Som na materskej a cítim sa na dne

4. máj 2020

Cítim sa úplne na dne, vyčerpaná, nervózna, na ho*no všetko beriem asi príliš vážne a chcem mat doma všetko tip top. Nevladzem už, potrebovala by som nejaké povzbudenie. Zažili ste niečo podobne? Mám 2,5 ročnú dcéru ktorá len od rana v kuse mrnci a za všetko vrieska (zrejme vzdor?) další problém že odmieta jesť obedy a potom je hladná a umrncana. Ďalej mi už asi lezie na nervy úplne všetko materská je pre mna jeden obrovský stres bojím sa že v niečom zlyham ak som už aj nezlyhala. Dnes som už tri krát vysavala a stále je tu bordel... to zalezanie na poriadku mám asi kvôli mojej mame ktorá ma vždy sprdla za každú omrvinku v domácnosti a stále som podľa nej neschopná a na nič matka. Nevyhováram sa na to ale myslím si že to vo mne zanechalo ten pocit že som asi fakt najhoršia matka na svete. I keď sa snažím. Každodenný kolotoč. Veď to poznáte asi niektoré.. navarit upratať,dať prať, vyvesat, s malou sa pohrať, ísť von , znova upratať a je už večer. Vždy keď ku nám príde mama na návštevu tak len pozerá čo by skritizovala. Neviem ako by som to zmenila, aby som bola kludnejsia, menej nervózna a byt hlavne v pohode. Pomaly som už zo všetkého nervózna, neviem čo mám robiť so sebou, potom vytváram zlu náladu doma a všetci sú zo mna nervózny. Nechcem byt histerka😣. Baby ktoré ste stále pozitívne ako to robíte ?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pieksamaki
4. máj 2020

V prvom rade sa zamysli nad svojimi potrebami co by tebe urobilo radost?
Okrem poriadku....z narokov na poriadok skresaj...lebo sa zblaznis...to je nikdy nekonciaca praca....! Nikto ti za nu nepodakuje a nie je vidiet ze si nieco urobila 🙂.
Ja nie som stale pozitivna ale uz si viem korigovat naladu....ked mam dost...proste dokazem aj odist na pol dna....vykaslat sa na vsetko.nech si muz poradi. Mam 5 deti.je to samozrejme ine.ale princip a usilie je rovnake....takze musis byt ty v pohode....aby aj dieta bolo....ved len tak jej citaj pri obede knizku a krm ju....ja som zvykla tak...ja viem ze to nie je najlepsie kvoli tomu ze si vyknu....ale druha stranka je naozaj o tom...ze ked to teple jedlo do nich nedostaneme...su mrzute....od hladu a tak.
A nesil sa do nicoho....pekne svojim tempom....svet sa nezblazni z toho ze je nieco nedokoncene...! Kazda matka ma take dni ze raz spravi vela ale obcas uplne nic.

zuzanka.zuzu
4. máj 2020

magnezium, alchemilka, viac prechádzok, menej vysávania, dobré štuple do uší 😉

punka24
4. máj 2020

Ja pranie odkladám už 3 deň... od 6 rána sme hore makačka pri 7 mesačnom... keď sa zobudil z popoludňajšieho spánku (kedy som mimochodom chcela upratať a nestalo sa) chytila ma ešte väčšia vlna unavy... radia pospi si keď spí dieťa ale aj keď spí tak máš čas poupratovať... no ani tak ani onak aby boli ostatní spokojní... vypínam keď sa dá... lebo inak by som bola unavená podráždená troska čo nič nezvláda... už dakedy fakt kašlem na to čo si kto myslí a idem oddýchnuť... ale keď vladzem tak pratam... bordel je aj tak do 5 minút... vypni keď sa dá... spokojná mama = spokojná rodina... sme v tom spolu drž sa... ❤

