Som moralistka. Som zlá?
Ženy mňa ide rozdrapiť zo švagrinej. Mali sme rodinné stretnutie a zas som ja zlá.
Budem sa snažiť napísať v skratke: švagrovci majú dve deti 18 a 16r. My tiež dve 17 a 15r. Deti švagrovcov celé leto brigádovali na kúpalisko v predávali hračky a nafukovacie blbosti v jednom stánku na kúpalisku. Celé leto bývajú u babky (švagrininej matka).Naša sa tiež veľmi chcela brigádu aj sa inšpirovala od nich, máme aj mi malé kúpalisko neďaleko, ale nakoniec tam nešla.. Dôvod je práca na čierno alebo prevažne na čierno od 9:00 do 22:00 1x v týždni krstšie, bez možností riadne sa najesť, alebo trochu oddýchnuť. Žiadne predpisy tam nedodržujú.
Dcéra bude mať v novembri 17, nemyslím si že by svoj pracovný život mala začať s prácou na čierno u živtnostníka ktorý káže zamestnancom aby nedávali bločky. Tak som zlá, lebo som moralistka. Tá či všetko dodržiava do poslednej bodky.Ja ako rodič, zákonní zástupca som mala hlasiť s tým aby moje dieťa na pokyn zamestnávateľa porušovalo zákon? Čo ak príde kontrola? Súhlasíli by ste s prácou za takýchto podmienok?
@lindous áno má iný názor, podľa nej je porušovanie zákona ok, je v norme žiadať od brigádnika ktorému zákona stanovuje 20h týždenne žiadať aj 5násobok, je ok nedavať bločky, poďla mna nie. To čo sa tam robí je verejným tajomstvom. Podľa nej moje deti kvôli mne nebudú pripravené na trh práce, že z nich nič nebude, a mohla by som pokračovať. O hodinu neskôr bude vyplakávať kvôli dôsledkom daňových únikov
@anonym_autor Si so svojim rozhodnutim spokojna? Si. Tak kasli na nu. Alebo v Tebe hloda nejaky cervicek?
@lindous áno má iný názor, podľa nej je porušovanie zákona ok, je v norme žiadať od brigádnika ktorému zákona stanovuje 20h týždenne žiadať aj 5násobok, je ok nedavať bločky, poďla mna nie. To čo sa tam robí je verejným tajomstvom. Podľa nej moje deti kvôli mne nebudú pripravené na trh práce, že z nich nič nebude, a mohla by som pokračovať. O hodinu neskôr bude vyplakávať kvôli dôsledkom daňových únikov
@anonym_autor ako som písala vyššie, nesúhlasila by som ani ja, za mňa to tiež nie je okej, ale viem, že sú ľudia, ktorým nevysvetlíš a lepšie je zmeniť tému … ty vieš že si spravila správne, tak by sa ťa jej názor nemal dotknúť…
@anonym_autor Si so svojim rozhodnutim spokojna? Si. Tak kasli na nu. Alebo v Tebe hloda nejaky cervicek?
@dskjhfdlkdjhl som stotožnená svojim rozhodnutím. Nebudem vlastne deti nabadať na porušenie zákonov. Zamestnancni aj brigádnici majú svoje práva. Potom ak im raz nebudú akceptovať Pčko, chcieť aby robili zadarmo nadčasi, nevyplácať stravné majú mlčky trpieť? Lebo zamestnávateľ môže veselo porušovať zákon
@dskjhfdlkdjhl som stotožnená svojim rozhodnutím. Nebudem vlastne deti nabadať na porušenie zákonov. Zamestnancni aj brigádnici majú svoje práva. Potom ak im raz nebudú akceptovať Pčko, chcieť aby robili zadarmo nadčasi, nevyplácať stravné majú mlčky trpieť? Lebo zamestnávateľ môže veselo porušovať zákon
@anonym_autor No, tak je vsetko v poriadku. Ber to tak, ze so svagrinou mate ine rebricky hodnot a nezmenis ju. Mozes akurat zmenit svoj postoj k jej reciam-nedaj sa nasrat. Proste sa usmej a povedz jej napr. Mozno mas pravdu, ale mna uz nezmenis. Alebo sa len usmej. Nech sa radsej nasiera ona.
@anonym_autor kebyze si s tým stotoznena tak to neriešiš na koňovi.
