icon

Som povinná prispievať mame aj zo zahraničia?

8. aug 2024

V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.

Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?

dominikamacakova
9. aug 2024

@sapa20 nepomôže jej predať byt, veď čo by potom dedila

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
mateson2004
9. aug 2024

Milá autorka, chod do zahraničia , tak ako to máš v pláne. Mame jednoznačne povedz s čím môže z tvojej strany počítať (či skôr nemôže). Nenechaj sa vysávať takým človekom , aj keď je to tvoja mama. Kontakt udržiavať iba nevyhnutný. Inak to v podobných prípadoch bohužiaľ nejde. Držím palce🍀

paulina291
9. aug 2024

Autorka som určite na tvojej strane. Určite by som rodičom pomohla keby môžem, ale v prvom rade je ich povinnosť si šetriť na zlé časy. A moja primárna povinnosť je zabezpečiť seba a moju rodinu. Môj syn mi nebude zadĺžený do konca života iba za to, že som ho porodila a vychovala. To je moja povinnosť a nie dobrá vôla. Aby nemal na splátku hypotéky či plienky pre dieťa lebo jeho matka 20 rokov hnila doma? Úplne zlyhanie rodiča.

lenkakravcova
9. aug 2024

@mateson2004 v komentári ďalej som k tomu pridala aj vysvetlenie - ak sa niekto stará o svoje dieťa dobre tak áno, je tam určitá morálna povinnosť sa správať k chorému alebo starému rodičovi dobre. Ak sa ale o ju nestaral rodič dobre, tak je to úplne iná situácia.

haa_space
9. aug 2024

@monsterablue Ahoj, tiez by ma zaujimalo, z coho ma autorka matke prispiet. Draik pisal, ze ma zadiat od exmanzela, co ziadala, ale zamietol to aj krajsky sud. To sa smerodatne nepovazujem. Dik.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
weleda123
9. aug 2024

@monsterablue podľa toho čo napísal Draik - výživné od exmanžela má prednosť. To už zamietol súd X-krát. Matka je 44 ročná polovičná invalidná dôchodkyňa, ktorá si ten invalidný dôchodok podľa slov autorky vysúdila, lebo SP jej ho zjavne nechcela uznať. Nebudem tu zľahčovať jej stav, nepoznám ju osobne a netuším, aké má diagnózy, ale podľa poskytnutých informácií je to lenivá hnida, ktorá vyciciava systém a chcela by vyciciavať aj dcéru, o ktorú sa nikdy nestarala tak ako mala.

@autorka, z týchto hlúpych komentárov od moralistiek si, prosím ťa, nič nerob. Hlavne si choď žiť svoj život, čo najďalej od takej toxickej osoby akou je tvoja mama. Ja s tým mám skúsenosť. Tiež mám matku, ktorá ma mala odjakživa v paži, striedala chlapov, otca podvádzala, ohovárala ho kade chodila, vymýšľala si, že je alkoholik a tyran a neviem čo. No nie je. Odkedy sa rozviedli, otec sa oženil druhý krát a žije usporiadaný život so svojou ženou a stále sa snaží pomáhať mne a sestre, aj keď sme dospelé a vydaté, snaží sa čo najviac času tráviť so svojou vnučkou, zatiaľ čo ona sa sťahuje z podnájmu do podnájmu, mení robotu každého pol roka a vydala sa za bývalého basistu - a to je ešte jej najmenší problém. Toto sú proste ľudia, ktorí sa nezmenia. A najlepšie čo som mohla urobiť bolo, že som ju odstrihla. Ani nevieš ako ľahko sa mi dýcha, odkedy o nej nič neviem. A prajem to aj tebe.

haa_space
Odpoveď bola odstránená
lavender94
9. aug 2024

@monsterablue takže ona ma z dajme tomu 1000 eur čistého alebo neviem aký by mala absolventsky plat, posielať 200 mame, cca 600 bude potrebovať na nevyhnutne náklady a zostane jej 200€ ktoré si môže akurát šetriť na menšiu rezervu. Počká 5-10 rokov kym ju povýšia a môže začať šetriť na byt, za ďalších 5 rokov bude mať dajme tomu našetrené na nejaký základ, bude platiť hypotéku, takže môže ako čerstvá 40nička začať premýšľať nad rodinou, celá spokojná, že sa postarala o mamičku, ktorá jej v živote viac vzala ako dala. Alebo neviem ako si to predstavuješ.