krasnysen
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
4. máj 2020

@viestta on pomôže napríklad naloží a vylozi mycku, občas v niektorý deň aj navarí, dieťa vezme aj na prechádzku no zvyšok si radšej porobim sama podľa svojich predstav
Večer keď mala zaspí si chodím von zabehať vtedy je fajn ale akonáhle začne ráno každodenný kolotoč už mám hysaky ako zas všetko musím poupratovať a postarať sa. A to je ten problém že ja to beriem tak že to musím spraviť a neberiem to s úsmevom že chcem to spraviť.. chápeš ako to myslím? Som v jednom strese stále aby bolo všetko v čo najlepšom poriadku a cítim sa už ako robot čo robí všetko dookola, neviem vypnúť až večer keď idem sama von

ivangeline
4. máj 2020

Nechceš návštevu matky,nemaj návštevu matky. Upratuj len večer hracky. A len jednu izbu denne. (Napr jeden deň utriem všade prach,druhý kupelna a wc,tretí sa venujem viac kuchyni,atď) Vysávat tí stačí raz za 2 dní.. ak nie menej. Príprav si viac jedla do mraznicky a niekedy navar na dva dni alebo si objednajte pizzu. XD Neber všetko tak vážne. Daj aj malej úlohy cez deň,ktoré zvládne i nezvladne ale pochval ju,čoskoro tí bude pomáhať a stále s ňou komunikuj,neignoruj,nebude tí toľko vzdorovať. Maj každý deň čas len pre seba. Stačí pol hodina,kedy budeš robiť niečo pre svoje potešenie...tak nejak to robím ja a moje kamosky. Mám 2 deti do 3 rokov..

moonlight1210
4. máj 2020

V prvom rade, pohoďáčky sa nejdu ustvat kvoli
poriadku (to neznamena, ze ich zerie doma spina).

No ty zrejme nebudes mat problem len mamu (a potazmo seba), ale i muza. Na nejaky standard si ho uvykla, je dokonca aj mozne, ze preto si ta bral, preto ta chcel. Lebo tym si sa lisila od inych zien a pre neho si tym vynikala. Aj pre toto ta ma rad.

Takze ked pojdes so standardom dole, tak mozes necakane narazit na viacerych frontoch.

Vezmi to teda z humorom. Vyves na dvere cedulku ´Bordel v byte, stastne dite ´ a zacni postupne uberat z pracovneho nasadenia.
Odstran z bytu/domu vsetky zbytocne okrasne serepeticky, ak ich mas. Zjednodusuj si pracu.
Kedze robis to iste kazdy den, mozes to zlahka flakat (vysavanie, utieranie prachu,...). Lebo ten dopad nebude taky, akokeby si to robila raz za tyzden, aj to flakala.

Mame ponukni kavu, zasmej sa, ze Sama varim, sama periem, ze sa na to.... a ze to presne mozes urobit ty, lebo chvile s dietazom ti vyglancena domacnost nenahradi. A to v podstare je to naj, co si di zapamatala z vlastneho detstva. Kritika a frflanie, ktoremu sa neda nikdy dostatocne vyhoviet.
Takze ty to robit takto nebudes.
Lebo ono to s detmi bezi. Teraz sa to prve tri roky vlecie, ale pojde do skolky a zrazu zistis, ze na materske objatie si musis od pubertiacky pytat povolenie. Si zrazu predpotopna, nepotrebna, sto rokov za opicami a ona ma svoj svet.
A vtedy zistis, ze mas malo spomienok, ale za to mas tip-top domacnost.
A cas nevratis. Dcera uz nikdy nebude vabatko, ktore si mozes vychutnat. Bude uz len starsia a starsia a bude mat svoj nezavisly zivot, kam ty viac nemozes. Iba ako host.

Dcera mrnci mozno scasti aj preto, ze mama sa s nou hra, no trhaju ju nervy, ze tam zhliadla prasok, tam omrvinku a uz by rasa sla vysavat. Ze dieta pomaly berie ako tvorcu bordelu a prekazku svojho pokoja.
Dieta to citi, ze nie si duchom uplne s nou a ze si aj z nej nervozna. Tak odmieta, prieci sa, mrnci.
V podstate nieco ako ked dospely clovek mrnci na partnera, knura a dozaduje sa: “ty ma neobjimes, nepohladkas, nedas pusu, milujes ma vobec este? Daj mi dokaz, ze ma lubis.”
Robia to dospeli, preco nie dieta, co este nevie hovorit, ani riadne sformulovat svoje pocity.