@anonym_autor ja som v jej veku robila na čierno 22 - 24h vkuse na nohách. Či by som to dovolila svojmu dieťaťu? Asi nie. Radšej by som mu dala peniaze alebo pomohla nájsť normálnu brigádu
@anonym_408cc8 Ja som tiež robila dlho načierno, noa? Nevadilo,, peniaze do vačky a idem
Nesúhlasila by som tiež aby dcéra pracovala načierno, čiže si sa zachovala správne
@anonym_408cc8 Ja som tiež robila dlho načierno, noa? Nevadilo,, peniaze do vačky a idem
@anonym_951b48 to je také typické Slovenské
oj€bme štát na každom kroku a potom poďme plakať ako drahé sú lieky a lekárske úkony, ako sa zvyšujú všetky dane a poplatky, koľko veľa sa platí škole, mám nízky invalidný dôchodok neviem z neho vyziť a pod.
@anonym_autor kebyze si s tým stotoznena tak to neriešiš na koňovi.
@aurora33 keď toto robí som mnou a rieši pred celou obšírnou rodinou? Ešte sa mi vysmieva pred všetkymi. No určite. Kebyže sa to opýta medzi štyrmi očami tak neriešim
@aurora33 keď toto robí som mnou a rieši pred celou obšírnou rodinou? Ešte sa mi vysmieva pred všetkymi. No určite. Kebyže sa to opýta medzi štyrmi očami tak neriešim
@anonym_autor urazilo ta to lebo sa snažíš byť poctivá aj tak viest svoje deti ale vždy sa nájde niekto kto to bude zosmiešňovať a to je škola života aj pre deti, stať si za svojim svadomim bez ohľadu na iných a ich posmešky i ked od rodiny
Tiez som mala brigadnikov vo veku vasich, pritrafilo sa im vyberanie poplatkov na velkom parkovisku, to krasne sypalo, 1000 korun vyplacanych vecer na ruku a tolko isto v tringeltoch... v 2008, boli nadsene a tiez svagor... Ja by som ho - (majitela) praskol na DU... Vsak praskni, ryzoval pred nasimi, bude aj po nich a pozri ako su baby stastne z prvych zarobenych looove😂to ich kamaratka si trufala predavat melony kusok za benzinkou, ziadne odlahle miesto a aj tak ju okradli cigani, pekne vecer, trzba za cely den.... 🍉🍉🍉
@anonym_autor tak jej to povedz nech ta neriesi pred celou rodinou. Povedala si jej to do oci?
@aurora33 samozrejme ale nechcela som sa hadať pred rodinou, ja som tu aj po 20r ,istím spôsobom cudzia,,. Boli tu jej ujovia, tety, bratranci, sesternice. Ona je ako svokra rada provokuje. Muž je ako svokor je kludnejšej povahy.
Viešco pre tvoj vnútorny pokoj, prečo s ňou ideš do takýchto debat, keď vieš aká je. Za tie roky si už asi zistila ako sa správa. Proste takým ľuďom nevysvetliš, tak jednoducho dcéra nešla tento rok na brigádu a bodka. Zdôvodnenie nikomu nemusíš dávať a debatovať môžeš s niekým, kto vie debatovať 😅
Viešco pre tvoj vnútorny pokoj, prečo s ňou ideš do takýchto debat, keď vieš aká je. Za tie roky si už asi zistila ako sa správa. Proste takým ľuďom nevysvetliš, tak jednoducho dcéra nešla tento rok na brigádu a bodka. Zdôvodnenie nikomu nemusíš dávať a debatovať môžeš s niekým, kto vie debatovať 😅
@basullinka čítala si čo píšem? Ja som s ňou nedebatovala(celé roky s ňou nedebatujem).... Ona mi vycolorovanie odrecitovala čo počula od svokry. Ja som jej jednou vetou odpovedala a už som odchádzala preč. Ale ona potom spustila.svoje posmešné poznámky riadne pred všetkými.
@basullinka čítala si čo píšem? Ja som s ňou nedebatovala(celé roky s ňou nedebatujem).... Ona mi vycolorovanie odrecitovala čo počula od svokry. Ja som jej jednou vetou odpovedala a už som odchádzala preč. Ale ona potom spustila.svoje posmešné poznámky riadne pred všetkými.
