to prve .Nastastie su obaja zdravi a az teraz, ked ku mne ako logopedicke chodia deti s DMO, ment. postihnutim,uvedomim si,nech vystrajaju kolko chcu, len nech su zdravi 😵

emma2310
3. dec 2013

@marianqa nie si ja som na tom skoro rovnako moj manzel vie pomoct ale nie dostatocne kuka televizor a mysli si ze mala bude kukat s nim no to je jedno u nas mala bez priciny posledne dni len mrnci a place ja neviem ze sa nudi alebo co ja nemozem ani umyt riad nic kebyze vidis nas dom jak po vybuchu

marianqa
autor
3. dec 2013

@daducha to je pravda hlavne ze su zdrave!!!! a uz len vydrzat 😀
@emma2310 čO TI POVIEM včera tu bol švagor a poznamenal že kedy sa zo mna stala bordelarka....Tak som mu povedala že ak sa mu u nas nepáči nech k nám nechodí,že miesto jeho krityzovania mohol vziať malú na prechádzku a ja by som si poupratovala,ale to by prv musel dvihnúť svoj lenivý zadok zo sedačky...proste mi pukli nervy 😀

babulka82
3. dec 2013

@saurian čo si tym chcela povedat? ADHD je lepši ako autizmus či? :-/

babulka82
3. dec 2013

@marianqa ja mam doma to iste ma "to "7 mesiacov 😀 a teraz sa to začina trošičku zlepšovat lebo už trošku švornožkuje. Prvy syn bol kludnejši ale aj lenivši,druhy je urevany ale velmi šikovny 😉

marianqa
autor
3. dec 2013

@babulka82 akurát som vravela manželovi nech sa ponáhľa s práce lebo ma nájde pred panelákom rozčapenú ako žabu 😀 a ta moja peľuškáka malá teraz spinká ale ja už ju poznám čo skoro budíček a čaká ocka 😎

emma2310
3. dec 2013

@marianqa ty si dobra ze sa este snazis mna to uz aj prestava bavit ja upracem ale ked ono sa to dieta zobudi a je vsetko tak ako bolo predtym. zajtra neviem ci mam ist kupit radsej vianocne darceky kym nie je milion ludi v obchode alebo upratovat kedze ide moje dieta na par hodin k opatrovatelke

lili_mia
3. dec 2013

@emma2310 darčeky, upraceš neskôr 🙂

lili_mia
3. dec 2013

@marianqa prosím Ťa, švagra nerieš .. nabudúce ked toto zavelí, tak mu daj neter do rúk .. ok, môj milý, tu je oblečko, tam kočiar, máš 5 minút, aby si bol pred barákom a začal kočíkovať .. alebo sa dvihni a chod na nákup a dieťa nechaj s ním, samozrejme najedené, ktovie čo by do nej vopchal .. pokakaná a pocikaná, kľudne, nech si užije 😀 😀 😀

emma2310
3. dec 2013

@lili_mia aj ja mam chut radsej ist nakupovat darceky ako upratovat ale ked si vies predstavit nestihla som upratat hracky v obyvacke ani umyt riady a uz sa mi veru nechce. mala jedla v obyvacke trubicky co su na vianoce tak si vies predstavit ze asi ostanem doma a upracem alebo len na chvilku skocim nakupit

lili_mia
3. dec 2013

@emma2310 Táááá riadna dilema, umy riad a povysávaš neskôr. Ja doobedu šaliem v potravinách, koľko je tam ľudí a samozrejme s tými vozíkmi chodia spôsobom, jeden skrížený v uličke, pri ňom další a oni si chodia hore dole po uličke, tak bud čakať, kým sa stiahnu, alebo naokolo cez 5 iných vozíkov. Prípadne ked vyberajú niečo z boxu, nie že on a vozík posunie dalej popri boxe, on si ho nechá za zadkom, čo je takmer na stred uličky a z druhej strany stojí iný zákazník. Dnes ma niečo tlačilo do zadku, dedko ako tlačil popri salámach si nevšimol, že likviduje ľudí 😀 tak som sa uhla, aby on vošiel do medzery. Myslela som že tam vojde ako človek a on sa tam rval aj s vozíkom!!!! A ešte kukal po mne či sa uhnem popri tom ako som sa naklonená hrabala v boxe a po očku ho sledovala. Chod zajtra do obchodu, tých ľudí je viac a viac.

ada510
3. dec 2013

@marianqa Ahoj ja som tiež skoro stale sama občas som bílá tiež v koncoch malý bude mať 4 mesiace zo začiatku to bolo hrozné bola som po cisárskom malý vôbec cez deň nespal a mala som malo mlieka a malý má reflux čiže všade neustále grcky mala som nervy už niekedy v koncoch niekedy som mu tak ponadavala a potom som to lutovala ale našťastie už sa to trocha zlepšilo🙂 občas som Ho nechala vytrucovat a pomohla aj hracia deka;)

babulka82
4. dec 2013

@marianqa juuuuj moja musime to vydržat mam doma presne toto iste. Od narodenia a teraz ma ako som pisala vyše 7 mesiacov. Najprv mi vraveli po 3 mesiacoch to prejde, potom zas po 6 meiacoch to prejde. .............. a už ani nedufam že "to" prejde .Proste som sa zmierila stym že je to dieta naročne a musim sa mu venovat inak bude hučat aj 3 hodiny. Ale ako pišem teraz sa trošku plazi a štvornožkuje ide kam chce a to mu pomaha. Mne najviac vadia tie noci,on sa často budi na papanie a mrnči,Ja potom zle zaspavam a takto sme celu noc ,vstava okolo 6h. Nema ti kto pomoct? POnosit atd. ? Ake mate noci?