Nemusis sa stat hned prebornickou v discipline Mam na haku. To samozrejme nie. Len uber a nedaj sa deptat. Uvedom si prioroty a uc sa ich obhajit. V zivote sa ti to velakrat zide. (To budes mat ako bonus).

autor
4. máj 2020

@punka24 och to si pekne povedala ☺️ Ďakujem naozaj áno musím byt hlavne ja kludna a spokojná preto sa aj na seba hnevam že nevytváram domácu pohodu ale naopak robím len nervozitu lebo veď na zemi sú omrvinky z rožku a hračky sú aj na wc🤦🏽‍♀️

meluela
4. máj 2020

sukromna skolka/opatrovatelka a aspon na par hodin robit nieco ine aj keby to zarobilo len na tu opateru. mala som taketo pocity ktore zacali zhruba po tom 2r a tahala som to potom este dalsie lhe roky (dokopy 9). dnes by som sa rozhodla inak, dieta to prezije. a bude nadalej s tebou aj ked s nim nebudes 24/7. a budes sa neho pozriet inymi ocami, zasa sa z neho tesit. lebo takto je to len starost a nie je nic horsie ako takmer nenavidiet stvorenie ktore milujes najviac na svete

kakawah
4. máj 2020

Ja si myslim, ze mala je umrncana koli tebe, resp.z teba. Keď tolko upratujes asi nemáš moc casu na nu. Tvoja nervozita a nepokoj prechadza na nu. Skus povoliť. Aj ked poznam par takych puntickarov, nepovolili, lebo podla mna to je uz diagnoza. Tazko radit potom, bolo by treba zmenit cely system v domacnosti. Ved take male dieťa je v uzasnom veku, zlatucke stvorenia , uzivaj su ju a nie pobehuj po byte a hladaj omrvinky. Akoze 2x denne vysavat? Ja vysavam a zmyvam 2 x tyzdenne, denne venujem upratovaniu pol hodinu. Kazdy den upracem nieco. Napriklad dnes som po vikende utierala prach v kuchyni, obyvacke, povysavala dolne poschodie, pozmyvala a umyla wc male, ktore je na dolnom poschodi. Navarene je po nedeli stale, jedna pracka isla. Do 11.00 som bola hotova a isli sme von na bycikle. Boli sme prec 2 hod. Potom som zapla susicku a naobedovali sme. A od vtedy sedime na záhrade a spolu sa hrajeme. Ked je skaredo hrame sa doma. Vsetko mozne. Ani ma nehne upratovat akurat umyt riad na konci dna ktory sa este nazbiera.Uzivaj si to dieta, prave dala jedna maminka u nas v skupine spravu ze jej chlapcek vcera zomrel. Bol chory. Tak sa zamysli co je fakt dolezite v zivote. Ale urcite viem jedno ze nie super vyluxovana domacnost.

00ivi00
4. máj 2020

Jednoducho sa osloboď od toho upratovania.. Vážne nebudeš žiť dlhšie za to že budeš mať všetko tio top. To je asi základ celého tvojho stresu.. Keď mám dni že sa mi nechce, nerobím nič.. Spím s malým. Potom sú zas dni kedy ma chytí mánia a upracem všetko naraz.. Ale nemôžeš čakať že to tak ostane ďalšie 3 dni, aj ja by som kludne mohla vysávať každý deň ale nerobím to.. A keď príde tvoja mama a bude ťa chce sprdnúť za neporiadok tak jej povedz: "milá mama tam je vysávač môžeš povysávať, pospratávať 🙃"
A uvedom si že už so svojou mamou nežiješ takže tvoj dom tvoje pravidlá už nemusíš spratať každú omrvinku čo ti padne.. A ešte teda dodám že hračky na wc rieš s dcérou, nech sa učí po sebe upratovať, už nie je taká malá

autor
4. máj 2020

@moonlight1210 Toto si asi vystihla do bodky presne. Ďakujem tvoj koment si budem citat asi aj milión krát za deň až pokým sa to nenaucim úplne...

