Som moralistka. Som zlá?
Ženy mňa ide rozdrapiť zo švagrinej. Mali sme rodinné stretnutie a zas som ja zlá.
Budem sa snažiť napísať v skratke: švagrovci majú dve deti 18 a 16r. My tiež dve 17 a 15r. Deti švagrovcov celé leto brigádovali na kúpalisko v predávali hračky a nafukovacie blbosti v jednom stánku na kúpalisku. Celé leto bývajú u babky (švagrininej matka).Naša sa tiež veľmi chcela brigádu aj sa inšpirovala od nich, máme aj mi malé kúpalisko neďaleko, ale nakoniec tam nešla.. Dôvod je práca na čierno alebo prevažne na čierno od 9:00 do 22:00 1x v týždni krstšie, bez možností riadne sa najesť, alebo trochu oddýchnuť. Žiadne predpisy tam nedodržujú.
Dcéra bude mať v novembri 17, nemyslím si že by svoj pracovný život mala začať s prácou na čierno u živtnostníka ktorý káže zamestnancom aby nedávali bločky. Tak som zlá, lebo som moralistka. Tá či všetko dodržiava do poslednej bodky.Ja ako rodič, zákonní zástupca som mala hlasiť s tým aby moje dieťa na pokyn zamestnávateľa porušovalo zákon? Čo ak príde kontrola? Súhlasíli by ste s prácou za takýchto podmienok?
nesuhlasila, ale ani by som sa nevyjadrovala k tejto teme na rodinnom stretnuti. mozno nejako v sukromi. mozno si ich zahanbila, tak sli do protiutoku. (netvrdim, ze mali na to pravo, len sa snazim predstavit si situaciu.)
@anonym_autor Mas svoj nazor, svoje zasady, je to uplne v poriadku. Mne osobne by boli slova a nazory niekoho ineho ukradnute, ak som stotoznena s mojim rozhodnutim...
Ináč je to tvoja vec, konala si správne, oni nemajú čo toto komentovať.
Nesúhlasila, určite by som dcére vysvetlila a poradila (tak celkovo do života), že by som za takýchto podmienok do toho nešla a motivovala by som ju hľadať niečo iné... ak by došlo k tejto téme s rodinou, povedala by som iba, že tam neboli vhodné podmienky... aj keď úprimne, moja prvá brigáda bola tiež na čierno v zmrzlinárni 😅
Nesuhlasila by som, povedala by som jej, ze ked je to na cierno, moze sa stat, ze neuvidi ziadne peniaze, o riskovani s kontrolou nehovoriac.
A dcéra by súhlasila?
@gribka1 nemyslím si že vie čo je to byť na nohách a piecť niečo v horúčavách 13h v kuse. Povedala som jej svoj názor. S dcérou sme to predstavovali, boli sme 2t na dovolenke, robila dobrovoľníčku, bola u kamarátky potom kamoška u nás ešte bude robiť týždeň dobrovoľníčku na jednom festivale. Nie je z tých čo by furt vyseli na mobile.
Ja by som tiež nesúhlasila. A okrem toho - tie pracovné podmienky a pracovný čas.. áno, je super keď majú deti pracovné návyky a vedia ,,pracovať s vlastnou výplatou," avšak mne by sa toto nepáčilo. Tiež som si v ich veku našla podobne časovo náročnú brigádu a naši mi to hneď zatrhli - vraj sa ako dospelá narobím dosť. A mali pravdu. Teraz som im za to vďačná, že som si mohla užiť posledné skutočne voľné letá a mladosť a mám skutočné prázdninové zážitky a nielen zážitky ako niekde v stánku predávam langoše.
Takže nie, nie si moralistka
@anonym_autor Zachovala by som sa rovnako. Akurat ja by som to nerozoberala so svagrinou, takze by ma nemalo z coho rozdrapit😉
ja by som nesúhlasila…
@anonym_autor Zachovala by som sa rovnako. Akurat ja by som to nerozoberala so svagrinou, takze by ma nemalo z coho rozdrapit😉
@dskjhfdlkdjhl ak by sa ťa švagriná, ktorá vie od svokry všetko opýtala, prečo si nedovolila brigádu na kupku, čo by si povedala?
@anonym_autor ja som v jej veku robila na čierno 22 - 24h vkuse na nohách. Či by som to dovolila svojmu dieťaťu? Asi nie. Radšej by som mu dala peniaze alebo pomohla nájsť normálnu brigádu
Pracovala som kadetade nacierno v zahranici, kym sme neboli v EU … podmienky boli kadejake a nie vsetky prace dopadli dobre ( mna nechytili, kamoska dostala persona non grata do pasu, pas sa stratil a isli sme znova) a ano, velmi nizky vek … neubudlo z nas, nikomu sa nic nestalo. Svoje dieta by som poucila z vlastnych skusenosti …za kazde prazdniny, co som sa mohla potulovat som vdacna … namakala som sa, ale boli to zazitky … takze pracu na coerno nijak tragicky neberiem ani nikoho kvoli tomu neodsudzujem … poznam XY ludi, kt pracuju na cierno, aj 16 Rocni, pretoze je to koniec skolskej dochadzky (nie svk) pretoze nemaju inu moznost (nie na Svk) a vobec mi to nevadi … a aj ja som si zaplatila niekoho na prace len tak … neodsudzujem a nestaram sa, kazdy nech urobi podla vlastneho uvazenia. Samozrejme vlastne dieta by som usmernila, ale ak by mal moznost robit, nech robi
Tak do budúcna budeš vedieť, že máš hovoriť stroho.
Prečo si nedovolila brigádu na kúpalisku? - nevhodné podmienky ktoré nám nevyhovovali. Bodka.