kristinka92
9. aug 2024

Ja dám len taku otázku do pléna- ak by sa autorka starala a posielala 200€ mesacne teda mame, jej by neostalo na odkladanie si rezervy, a jej by sa nedajbože niečo stalo? potom čo? potom by bedákala ona že nemá našetrené? vtedy by ste jej tu chrstli podaktoré do tvare že mala rozmyslat a mala sa zabezpečiť? ale teraz zrazu ma ona žiť od eurá k euru a nič neodložiť. a ešte rady že ma čas do 40? srandujete? ja už mám pocit že tu podaktoré točíte karty ako vam práve vyhovuje.
tak v prvom rade chválim že autorka ma pracovne návyky a nepreniesla to povalačstvo aj na seba! a že ma jasnú víziu a ciele. že nečaká s natrčenou paprčou a zdvihne zadok a ide zarobit hoci aj do zahraničia aby sa mala kus lepšie vlastným pričinením.
matka sa mala zabezpečiť sama, ale očividne je lenivá a lahsie je dojit každého naokolo, keďže znalec jej až na 7my pokus vyrátal len čiastočný ID, dovtedy minimalne 13rokov prečo nerobila? kto by sa postaral o autorku keď by bola chorá ona hm?

lenkasarka
9. aug 2024

@monsterablue áno mame veľmi rozdielne pohľady. Moja mama je onkologicky pacient okrem iných diagnóz. Je už dávno dôchodkyňa no napriek tomu je szčo. Už dávno mala mat vyložene nohy a oddychovať,ale jej pracovne návyky od mladá sú take,že kým môžem a vládzem pracovať budem. Počas liečby bola na pn a potom hneď šup pracovať. A vieš aký je vekový rozdiel medzi mojou a jej mamou ? 24 rokov.

toso2007
9. aug 2024

@haa_space ty kokso, teba by som v reálnom živote stretnúť nechcela, keď ťa dokáže takto vytočiť ktovie či reálny anonymný príbeh na internete 🫢

toso2007
9. aug 2024

@lneviemmeno máš v okolí niekoho s ID ? Ja áno, moju mamu, teraz už na dôchodku. Bola posudzovaná x-krát a na plný ID nemala nárok, pretože práve ten rok nebola hospitalizovana, ale pracovať jej neodporúčali... romány by sa o tom dali písať

elizabeta56
9. aug 2024

Podľa opisu je tvoja mama typ človeka, čo za všetko zlé vo svojom živote viní ostatných. Nikto ju nechápe, manipuluje okolie, hrá sa na večnú obeť. Úplne ma odrovnalo, keď si spomenula, že aj ty podľa nej môžeš za jej nešťastnú existenciu. Je mi ľúto, čo napíšem, ale ak je to pravda, že sa takto správa, taká žena nikdy nemala mať dieťa.

hopsas
9. aug 2024

@lavender94 je to blbosť a absolútne sebectvo čo píšeš ..sú dvaja s priateľom a nemôžu pomôcť jej mane ktorá je na to odkázaná? To naozaj?

weleda123
9. aug 2024

@hopsas a prečo by mal jej priateľ, ktorý zatiaľ ani nie je manžel, pomáhať jej mame? Však teda vy moralistky, je vás tu dosť v tejto diskusii, sa skladajte po 20 eur mesačne a posielajte pani na pohodlný život. To vyjde na rovnako.

hopsas
9. aug 2024

@weleda123 áno ...keby boli všetci ľudia ako ty máme tu džungľu .čo je to s vami???

