icon

Som doma 7 rokov, zistila som manželovu neveru a začínam piť alkohol

5. nov 2020

Píšem anonymne. Alkohol a materská. Som na materskej už 7 rokov. Mám 2 zdravé krásne deti. 10 rocny vzťah. Žiaľ som si prešla aj neverou zo strany manžela. Som 2 roky naterskej zo synom. A každý druhý tretí deň mám potrebu piť. Neopijam sa. Dám si pohár vina , plechovku piva. Ale ajtak mám pocit že to je problém. Vycitam si že som zlá mama. Som zlá mama ?

hopsadobrandejsa
5. nov 2020

@sasa1983

Nehnevaj sa na mna, ale toto je velmi zla rada. Takto zacinali aj notoricki alkoholici. Vsetko sa to zacina prave poharom.

Je velky rozdiel zit stastny zivot a dat si vecer pohar vina pri telke alebo s partnerom a zapijat svoje problemy.

Autorka zapija svoje problemy. Cim viac sa budu prehlbovat, tym vacsi pohar si bude nalievat. Netvrdim, ze ma problem, ale v prispevku uvadza, ze ma "potrebu" si vypit. To uz je ako s fajcenim ked si telo ziada svoju davku nikotinu.

Ja si tiez rad dam pohar vina s kolegami, ale nemam potrebu pit alkohol a viem si ho odrieknut. Autorka ma zrejme dojem, ze jej alkohol pomaha vyrovnat sa s osobnymi problemami.

Mal som v sirsej rodine alkoholikov a nikdy to nedopadlo dobre takze moja osobna rada pre autorku je aby alkohol obmedzila ak ma pocit, ze sa jej to vymyka spod kontroly.

meluela
5. nov 2020

vyskusaj si dat mesiac uplne bez. ak to porusis alebo to bude velky boj, mas problem a hladaj si odbornu pomoc. mama si urcite dobra, uz aj pre to ze si davas pozor a hladas riesenia

kiki68
5. nov 2020

Prestat s tym, kym je cas. Hlavne to nemat doma. Skor zacni cvicit, zacni sa niecomu aktivne venovat ( napr nieco charitativne) , rob nieco , co Ta naplni dusevne a nebudes sa vracat k problemom s tou neverou. Asi je to tazke prekusnut, ale ked nudes schopna ist dalej, tak uvidis hodnotu v sebe. A tam je podstata. Vazit si samu seba

lalenka33
5. nov 2020

Ja si dávam 1,5 deci tak 3-4x do týždňa a necítim sa ako alkoholička.Nepijem preto, aby som zapijala starosti, ale ako odreagovanie.Do dnes si pamätám slová mojej profesorky, že pohár vína je liek.

hopsadobrandejsa
5. nov 2020

@lalenka33 To je prave ten zasadny rozdiel. Realne si mozes dat pohar vina aj kazdy den a nikdy sa z teba nemusi stat alkoholik ani si nemusis vypestovat zavislost. Problem nastava ked beries alkohol ako prostriedok na zabudnutie svojich problemov.

sissy27
5. nov 2020

Ak nezvládaš materskú, tak si ju už dávno mala ukončiť a ísť späť do práce. Materská totiž nie je povinnosť, je to len jedna z možností. A manželovu neveru tiež tvoje popíjanie nevyrieši. Ale môže ti veľa vziať - čo myslíš, komu po rozvode zveria deti? Pracujúcemu otcovi alebo alkoličke bez príjmu?

kassandra25
6. nov 2020

Neviem, ci toto je problem, perioda a mnozstvo, ake prave ty vypijes. Daj si test: pohar vina raz za tyzden. Skus to. A hlavne si to uprac v hlave a v zivote, ked mas aj seba, aj tie dve deti, mas pre koho, a manzel, ktory vedel podviest raz, ktory bude podvadzat, bude vediet platit aj alimenty. Nemas co stratit, mas co len ziskat - seba a dve deti a ist dalej. Ak sa ty nespamatas, prides o neverneho manzela tak ci tak, ale hlavne o tie deti. Teraz si este v dobrej faze, kdesi na predzaciatku, tak smelo do toho!

autor
6. nov 2020

Ko aby som Vám povedala viac tak môj otec zomrel na cirhozu pečene. X krát skúšal prestať piť. Aj mal take že 2-3 roky nepil ale stále to začalo pohárom vina. Skončilo to tak ako to skončilo. Ja som sa už aj pýtala obvodnej našej. Tak že alkoholizmus nie je dedičný. U nás doma bol alkohol štandard. Denne si naši dali pohár vina. Tvrdé sa u nás nikdy nepilo. Mali sme vinohrad a rok čo rok sme robili domáce víno. Preto to vnimam ako problém. Lebo som videla ako to začínalo u otca. Pýtali ste sa či mám problém nepit pár dni. Nie nemám problém. Dokážem existovať bez alkoholu. Ale na taký šiesty deň večer poukladam deti a upracem a už má napadne či si nedám pohár vina. A preto s toho robím tragédiu. Tak som sa rozhodla že teda od dnes končím aj s mojim pohárom. Ak budem mat problém skúsim odbornú pomoc.