@anonym_autor iba hlavný príspevok tam to nemas jednoznačne napísané 😅 takéto informácie je vhodné napísať rovno v úvodnom príspevku 🙂 Jej názor ti môže byť ukradnutý, dôležité je ako si to cítila ty a tvoja dcéra. Predsa je to tvoje svedomie. Skôr by som poprosila svokru, aby o Vás bez Vás nerozprávala iným osobám.
@anonym_autor bezna smutna prax, nie nedovolila...dcera bude mat uz navdzy mensie naroky a nizku pracovnu sebahodnotu a budu sa tam k nej chovat ako k handre....svokra si mala mudrovat ohladom svojich deti, tvoje nech necha na Teba
@anonym_autor a robíš dobre.To, že švagrinej to nevadí je ich vec.Staci, že si tam zlomí nohu či iné zranenie, alebo príde kontrola či nedajú jej peniaze.
Mala si tvoja dcéra nájsť inú brigadu.Praveze týmto učíš deti, aby ich nikto neoklamal a nie, že nebudú pripravené na trh práce.
Tak s visieť je s mäkkým i a mi je z mäkkým vo význame mne. Mna tiež skoro rozdrapilo 😇
@anonym_autor a co to ma so svagrinou?
Jaj aha, deti to povedali svokre a ona svagrine. Svagrine by som odpovedala, ze nie je co riesit. A viac k tomu ani slovo. A ak by dobiedzala tak znovu len, ze uz je to vyriesene a nemas potrebu to s nou preberat.
@anonym_autor svagrinej by som s usmevom odpovedala, ze ano, som moralistka, ktora sa snazi vacsinou do bodky dodrziavat co ma. K poctivosti ucim aj svoje deti. Aky s tym mas problem? 🙂
Naco sa trapis, rozculujes?
@anonym_autor ja som tiež robil ako 17 ročný výrazne viac ako 20 hodín, a ja som práveže za to rad ze som tu možnosť mal. Bol som rád keď sa niekto našiel co mi bol ochotný dat brigádu ako 14 ročnému aj keď legálne som mohol prscovat od 16 tích. Rovnako ma raz nevyplatili a rovnako som sa aj na brigáde nasral a počas smeny som sa zobral a odišiel domov a nikdy už neprišiel.
V 16 tích som bol na brigáde v Taliansku prakticky len s ruksakom co sa niektorí chytali za hlavu ako je to možné.
Práveže toto všetko boli pre mňa úžasné zážitky a skúsenosti a nikdy by som ich nevymenil a svojim deťom by som ich doprial ak by chceli, za mňa to patrí k životu a dospievaniu
Ak si moralistka, potom som ňou aj ja. Neznášam podvádzanie, nelegálne zamestnávanie, krátenie daní CE nenablkokovane platby, výplaty nevyplatené v riadnom termíne, atď. Keby sme všetci boli čestní, bolo by na svete lepšie.
@anonym_autor štve ťa to že ti nadávajú do moralistiek alebo to že oni brigádovali a tvoja nie? A inak, ty si rodič, ty rozhoduješ o svojich deťoch a švagrovci nech si riešia svoje. Hotové, bez emócií, bez vysvetľovania. Nemáš komu skladať účty. Tu nejde o fakty, o pravdu. Ide o to, aby si sa naučila poslať švagrinú do paže ak sa ti bude chcieť a nebude ťa baviť počúvať jej poučovanie, kritizovanie 😎 Možno aj úplne jednoducho- Nechcem sa o tom s tebou baviť.
@anonym_autor Urobila si spravne, ze si odmietla dat dceru pracovat nacierno. Sestra takto brigadovala niekolko rokov a potom potrebovala podporu v nezamestnanosti, nedala si pozor, a uviedla jednu z tych ciernych brigad na zivotopise. Na UPSVARE to zistili, a mala problemy - niekolkokrat jej posunuli lehotu na posudenie a bola bez podpory takmer rok. Nestoji to za tych par eur podla mna.

@anonym_autor Ja by som asi skôr povedala o rizikách, čo by hrozili dcére, teda zlé podmienky, to že ju nemusia vyplatiť riadne a podobne, že sa vám to nezdalo proste vhodné... ale to je asi jedno, jednoducho oni majú iný názor, nezhodli ste sa a netreba to ďalej prežívať... povedali aj to, že si tá zlá? alebo to si si len ty tak preložila? sú veci, v ktorých som aj ja možno moralistka a neberiem to ako urážku...