modrykolibrik
9. aug 2024

@autorka v prvom rade si rozmaznana, nevdacna a mas ruzove okuliare. Stale tocis jedno a to iste dookola. Tvoja mama je chudak. Ma zavazne ochorenie ktore sa bude zhorsovat. Som zdravotna sestra a mala som klientku so SM a ver mi neni to nic pekne. Nemas pravo ju odcudzovat. Si mlada aby si to pochopila. V prvom rade ked pojdes do zahranicia, urcite nebudes robit za 2000€ a to co si vystudovala. Byvat tam v podnajme stoji peniaze. A tie ty nemas. Mas velke oci. Co zarobis das na najom, stravu atd. Nrusetris nic.
Za dalsie ak mama skonci v zariadeni, bude ho treba platit a kedze take zariadenie stoji uz okolo 900 euro a ona ma 200€ id tak zvysnych 700 budes musiet platit ty alebo otec. A ak nie pojde to do dedicskeho a budes mat hned dlhy a ani nevies ako. Takze mame treba toto riesit. Nieje to sranda

kristinka92
9. aug 2024

@modrykolibrik aspoň netrepte, žiadne dlhy mat ona nebude. ak prevyšujú dlhy dedičstvo, môže sa ho vzdať. naco je dobre take strašenie?

autor
9. aug 2024

@modrykolibrik A ako sa mam ja o nu postarat, ked ako si spravne poznamenala, nemam ani na ten najom a neusetrim nic? A co ma spolocne s mamou otec, ked su davno rozvedeni, davno majetkovo vyporiadani a otec ma davno novu rodinu?

lavender94
9. aug 2024

@hopsas a priateľ má čo s jej mamou? Každý by od človeka, čo by musel 30-40 rokov prispievať časť svojho príjmu odišiel, lebo je to neperspektívne. Ako som už písala, je rozdiel keď niekto pomáha na starobu rodičom a ma vlastný život dávno zariadený a žije si viac menej pohodlne. Autorka nie je vôbec zabezpečená a sama nemá veľa peňazí navyše.
Inak ešte jeden postreh. Väčšinou si deti do poslednej chvíle idealizujú svojich rodičov, aj keď sa k ním správajú ako k smetiam, aspoň takto to väčšinou popisujú psychológovia. Autorkina mama asi nebola len choré chúďatko, čo robí všetko pre dobro svojho dieťaťa, len ťažko by také dieťa našlo silu napriek všetkému nezištne pomáhať na ukor vlastného života. Myslím, že už aj tým, že chce ísť s ňou na pohovor ukazuje, že jej nie je úplne jedno čo s ňou bude a sama napísala, že nevylučuje, že jej v budúcnosti nebude finančne pomáhať.

cacianka
10. aug 2024

@simca06022011 matke sa spáva dobre, keď svoju dcéru celé roky mánipuluje a zneužíva ? Spávala dobre keď ju vláčila po súdoch, znalcoch, huckaka proti otcovi, zdierala o peniaze od otca ? Spávala dobre keď vládala vypisovať udania a podania, odvolania na súdy , ale nevládala pracovať, keď ešte nemala diagnózu , nevládala podporovať ani psychicky ani finančne svoju dcéru ? Spávala dobre keď si vynucovala ID do nemlatom a nemala právo ?

0kristina0
10. aug 2024

Po tom co som si precitala, je tvoja matka toxicky clovek. Robit sa jej nechce, nema ziadny pracovny navyk, najprv paratizovala na tvojom otcovi, teraz sa chysta paratizovat na tebe. Bud vdacna za svojho ocina. Budes to mat tazke. Drz sa.

kristinka92
10. aug 2024

ešte jedna vec. vyzerá že autorkina mama nie je hlupa, v hlave dačo ma, tak prečo to nevyužije? to naozaj len človek čo nechce, bude sedieť doma a každého obvinovat že môže za jej život.
keď dokazala spísať a vyfabulovat doma trestne udania, návrhy na súdy, návrhy na ID, tak hlupa nebude. už dávno mohla robiť niečo z domu, v dnešnej dobe plnej homeofficov…nenájdeš len naozaj keď nechceš. aj za tie dve eurá denne by mala viac, než keď bude len hundrat doma. aj toto o niečom svedčí! a presne ako tu niektoré písali, je rozdiel sa starať o rodičov, ktorí su tazko chorí, v starobe, a cely život sa o vás s láskou starali a rozdiel keď 44rocna žena po vás chce časť výplaty, lebo pracovať nechce. autorka to v akom veku ta mama mala vlastne? 20rocna si hneď dieta spravila s otcom?… robiť sa nechcelo čo

