Som len precitlivelá?
Rodicia mojho priatela sa podla mna spravaju ku mne cudne. Sem tam si do mna vrtnu, alebo ma nejak urazia. Napriklad raz som sa rozpravala s priatelom o inom nasom kamaratovi, ktory velmi pribral za kratky cas. A jeho mama, ktora okolo nas nieco robila, zrazu zareagovala na mna, ze ved ani ty nie si najchudsia. Nastalo ticho. Aby som teda upresnila, ja mam bmi 22, takze v norme, mozno by sa 1-2 kg dali schudnut, ale som nechapala, z akeho titulu mi to hovori. Alebo inokedy sme sa bavili o roznych planoch, ze co by kto chcel robit, alebo ake aktivity ho zaujimaju a ona do toho, zase na mna, ze ty by si bola dobra na polievanie zahrady. Ja neviem, ci jej nejak leziem na nervy... alebo aj svokor. Vramci nejakej nezavaznej diskusie som povedala vtip a on tak sucho prehodil ze HEHEHE. Ako nesmial sa, ale umyselne tvrdo vyslovil tieto slova. Som si povedala dobre, asi to bolo trapne, alebo nevhodne, ale musel to takto? Vzdy ked som to neskor rozoberala s priatelom tak povedal, ze ona to myslela inak (na mamu) a podobne.
Snazim sa si to nevsimat, ale ma to zacina nejako znepokojovat. Ja neviem, co si myslite vy, je to bezne v rodinach a ja som len precitlivela, alebo su moje obavy namieste? Ako ja som bola vzdy tak zaskocena a bohuzial ma odradila aj neskorsia priatelova reakcia, ze sa priznam, ze nikdy som na to nereagovala. Ak maju na mna takyto nazor, ze nie som dost dobra, tak ak sa ozvem, tak si asi neprilepsim, akurat budu mat dalsiu zamienku na to, dat mi najavo, ako nie som dost dobra.
@makova333 Ved prave preto sa pytam, ze asi som precitlivela, nemam zmysel pre humor. Neznesiem kritiku. Takze v pohodke, nemam si to vsimat, normalka fungujem dalej, je to normalne aj v tvojej rodine takto? U nas doma to takto nefunguje.
My sa takto neponizujeme, preto je mi to cudne.
nie si precitlivena a
@makova333 si len potrebuje do niekoho rypnut, tak si jej prisla pod ruku.. tvoja "svokra" je podla mna tiez ten typ... to su frustrovani a unudeni ludia, ktori sa nudia a preto sa takto spravaju... slusne vychovany clovek, k tomu cudzi by sa neznizil k takymto komentarom..potencionalni "svokrovci" maju asi ozaj nejaky problem. Co na to hovori priatel? U nas doma sa tiez neponizujeme.
Treba na sebe popracovat. A nie my sa doma neponizujeme, normalne pouzivame doma humor, casto aj dost sarkasticky, ale ja viem, ze je to humor.
@mamamasama slusne vychovany clovek neohovara kamarata pred niekym dalsim.
Ano, si len precitlivela bez stipky zmysla pre humor. Asi s tebou doma zaobchadzalo ako v bavlnke a chodili okolo teba po spickach. Skus sa trochu uvolnit a nebrat vsetko tak osobne. 🤷♀️
Presne toto poznám..ako píšeš..u vás doma to tak nefunguje..si zvyknutá tak ,ja to chápem . Tvoji rodičia nerypaju do tvojho priateľa že ..nemajú tu potrebu. Neviem poradiť v tomto ,ja som mala to isté ..musíš sa len povzniesť nad tým a usmiať . Určite nie ukázať že ťa to štve lebo to budú robiť náročky potom 🤷
Ja napríklad neznášam, keď muž sa na niekom smeje alebo si robí srandu, prípadne komentuje. A vždy mu poviem niečo ako útok "pán model prehovoril... No lebo ty si najkrajší vo vesmíre.", opýtam sa, že v ktorom je on mesiaci tehotenstva a pod. Neznášam to. Možno aj svokra to tak má. :D
Inak, presne moji svokrovci sú tento typ. Sem tam čosi rypnu. Po pár rokoch som s tým začala aj ja. V podstate je to už taká zábavka, nie v zlom. Vesmír je v rovnováhe a zvykla som si.
@mamamasama Presne to potrebuje rypnut svokra..len či by sa jej páčilo keby sa do nej rypalo ..či to už si nemôžeme my nevesty dovoliť 😅
@mamusa34 potom by sme boli tie najhorsie nevesty na svete 😅
Keď niekto rype, rypni aj ty nie je nič lepšie na také chovanie..
Do mňa zväčša rype brat a jeho žena - majú taký humor.. zväčša sa na tom zasmejem, ale ak to preženú tak rypem naspäť.. odkedy to robím, tiež sa trocha krotia 😉 aký požičaj, taký vráť..
Je mnoho ľudí čo rado rype ale rypanie do jeho osoby už berie citlivo.. mimochodom, skonštatovať že nejaký kamos pribral podľa mňa nie je ohováranie, či ty so svojím mužom fakt nikdy nerozprávas o svojich kamarátoch? A to som zásadne proti ohováraniu..