miskaska
4. máj 2020

Ja sa citim rovnako. Som velmi vyhorena..ako matka. Najhorsie je, ze ja uz pracujem...na 4 mesiace som sa vratila do povodnej prace..bol to taky nadych...citila som sa super, kolektiv, praca, konecnce nieco ine....Zial, musela som dat vypoved, pol roka som bola doma a rok uz pracujem, ale z domu. A som v tom opat. Socialne izolovana, ked su deti chore su so mnou doma...teraz je korona, tak som opat ja s nimi, ziadna moznost sa niekde vyventilovat....kazdy den rovnaky ☹

u2jana
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanislavicenka
4. máj 2020

Dolezite je, prijat to. SME iba ludia, a robime chyby. Ja tiez vysavam 3x za den, a tiez mam bordel, ale prezijem to. Pri jednom dietati to bola lahoda mat upratane, pri dvoch to mozne nie je. No a co. Svet z toho nespadne, ked sa tvojej mamine nepaci, nech k tebe nehodi, alebo nech ti pomoze. A ze je dcerka uplakana? Ano, aj vzdir, teda sebauvedomenie, ale v neposlednom rade, matka, ktora nie je stastna. Takze, uprac si v svojej hlave. A skus si najst denne par minut pre seba. Potrebujes to

evittam
4. máj 2020

No a pridaj k tomu homeoffice, jedno školopovinné dieta a druhé predškolacka a muza prec.😀😉 Ale ja neriešim nejak upratovanie. Na.rate tu nemam aj ked nevysavam a neumyvam každý den.

jaass
4. máj 2020

musiš zvoľniť tempo.. musiš!!! ak si už na dne - vykašli sa na všetko. Skús sa uvoľniť, manželovi sa venuješ dosť?

juliet86
4. máj 2020

maj sa rada a rpijmi sa taka aka si. to iste dcerku. ja som jedna z tych pohodacok. mam doma skor chaos bordel. ale na rpvom mieste mam svoju pohodu. obdivujem zeny co maju vzdy vsetko krasns upratane. hold pre mna je ta cena za to privysoka. ja potrebujem mat peknu kuchynu na tu mam nejaku uchylku divnu ostatne mam na haku. mala bude spominat ako si sa s nou hrala santila tulila noe ako bolo super upratane 🤣 drz sa. mozno par sedeni u psychologa aby si nechtiac na malu nebola ako tboja mama na teba alebo nesklzla do opacneho extremu

u2jana
4. máj 2020

Moja svokra kedysi tiez take skusala, a ze odrobinky na zemi a skalka neopleta, tak som jej povedala, ze verim tomu, ze deti si budu skorej pamatat v pohode mamu, ktora si s nimi zahra futbal, ako to, ze v roku 2017 nebola opleta skalka ;) a bolo vybavene... chces, aby si ta dcera pamatala ako prirastenu k vysavacu a vecne nervoznu?

