Som naozaj neschopná?
Ahojte...môj manžel mi pri akejkoľvek banalnej situácii alebo chybe (napr že som neulozila nákup podľa jeho predstavy, nemám upratanu kuchyňu podľa jeho predstavy, do chladničky vie veci z nákupu lepšie on uložiť, on vie lepšie nakúpiť ako ja, ja by som nevybrala také dobré ovocie a zeleninu), hovorí, že som neschopná, slabá žena a nezvladam veci. Akosi mám pocit, že mi pri ňom neskutočne klesá sebavedomie, začína mi byť fyzickú zle, ak sa mi naozaj niečo nepodarí, trasie sa mi vnútro a bojim sa jeho reakcie.... Dá sa s tým niečo robiť, aby bol normálny? Niekedy to bol naozaj úžasný muž 😑😑😑 Už som mu niekoľkokrát povedala, aby to nerobil, ale on stále, že za to môžem ja, lebo vytváram situácie, kvôli ktorým mi to musí hovoriť. 😳
Nuz lutujem ta, toto sa neda dlhodobo zvladat. Mozes skusit ako tu uz padlo, liecba sokom, vyhodit cely nakup, vyliat obed do zachoda pripadne aplikovat jeho medicinu, cize to iste nanho. Z popisu ale nevyzeras, ze mas na toto “gule” (ja by som problem nemala), tak potom dorazne opakovat, ze toto ti prekaza, ublizuje ti to a nebudes to znasat - kludne aj odid zakazdym prec. Ci to cele pomoze, tazko povedat, ak si tomto zvysuje svoje ego, tak to neprestane…moj manzel ma uvhylku len na vysavanie - nikto nevie tak povysavat ako on (nielen ja, ani profi upratovac). Nuz tak mame doma 5 vysavacov plus roboticky a vysava zasadne len on, nema blbe reci a ja mam povysavane 🙂
Autorka: skus nabuduce reagovat takto. Ak ti povie, ze nemas upratanmu kuchynu podla jeho predstav. Odpoveď: Ja to robim takto. Keď ti povie, ze nevies vylozit nakup, odpoveď: Ja to robim takto. A pokracujes s vykladanim nakupu. Keď ti povie, ze si neschopna. Odpoveď: To je tvoj nazor, ja mam iny. Reaguj uplne bezemocne, akoby ti to bolo uplne jedno. Nevysvetluj, neobhajuj sa, nedavaj emocie. A uvidis, ako bude reagovat. Ja uz asi tusim...
Diskusiu sledujem od jej zaciatku, nechcela som prispiet, lebo podla popisu som maximalne zmanipulivana 😀 ale mozno ti to otvori oci.
U nas chodi na nakup bud muz, alebo ideme spolu. Sama chodim kupovat len drobnosti, co chybaju, na co mame chut. On to vie lepsie. Ja kupim maso den pred zarukou, prezrete banany..ked sme spolu, povie mi, idem po maso, zober paradajky..ja stojim pri tych 10tich druhoch, cakam na neho a nakoniec mu poviem, nech naberie ok, ze vie lepsie. Nakup do tasiek dava muz, ozaj to robi ako tetris. Na plny kosik mu stacia 2 tasky, ja by som potrebovala 10. Ukladanie nakupu- ja podavam, on uklada. Ja som ozaj na nic zena. Ani varit poriadne neviem. Vsetko je hokus pokus. On je sefkuchar.
ALE NIKDY, NIKDY, NIKDY v zivote mi nepovedal, ze som neschopna, ze neviem, ze mu nechuti. Maximalne mi poradil, ako to urobit lepsie. Vzdy pochvali a kazdy jeden bozi den mi povie, ze som najlepsia mama na svete. Ze ma obdivuje, ako vsetko zvladam. Aj on umyje kupelnu- teda ju oplachne savom, nech vsetko smrdi od chloru a vraj je to ciste, stastny, ze mi pomohol. Ja to na druhy den vydrhnem, vyvetram chlorovy smrad a tvarim sa, ako mi pomohol. Ku pracke ma zakaz vstupu, lebo zmiesa vsetky farby, ale za to zem umyje lepsie ako ja.