autor
6. nov 2020

@kassandra25 on nie je zlý otec. Bolo to vtedy komplikovane u nás. Bývali sme u rodičov, mladý a hlúpy. Ja som mala rozhádzané hormony po pôrode. Stále nervózna ukričana a uplakaná. Keď si to vezmem naspäť sama zo sebou by som nežila vtedy. No a prišla kolegina ktorá polichotila a bolo. V žiadnom prípade ho ale neospravedlňujem. Chodili sme do poradne manželskej. Ozaj sme toto riesili takmer rok a pol.

kassandra25
6. nov 2020

Cize manzel to riesil s tebu v poradni? Tvoje stavy po porode ho naozaj neospravedlnuju. Kolegyn, peknych a co polichotia, takych este bude. No uvidis. Bude, ako bude. V kazdom pripade so sebou rob nieco v kazdej jednej oblasti. Mas sa, mas deti a ma teda aj svojho manzela

autor
6. nov 2020

@kassandra25 a o riešil. Sám si uvedomil a priznal čo da stalo. Už prešli asi 4 roky od vtedy. Ja to neriešim nevytahujem nespomínam lebo je to ťažká téma. Ale zožiera má to. Dokonca zmenil prácu po tom.

sasa1983
6. nov 2020

@hopsadobrandejsa veď jasné, že by bolo lepšie to obmedziť, event.vysadiť. Ale veľký problém by som z toho nerobila. Dať si večer k telke 1 pohár 2 dcl vína mi príde úplne akceptovateľné..2 dcl vína rozhodne nie je také množstvo, aby to riešilo problémy, navyše sama napísala, že to ani nie je denne naposledy po 6tich dnoch. Nie je to ani na udržanie hladinky, 2 dcl/24 hod.

limetka69
6. nov 2020

Ale ved ty nemas ziadny problem s alkoholom. Das si uplne prilezitostne. Vobec nemusis mat vycitky, ale je to tvoja volba, kludne prestan ak mas pocit, ze to bude lepsie 🙂

autor
6. nov 2020

@limetka69 ja to ako problém beriem skrz toho že som videla ako to začína u otca. Tiež to takto začalo. Dala som si teraz cieľ že do Vianoc nič. Na Vianoce si dám pohár perega

limetka69
6. nov 2020

Nemusi to byt u kazdeho rovnake. 🙂 proste to len treba ovladat. Ja ked sa mi zda, ze sa z toho stava zvyk, tiez si dam pauzu, 🙂 mas moju podporu. ❤️

autor
6. nov 2020

@limetka69 ďakujem. Potrebovala som toto počuť asi. Čakala som odsúdenie. Potešila má tvoja reakcia 🙂

ivca88
6. nov 2020

Mne prídeš smutná. Skús si nájsť nejakú radosť v živote - šport, alebo nejaké hobby v podobe handmade veci ( šitie na stroji, vyrábanie hračiek, ja napríklad rada robím detské fotoalbumy) proste hocičo, na čo sa budes tešiť a bude ta to napĺňať.
Alebo keď sa situácia s koronou zlepší, skús nejaký kurz spoločenských tancov s manželom ☺️
Možno by vás to bavilo.
Len tak si pomôžeš. Musíš byť stastna a keď budeš mať večer chuť na pohárik, tak sa radšej zober a choď spať..
( Ja si vždy poviem že koľko má ten Pereg v sebe cukru a že priberiem a nedám si😅)
Neboj. Nie si na tom vobec zle, ale oceňujem, že to chces zastavit takto zavcasu

autor
6. nov 2020

@ivca88 nepríde mi že som smutna. Napriek všetkému čo sa stalo ja mám dobrý život. Nie sme na tom ani finančne zle, rozbiehame s kamoskou podnikanie, v septembri sa chystam na VS. Ale je pravda že nemám žiadne hobby. Žiaden relax. Nič pri čom vypnem hlavu. A hlavne ja nemám čas. Mne nemá kto strážiť deti. Ja som s nimi 24/7. Aleee pred časom som si kúpila háčik tak sa asi naučím hackovat radšej 😀

kittykat22
6. nov 2020

Ci mas problem so zavislostou na alkohole alebo nie zistis tak, ze na 30 dni prestanes. Uplne. Ziadny alkohol. Pokial nemas problem nepit tych 30 dni, tak niesi alkoholicka.