@makova333
Uprimne ja tiez neznasam ked niekto takto niekoho riesi a uprimne tiez by som ti povedala nejaku poznamku , ved ty kamarata tiez ohovaras ale ked niekto povie nieco na tvoju adresu uz si urazena... takze ano si precitlivena... a na polievanie zahrady si mohla zareagovat ved my vam to zo synom polejeme, mozno by si v ociach priatelovej matky vyzerala lepsie... takze to neberiem ako urazku ale skus sa naucit reagovat na take poznsmky pohotovo alebo si ich nevsimaj.... a ak je to nemiestne moze zasiahnut aj tvoj priatel kedze sa jedna o jeho matku, ...kedze to nie je rvoja svokra
Ja tiez pochadzam z rodiny, v ktorej do seba rypeme...nie kazdemu to sadne 😀
podla mna je to tazke zhodnotit, kedze si tu precitame len par riadkov ale inak ostatne veci dolezite v komunikacii (rec tela, ton hlasu, povaha cloveka, vztahy medzi ludmi) nam tu chybaju.
V nasej rodine si robime zo seba vsetci navzajom prdel, nastastie manzelova rodina je taka ista, na mna sice nikdy nic nepovedali, lebo slusnost ale ked sa s manzelom doberame pred nimi, tak pochopili, ze som z rovnakeho sudka.
Tazko povedat, ci ta nemaju radi alebo im nieco vadi. Malo indicii od teba.
A zasa ostatne sa nemusia tvarit, ze nikdy o nikom druhom nic nepovedali :D to mi tu je navtipnejsie.
No podľa mňa si precitlivelá neni. A každý kto tu píše, že sa nemá ohovárať nech sa najprv zamyslí či nikdy nič o nikom nepovedali...Osobne si myslím, že každý raz za čas niečo o niekom povie, či len pekné alebo menej pekné. Čo všetci chcete tvrdiť, že doma rozoberáte len globálne oteplovanie a politiku? bežne sa predsa rozprávame o známych atď. Takže za mňa nie si precitlivelá a zarazilo by to aj mňa.
Inak aj môj muž dosť pribral odkedy robí z domu, je to fakt a vie to a snaží sa schudnut.. (aj ja som pribrala a snažím sa zhodiť) tým že som to sem napísala, to je ohováranie?
@makova333 Ako popracovat? Vies, ono takyto humor od cudzich je podla mna zvlastny. K tomu ohovaraniu- kazdy nejako ohovara, ved by sme sa nemali pomaly o com rozpravat. neviem presne, co si ty predstavujes pod ohovaranim, normalne sme konstatovali, ze vela pribral. Vies, ja si vobec neviem predstavit, ze ked sa mi priatelova mama na nieco stazuje, co robieva, napriklad na kolegyne, ze by som je na to povedala, och, ved vy tiez urcite nepracujete najprikladnejsie, alebo nieco podobne.
@sense lenze ja som neni tlsta. 🙂 chapes? Bolo to uplne mimo, cudne. take, ako keby to cele chcela vyuzit na to, aby povzniesla svoje ego, ako aj to s tym polievanim zahrady.
Podla mna je strasny rozdiel, ked sa o niekom bavim za chrbtom a ked niekomu poviem nieco do oci a ublizim mu, ci vy to tak nevnimate, ze to je ine?
No nic ja sa len trochu bojim, kedze co tu citam prispevky, ake su svokry a co potom ked sa narodia deti, a ako ich muzi drzia stranu radsej mame ako im. 😕
@mamamasama 😂to už ja som . Keďže tam chodím raz za istú dobu a len tak na skok .
môže to byť taká určitá "nenápadná" forma ponižovania a takéto poznámky sa ťa mohli dotknúť, to musíš sama vycítiť ako to myslia, pretože ty ich poznáš aj po iných stránkach a v iných situáciach.
Skús si z toho nič nerobiť, moji svokrovci si tiež podľa mňa myslia o mne, že som blbá 😀 ale vôbec mi to už dávno prestalo vadiť, skôr mám z toho niekedy srandu, lebo zas oni si myslia, že každý za niečo stojí jedine keď má tituly a tak...🙂
@hederamonstera Asi mas pravdu, zalezi na kontexte. Viem si predstavit, ze kebyze sa bavim so susedou v kontexte zahradkarcenia a ona mi povie, ze ale vy by ste boli super na polievanie zahrady, tak sa ma to asi nedotkne. Toto bolo ine.
@horalka1986 No vidis, a ked som povedala vtip, tak to nejak nevyslo. 🙂 Nie, urcite som nebola vychovana na bavlnke, mozno som to mala aj tazsie, ako vacsina bab co je tu. Mozno prave sa ma taketo nevhodne reci dotykaju. Mozno sa mi len ozyva siesty zmysel. Dik za koment.
