Som otrokom vo vlastnej domácnosti i v manželstve
Ahojte, neviem ani ako začať.. Asi tým, že keď sme sa s manželom vzali, urobila som prvú a veľmi zásadnú chybu. Manželovi som verila, ja som chodila ešte do školy, on chodil na týždňovky a keďže som počas štúdia v čase, keď on nebol doma, bývala s našimi a všetky peniaze, ktoré manžel zarobil, som nechávala jemu - veď mne nič netrebalo a on pracoval, potreboval poplatiť svoje veci, ubytovanie a pod.To bol asi prvý zásadný problém. Druhý je ten, že mám pocit, že ma manžel neberie ako rovnocennú partnerku :( Mám pocit, že som slúžka a otrok vo vlastnej domácnosti. Málokedy mi pomôže (a ak už sa rozhodne, že niečo uprace, tak to stojí za to - ale to je ozaj možno 1x za polroka). Ja som na MD s 2,5r dieťaťom, som naň ozaj sama, muž keď je s ňou denne 2 hod, tak veľa. Ja musím aj okolo nej, aj doma porobiť, navariť + tým, že manžel podniká, tak mu pomáham s papiermi (účtovníctvo, robím pre nás reklamné návrhy, prospekty) - teda viac menej som akokeby "sekretárka". Samozrejme, všetky tieto veci robím, keď už dieťa spí, t.j od 21,30 bežne aj do polnoci a ráno okolo 6 hod budíček, ak nie skôr, keďže máme zlý spánok :( A ja ozaj už nevládzem :(( Manžel to nevie aelbo nechce pochopiť :( hádame sa aj ohľadom výchovy - dcéera je hrozne rozmaznaná, muž jej všetko dovolí, napr. on jej je schopný dať celý nanuk, ja jej ho rozrežem napoly a ona začne vrieskať tak on aby mal pokoj a ona bola ticho, tak jej vyberie druhý nový celý.. A keď mu poviem, že či chce, aby bola chorá, že ja s ňou budem len doma, keď bude teplotovať a bude urevaná a mrzutá, tak len kývne rukou a mi povie, že len aby ja som nebola chorá a že či mi to robí dobre ju takto provokovať a pod :((( Nechápem, ako môže ísť takto proti mne ???? Dcéra si pri mne toľko nedovolí, ako pri ňom - ak je on doma, mali by ste vidieť, som fakt ako štvaná zver, lebo ja nedovolím, ale on dá a dcéra je potom celá vyškerená, že zase dostala to, čo chcela, hoci som to ja zakázala :((( už som sa snažila mužovi 1000x vysvetliť, že toto jej z jeho strany nepomôže, ale poškodí - ak dostane VŽDY to čo chce, keď ona začne revať alebo pišťať :((
Poraďťe mi, čo má robiť ?? To sa mám nasurovo zbaliť a odísť ??? už nevládzem žiť takýto život. Odkedy sme rodičmi, mám pocit, že to je medzi nami hrozné, doslova akokeby dcéra bola prekážka v našom vzťahu - skrz rozdielne názory na výchovu. Predtým ako sa dcéra narodilaa som povedala mužovi, aké mám predstavy o výchove a súhlasil... ale teraz to vôbec nedodržiava a asi si kompenzuje ten nedostatok času, ktorý s ňou trávi tým, že jej dá doslova všetko :((( A my sa potom len hádam,e lebo už niekedy ani ja nemám na neho kvôli tomu pekného slova:(( Som vystresovaná, vynervovaná, nevládzem... v pozadí môjho stavu sú aj iné veci (manželove dlhy, nemáme vlastné byvanie a pod...)
Mne to pride cele trochu pritiahnute za vlasy a zo strany zakladatelky temy ako frlflanie a stazovanie sa..alebo mozno je autorka uz taka presytena toho celeho ze to tak divne vyznieva....
1. pises ze robis manzelovi papiere cca 3h denne a ze za to usetrite asi 300 eur mesacne. Dalej ale pises ze sa do toho co robis velmi nevyznas, trva ti to dlhsie ako niekomu skusenemu lebo popri tom studujes zakony atd lebo si len samouk. Uz cele toto je divne, Viem o com hovorim ked napisem ze na beznu mikrofirmicku, dokonca predpokladam ze manzel neuctuje ani v podvojnom ale v jednoduchom uctovnictve sikovnej uctovnicke viac ako 100 EUR za mesiac nezaplatis. Nejaky transparetny ci bannery ti spravi aj brigadnicka za par eur....takze tych 300 EUR mi pride prehnane. Ty vies ist robit za 450, tak to ste stale v pluse 🙂
2. tvoja dcera je dost velka aby sla do skolky a ty do prace. Manzelovi sa to nepaci, tebe sa nepaci co a ako robi manzel...Ty chces aby ta manzel posluchal ze ako ty povies tak bude ale pritom co robis posluchas ty manzela, ze ako on povie tak je. Povedal ti ze bude dcera doma? tak je doma...povedal ze ty budes robit po veceroch papiere? tak ich robis....ale vies ze on ti bude rozkazovat len dovtedy pokym to ty povolis, ze?