Nedovolila by som. Alebo sa má spýta niekto prečo nie , pretože má ešte málo rokov na to aby pracovala na čierno a ešte aj za neľudských podmienok. Hotovo. Viac by som to nerozoberala a ani sa k tomu nevyjadrovala
Tak do budúcna budeš vedieť, že máš hovoriť stroho.
Prečo si nedovolila brigádu na kúpalisku? - nevhodné podmienky ktoré nám nevyhovovali. Bodka.
@lucia13022023 veď píšem že všetko vedela od svokry, lebo deti to povedali svokre. Na mojej pracovnej pozícii sa musia striktne dodržiavať zákony a bodka. Nedodržanie sa trestá. A takto sa staviam ku všetkým zákonom, a je úplne jedno či ide o prekročenie rýchlosti či alkohol za volantom.
😂 Švagriná príde na návštevu a hovorí: Vieš, ja mám šiesty zmysel. A ja na to: To ti verím, lebo vždy prídeš práve vtedy, keď nechcem aby si tu bola 😂
Je vždy ako počasie, príde- keď ju nikto nečaká, a zaručene mi pokazí náladu.
No, rodinu si nevyberáš. Škoda, že na švagrinú ešte nevymysleli reklamačný formulár... 😉
@dskjhfdlkdjhl ak by sa ťa švagriná, ktorá vie od svokry všetko opýtala, prečo si nedovolila brigádu na kupku, čo by si povedala?
@anonym_autor Tak, hlavne by od ziadnej svokry nic nevedela, lebo ani svokra by nevedela detaily, ale keby sa ma spytala, tak by som jej povedala, ze sa nam nezdali podmienky a tym by som debatu skoncila. Treba sa naucit asertivite a hovorit druhym len to, co uznas za vhodne.
Ja som pred rodinou tamojšie podvodné praktiky nerozoberala. Je to celé proti srsti. Dieťaťu som dôvody vysvetlila. Nemá zakázané brigádovať. Mohla hľadať niečo iné.
@anonym_autor Tak, hlavne by od ziadnej svokry nic nevedela, lebo ani svokra by nevedela detaily, ale keby sa ma spytala, tak by som jej povedala, ze sa nam nezdali podmienky a tym by som debatu skoncila. Treba sa naucit asertivite a hovorit druhym len to, co uznas za vhodne.
@dskjhfdlkdjhl ??? Ja som svokre nič nepovedala.Čo je na tom nepochopiteľné?
@dskjhfdlkdjhl ??? Ja som svokre nič nepovedala.Čo je na tom nepochopiteľné?
@anonym_autor Pises, ze svagrina vie vsetko od svokry-tak odkial to vie svokra?
@anonym_autor ja nechapem jednu vec, mnohe tu vesiate kazdemu strykovi, tetke ci sesternici na nos kazdy detail zo svojho zivota a potom sa na konovi rozculujete, ze maju na to iny nazor. Nuz, tak to v zivote chodi. Co clovek, to rozny pohlad na vec. Vsak a co? No tak ti povedali, ze si moralistka. Akoze co riesis? Mam tak hlboko v pazi ze az, co si mysli nejska svagrina.
@anonym_autor Pises, ze svagrina vie vsetko od svokry-tak odkial to vie svokra?
@dskjhfdlkdjhl 18:50
U nas toto tiez robili, vies ako to dopadlo? Dosiel tam inspektorat, vymakli tam 18 rocnu samu po 18:00 a bolo vymalovane. Totiz baba bola iba Lehrling. Tony v Rakusku. Firma ma pruser doteraz v podstate, co viem idu po nich sudy. Tak sa spytaj rodiny, co by robili, keby ich kontaktuje policia s tym, ze tam bol inspektorat a dosla tam rovno financna kriminalka a dieta chuda zazilo sok, lebo zrazu sa tam bude hodinu niekto dotazovat a potom hned dalsi vysluch. Lebo Takto to bolo u tychto, tu babu pozname a vraj to bolo dost neprijemne
@dskjhfdlkdjhl 18:50
@anonym_autor To som si nevsimla. Nuz, tak treba deti poucit, ze nemusia vsetko vykvakat.
@anonym_autor Joj, tieto pretekania koho deti brigaduju. Starajte sa kazda rodina o seba a bude klud.
vysvetlila by som švagrinej že ju do toho absolutne nič nie je
a je normálne že nechceš aby dieta pracovalo na čierno , pripadne nevydavalo bločky atd... je to vaše spoločné rozhodnutie
nech sa stara o seba , a mimochodom ked tak moralizuje tie jej deti aspon pomohli babke ked tam žili , prispeli na domacnost ,.. zvrtla by som inam
ano hned by bol ohen na streche ale možno by časom dala pokoj s kopanim a moralizovanim
@anonym_autor Ja by som asi skôr povedala o rizikách, čo by hrozili dcére, teda zlé podmienky, to že ju nemusia vyplatiť riadne a podobne, že sa vám to nezdalo proste vhodné... ale to je asi jedno, jednoducho oni majú iný názor, nezhodli ste sa a netreba to ďalej prežívať... povedali aj to, že si tá zlá? alebo to si si len ty tak preložila? sú veci, v ktorých som aj ja možno moralistka a neberiem to ako urážku...
@lucia13022023 veď píšem že všetko vedela od svokry, lebo deti to povedali svokre. Na mojej pracovnej pozícii sa musia striktne dodržiavať zákony a bodka. Nedodržanie sa trestá. A takto sa staviam ku všetkým zákonom, a je úplne jedno či ide o prekročenie rýchlosti či alkohol za volantom.
@anonym_autor ved tsk rob. Nie, nie si zla, robíš dobre. Stoj si za svojim a nech si švagriná a ho kto iný hovori co chce.

A dcéra by súhlasila?