gabika0825
6. nov 2020

Prečo došlo k tej nevere? Najprv si odpovedz... a alkohol nie je riešenie, seba tým budeš ničiť. Keď ťa bude chcieť opustiť nijak tomu nezabrániš... je to kruté ale je to tak.. treba si dávať pozor na dôveru

autor
6. nov 2020

@gabika0825 toto už je vyriešené vykomunikovane. Píšem hore že sme chodili do poradne niečo cez rok. Samozrejmeviem že ublizujem len sebe nikomu inému.

gabika0825
6. nov 2020

Porozmýšlala by som o odchode od neho...

samanta44
6. nov 2020

O jaj neber to tak tragicky že si dáš pivo víno veď keď vravíš že len plechovka či pohár tak kto si nedá????? Len daake predokonale matky manželky.ale to je o inom .keď budeš cítiť že sa to stupňuje potom to ries.a okrem toho pohár červeného vína je na zdravie

amelie2017
6. nov 2020

Vies, su ludia, ktori vypiju pohar vina, piva kazdy den a alkoholici z nich nebudu. Niekde je uplne normalne si k veceri naliat pohar vina, alebo k obedu male pivko. Problem je v tom, ak to potrebujes na zaspanie, na to, aby si fungovala. Lebo si myslim, ze je normalne, ze sa clovek na to cely den tesi. Ani nejde o ten alkohol, ale o ten akt, ze konecne mas chvilu pre seba. Ja som tak minuly rok v lete prisla vecer o 23. z prace, dala sprchu a naliala si bud poharik whiskey alebo gin tonic, pol hodinu si posedela sama v klude na terase a bolo mi skvelo. Ale casom som si uvedomila, ze ani nechcem ten alkohol, ale tu moju chvilu. Tak som si zacala robit citronady, virgin mojito, vychutnala svoj moment a sla spokojna za muzom.
Skus si aj ty vytvorit takuto chvilky pre teba, teraz je chladno, tak si kup nejake super caje, pripadne si uvar horucu cokoladu, zober knihu do ruky a pol hodinku, hodinku relaxuj leb sama so sebou, s knihou, alebo pokecaj s kamoskou...

nika501
6. nov 2020

@gabika0825 presne...mne napadlo hneď to isté....problém nie je alkohol...problém je ten neverník 🤷 odišla by som od neho a netrápila sa

pragmaticka
6. nov 2020

Tak potom podla vas som alkoholicka aj ja!!!😂😂😂 cez leto prve co urobim ked pridem domov si nalejem strik..vypijem ich tak 2-3za vecer,kazdy den!najviac mi to zahasi smäd ale len cez leto.potom pride zima a som aj mesiac bez vina. Niekedy ale cely tyzden kazdy druhy den poharik.zavisi co mam na jedenie..ku talianovi,paste,pizze proste bez 1dc bieleho vinka nedokazem byt.takze ja som letny zavislak..v zime tak max 1dc cerveneho na tyzden..proste v zime mi fakt nechuti 🤣
Ja to s autorkou nevidim az tak tragicky ak vie byt aj bez toho!!

katlin7
6. nov 2020

Ideálne by bolo keby si sa porozprávala s partnerom. Nemusíš sa hneď opísať ako alkoholička, skratka len nachádzaš niekde možno útechu. Ale malo by to byt skôr v partnerovi. Nie si zlá matka, aj ty si len človek. No je to predsa voči detom trochu nefér. Potrebuju ta silnú a v pohode. Daj dokopy vzťah a oslobod sa od toho čo ta trápi, inak nič nezmeníš.

audrye
6. nov 2020

Super, ze neveru ste riesili v poradni, aj manzel urobil nejake ustupky nasledne - zmena prace,ale sama v sebe to riesis dodnes. Ja by som asi navstivila odbornika individualne- mozno aj ako prevenciu, aby si do toho alkoholizmu neupadla, spracovat mozno aj zabudnute zazitky z detstva a aj tieto problemy s manzelom. Ja by som asi tiez mala obrovsky problem odpustit manzelovi neveru a sama to nezvladla ..

elninoenmipueblo
6. nov 2020

Euforia neriesi problém, šport je určite lepší ako ventil a aj rozhovor pomôže, odpustenie nepride za den ,je to dlhy proces....

Ako si na tom s luteraturou, precitas si rada nieco motivacne?

autor
6. nov 2020

@elninoenmipueblo čítam knihy ale skôr take pri ktorý nemusím veľa rozmýšľať. Len na relax. Ale ak máš niečo konkrétne rada si dám poradiť.
@audrye O psychológovi rozmýšľam. Zavolám tej pani ku ktorej sme chodili spolu.