saurian
4. dec 2013

@babulka82
nie, adhd je nic oproti autizmu. chcela som tym povedat to, ze
zive dieta ktore nam mamickam neda ani minutu na oddych, neustale treba byt s nim, venovat sa mu lebo to VYZADUJE je narocne a sama som pri starsom uz bola na nervy a nevladala. ale je to aj pekne - taketo dieta je sice narocne, ale cas s nim je v podstate sranda - vsetko ho zaujima, zo vsetkeho sa tesi.... je to proste super ked uz sa clovek na to "nastavi" a je jednoducho v pohybe s nim stale, ten cas je uzasny.
oproti tomu moj drobec s autizmom pozornost nevyzadoval, moju spolocnost tiez nie, zahral sa sam..... zda sa to byt fajn, ALE na to aby siel dopredu s nim ten cas rodicia jednoducho travit musia
a teda je milion krat lahsie behat za zivym dietatom ktore to chce, ako travit cas s dietatom ktore o to nestoji a nic ho nezaujima, a je to aj psychicky na nervy.
nechcem tvrdit ze zive dietatko ktore vas nepusti ani na sekundu nie je narocne, clovek pri nom fakt pada na hubu, ale je to super, clovek si s nim uzije vela smiechu a radosti.

priciny autizmu nie su zname, geneticka pricina je preukazana len v jednej z auti poruch, predpoklada sa ze ide o multifaktorialne priciny - tzn viac pricin v kope - cize je predpoklad ze je tam nejaka geneticka predispozicia a vplyvom inych faktorov (vyvin plodu, tazky porod, ockovanie, infektikcie....) "prepukne".

simca79
4. dec 2013

@lalinko2010 ja som to takto mala tiež a už "držím" jedenásty rok 😀 😀

babulka82
4. dec 2013

@saurian tak určit emaš v tomto pravdu ,je to ako keby bol chory ked ho nič nezaujma.POznam ten pocit ked mal synček napr. horučku a nemal o nič zaujem len ležkal ,nechcel sa hrat a kukal do blba. Bolo to hrozne a vždy som v tej situacii povedala nech robi čo chce aj lieta po byte len nech je zdravy.

Podla mna moj nazor je taky že uplakane babatko je vačšinou vtedy ked je dietatko zvedave a nudi sa. Teda aspon u nas je to tak ,vidim to. Ked sa nosi na rukach alebo vykuka s kočika tak je ok.A ked sme doma kde to pozna tak je zle nedobre. 😝 A ako som našla v jednej diskusii ,deti su prirodzene zvedave a žive a nechceme mat doma babiky ktore budu tam kde ich posadime,nakrmime ich kedy sa nam chce a kedy mame čas. Takto to nefunguje ,dieta je živy tvor a potrebuje starostlivost ,opateru ,lasku.Niekedy je to tažke ale ja sa neuveritelne tešim z našho neposedka ked sa nauči niečo nove. 🙂 Ani nam by sa nepačilo keby sme zavrete v jednej izbe sice nakrmene ale nikto by si nas nevšimal za cely den. 😔

saurian
4. dec 2013

@babulka82
no len trocha sa pripravit pri tych neposednych ze clovek sa ani do sprchy nedostane, riady nikdy neumyje na jedenkrat, vsetko je vsade rozhadzane a nielen hracky ale neskor vsetky riady, cela spajza a uplne vsetko vsade, hlavne ked ho clovek necha na minutu same. ale zas ked je uz trocha vacsie dietatko tak proste clovek s nim robi vsetko spolu, potom sa to da - ked uz napr nas sedel tak ked som potrebovala varit tak sedel vo svojej stolicke a robil vsetko so mnou - bordelu mrte ale da sa to.

miriell
4. dec 2013

Staršia dcérka bola rovnaká ako tvoje bábätko. Viem, že sa to ľahko píše, ale treba to len "prežiť". O pár mesiacov bude dieťatko samostatnejšie, bude viacej vnímať, začne si všímať, že existujú aj iné osoby - ocino, babky, dedkovia a bude to lepšie. Teraz potrebuje len teba, predstav si, že bábätko vníma a pozná tvoju vôňu (vôňu maminky a mliečka) a to ho ukľudňuje. Vie, že keď plače, tak príde tá krásna vôňa s ním aj maminka je mu dobre. Nič iné teraz nepozná. Nevie, že ty si vo vedľajšej miestnosti a robíš niečo iné. Chápe iba: nie je vôňa, mama - mama je preč a neexistuje. Keď časom pochopí, že keď odídeš, aj sa vrátiš, bude to lepšie. Len sa to musí naučiť a to neurýchliš. Ty si zatiaľ len oddýchni, musíš byť veľmi vyčerpaná z toho všetkého - ľahni s bábätkom a spi - nerieš neporiadok v byte, prázdnu chladničku a ostatné - keď môžeš, tak to prenechaj ostatným, nech sa o to postarajú.

lili_mia
4. dec 2013

Baby ja som čítala taký názor, že tieto živé deti sú zvedavejšie oproti ostatným a len tak ležať na chrbátiku či bruchu nie je pre nich. Preto vyžadujú to nosenie na rukách. Ked začnú štvornožkovať, tak sa konečne dostanú tam, kam chcú 🙂 Ešte aj to sedenie ich nebaví, pretože objekt ich záujmu je na opačnej strane izby, čo ho po hračkách, ktoré má pri nohách. Preto sú tieto deti sediac v postieľke nespokojné, hoc je okolo nich fúra hračiek. Pretože oni sa chcú pozerať napr na vtáčiky za oknom. A ked začnú chodiť, tak príde nervozita, že ich dospelý nepustí práve tam, kam by chceli ísť, hoc aj do kanálovej diery, či do klietky k levíkovi 😎