3. si na 2,5r dceru sama, manzel ju vidi len 2h denne. Dovol mi pripomenut ze tvoja dcera ma 2,5r co nie je babo ktore potrebuje aby mu mamina 24h denne behala za zadkom, navar na 2 dni, upratuj postupne atd. moj syn ako 2,5r chodil na full time do skolky, ja na full time s manzelom do prace a do toho som stihala celu domacnost vecer prat, zehlit, nakupovat a denne som este minimalne 2h aktivne travila casu so synom. Ano manzel sa podielal, ale ze by tej udrzbe domacnosti nejake vela dal, tiez nemozem povedat. Cez vikendy sme sa plnohodnotne venovali malemu, nie domacnosti ani praci. A dalo sa to. Je to len o zorganizovani si uloh a casu (napr v pondelok som utierala prach, v utorok sa vysavalo vecer, v stredu sa zem zmyvala, vo stvrtok kupelka a v piatok kuchyna). Kym som ja pratala, manzel bol s malym vonku alebo isli na nakupy. Len ti chcem tym povedat ze mat cely den na dieta a domacnost je tazka pohodicka a luxus 🙂....(viem to porovnat, bola som aj na materwskej doma, aj som robila part time aj som robila full time pri dietati)...Je to nastaveni MYSLE ze to zvladas lavou zadnou. to ze popri tom robis tie papiere mi pride teda ovela horsie. Ked som bola par krat doma s malym ze bol nachaldnut a musela som nieco do prace porobit popri tom tak to bola hroza, on si vyzadoval moju pozornost, to sa nedalo. Cize problem vidim v tom divnom sklbeni uloh co mas nastavene doma.
Jedine teda z tohoc o pises mi pride fakt zle ze mate nejednotny nazor na vychovu, ale to sa asi neobjavilo teraz ked ma dieta 2,5r. V konecnom dosledku ale pises ze manzel s dcerou travi 2h denne tak ze jej pusti rozpravku, takze na jej vychove sa podielas asi viac ty ako on. my sme tiez nie vo vsetko jednotni, ale zial stava sa. Ale maly to dokaze akceptovat a chapat, napr mne nevadi ked v mojom aute nieco papa, manzelovi to vadi. a maly presne vie ze v tatovom aute sa nepapa, v maminom sa moze. Tak isto vie ze ja mu malokedy dovolim sladke napoje, tatino mu zaraba javorovy sirup s vodou. Ale nejdeme sa preto zabit, ja mu lejem vodu do pohara a tato sirupovu vodu, nejak sa s tym zmieril....Skus niektore veci prekusnut, a niektore si s manzelom musis vydupat...
vela stastia 🙂
@maminuska reálny príklad je napr. to, že s tlačidlovým telefónom nevyriešim nič, okrem telefonátov a sms a tie si s klientmi nepíšem, posielame si maily, alebo komunikujeme cez skype, whats up. Vybavím kopec vecí týmto spôsobom a nemusia čakať, kým sa dostanem k PC. To je úplne reálny príklad a realita ľudí, ktorí sú v intenzívnom kontakte s klientmi. Nie raz za mesiac, ale denne aj niekoľkokrát a potrebujú veci riešiť pružne.
@alaguema ja mám iný prístup. Ja som zažila syndrom vyhorenia a nemienim si ho zopakovať. Byt nonstop každému k dispozícii mám odžité a je to novodobé otroctvo . Napodiv tak ako ja funguje mnoho mojich kolegov , právnici .., znalci , audítori .. ak to vám takto vyhovuje prosím, je to vaša vec. Ja si svoj súkromný čas cením, ten patrí deťom, manželovi a blízkym. A ako si povedala, ja si to môžem dovoliť .
@maminuska nie som non stop k dispozícii. Kde si to nabrala? Smart phone sa dá tiež vypnúť 😉 Píšem o niečom úplne inom. Ak potrebujem vybaviť promptne mail (v pracovnej dobe) a som mimo PC, tak ho vybavím z telefónu. To je pointa a so súkromím to nemá vôbec nič spoločné. Je to o možnosti pružne reagovať.
@alaguema ja nie som nonstop k dispozícii ani počas pracovnej doby, a ani to nechcem . Nepotrebujem vybavovať emaily počas jazdy autom , ani na jednaní s klientom ...jednoducho to nerobím . Počká to . A to čo nepočká , tak mi zavolá a dohodneme sa na riešení . Ak pracujem v kancelárii , tak emaily vybavujem normálne tak ako prídu a tie nepodstatné jednoducho počkajú .
A máš potrebu vybavovať okamžite ..tak potom maj taký telefón .
@maminuska ty to nepotrebuješ, ale sú brandže a pozície, kde je potrebné reagovať pružne, inak ti ujde obchod a existujú ľudia, ktorí v kancelárii trávia minimum času. Môj muž napr. urobí maximum svojej roboty pomocou telefónu, keďže je stále v pohybe. Je to pre jeho prácu nevyhnutné. Snáď rozumieš tomu, že každá práca má svoje špecifiká. A ak nerozumieš, tiež dobre. Začínam mať dojem, že si tu potrebuješ niečo dokazovať a o to ja nemám záujem. Takže myslím, že stačilo 😎
@nyusika to nemá zmysel...Pani si myslí, že keď ona má takú prácu, tak všetci by sme si to mali vedieť takto zariadiť a zahodiť naše telefóny, lebo máme byť predsa len skvelí odborníci, bez technickej výbavy. Viem si predstaviť, ako by som sa vykašlala na klienta, ktorý ma kontaktuje s nejakým problémom na colnici napr. Posiela mi nejaký dokument na mail, ale môj prehistorický mobil maily neotvára a ja som na pol dňa mimo PC. Určite by sa mi poďakoval.
@alaguema žiadne dokazovanie len iný pohľad na svet, prácu a súkromie. Ak niekto chce a potrebuje tak pracovať, tak nech pracuje, nech má telefon aj za tisíce je to jeho pracovný nástroj . Ja tak pracovať môžem , ale nechcem . A ako vidím vo svojej profesii, robím dobre," kapeme ako muchy " na stres , preťaženie , každú chvíľu mi z komory prichádza oznámenie o úmrtí ... 50, 52 ..rakovina, infarkt , porážka.

@nyusika len tvoje kritéria na účtovníčku cez mobil sú nereálne.