A o tom to je. Akceptovat partnera, aky je. Zvyknut si na jeho slabe stranky, prehliadnut ich, vytazit zo silnych, byt si oporou. Nie medzi sebou superit a nedajboze zhadzovat toho druheho.
Ja som vyrastala v rodine agresivneho alkoholika a co mi bolo odjakziva jasne, ze ak raz budem mat muza a rodinu, tak to bude miesto bezpecia. Miesto, kde sa budeme vsetci citit bezpecne. Ak by som mala mat z muza co i len raz strach, odisla by som. Alebo moje deti. Viem co to je 150krat za den rozmyslat so zaludkom na vode, co dat uvarit 8 zemiakov a bude ich malo, alebo 10, lebo ich uz bude vela. A vedela som, ze takto zit nechcem.
@mamula20 ano, preto pisem, ze tusim ako to asi dopadne... Ale aspon otestuje, ako na tom naozaj je. Neteoxicky clovek by na to reagoval Ok jasne, dobre. Prípadne sa aj ospravedlni, ze nechcel ublizit a mrzi ho to. Toxicky sa bud urazi alebo vytoci do vyvrtky alebo to obrati proti nej... cokolvek, aby dostal spätnu väzbu v podobe emocii a dalsieho znizenia jej sebavedomia.
Tiež odporúčam bezpečnú vinu. Som rada, koľko žien už tu dokáže rozpoznať tento typ chorého muža 👍👍👍 ste super.
@mamula20 v skratke je to sposobene vychovou, tymi starymi vzorcami, ktorymi nas vychovavali, zavriet usta a posluchat a nedajboze prejavit city. Je to nedostatkom lasky v detstve, preto zeny naletia takymto psychopatom lebo ti sa dokazu pretvarovat na zaciatku a zeny chcu lasku, tak naletia lebo chcu verit ze si zasluzia aby ich niekto miloval tak ako to nikdy nezazili v detstve.
@mandzula ano, presne tak...
Dneska nic nevies a preto ta pouca, zajtra budes chodit s monoklami, lebo ty za to mozes. Si mimo, ak nevidis, co mas doma.
@elizabet173 Patologické osobnosti se zpravidla demaskují po porodu, ve chvíli, kdy si je vezmete, nebo ve chvíli, kdy otěhotníte. Nemáte tedy šanci včas zjistit, s kým máte tu čest, koho si berete a jaká je struktura jeho osobnosti. Jeho skutečná osobnost je do té doby schovaná za narcistickou maskou...práve čítam...😳
Moja velmi dobra kamaratka- vydata, stastna, krasna zena- zacal ju ponizovat, vsetky zeny boli krajsie, ako ona. Mali krajsie nohy, vsetko vedeli robit lepsie, ako ona. Mala vlastny biznis, ktory vybudovala od nuly, za ktory si kupila dom za 280 tisic pred 10 rokmi..nemohla otehotniet..mesiace pichania hormonov, xy umelych oplodneni,..ked to konecne vyslo, posielal ju na potrat. Ze on pan dokonaly nechce dieta s takou nemoznou zenou. Psychologovia v centre jej otvorili oci. Do porodu bola rozvedena. Dcera ma 5 rokov, otec s nou nebol nikdy dlhsie sam ako minutu. Deptal ju aj po porode, uz ako ex. Teraz je vydata, ma uzasneho chlapa.
Ty nemáš normálneho muža a normálny už asi ani nebude. Buď tá už neľúbi a je mu jedno ako sa cítiš a čo ti hovorí alebo ako bolo vyššie napísané je to manipulátor a hlavne človek ktorý si myslí o sebe že on je najlepší a všetko aj vie najlepšie. Takýto sa nemenia

@elizabet173 no ja práveže všetko robím, ako píšeš. Aj to obraciam na srandu a po, niekedy sa zbadá, niekedy mu to nedôjde. Potom je pár dní ok a zas sa niečo nájde.