Pre mňa to nie je normálne chovanie. Treba sa určite ozvať a hneď v tom momente ako sa taká situácia vyskytne. Keď priateľova mama povie, že nie si najchudšia, obratom odpovedať 'aspoň k vám tak dobre zapadnem'. Vadilo by mi, že sa priateľovi zdá takéto správanie v norme.
Ak tvoj priateľ sa ta nezastane, tak je chyba v ňom. Takže keď sa o niekom bavis za chrbtom tak je to v poriadku, keď ti to niekto povie do očí tak je to zle. Sama píšeš ze nemáš rada kritiku, takže ty kritizovať môžeš, ale teba už druhý nesmú. Takisto aj vtip nemusí byť vždy vtipom... A co je smiešne pre teba nemuai byť smiešne pre iného.
Myslim ze to bude suvisiet trochu aj s tym, ako ich vnimam. Priatelova mama sa casto stazuje, ze malo zarobi (nezarobi malo), ze jej muz dava malo penazi (nedava je malo), ze ju hnevaju kolegyne/podriadene (z jej historiek sa mi niekedy zda, ze jej kolegyne su uplne ok).
no nic chcela som len vediet, kolkym z vas by to nevadilo. A nebali by ste sa s tym zit dobuducna? Ved take spravanie sa moze stupnovat.
@nellye9 Uf, na toto nemam zaludok, proste to nie je moja salka kavy.
Priatel v tom vyrastal, asi preto je to ok.
@sense Ano, za tym si stojim, je rozdiel o niekom nieco povedat (bola to pravda, ziadne zlomyslene ohovaranie), a splechnut niekomu nieco do oci s umyslom ho urazit, alebo ublizit, ak to navyse ani pravda nie je. Mna sa ani nedotkla ta poznamka (nemala preco), skor ma neprijemne prekvapil samotny fakt, ze sa k niecomu takemu odhodla.
Zazila som ze urazali a ponizovali aj mojho priatela, ten mlcal.
Ale urcite budem nad tym premyslat viac, ako nad sebou, tak nad priatelom a touto rodinou.
No pokiaľ budeš ticho, tak bude také správanie aj naďalej. Ty musíš vedieť, či ti to vyhovuje a či s tým chceš žiť. 20 žien ti tu môže napísať aká je to super zábava, ale asi ten pocit nemáš, preto tvoja otázka.
nie si podla mna precitlivela, ale oni maju nemiestne poznamky... ja to mam zasa naopak, som dost chuda, BMI mam 18, mam aj zdravotny problem preco neviem pribrat (nie psychicky! - neodmietam jedlo), ale priatelovi rodicia maju vzdy nejaku poznamku ku tomu, aka som chuda, ci vladzem chodit a ako chcem mat dieta taka chuda a pod.... tiez sa pri tom necitim najlepsie, hlavne ak sama som so sebou nie uplne spokojna, prijala by som par kil + no, ale robim maximum pre zdravie a ked to proste nejde, tak pomyslim si o nich svoje, ked nevedia pochopit, co im clovek xkrat vysvetli
S tou váhou no dajme tomu... Ale teda keď rozprávam o svojich plánoch, trebárs o práci alebo štúdiu a niekto mi šplechne, že sa hodím na polievanie záhrady, tak mi to riadne zaváňa ponižovaním a jasným náznakom, že na nič viac nemám 🤷 a dotklo by sa ma to. A hlavne, nech už má niekto zvyknutý akýkoľvek štýl komunikácie, taktný človek vie posúdiť, kedy a s kým je vhodné takúto komunikáciu používať a kedy nie. Človek, čo nerozlišuje a tliacha pri všetkých rovnako, často pôsobí ako buran.
Vieš každý si k tebe dovolí toľko koľko si necháš, ako čudujem sa aj priateľovi že sa nechá ponizovat a nič nepovie... Inak máš možnosť návštevy u nich vynechať a stretávať sa s priateľom inde a nie u nich. Ja sa s ľuďmi, s ktorými sa necítim dobre nestretam... A je mi hjedno ci je to rodina, známi al suseda
Dievcata, nejde o to, ze som sa nikdy o nikom dalsom nerozpravala s muzom. Ale nerozpravame sa pred inymi napriklad aj preto, aby neprisla podobna poznamka alebo ina reakcia. Je to proste neslusne.
Autorka: Ak sa ta jej poznamky dotykaju, tak je tam nieco co nemas vysporiadane, mozno s nou, mozno sama so sebou, mozno sa beries prilis vazne... toto som myslela tym popracovat na sebe. Nie kvoli frajerovej mame, kvoli sebe. Ale ak ty si s tym ok, treba zmenit frajera, lebo jeho ani jeho rodicov nezmenis, na to su uz dost stari predpokladam.

Autorka: aha tak ty mozes na kamarata za jeho chrbtom hovorit, ze pribral, ale tebe nemoze nikto nic povedat? No, asi mame vadilo, ze ohovaras, tak dala poznamku. A co je zle na tom, ze by si bola dobra na polievanie zahrady? No ved vtipne zareagujem, nie? A zasmejeme sa vsetci.