mateson2004
10. aug 2024

@kristinka92 ja som mala dieťa v 19. Dnes už má 35 a nemá to nič s tým, že sa mi nechcelo robiť 🤦 Spolužiačka porodila vo štvrtom ročníku na strednej. Aj zmaturovala, aj VŠ si spravila , aj pracuje celý život.

modrykolibrik
10. aug 2024

Matka moze ziadat vyzivne jak od dcery tak aj od byvaleho manzela. Z 200 eur vyzit neni sranda. Zalezi aky sudca bude o tom rozhodovat. Vieme len dcerinu stranu. Odsudzujete matku a nic o nej neviete iba co Vam natara dcera. Mozno je to aj uplne inak. 13 rocna pubertacka tazko pochopi o co islo medzi matkou a otcom. Mozno vie len to A a nemusi vediet zas B a C. Treba sa aj na to pozerat.
Zariadenie nebude zaujimat ci ona sa toho vzda alebo nie. Niekto to bude musiet zaplatit. Ak nebude ochotna zostane jej matka na krku. A ak ani to s nou nehne tak moze mat s tym este velke problemy. Vyzivovacia povinnost plati aj pre nu.
@autorka predpokladam, ze nie si ochotna matku doopatrovat ani jej nijako pomoct. Tak sa len modli aby ta nedala na sud lebo ako baby napisali ak jej sud vyhovie co si myslim, ze ano..tak budes platit viac ako tych 200€ a nikto sa ta nebude pytat ci na to mas. Nikoho nebude zaujimat, ze ten byt nechces, ze ty si chces kupit svoj, ze chces deti

lavender94
10. aug 2024

@modrykolibrik keby je autorka taká sviňa, kľudne sa mohla miesto posielania vlastného výživného počas vysokej s matkou súdiť, tiež by sa jej nikto nepýtal, či na to má. Podľa mňa za týchto okolnosti nie je jednoznačné, či matke súd vyhovie. A tiež vyživovacia povinnosť voči rodičovi nevzniká automaticky. Pokiaľ súd zhodnotí, že je matka schopná pracovať a život sa sama, nie je jediny dôvod aby jej návrhu vyhovel. Keď mala energiu sa súdiť s celým svetom, podávať odvolania, trestne oznámenia na 10 krát si vybavovať invalidný, čo všetko stojí extrémne množstvo energie, je pravdepodobné, že by nejakú jednoduchú napríklad administratívnu prácu zvládla. Ona proste nemá pracovné návyky a pracovať nechce, ale to nie je poľahčujúca okolnosť

modrykolibrik
10. aug 2024

@lavender94 ale toto vsetko vies len od dcery. Nevies nic co povedala matka. Mozno jej zdravotny stav sa za tie roky zmenil. Vieme predsa ake je zdravotnictvo. A vybavit ID je ozaj obrovsky problem. Mozno ani tu administrativnu pracu by nezvladala. Mala som kolegynu s touto diagnozou a ked to na nu prislo, musela si lahnut a pospat aby fungovala a sefka ju nacapala ako spi. Nezaujimalo ju, ze ona ma nejaku diagnozu. Mi nevieme nic o jej diagnoze. Ci ma bolesti, ake stadium ma aky ma priebeh. Vsetko co vieme je len to co povie dcera a uz len z jej komentov vidiet aka je sebecka a nevdacna. Jej nevadi, ze matka skonci na ulici? Moze sa hanbit!

mateson2004
10. aug 2024

@modrykolibrik netrep. Že nikto sa nebude pýtať či na to má. Aj výživné na dieťa sa určuje podľa príjmu. Žiadny súd nedá platiť z 800 eurového platu 500 eur výživné . To je iba príklad. Môže dať model po matke a nepracovať nikdy Z čoho jej dajú platiť.