lucyluv
4. máj 2020

Vies co, mam take obdobie, ze sa nad tymro velmi silno zamyslam, ze preco mavam taketo stavy ako ty. Poslednu dobu mam pocit, ze som na to dosla, aom nervozna sama zo seba, ze keby mam aj volnu chvilu, neviem co by som mala robit, nemam momentalne ziadnu poriadnu zalubu, na ktoru by som sa tesila vo chvilke volna. A pritom sa obcas aj snazim, rano si zacvicim jogu, vecer obcas dam saunu, chodime raz tyzdenne do lesa rano najnovsie. Ale pokial to nerobim vsetko pravidelne, som nervozna, pretazena. Rozmyslam, ze si urobim asi seriozne nejaky rezim, dam si presne casy a budem sa proste nutit, napr utorok stvrtok rano joga a streda piatok sauna. Clovek sa vzdy potom citi lepsie, len sa musi donutit. Kludne aj keby to malo byt 5minut si citat oblubenu knihu, donut sa, nebud uz otrokom dietata a domacnosti. mna z toho tiez islo picnut, ked mala dcerka take stavy, ja este k tomu som bola tehotna, ta myslienka, ze sa zblaznim, ked sa druhe narodi. Nastastie ako tak sa to utriaslo. A momentalne, ked mi bolo tazko, tak som uz aj rozpravku malej pustila, co som bola volakedy zasadne proti :D clovek sa meni, vyvija, netreba lipnut na svojich starych navykoch, ako napriklad mat dokonaly poriadok. A co z toho, ked ti to mama aj tak ofrfle. Proste je to tak, je to taka kriticka frflana, prijmi to a kasli na to, nemusis jej cely zivot nieco dokazovat, si dospela, ona ta zrejme stastnou v detstve velmi nerobila, nerob to aj svojej dcere.

deti95060810
4. máj 2020

skús magnézium. ale dlhodobo. zázrak nečakaj po prvej tabl.

krisbar
4. máj 2020

4 dohody - precitaj si, alebo pozri videa na youtube.

janickacrazy
4. máj 2020

proste sa vykašli na upratovanie, netreba to prehánať, radšej zober malú na zmrzlinu, ja mám 3 deti, 2 z toho sú ZTP, s prostredným sa musím každý deň učiť do školy, nechce sa mu, vymýšľa, do toho každý den varím, lebo 3 chalani zjedia veľa, najmladší má oneskorený vývin reči, s tým treba tiež potrénovať logopediu a stále niečo, upratujem tak rekreačne, kedy čo stihnem, hádam sa nezbláznim

1gabriela13
4. máj 2020

Upratovať týždenne raz, venovať sa dcére keď si sama, ak nevládzes variť, nevar, objednaj si, keď príde domov muž, týždenne 4x ja odovzdám dcéru, idú sa bicyklovať alebo von a ja si pekne cvičím a robím si svoje veci. Načo sa hnať k dokonalosti? Ajtak nič nikdy nebude dokonale. Ved užívať sa dá aj pri dieťati. Aspoň ja si maximálne užívam, mam dcéru vo veku tvojho dieťaťa a ja si užívam materskú. Keď mi týždeň budú stat veci nevyzehlene alebo nebude týždeň povysavane tak nebude. Hlavne ze budem spokojná ja aj mala. Variť varím a keď sa mi nechce tak objednám. Keď predtým ešte chodila svokra a kritizovala bordel, ona je psycho poriadkumilovna, dala som jej vysávač nech povysava a 2x už nič nepovedala😂užívaj si každý deň ale urob si čas aj pre seba.

alazala
4. máj 2020

@miskaska taká konkrétna rada: kúp si umývačku riadu, sušičku prádla a hlavne robotický vysávač!

luthine
4. máj 2020

Stastne dite, bordel v byte. Cechuni vedia, co hovoria😃

lucyluv
4. máj 2020

@alazala pokial to nema niekto v hlave upratane, pomoze to len scasti.

miskaska
4. máj 2020

@alazala sušička sa mi nezmestí...ale už som našla kombinovanu a zhora plnenu - tak, čakám kým sa pokazí naša 9 ročná práčka. Umývačku nevpracem do našej kuchyne...skúsim aspoň ten vysávač 😀

katarinka89
5. máj 2020

No asi si na ho.no matka, keď len upratujes a zrejme čakáš, že tak malé dieťa sa prehra cez deň samé a ešte ti aj bordel nenarobí. Ja už som prehodnotila priority- mám 4 deti, čiže vieš si predstaviť čo narobia ....neriešim, nechodím za nimi s vysávačom každú chvilu, počkám do obecného spánku a vtedy vydávame a upratujem. Nedá sa byť v poho, oddýchnutá, mať upratané a mať spokojné dieťa. Niečo vypust a budete obe spokojné aj keď v trošku chaose . Mamička nech si riadi svoj poriadok